Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΕΝΑΡΞΗ
  • [02] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΜΕΣΑΡΙΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
  • [03] ΜΟΣΧΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
  • [04] ΚΥΠΡΙΑ 2010 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΕΝΑΡΞΗ

    Ξεκίνησε γύρω στις 10:05, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Πρόκειται για την τελευταία συνάντηση των ηγετών πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

    Πρώτος στον χώρο των συνομιλιών αφίχθη ο Τ/κ ηγέτης, συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του, Κουντρέτ Οζερσάι.

    Στη συνέχεια κατέφθασε στον χώρο των συνομιλιών ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του, Γιώργο Ιακώβου.

    Τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων υποδέχθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση του περιουσιακού.

    [02] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΜΕΣΑΡΙΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Το μήνυμα ότι ανά πάσα στιγμή ``είμαστε έτοιμοι να ανοικοδομήσουμε`` την Αμμόχωστο, αν αυτή επιστραφεί, δίδει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης Νίκος Μεσαρίτης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μεσαρίτης είπε πως «ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι», αναφέροντας πως «έχουμε συντάξει ένα σχέδιο, το οποίο ονομαστικά περιγράφει και υπηρεσίες και βαθμούς ιεραρχίας προσώπων των υπηρεσιών που θα κινηθούν, και τον ρόλο που έχει ο καθένας και τα υλικά που χρειάζονται».

    Σημείωσε πως «έχει σχεδιαστεί η περίοδος των πρώτων τριών μηνών για τις ενέργειες που θα γίνουν στην Αμμόχωστο, που προβλέπει την ανάκτηση του ελέγχου και τη δυνατότητα να αρχίσουν παρεμβάσεις στην πόλη».

    Ανάκτηση του ελέγχου, εξήγησε, σημαίνει το κράτος να αποκτήσει έλεγχο του χώρου, να δημιουργηθεί ευχέρεια προσπέλασης, να υπάρχουν συνθήκες διερεύνησης των οικοδομών και χαρακτηρισμού τους, η εξασφάλιση ασφάλειας των πολιτών που θα έρθουν στην περιοχή, καθώς και η εγκατάσταση του κράτους και των υπηρεσιών.

    [03] ΜΟΣΧΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

    Βελτιώνονται αισθητά οι καιρικές συνθήκες στη Μόσχα και αναμένεται βελτίωση και της ατμοσφαιρικής κατάστασης στη ρωσική πρωτεύουσα, όπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Επιτετραμμένος και Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσία, Βασίλης Πολεμίτης, τονίζοντας ότι ``η Πρεσβεία είναι πάντα σε ετοιμότητα για να παράσχει κάθε βοήθεια σε οποιονδήποτε την χρειάζεται``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Πολεμίτης, ``η θερμοκρασία στη Μόσχα ήδη έχει πέσει σήμερα στους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ τις αμέσως προηγούμενες ημέρες είχε ανέβει σε ασυνήθιστα πολύ υψηλά επίπεδα, και η ατμόσφαιρα τείνει να καθαρίσει, με την όλη κατάσταση να αλλάζει ραγδαία προς το καλύτερο``.

    ``Είναι αλήθεια``, πρόσθεσε ο Επιτετραμμένος της κυπριακής Πρεσβείας, ``ότι η κατάσταση, κάποιες συγκεκριμένες ημέρες, ήταν αφόρητη και πάρα πολύ άσχημη, αλλά, ευτυχώς, δεν είχαμε κανένα δυσάρεστο περιστατικό ούτε στην Πρεσβεία και στο προσωπικό της ούτε και με άλλους Κυπρίους που διαμένουν και εργάζονται στη Μόσχα``.

    ``Τουλάχιστον δεν υπέπεσε οτιδήποτε στην αντίληψή μας, ούτε μας ζήτησε βοήθεια κάποιος, αν και εμείς``, δήλωσε ο κ. Πολεμίτης, ``είμαστε πάντα έτοιμοι να την προσφέρουμε``.

    Ερωτηθείς εάν η Πρεσβεία γνωρίζει τον αριθμό των Κυπρίων που διαμένουν στη Μόσχα, ο κ. Πολεμίτης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ``δεν υπάρχει τέτοιο αρχείο και ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί το κράτος να υποχρεώσει τους πολίτες του να δηλώνουν τη μετάβασή τους σε μια χώρα, διότι μετά παρεμβαίνει σε στοιχεία προσωπικά``.

    [04] ΚΥΠΡΙΑ 2010 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου αναφέρει ότι «το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαμβάνει χώρα μεταξύ 3 και 22 Σεπτεμβρίου, προοιωνίζοντας έτσι με τον πιο λαμπρό τρόπο την περίοδο που προηγείται της έναρξης των εμβληματικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο και στο εξωτερικό για τον εορτασμό των 50χρονων».

    Σε μήνυμά του στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ο Υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι «και φέτος τα Κύπρια 2010 θα φιλοξενήσουν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές προτάσεις από τον χώρο της μουσικής, του χορού και του θεάτρου που θα παρουσιαστούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ελεύθερη Κύπρου».

    Ο κ. Δημητρίου είπε ότι, «όπως κάθε άλλος σοβαρός καλλιτεχνικός θεσμός, έτσι και το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια βασίζεται στο έργο πολλών επιμέρους παραγόντων καλλιτεχνικών και άλλων συντελεστών, τους οποίους συγχαίρω θερμά».

    Ιδιαίτερη μνεία από τον Υπουργό Παιδείας έγινε στη Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία ξεχώρισε από το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν για τα Κύπρια 2010, εκείνες που κατά την κρίση της ήταν οι πλέον κατάλληλες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

    Πρόσθεσε ότι εκτιμά «ιδιαίτερα την προσφορά της Συμβουλευτικής Επιτροπής, γνωρίζοντας ότι το έργο που τα μέλη της καλούνται να φέρουν εις πέρας δεν είναι εύκολο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 10 August 2010 - 9:29:12 UTC