Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΔΕΙΠΝΟ
  • [04] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Διευθυντή του Γραφείου του, Βάσου Γεωργίου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθιξίας έπειτα από την προβολή τηλεοπτικού ρεπορτάζ στον ΑΝΤ1, το οποίο ενέπλεκε το όνομά του σε υπόθεση μη αξιοκρατικών αιτημάτων για μεταθέσεις και αποσπάσεις στρατιωτών. Ανακοινώνοντας την αποδοχή της παραίτησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η παραίτηση έγινε αποδεκτή, αν και ο κ. Γεωργίου δεν είχε ενημερωθεί από την ιδιαίτερα γραμματέα του, η οποία αυτοβούλως απέστειλε το μήνυμα.

    ``Για αυτό ο κ. Βάσος Γεωργίου ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και για αυτό ακριβώς το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε την παραίτηση για να πάει και ένα μήνυμα ευρύτερα προς την κοινωνία ότι τούτη η Κυβέρνηση και ειδικά ο συγκεκριμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σαφείς θέσεις και σαφείς οδηγίες σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της αξιοκρατίας και για αυτό την έκανε αποδεκτή``, είπε ο Εκπρόσωπος. Στις δηλώσεις του, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``προβλήθηκε χθες το βράδυ από τηλεοπτικό σταθμό καταγγελία για υποβολή μη αξιοκρατικών αιτημάτων με μήνυμα που απεστάλη προς το ΥΠΑΜ από το γραφείο του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βάσου Γεωργίου για μεταθέσεις και αποσπάσεις στρατιωτών``.

    Σημειώνοντας ότι με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε άμεση διερεύνηση των καταγγελιών, ο κ. Στεφάνου είπε πως ``η έρευνα κατέδειξε ότι το εν λόγω μήνυμα είχε αποσταλεί πριν από μερικούς μήνες από λειτουργό του Γραφείου του, εν αγνοία του κ. Βάσου Γεωργίου``.

    ``Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η λειτουργός ενήργησε αυτόβουλα και χωρίς να ενημερώσει τον πολιτικό της προϊστάμενο, και παρά το γεγονός ότι δεν έγινε καμία ενέργεια για ικανοποίηση των όσων αναφέρονται στο μήνυμα, ο κ. Βάσος Γεωργίου, για λόγους πολιτικής ευθιξίας και αναλαμβάνοντας την ευθύνη, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με λύπη και με πόνο ψυχής την έκανε αποδεκτή``, πρόσθεσε.

    Οπως είπε ο κ. Στεφάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να ευχαριστήσει τον κ. Βάσο Γεωργίου για τη βοήθεια και τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στη δεκάχρονη στενή συνεργασία τους.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει με τον πιο έντονο τρόπο την πάγια οδηγία και θέση του για σεβασμό της αξιοκρατίας, η οποία επιτυγχάνεται με την πιστή τήρηση των νόμων και των κανονισμών που διέπουν τη χρηστή διοίκηση``, είπε.

    Ερωτηθείς αν από την έρευνα προέκυψαν και άλλες τέτοιες κινήσεις, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η διερεύνηση έγινε επί του συγκεκριμένου θέματος.

    ``Ο Πρόεδρος``, συνέχισε, ``από την πρώτη στιγμή έχει δώσει σαφείς οδηγίες, τόσο στο ίδιο το Προεδρικό όσο και στους Υπουργούς και γενικά σε όλους εκείνους τους κρατικούς αξιωματούχους που διαθέτουν εξουσία ότι τα πάντα θα πρέπει να γίνονται στη βάση των κανονισμών και των νόμων``.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η συγκεκριμένη λειτουργός εργάζεται χρόνια στο Προεδρικό, προσθέτοντας ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την εκλογή του είχε δώσει οδηγία να μην αλλάξει κανένας λειτουργός από το Προεδρικό ανεξαρτήτως αν ήταν από την προηγούμενη ή τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και αυτό είναι μια πεποίθηση επίσης του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι αυτό που πρέπει να μετρούμε στους δημόσιους λειτουργούς δεν είναι τα πιστεύω τους, αλλά η αξία τους, η ικανότητά τους, η ειλικρίνειά τους στη λειτουργία και στην άσκηση των δικών τους`` καθηκόντων.

    Σε ερώτηση τι εξηγήσεις έδωσε η συγκεκριμένη λειτουργός, ο κ. Στεφάνου είπε πως η λειτουργός ανέφερε ότι ``όντως απέστειλε το συγκεκριμένο πράγμα, χωρίς να ενημερώσει κανέναν και πολύ περισσότερο τον πολιτικό της προϊστάμενο``. ``Αυτά έχει πει ότι έχει κάνει λάθος``, συμπλήρωσε. Απαντώντας σε ερώτηση αν είδε κανείς άλλος το συγκεκριμένο μήνυμα, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά.

    ``Κανείς δεν είχε γνώση επί του συγκεκριμένου ζητήματος και για αυτό ακριβώς το λόγο έχω πει ότι ούτε καν εντολή υπήρχε για να σταλεί ένα τέτοιο πράγμα, ούτε και ενήργησε κανείς προς αυτή την κατεύθυνση και εξου και όπως λέει και στην ίδια την ανακοίνωση καμία ενέργεια δεν είχε γίνει στη βάση αυτού του μηνύματος``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν οι στρατιώτες που αναφέρονται στο μήνυμα δεν μετακινήθηκαν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι από τους έξι στρατιώτες οι τρεις δεν έχουν μετακινηθεί, ενώ οι υπόλοιποι έχουν μετακινηθεί στη βάση των διαδικασιών που προβλέπονται.

    Ειδικότερα, όπως είπε, ο ένας ζήτησε από τη μονάδα του τρίμηνη απόσπαση, η οποία ικανοποιήθηκε με έγκριση του ΓΕΕΦ, ο δεύτερος στρατιώτης είχε αιτηθεί μέσω της μονάδας του προς το ΥΠΑΜ να μετατεθεί κοντά στο σπίτι του γιατί έχει πατέρα ανάπηρο που δεν εργάζεται, αίτημα που ικανοποιήθηκε μέσω των διαδικασιών του ΓΕΕΦ και ο τρίτος έχει μετατεθεί στη βάση του συστήματος μοριοδότησης είχε κριθεί ότι λόγω των ψηλών μορίων που είχε να τοποθετηθεί κοντά στον τόπο διαμονής του μετά από τη συμπλήρωση της 13μηνης θητείας.

    Σε παρατήρηση ότι στη λίστα δεν αναφερόταν στρατιώτης με πατέρα ανάπηρο αλλά ``για κουμπαριές και για οικογενειακούς φίλους συγκεκριμένου αξιωματικού``, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο ίδιος αναφέρεται στο αίτημα που είχε ο συγκεκριμένος στρατιώτης με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2010 μέσω της μονάδας του, όπως είναι και η διαδικασία, να μετατεθεί για αυτό το συγκεκριμένο λόγο το οποίο είχε ο στρατιώτης δώσει, προσθέτοντας ότι αυτά τα αιτήματα εξετάζονται με συγκεκριμένη διαδικασία της ΕΦ.

    Ερωτηθείς αν θα γίνει ανάλογη έρευνα και στο Υπουργείο Αμυνας, ο κ. Στεφάνου παρέπεμψε στον Υπουργό Αμυνας διότι τα μηνύματα που φτάνουν στο ΥΠΑΜ είναι πάρα πολλά. Σε παρατήρηση ότι στο μήνυμα αναφέρεται συγκεκριμένος συνταγματάρχης που ασχολείται με το θέμα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το συμπέρασμα αυτό είναι αυθαίρετο, διότι αν, όπως υποστηρίζεται, ο συνταγματάρχης ασχολείτο με αυτά τα ζητήματα, υπό την έννοια της ύπαρξης ενός μηχανισμού προώθησης αιτημάτων, τότε αυτά τα συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία αναγράφονταν στο μήνυμα θα ικανοποιούνταν.

    Ερωτηθείς αν ο συγκεκριμένος συνταγματάρχης είχε εμπλοκή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το μήνυμα είχε πάει σε τηλεομοιότυπο του ΥΠΑΜ και σε κάποια στιγμή είχε πάει και κοντά του, δεν είχε πάει απευθείας κοντά του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ο συγκεκριμένος συνταγματάρχης ήταν παραλήπτης και δεν ήταν αποστολέας. Σε σχέση με τον αντικαταστάτη του κ. Γεωργίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οταν θα είναι έτοιμος ο Πρόεδρος θα ανακοινώσουμε το όνομα.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΗ Ιωνά Νικολάου, ο οποίος ανέφερε ότι ``μπροστά στον άκρως επαγγελματικό και ασύδοτο τρόπο που κάνει ρουσφέτι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το ΑΚΕΛ είναι ακόμη μαθητούδι``, ο Εκπρόσωπος αντέτεινε λέγοντας ``απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του``.

    ``Και το λέω με πλήρη συνείδηση``, είπε και συνέχισε: ``Μιλά ο ΔΗΣΥ για θέματα αξιοκρατίας; Αυτό το κόμμα που στη δεκαετία του αύξησε τη δημόσια υπηρεσία κατά 10.000 υπαλλήλους και που σύμφωνα με τον τότε ηγέτη του ΔΗΣΥ, αλλά και βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι προσλήψεις γίνονταν κατά βάση από Συναγερμικούς ψηφοφόρους γιατί ήταν πιο έξυπνοι και είχαν περισσότερα προσόντα; Αυτοί μιλούν για αξιοκρατία;``

    Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην επαναφορά, από τον κ. Νικολάου, για τις δημόσιες προσφορές, για να υπενθυμίσει ότι ``απάντηση στο ΔΗΣΥ είχε δώσει με ένα πολύ εύγλωττο τρόπο η Ομοσπονδία Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου για το θέμα, ζητώντας από το ΔΗΣΥ να σταματήσει να ενεργεί με την ψιθυρολογία περί των δημοσίων προσφορών γιατί με αυτό τον τρόπο είναι ζημιογόνα για την Κυπριακή Δημοκρατία και την αξιοπιστία της ως κράτος μέλος της ΕΕ και πλήττει τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα που εμπλέκονται στην αξιολόγηση και κατακύρωση προσφορών του δημόσιου τομέα``.

    ``Αυτή η Κυβέρνηση και αυτός ο Πρόεδρος όταν υπάρχουν καταγγελίες ενεργούν αμέσως, ο ΔΗΣΥ όταν ήταν στην εξουσία για δέκα χρόνια και ενώ στελέχη του κατάγγελλαν δημόσια ότι υπάρχει ένα ολόκληρο συρτάρι από σκάνδαλα δεν είδαμε να κάνει οτιδήποτε. Το παραδέχονται κιόλας ότι έκαναν πολλά``, είπε ο κ. Στεφάνου και κατέληξε: ``Ας μην ρίχνουν λοιπόν πέτρες γιατί κατοικούν σε γυάλινο σπίτι``.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί εκ νέου σε διαβήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς τόσο διεθνώς όσο και της ΕΕ αναφορικά με την απαγόρευση που επιβάλλει η Τουρκία για χρήση του εναέριου της χώρου από τα κυπριακά αεροσκάφη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Οπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, τα διαβήματα έγιναν από την Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μετά τα προβλήματα με τις ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων κυπριακών αεροσκαφών λόγω της λευκής απεργίας στην Ελλάδα.

    ``Εχουμε κάνει ξανά τα διαβήματά μας, καταγγέλλοντας ξανά την Τουρκία ότι έχει κλειστό τον εναέριο χώρο στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αποτέλεσμα η Κύπρος να πέσει ξανά θύμα και των μέτρων που λαμβάνονταν από την Ελλάδα``, είπε ο κ. Στεφάνου. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό το χειρίζεται το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων που είναι το αρμόδιο Υπουργείο.

    ``Τα χειρίστηκε με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας η αρμόδια Υπουργός που έχει και τις επαφές με τους αρμόδιους φορείς και τις αρμόδιες επιτροπές στην ΕΕ και στη Διεθνή Οργάνωση Αεροπλοΐας``, κατέληξε.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΔΕΙΠΝΟ

    Σε δείπνο θα παρακαθίσει την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στην οικία του κ. Ερογλου στα κατεχόμενα. Το δείπνο ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες. «Εχουμε τη συνάντηση των δύο ηγετών την Τετάρτη και το βράδυ είναι το δείπνο, και προσβλέπω σε μια καλή ημέρα αύριο, με την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα κάνουν καλή πρόοδο», είπε ο κ. Ντάουνερ.

    Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, και ερωτηθείς κατά πόσον η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για διασύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η αυριανή συνάντηση καθώς και οι συναντήσεις στις επόμενες εβδομάδες. «Υπάρχει μια σειρά συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί, και ξεκάθαρα υπάρχει έμφαση στις διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή στο περιουσιακό κεφάλαιο, και σε αυτό θα επικεντρωθεί κυρίως η συνάντηση αύριο», είπε ο κ. Ντάουνερ, αναφέροντας παράλληλα ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών είχαν χθες συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν επίσης το περιουσιακό.

    Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσον η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε πως εναπόκειται στην τ/κ πλευρά. «Εξαρτάται από τους Τ/κ, να μιλήσουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους σε αυτό το θέμα, δεν εξαρτάται από εμάς να είμαστε οι σχολιαστές των δικών τους προτάσεις», είπε. Σε ερώτηση αν τα ΗΕ έχουν προτάσεις για το περιουσιακό, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως τα ΗΕ κτίζουν γέφυρες. «Στο τέλος της ημέρας, οι προτάσεις των δύο πλευρών είναι ένα θέμα που αφορά τις ίδιες τις πλευρές και όχι εμάς», πρόσθεσε. Το δείπνο θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, στην οικία του κ. Ερογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία και σε αυτό θα παρακαθίσουν οι δύο ηγέτες με τις συζύγους τους, καθώς και οι σύμβουλοι τους Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάι.

    [04] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για συναινετικό διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και εξεύρεση κάποιου ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, που θα βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, προσθέτοντας ότι η τεχνοκρατική ομάδα του Υπουργείου επεξεργάζεται πάρα πολλά σενάρια, τα οποία σύντομα θα υποβληθούν στα κόμματα και με τα οποία θα επέλθει η δημοσιονομική εξυγίανση.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σταυράκης είπε ότι το 2008 και το 2009 υπήρξε κάποια αύξηση των κρατικών δαπανών σε θέματα ενίσχυσης της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, προσθέτοντας ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης παραμένει αναλλοίωτη και ότι τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν θα πρέπει να έχουν την ελάχιστη δυνατή επίπτωση στην επιχειρηματικότητα. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``οι απόψεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, που είναι ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος του κράτους, είναι πάντα σεβαστές``, προσθέτοντας ότι, ``σε ένα πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, οι δικές του απόψεις συνάδουν και με τις δικές μας εκτιμήσεις``.

    ``Εδώ και αρκετούς μήνες λέγαμε ότι το δεύτερο εξάμηνο φέτος θα υπάρχει μια μικρή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία θα επιταχυνθεί το 2011. Νομίζω αυτή ήταν και η δική του εκτίμηση``, είπε. Πρόσθεσε ότι ``συμφωνούμε, επίσης, απόλυτα ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι μονόδρομος και ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων δημοσιονομικής εξυγίανσης``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 July 2010 - 15:29:21 UTC