Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • [04] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

    Τη δεύτερη ολοήμερη συνάντηση με επίκεντρο το περιουσιακό θα έχουν στις 10 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν την Τετάρτη την πρώτη τους ολοήμερη συνάντηση με θέμα το περιουσιακό και αύριο θα συνεχίσουν τη συζήτηση επί του ιδίου θέματος.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοήμερη συνάντηση της Τετάρτης, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε ότι η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στη συζήτηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο περιουσιακό και οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις στις 10 το πρωί της Παρασκευής για μια πλήρη συζήτηση, στη βάση των συζητήσεων που διεξήχθησαν την Τετάρτη.

    Εξάλλου, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο από τη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε ότι «γίνεται συζήτηση επί των προτάσεων. Δεν είναι απλή συζήτηση», σημείωσε, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο θέμα, «για το οποίο είμαστε εξουσιοδοτημένοι από το λαό να συζητήσουμε».

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Εκτενή αναφορά στην επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, έκανε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, υπογραμμίζοντας τον ισχυρότατο συμβολισμό που είχε και τον πολύ ουσιαστικό στόχο διότι - όπως είπε - «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό, με τις διαπραγματεύσεις να είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να υπάρξει σαφής ενημέρωση και καλός συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις επαφές του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Κύπρο πολύ χρήσιμες, σημειώνοντας ότι «αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι, αν και βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει ουσιαστικά δείξει και το δρόμο προκειμένου να βρούμε διέξοδο», προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια είναι «πολύ ουσιαστικές και πολύ ρεαλιστικές».

    Ο κ. Δελαβέκουρας είπε στη συνέχεια ότι «ειδικά για το ζήτημα των Βαρωσίων και του λιμένα της Αμμοχώστου θέλω να πω ότι αυτή η πρόταση μπορεί να δώσει μια πολύ σημαντική δυναμική σε όλη τη διαπραγματευτική διαδικασία και ταυτόχρονα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει νέα δυναμική και η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι συνυφασμένη με τη λύση του Κυπριακού».

    Τόνισε περαιτέρω ότι δεν «μπορεί να νοηθεί πρόοδος της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς λύση του Κυπριακού. Γι` αυτόν το λόγο, η πρόταση Χριστόφια δίνει στην ουσία τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα άλμα στις διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να δούμε ενδεχομένως το άνοιγμα κεφαλαίων, τα οποία θα δώσουν και νέα δυναμική στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας».

    Υπογράμμισε παράλληλα ότι η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια είναι «μια πρόταση, η οποία έχει συζητηθεί στο παρελθόν σε διαφορετικές συνθήκες. Η Τουρκία τότε δεν είχε προχωρήσει. Πιστεύουμε ότι έχει λόγους να προχωρήσει σήμερα. Εχει λόγους να ανταποκριθεί προκειμένου να δούμε πραγματικά βήματα», καθώς «αν η Τουρκία, όπως λέει, θέλει να δει πρόοδο στο Κυπριακό - και δεν χάνει ευκαιρία να το δηλώσει αυτό η πολιτική της ηγεσία - έχει τώρα την ευκαιρία να το κάνει. Εχει την ευκαιρία να ανταποκριθεί σε αυτήν την ουσιαστική πρόταση και να δούμε αποτελέσματα».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αποτελεί χαρακτηριστικό των λαών που αγωνίζονται να κατακτήσουν ένα ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο ζωής, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση της Πρωτοβουλίας Εταιρικής Περιβαλλοντικής Ευθύνης «CSR Media Initiative 2010».

    Μιλώντας στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνησή του επιδεικνύει τεράστια ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα, υιοθετώντας συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Στόχος της πρωτοβουλίας «CSR Media Initiative 2010» είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη διεκπεραίωσή της ανέλαβε το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Media Studios, το διαφημιστικό γραφείο Delema, τους πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς παγκύπριας εμβέλειας και δώδεκα ιδιωτικές εταιρείες.

    Σημείωσε, επίσης, ότι «η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αποτελεί χαρακτηριστικό το οποίο πρέπει να αποκτήσουν οι λαοί στον αγώνα που διεξάγουν για να κατακτήσουν ένα ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο ζωής».

    [04] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

    Η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε ομόφωνα τον νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και όρισε την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ως ημέρα πανηγυρικής συνεδρίας με την ευκαιρία της έγκρισης του νέου Καταστατικού Χάρτη.

    Μετά την λήξη της τέταρτης τακτικής συνεδρίας του έτους, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η Ιερά Σύνοδος.

    Είπε ότι η Ιερά Σύνοδος εξέτασε θέματα σχετικά με την λειτουργία της Ιερατικής Σχολής ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

    Συγκεκριμένα, «η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Διευθυντή της Ιερατικής Σχολής για εκκρεμότητες και ελλείψεις και έλαβε τις δέουσες αποφάσεις», ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου, και πρόσθεσε ότι εγκρίθηκε και ο κατάλογος των νεοεισαγόμενων φοιτητών στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας», για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 9 September 2010 - 19:29:16 UTC