Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΣΕΚΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] 1η ΟΚΤΩΒΡΗ 50ΧΡΟΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα κηρύξει σήμερα το βράδυ, στη Λευκωσία, την έναρξη των εργασιών της 23ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σε μήνυμά της στο συνέδριο των αποδήμων, θα τονίσει ότι η διαδικασία λύσης του Κυπριακού είναι δύσκολη και απαιτεί σκληρή δουλειά και συμβιβασμό από αμφότερες τις πλευρές, και μια συνολική διευθέτηση θα απαιτήσει σκληρές αποφάσεις.

    Η κ. Κλίντον θα αναφέρει στο μήνυμά της ότι οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων πρέπει να παραμείνουν εστιασμένοι στη διάρκεια αυτών των περίπλοκων διαπραγματεύσεων, και θα διαβεβαιώσει ότι η Κύπρος παραμένει σημαντικός εταίρος και φίλος των ΗΠΑ.

    Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ θα αναφέρει επίσης ότι συμμερίζεται την ελπίδα ότι κάποια μέρα σύντομα η Κύπρος θα επανενωθεί.

    Η κ. Κλίντον αναμένεται να διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στον τερματισμό της διαίρεσης της νήσου, και να σημειώσει ότι ο δρόμος για την επίτευξη συνολικής ειρήνης είναι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για λύση.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Κλίντον θα αναφέρει ότι η επανένωση της νήσου εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα, όχι μόνο του λαού της Κύπρου, αλλά και της περιοχής, και θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, τους συνέδρους θα χαιρετίσουν με ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Καραολής.

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν, επίσης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Στέφανος Ταμβάκης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Ανδρέας Βύρας.

    Η εναρκτήρια τελετή θα μεταδίδεται για πρώτη φορά μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, η διεθνής οικονομική κρίση, τα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ θα γίνει απολογισμός δραστηριοτήτων και παρουσίαση των εκθέσεων δράσης των διαφόρων Ομοσπονδιών Αποδήμων.

    Οι σύνεδροι θα τύχουν, επίσης, ενημέρωσης από αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ εκπρόσωποι διαφόρων Υπουργείων θα ενημερώσουν τους Κύπριους απόδημους επί διαφόρων θεμάτων που απασχολούν την κυπριακή Ομογένεια.

    Κατά τις εργασίες της Συνόδου της ΠΣΕΚΑ, τους συνέδρους θα χαιρετίσουν με ομιλίες τους, μεταξύ άλλων, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών και ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Νικόλας Καρακώστας.

    Το Σάββατο προγραμματίζεται κοινή συνέντευξη Τύπου των Προέδρων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ, ΑΧΕΠΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ.

    Αύριο Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του, Ελση Χριστόφια, θα παραθέσουν στο Προεδρικό Μέγαρο δεξίωση προς τιμήν των συνέδρων.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΣΕΚΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το μήνυμα της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, που θα αναγνωστεί την Πέμπτη το απόγευμα κατά την έναρξη των εργασιών του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΣΕΚΑ, εκφράζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπως διατυπώνεται εδώ και 36 χρόνια όσον αφορά την Κύπρο-Ελλάδα-Τουρκία, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ο κ. Κρίστοφερ είπε πως «πρέπει να ξέρουμε την πραγματικότητα, πού βρισκόμαστε σήμερα, τι περιμένουμε και πώς θα προχωρήσουμε για να κάνουμε αλλαγές ώστε να αλλάξει η κατάσταση».

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο μήνυμά της, η κ. Κλίντον θα τονίσει ότι η διαδικασία λύσης του Κυπριακού είναι δύσκολη και απαιτεί σκληρή δουλειά και συμβιβασμό από αμφότερες τις πλευρές, και μια συνολική διευθέτηση θα απαιτήσει σκληρές αποφάσεις.

    Η κ. Κλίντον θα αναφέρει επίσης ότι οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων πρέπει να παραμείνουν εστιασμένοι στη διάρκεια αυτών των περίπλοκων διαπραγματεύσεων, και θα διαβεβαιώσει ότι η Κύπρος παραμένει σημαντικός εταίρος και φίλος των ΗΠΑ.

    Είναι μια εξωτερική πολιτική, η οποία μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη απ ότι είναι, είπε ο κ. Κρίστοφερ, προσθέτοντας πως «με τη δουλειά που κάνουμε στις ΗΠΑ ως απόδημοι και ως ομογένεια καταφέραμε να κρατήσουμε το Κυπριακό στο προσκήνιο της εξωτερικής πολιτικής».

    «Το μήνυμα της κ. Κλίντον μπορεί να μην είναι μήνυμα αισιόδοξο αλλά πιστεύω ότι εμείς σε ένα τέτοιο συνέδριο στο οποίο συζητούμε πού βρισκόμαστε και πού πάμε στους επόμενους έξι μήνες που η κυπριακή Κυβέρνηση θα πιεστεί, είναι σημαντικό να έχουμε αυτό το μήνυμα. Δεν είναι κάτι που δεν ξέραμε, αλλά το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας να στείλει μήνυμα, αυτό είναι θετικό», συμπλήρωσε.

    [03] 1η ΟΚΤΩΒΡΗ 50ΧΡΟΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Αναδύεται από τα νερά της Πάφου η Θέα Αφροδίτη της Κύπρου, όμορφη μες τους αφρούς της καταγάλανης θάλασσας και παίρνει την ανέμη που ο σκηνογράφος Αντης Παρτζίλης της δίνει και ξετυλίγει ένα ένα τα πενήντα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με δεκάδες μάστορες και μαθητάδες που όλοι μαζί την 1η Οκτωβρίου 2010 - ανήμερα της επετείου της εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας - στην παρουσία του Προέδρου της Δημήτρη Χριστόφια μας παρουσιάζουν ένα πολυθέαμα εικόνας και ήχου, αφιέρωμα σε αυτή τη μεγάλη για όλους τους Κύπριους γιορτή.

    Ο σκηνογράφος, Αντης Παρτζίλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής των εμβληματικών εκδηλώσεων για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι η μεγαλειώδης αυτή εκδήλωση θα γίνει την 1η του Οκτώβρη στο κλειστό στάδιο «Ελευθερία Τάσσος Παπαδόπουλος» στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος και θα απευθύνει την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης.

    Είπε ακόμα ότι «έχουν ήδη σταλεί και 22 προσκλήσεις σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και τρίτων, οι οποίες ήταν από τις πρώτες που αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960 και αναμένονται οι απαντήσεις τους κατά πόσον θα παραστούν ή θα αποστείλουν εκπροσώπους τους».

    Ο κ. Παρτζίλης είπε ότι «αυτή η εκδήλωση είναι η κορυφαία των εμβληματικών εκδηλώσεων που θα γίνουν, μερικές από τις οποίες και εκτός Κύπρου, επιλεγμένα, όπως στην Αθήνα, στην Ουάσιγκτον, στο Παρίσι και στην Μόσχα, των οποίων είμαι Καλλιτεχνικός Διευθυντής με εξαίρεση αυτήν της Ουάσιγκτον που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Τμήμα Αρχαιοτήτων».

    Συγκεκριμένα, για την εκδήλωση της 1ης του Οκτώβρη, ο κ. Παρτζίλης εξήγησε ότι πρόκειται «για ένα πολυθέαμα το οποίο με μουσική, χορό, τραγούδι, ποίηση και πολυμέσα θα μας ταξιδέψει από τα βάθη της ύπαρξης της Κύπρου, η οποία Κύπρος βγαίνει από τη θάλασσα και με ένα καράβι θα μας ταξιδεύει στην ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 August 2010 - 9:29:38 UTC