Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΡΚΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [03] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΜΑΔΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΡΚΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Οι σχέσεις Ρωσικής Ομοσπονδίας και Κυπριακής Δημοκρατίας αναπτύσσονται σε ατμόσφαιρα παραδοσιακής φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας, σύμφωνα με δηλώσεις του Αντρέι Νεστερένκο, επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

    Ο κ. Νεστερένκο ενέταξε τις συνομιλίες της Δευτέρας του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο πρόγραμμα πολιτικών επαφών «υψηλού και κορυφαίου επιπέδου» μεταξύ των δύο χωρών, όπως η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη Μόσχα το Νοέμβριο του 2008 και της τακτικής ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ΥΠΕΞ Κύπρου και Ρωσίας, σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο, που υπεγράφη τον Ιούνιο του 1994.

    Στις διαβουλεύσεις «σχεδιάζεται να συζητηθεί ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη διευθέτηση του Κυπριακού» είπε ο κ. Νεστερένκο, σημειώνοντας ότι «θα γίνει επίσης ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα συνεργασίας Ρωσίας και ΕΕ, του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, της κατάστασης στα Βαλκάνια».

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ «οι θέσεις της Ρωσίας και της Κύπρου εδώ συμπίπτουν ή είναι πολύ κοντινές», καθώς «οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ στις διεθνείς σχέσεις ως κεντρικού θεσμού γενικής ισχύος για την υποστήριξη της ειρήνης και της ασφάλειας».

    «Είμαστε ευγνώμονες στην Κύπρο για την εποικοδομητική υποστήριξη της ανάπτυξης της διεθνούς συζήτησης γύρω από το σχέδιο του Συμφώνου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη θετική της αντίδραση σ αυτό», πρόσθεσε ο κ. Νεστερένκο αναφερόμενος στη σχετική πρωτοβουλία του Προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ. Ενας από τους πρώτους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας ήταν ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

    Οπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ «η Κύπρος παραμένει σταθερός οικονομικός εταίρος της Ρωσίας και μία από τις κορυφαίες διόδους προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία», καθώς σύμφωνα με τα ρωσικά στατιστικά στοιχεία ο συνολικός όγκος επενδύσεων με προέλευση την Κύπρο ήταν το 2009 49,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ, εκ των οποίων απευθείας επενδύσεις στη ρωσική οικονομία 33,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ενώ κατά την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών των δύο χωρών το 2009 ήταν 815 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

    Ενισχύονται οι επιχειρηματικές σχέσεις με την Κύπρο μέσω των περιφερειακών συνεργασιών, σημείωσε ο κ. Νεστερένκο, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα τους «σταθερούς δεσμούς μεταξύ των Δήμων Μόσχας και Λευκωσίας», καθώς και τη Συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη της παρευξείνιας περιοχής της Ρωσίας, που προβλέπει συμμετοχή της Κύπρου στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας της περιφέρειας του Κρασνοντάρ.

    «Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας χαιρετίζουμε τη συμμετοχή κυπριακών οικοδομικών και επενδυτικών εταιρειών στην προετοιμασία των επικείμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014», σημείωσε ο κ. Νεστερένκο στο κείμενο της συνέντευξής του, που διένειμε η Υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.

    «Η Κύπρος παραμένει όπως και πριν έναν από τους πλέον ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς για τους Ρώσους. Το 2009 την επισκέφθηκαν περίπου 150.000 τουρίστες από τη Ρωσία. Τους πρώτους μήνες του 2010 παρατηρήθηκε ανοδική τάση, ο αριθμός των Ρώσων, που επισκέφθηκαν την Κύπρο αυξήθηκε κατά 14,3 % σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009», ανέφερε ο κ. Νεστερένκο.

    Καταλήγοντας, είπε ότι «ευελπιστούμε πως η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στη Μόσχα θα υπηρετήσει την περαιτέρω εμβάθυνση της καρποφόρας συνεργασίας και της προσέγγισης των χωρών και των λαών μας».

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Ξεκίνησε την Κυριακή η Ναυτική Εβδομάδα 2010, κατά τη διάρκεια της οποία προγραμματίζονται εκδηλώσεις που δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να βρεθεί κοντά στο Πολεμικό Ναυτικό, να γνωρίσει τις δυνατότητές του, να συναντηθεί με τους ανθρώπους και τους φορείς που απασχολούνται με τη θάλασσα και να αντιληφθεί τη σημασία της εμπορικής ναυτιλίας.

    Συντονιστής της Ναυτικής Εβδομάδας, που πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια, είναι η Διοίκηση Ναυτικού σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και φορείς που σχετίζονται με τη θάλασσα, όπως το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, το Τμήμα Αλιείας, ο CYMEPA, οι Λιμενικοί και Ναυτικοί Ομιλοι και οι ομοσπονδίες Ναυτικών Αθλημάτων. Φέτος συμμετέχουν στις εκδηλώσεις οι Δήμοι Λεμεσού, Πάφου και Παραλιμνίου, όπως επίσης και η κοινότητα Πελενδρίου.

    [03] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΜΑΔΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ

    Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των αγώνων για τη Γ κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων που πραγματοποιείται στη Μάλτα, η Κύπρος κέρδισε πέντε πρώτες νίκες και βρίσκεται τρίτη στον πίνακα.

    Η βαθμολογία της Α Ημέρας των αγώνων έχει ως ακολούθως: 1. Δανία 272 2. Βουλγαρία 268,5 3. Κύπρος 251

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΕΑΣ, ο Παναγιώτης Ιωάννου κέρδισε τα 100μέτρα με χρόνο 10.42, η Μαριάννα Ζαχαριάδη στο επί κοντώ με άλμα 4,10μ, ο Μηνάς Αλοζίδης στα 400μ. εμπόδια με χρόνο 51,71, ο ο Αλέξανδρος Καλογερογιάνης στα 5000μ. με χρόνο 14.28.12 και ο Κυριάκος Ιωάννου στο ύψος με 2.22μ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 20 June 2010 - 9:29:12 UTC