Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [03] ΗΛΙΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι το τρίπτυχο των προτάσεων που έχει καταθέσει η ε/κ πλευρά την τοποθετεί ένα βήμα μπροστά και αντιμετωπίζεται ήδη θετικά από τη διεθνή κοινότητα, αλλά σημείωσε ότι μέχρι σήμερα τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίθηκαν θετικά στις προτάσεις αυτές.

    Σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου, στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι προτάσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα ελάχιστο επίπεδο εσωτερικής ενότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

    Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις και, «παρά το ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί κρέμεται από μια κλωστή», θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να υλοποιηθεί το όραμα της λύσης.

    Το πακέτο προτάσεων, είπε, αν γίνει αποδεκτό από την τουρκική πλευρά, θα δώσει νέα ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

    Σημείωσε ότι προεξάρχουσα θέση κατέχει στο πακέτο και το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, όπου καλείται η Τουρκία να εφαρμόσει το Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προνοεί την παράδοση από την Τουρκία της πόλης των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Εθνη.

    Στόχος, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι η επιδιόρθωση και η αποκατάσταση της πόλης και η επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της και πρόσθεσε ότι «μαζί με την αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνη για αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά».

    Η πρόταση, ταυτόχρονα με την αποκατάσταση της πόλης, περιλαμβάνει το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ για διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς των Τουρκοκυπρίων.

    «Με μια τέτοια εξέλιξη, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα επωφεληθεί χρησιμοποιώντας το λιμάνι της Αμμοχώστου. Η Τουρκία θα έχει, επίσης, να επωφεληθεί αφού μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει, εκ των πραγμάτων, ώθηση και στην ενταξιακή της πορείας, αφού θα ανοίξουν διαπραγματευτικά κεφάλαια από αυτά που σήμερα είναι παγωμένα», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι η πρόταση περιλαμβάνει, επίσης, τη διασύνδεση της συζήτησης τριών κεφαλαίων του Κυπριακού, του περιουσιακού, των εδαφικών αναπροσαρμογών και της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου με στόχο την εντατικοποίηση και επίσπευση του διάλογου.

    Η τρίτη πτυχή της πρότασής αφορά στο θέμα της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης όταν φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας πάνω στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

    Η διεθνής διάσκεψη, είπε, θα πρέπει να συγκληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και σε αυτή να συμμετάσχουν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κυπριακές κοινότητες.

    Σημείωσε ότι αυτή η διεθνής διάσκεψη θα ασχοληθεί μόνο με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού που αφορούν τις εγγυήσεις, τα θέματα ασφάλειας, την αποχώρηση στρατευμάτων και εποίκων.

    «Θεωρούμε ότι το τρίπτυχο των προτάσεών μας τοποθετεί την πλευρά μας ένα βήμα μπροστά. Αντιμετωπίζεται ήδη θετικά από τη διεθνή κοινότητα. Από την άλλη, αυτές οι προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα ελάχιστο επίπεδο εσωτερικής ενότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Οπως είπε, «η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, που με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει πλήρη ταύτιση απόψεων επί όλων των θεμάτων, αποκτά σήμερα μεγάλη σημασία ενόψει των μεθοδεύσεων κάποιων κύκλων που μετατρέπονται σε καλούς δέκτες των επικοινωνιακών τεχνασμάτων της Τουρκίας, αποφεύγοντας να ασκήσουν πραγματικές πιέσεις στην ηγεσία της για αλλαγή στάσης, η οποία θα δημιουργήσει τις συνθήκες επίτευξης σύντομα λειτουργικής, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

    Δυστυχώς, συνέχισε, μέχρι σήμερα τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίθηκαν θετικά στις προτάσεις, και παρά το ότι συνεχώς η Αγκυρα «διατυμπανίζει ότι επείγεται για λύση, εντούτοις οι πράξεις και η συμπεριφορά της κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι ενδιαφέρεται για επίτευξη λύσης εδώ και τώρα».

    Οπως ανέφερε, «στην επικοινωνιακή τακτική της Τουρκίας, που έχει στόχο την επίρριψη ευθυνών, εμείς απαντούμε με πράξεις. Επειδή επιθυμούμε να υπάρξει κινητικότητα και να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες που θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε συνολική επίλυση του Κυπριακού».

    Σημείωσε ότι το πακέτο προτάσεων, αν γίνει αποδεκτό, θα αλλάξει το κλίμα και θα οδηγήσει σε αποτελέσματα, τα οποία θα είναι θετικά και για τους Τουρκοκυπρίους, και για την ίδια την Τουρκία και για τους Ελληνοκυπρίους.

    Τόνισε ότι ο συμβιβασμός της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ανάχωμα στη διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο και είπε πως «για αυτό εμείς οφείλουμε να επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευση και τη συνέπειά μας σε αυτήν».

    Η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, επισήμανε, θα είναι ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στα πλαίσια του οποίου θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού.

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο καθρέφτης της θέλησης της κάθε πλευράς για επίτευξη λύσης είναι οι θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών, τονίζοντας ότι «οι δικές μας θέσεις και προτάσεις βρίσκονται απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης λύσης».

    «Αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη ότι επειγόμαστε και εργαζόμαστε για λύση. Με την εποικοδομητική στάση που επιδεικνύουμε έμπρακτα εργαζόμαστε για να ανοίξει η προοπτική της λύσης. Ετσι εργαστήκαμε μέχρι σήμερα, έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Εστω και αν απέναντί μας συναντάμε θέσεις, προσεγγίσεις και συμπεριφορές που, πολλές φορές, μας απογοητεύουν και δυσχεραίνουν τις προσπάθειές μας», πρόσθεσε.

    Αφού επανέλαβε τη θέση ότι απαραίτητο συστατικό στοιχείο του αγώνα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα του εσωτερικού μετώπου, είπε ότι αυτό επιβάλλεται ειδικά σε αυτήν «τη δύσκολη ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να καλύψει τη δική της απραξία και να φορτώσει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίτευξη λύσης».

    «Φάρος και καθοδήγησή μας πρέπει να αποτελεί το αξίωμα ότι η Κύπρος είναι πάνω απ όλα και όλους», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμη ότι «παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις διαπραγματεύσεις και, παρά το ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί κρέμεται από μια κλωστή, εμείς θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για να υλοποιήσουμε το όραμα της λύσης. Αλλη οδός για επίτευξη λύσης εκτός από τη διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει. Δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα».

    Αυτό, συνέχισε, «είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενιές να μην εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα για μια Κύπρο, επανενωμένη, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».

    «Για να ζωντανέψει ξανά το θέατρο στην αρχαία Σαλαμίνα, για να γεμίσει ξανά με χρώματα και ιαχές το ιστορικό Γ.Σ.Ε., για να αποτελέσουν τα ιστορικά τείχη, αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμβολο του κοινού πολιτισμού τόσων αιώνων του λαού μας. Για να γίνει ξανά η Αμμόχωστος το διαμάντι της Κύπρου, κοιτίδα ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργίας. Για να δοθεί η δυνατότητα στους νόμιμους κάτοικους της Αμμοχώστου, να κτίσουν ξανά ένα ευτυχισμένο, ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον και για τους ίδιους, αλλά και για τα παιδιά τους, πίσω στην αγαπημένη ιστορική πόλη», είπε.

    Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και όλοι οι Αμμοχωστιανοί, στις προσπάθειες για ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, όπως και για τη διαφώτιση στο ευρωπαϊκό και τον ευρύτερο διεθνή χώρο για το θέμα της Αμμοχώστου και, γενικότερα, για το Κυπριακό.

    «Αποτελούν πολύτιμη βοήθεια στις δικές μας προσπάθειες, για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης, αμοιβαία αποδεκτής και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος», είπε.

    Διαβεβαίωσε τους Αμμοχωστιανούς ότι θα συνεχίσει να προβάλλει με την ίδια ένταση και πάθος σε όλες ανεξαίρετα τις συναντήσεις του με παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής το ζήτημα της Αμμοχώστου, λέγοντας ότι «για μένα, αυτό αποτελεί δέσμευση και ακλόνητη υπόσχεση προς όλους εσάς».

    Από το 1974 και μετά, είπε, η Κύπρος μας δεν είναι η ίδια και «η Αμμόχωστος βουβή και ερειπωμένη βρίσκεται εκεί για να μας θυμίζει με πόνο τις μέρες του χαλασμού».

    «Τέτοιες μέρες, για 36 τώρα χρόνια, ζωντανεύουν για τους Αμμοχωστιανούς, όπως για κάθε συμπατριώτη μας, τραγικές αναμνήσεις. Η θύμηση της πόλης που έσφυζε από ζωή, που αποτελούσε λίκνο οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας και εστία πολιτιστικής δημιουργίας και πνευματικής ανάπτυξης παραμένει ανεξίτηλα αποτυπωμένη στη μνήμη όλων των Κυπρίων», συνέχισε.

    Κατέληξε λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευση για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση που θα επιτευχθεί μόνο με την επίλυση του Κυπριακού, τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και την επανένωση του εδάφους, του λαού, της οικονομίας και των θεσμών».

    [02] ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΨΗΦΙΣΜΑ

    Ο Δήμος Αμμοχώστου, σε ψήφισμα που ενέκρινε το Σάββατο, καλεί την Τουρκία να επιδείξει την αναγκαία βούληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, στη βάση της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου του 1979 και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως κίνηση καλής θέλησης και έμπρακτης συμβολής της στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Το ψήφισμα που απευθύνεται προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την προεδρία της ΕΕ, εγκρίθηκε σε μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμμοχώστου στο οδόφραγμα της Δερύνειας, με αφορμή τα 36 χρόνια από την παράνομη κατάληψη και κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα. Το ψήφισμα προσβλέπει σε μια λύση δίκαιη και βιώσιμη που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα και το λαό, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

    Τονίζει ότι το θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου, μιας ευρωπαϊκής πόλης -φάντασμα, την οποία η Τουρκία κρατά όμηρο από το 1974, είναι και ανθρωπιστικό και σαν τέτοιο πρέπει να τύχει χωριστού χειρισμού, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενισχυτικό των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Παράλληλα, τονίζει ότι το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ καλής θέλησης για την Τουρκία, το οποίο θα δημιουργούσε ένα μομέντουμ που θα βελτίωνε θετικά το κλίμα ενόψει των απευθείας συνομιλιών.

    Χαιρετίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, έχουν σαν μοναδικό στόχο τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    [03] ΗΛΙΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

    Πέντε χρόνια μετά τον τραγικό Αύγουστο που βύθισε την Κύπρο στο πένθος με την πτώση του Μπόινγκ 737 της αεροπορικής εταιρείας «Ηλιος» στη βουνοπλαγιά του Γραμματικού, σκοτώνοντας 121 αθώες ψυχές, οι συγγενείς τους, με κεντρικό σύνθημα «Ασβεστη Μνήμη», άναψαν το Σάββατο το βράδυ δεκάδες κεριά για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας.

    Την Κυριακή, τελέστηκαν από τις οικογένειες τα μνημόσυνα των προσφιλών τους προσώπων.

    Μαζική ήταν η συμμετοχή στις εκδηλώσεις που έγιναν στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, τη Λάρνακα και το Παραλίμνι. Στη Λευκωσία, η εκδήλωση με το συμβολικό άναμμα των κεριών έγινε στη Λεωφόρο Μακαρίου, στη Λεμεσό στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, στη Λάρνακα στην Πλατεία Ευρώπης και στο Παραλίμνι στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου.

    Χαροκαμένοι συγγενείς, με τον πόνο ζωντανό πέντε χρόνια μετά στο βλέμμα τους, απλός κόσμος, αλλά και βουλευτές πέρασαν από τους χώρους των εκδηλώσεων για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων. Σε δηλώσεις τους, συγγενείς των θυμάτων της μοιραίας πτήσης σημείωναν ότι αισθάνονται πως η δικαίωση για τα παιδιά, αδέλφια, εγγόνια, γονείς δεν έχει ακόμα έλθει. «Δεν τους ξεχνούμε, περιμένουμε δικαίωση», ήταν το κύριο μήνυμα των δηλώσεών τους.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟΣ

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής αντιμετωπίζει,στον τελικό του Legg Mason Tennis Classic, τον 28χρονο Αργεντινό Νταβίντ Ναλμπαντιάν, ο οποίος κέρδισε το Σάββατο τον Μάριαν Τσίλιτς με 2 - 0 σετ (6-2 και 6-2).

    Ο Μάρκος Παγδατής προκρίθηκε στον τελικό του τουρνουά, αφού νίκησε το Βέλγο Χαβιέρ Μαλίς με 2-0 σετ (6-2 και 7-6).

    Εκτός από το πρεστίζ, το τουρνουά Legg Mason Tennis Classic προσφέρει σημαντικό δώρο σε βαθμούς για τους νικητές αντισφαιριστές και συνολικό βραβείο 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 8 August 2010 - 9:29:15 UTC