Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τη σημασία διατήρησης της κινητικότητας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, επεσήμανε την Τρίτη ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να πετύχουν.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είχαν ``καλή συνάντηση`` και ότι συναντήθηκε και με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, προσθέτοντας ότι ``έχουμε φυσικά και τη συνάντηση των δύο ηγετών την Τετάρτη και θέλαμε να συζητήσουμε αυτό το θέμα``.

    ``Ημουν στην Αγκυρα και συνάντησα πολύ κόσμο εκεί και το βράδυ είχα δείπνο με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου, και φυσικά του τόνισα ότι ο ΟΗΕ θέλει να δει πραγματική πρόοδο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Του μίλησα ιδιαίτερα για το περιουσιακό και είπα ότι αυτό συζητούν τώρα οι ηγέτες``, ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

    Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ορθώς οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζητούν αυτό το κεφάλαιο, προσθέτοντας ότι ``είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και θέλαμε να δούμε πραγματική πρόοδο και πραγματικό πνεύμα συμβιβασμού σε αυτές τις διαπραγματεύσεις για το περιουσιακό``.

    Οπως είπε, ``είναι ένα θέμα κρίσιμης σημασίας, για αυτό το συζητήσαμε αρκετά``.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ``το σημαντικό είναι να υπάρχει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις``, προσθέτοντας ότι ``φυσικά η κινητικότητα μειώθηκε λόγω των εκλογών στον βορρά και την αλλαγή της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων``.

    ``Για αυτό, δεν το λέω αυτό με κριτική, αυτή είναι η φυσιολογική κατάσταση πραγμάτων και αυτό είναι που συνέβη. Αλλά ελπίζουμε ότι η κινητικότητα θα επανέλθει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις κατά τις επόμενες μερικές εβδομάδες και οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στο περιουσιακό. Αυτό είναι το σημαντικό``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν τα Ηνωμένα Εθνη θα επανεξετάσουν την εμπλοκή τους στις συνομιλίες εάν δεν επιτευχθεί λύση μέχρι το τέλος του έτους, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ``πάντα λέγαμε ότι θέλουμε να δούμε κινητικότητα στη διαδικασία``, προσθέτοντας ότι ``ο Γενικός Γραμματέας θα εκδώσει ακόμη μία έκθεση``.

    ``Εχει ήδη εκδώσει μία έκθεση για τις καλές υπηρεσίες και θα εκδώσει ακόμη μία έκθεση το Νοέμβριο και ελπίζουμε ότι θα είναι μια καθολικά λαμπρή έκθεση και θα υπάρχουν πολλά θετικά πράγματα να πει για τον τρόπο με τον οποίο προχωρεί η διαδικασία. Είμαστε μακριά. Είναι Ιούνιος και δεν γνωρίζει τί θα περιέχει η έκθεση το Νοέμβριο. Κανείς δεν έχει σκεφθεί ακόμη. Είναι μακριά και ας ελπίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν κάνει πραγματική πρόοδο μέχρι τότε και υπάρχουν ελπίδες ότι θα έχουν κάνει πρόοδο. Πάντοτε λέγαμε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορούν να πετύχουν. Δεν θα ήμουν εδώ εάν δεν πίστευα ότι μπορούσαν. Ελπίζουμε για το καλύτερο``, είπε.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ``ο ΟΗΕ ουδέποτε έθεσε χρονοδιάγραμμα και έχουμε πει ότι θα εκδώσουμε ακόμη μία έκθεση το Νοέμβριο και εκείνη η έκθεση θα περιέχει γεγονότα για το τί έχει συμβεί στις διαπραγματεύσεις, όπως και οι άλλες εκθέσεις``.

    Ο κ. Ντάουνερ επεσήμανε ότι ``αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να τεθούν στους ηγέτες παρά στα Ηνωμένα Εθνη``, προσθέτοντας ότι ``το σημαντικό είναι οι ηγέτες να προωθήσουν τη διαδικασία``.

    ``Τα Ηνωμένα Εθνη φυσικά βοηθούν και φιλοξενούμε τη διαδικασία, αλλά είναι σημαντικό οι ηγέτες να προωθήσουν τη διαδικασία και έχουν τις δικές τους αντιλήψεις για αυτού του είδους τις ερωτήσεις. Θα το αφήσουμε σε αυτούς``, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ``ο κ. Χριστόφιας δεν επιθυμεί να δεσμευθεί σε ιδιαίτερα χρονοδιαγράμματα, αλλά νομίζω αυτό που βοηθά είναι να υπάρχει κινητικότητα στη διαδικασία``.

    ``Δεν θέλουμε να μην υπάρχουν συναντήσεις, ή ολόκληρη η διαδικασία να καθυστερήσει ή να βρεθούμε σε αδιέξοδο. Θέλουμε όλοι να συνεχίσουν την προσπάθεια να βρουν διεξόδους στα δύσκολα ζητήματα. Εάν ήταν εύκολο θα είχε λυθεί πριν από πολύ καιρό. Αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες. Οχι ο συγκεκριμένος γύρος διαπραγματεύσεων, αλλά οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο συνεχίζονται για δεκαετίες, για αυτό φυσικά δεν είναι εύκολο, αλλιώς θα ήταν επιτυχείς``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι, ``εάν συνεχίσουν την κινητικότητα, μπορούν να τα πάνε πολύ καλά στις διαπραγματεύσεις``.

    ``Δεν νομίζω ότι ταιριάζει σε κανένα να σκέφτεται τα χειρότερα σενάρια όλη την ώρα. Νομίζω ότι πρέπει να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε τα χειρότερα και αντίθετα να σκεφτόμαστε την επιτυχία``, επεσήμανε ο κ. Ντάουνερ.

    Ερωτηθείς εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προτίθεται να προσκαλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν πιστεύει να υπάρχουν ``τέτοια σχέδια σε αυτό το στάδιο``.

    ``Οπως γνωρίζετε, ο κ. Ερογλου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να δει τον Γενικό Γραμματέα. Ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα σε πολλές περιπτώσεις και γνωρίζει πολύ καλά τον Γενικό Γραμματέα, και έχει φιλοξενήσει την επίσκεψη του εδώ. Δεν υπήρξαν οποιαδήποτε σχέδια για κοινή συνάντηση με τον κ. Χριστόφια και τον κ. Ερογλου``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για δηλώσεις ότι ευνοεί την τ/κ πλευρά, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν είναι σωστό για τα Ηνωμένα Εθνη να εμπλέκονται σε πολιτικές συζητήσεις.

    ``Πραγματικά δεν θέλουμε να το πράξουμε αυτό. Εννοώ, δεν τείνω να παρακολουθώ πολύ το τί λέει ο κόσμος για μένα ή τα Ηνωμένα Εθνη. Κάνουμε τη δουλειά μας με πολλή εργατικότητα. Είναι δύσκολη δουλειά. Είναι δύσκολη η κατάσταση εδώ``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Ντάουνερ επεσήμανε ότι ``για την επιδιαιτησία πάντοτε εξηγούμε ότι δεν είμαστε υπέρ της επιδιαιτησίας``.

    ``Ξέρω ότι κάποιοι λένε ότι είμαστε υπέρ της διοργάνωσης διεθνούς διάσκεψης ή κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω γιατί το νομίζουν αυτό. Δεν προωθούμε διεθνή διάσκεψη. Η άποψη μας ήταν πάντοτε σταθερή. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται πραγματική κινητικότητα. Υπήρξαν καλά αποτελέσματα στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών, και ιδιαίτερα κατά την εντατική φάση των διαπραγματεύσεων νωρίτερα φέτος. Αυτό που πραγματικά θέλουμε να δούμε είναι κάποια πρόοδο στο περιουσιακό. Αυτό θα απαιτήσει συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``όλοι μου είπαν πριν έρθω στην Κύπρο ότι θα υπήρχε κάθε είδους πολιτική συζήτηση που θα έπρεπε να αντιμετωπίσω``.

    ``Εχω επιλέξει να μην την αντιμετωπίσω. Απλά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να την αφήνω. Δεν είμαι πολιτικός στην Κύπρο και δεν επιθυμώ να εμπλακώ στην πολιτική εδώ``, είπε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτουργούν προληπτικά, έτσι ώστε να στηρίζεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, που να στηρίζεται και στη συμφωνημένη βάση για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δήλωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση δρα πολύ στοχευμένα και προληπτικά στο Κυπριακό.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με τον κ. Ντάουνερ μέσα στα πλαίσια των συναντήσεων που έχουν και της ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Οπως πάντοτε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πολλή ειλικρίνεια, καταθέτει τις θέσεις της ε/κ πλευράς με ξεκάθαρες τοποθετήσεις, και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται και σε ό,τι αφορά τους στόχους που έχουμε για τη λύση που, επίσης, είναι ξεκάθαροι``, είπε.

    Ερωτηθείς για τις προσπάθειες άσκησης πίεσης στην ε/κ πλευρά και εάν οι τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αποτελούν ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``οι θέσεις του κ. Λαβρόφ και της Ρωσίας ήταν και είναι ξεκάθαρες, και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του Κυπριακού για μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό και σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 June 2010 - 19:29:16 UTC