Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΙΠΝΟ ΕΡΟΓΛΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΑ ΓΑΛΑ - ΒΟΥΛΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΙΠΝΟ ΕΡΟΓΛΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Δείπνο στο σπίτι του στο Κελλάκι παραθέτει απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, σε ανταπόδοση του δείπνου που παρέθεσε ο Τ/κ ηγέτης και η σύζυγός του προς το προεδρικό ζεύγος.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, είχε δηλώσει ότι στο δείπνο έχει προσκληθεί και ο ίδιος ως επίσης και άλλοι.

    Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν με τον ίδιο και τον κ. Ερογλου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνάντηση καθορίστηκαν οι περαιτέρω κινήσεις. Πρόσθεσε πως θα ανταλλαγούν έγγραφα, οι δυο πλευρές θα τοποθετηθούν ξανά σε ό,τι αφορά τις γενικές τους γραμμές πάνω στο περιουσιακό και θα συνεχίσουν τη συζήτηση.

    Ερωτηθείς εάν επανάρχισαν με καλούς οιωνούς οι διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε με την κυπριακή παροιμία ```Αν εν μήλον εν να ανθήσει``.

    ``Θα φανεί``, πρόσθεσε. ``Υπήρχε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα θα έλεγα και φυσιολογικά. Εχουμε καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις. Αλλά από εκεί και πέρα εάν είναι καλοί οι οιωνοί ή όχι, που εύχομαι να είναι καλοί. Θα ανταλλαγούν έγγραφα. Κατ` αρχήν θα ξανατοποθετηθούμε για τις γενικές μας γραμμές πάνω στο περιουσιακό και οι δυο πλευρές, και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση``, ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει εντατικοποίηση, ο Πρόεδρος απάντησε: ``Δεν θα την έλεγα εντατικοποίηση. Θα συναντηθούμε τρεις φορές μέχρι να φύγουμε για τη Νέα Υόρκη. Είναι πρωί μέχρι απόγευμα οι δυο φορές. Η πρώτη είναι την Παρασκευή. Θα είναι κανονική συνάντηση``.

    Κληθείς να πει εάν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησής του με τον κ. Ερογλου και τον ΓΓ του ΟΗΕ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε αρνητικά.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Εντατικές συνομιλίες με επίκεντρο το περιουσιακό θα έχουν στις 7 και 10 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, και είχε, όπως είπε ο κ. Ντάουνερ οργανωτικό χαρακτήρα.

    «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν στις 3 Σεπτεμβρίου, για μια κανονική, όπως την αποκαλώ συνάντηση. Μετά θα συναντηθούν στις 7 και 10 Σεπτεμβρίου, και οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν και πρωί και απόγευμα. Συνεπώς, θα είναι εντατικές συνομιλίες στις 7 και στις 10 του Σεπτέμβρη», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις επόμενες συναντήσεις, ο κ. Ντάουνερ διευκρίνισε ότι η συνάντηση στις 3 Σεπτεμβρίου θα είναι μια κανονική συνάντηση. «Αυτές οι συναντήσεις ξεκινούν συνήθως γύρω στις 10 το πρωί και ολοκληρώνονται υπό κανονικές συνθήκες γύρω στις 12 με 1.00 μμ». είπε.

    Οσον αφορά στις εντατικές συναντήσεις στις 7 και 10 Σεπτεμβρίου, ο κ. Ντάουνερ είπε πως οι συναντήσεις αυτές θα είναι εντατικές καθώς θα λάβουν χώρα τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα. Ερωτηθείς για το αντικείμενο των εντατικών συνομιλιών, είπε πως θα επικεντρωθούν στο περιουσιακό.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΑ ΓΑΛΑ - ΒΟΥΛΗ

    Η κατάληξη της υπό διερεύνηση υπόθεσης από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) για το γάλα αναμένεται να είναι έτοιμη το νωρίτερο το τέλος χρόνου, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΠΑ Κωστάκης Χριστοφόρου ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βουλής.

    ``Μέσα από τα ποικίλα δημοσιεύματα``, είπε, ``θέλουν να μας παρουσιάσουν ότι θέλουμε να επιβάλλουμε ποινές``, προσθέτοντας ότι ``το Σώμα του οποίου προεδρεύω δεν πρόκειται να λειτουργήσει κάτω από την πίεση δημοσιευμάτων, χρόνου ή οτιδήποτε``.

    ``Θα κάνουμε σωστά τη δουλειά μας``, τόνισε, ``ενώ από την άλλη δεν πρόκειται να κάνουμε και δημόσια εξέταση μιας υπόθεσης``.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής της Βουλής Λευτέρη Χριστοφόρου, ο Πρόεδρος της ΕΠΑ υπογράμμισε ότι ``η Επιτροπή βρίσκεται σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο και όταν θα καταλήξουμε στα προκαταρκτικά μας ευρήματα, αυτά θα πάρουν τη νενομισμένη μορφή που ο ίδιος ο νόμος καθορίζει και προκαθορίζει και οι πρώτοι που θα λάβουν γνώση θα είναι τα εμπλεκόμενα μέρη και κανένας άλλος``.

    ``Πρέπει να πω``, πρόσθεσε, ``ότι μου ζητήθηκε από πολλούς πόρισμα``, αναφέροντας ότι ``δεν υπάρχει πόρισμα και όταν υπάρξει θα δοθεί σε εκείνους που πρέπει να δοθεί``.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗ

    Η στρατηγική πρόληψης του Υπουργείου Υγείας επεκτείνεται στην ύπαιθρο με ένα νέο συγκεκριμένο, στοχευμένο, μεθοδευμένο πρόγραμμα βιωματικών διαλέξεων σε απλή και κατανοητή γλώσσα, ώστε να επιτυγχάνεται πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση χρόνιων ασθενειών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης.

    Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Πάφο, κατά διαμερίσματα κοινοτήτων, σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με την Ενωση Κοινοτήτων Πάφου με την πρώτη διάλεξη να δίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στην κοινότητα Μεσόγης και τις κοινότητες Χλώρακας, Πολεμίου Αναρίτας, Αργάκας να ακολουθούν, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

    Πρόσθεσε ότι η πρώτη φάση που αρχίζει το Σεπτέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο, καλύπτοντας 6 με 7 διαμερίσματα κοινοτήτων στην Πάφο, και ακολούθως θα επεκταθεί σε άλλες κοινότητες σε ολόκληρη την Κύπρο σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον που θα επιδειχθεί από τις τοπικές αρχές και με στόχο να καταστεί θεσμός.

    Με το πρόγραμμα «Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ενημέρωση Πρόληψη των Κατοίκων της Υπαίθρου», η πρόληψη εισέρχεται σε νέα φάση που σηματοδοτείται από τη νέα προσέγγιση της αμεσότερης επαφής και τη μετακίνηση του κέντρου προς τον κόσμο της υπαίθρου, που δεν τυγχάνει ισότιμης ενημέρωσης με τους πολίτες των αστικών περιοχών, σημείωσε ο κ. Πασταλίδης.

    Εξηγώντας ότι «ο κόσμος της υπαίθρου θέλει διαφορετική προσέγγιση και χρειάζεται να μετακινηθούμε εμείς από το κέντρο προς την ύπαιθρο για να βοηθήσουμε αυτούς τους πολίτες για τους οποίους η πρόσβαση στην υπεύθυνη ενημέρωση δεν είναι τόσο εύκολη όσο για τους πολίτες που ζουν στα αστικά κέντρα», ανέφερε ότι διαπίστωσε ο ίδιος τη ανάγκη και το ενδιαφέρον των κατοίκων της υπαίθρου σε ενημερώσεις που παρέστη.

    Πρόσθεσε δε πως εξεπλάγη όταν σε ενημέρωση στην Κακοπέτρια διαπίστωσε ότι υπήρχαν γυναίκες που δεν γνώριζαν τη σημασία του τεστ Παπανικολάου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 31 August 2010 - 15:29:14 UTC