Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΦΟΝΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συναντώνται σήμερα το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Κατά την τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση που έγινε στις 3 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε ζητήσει την αναβολή της λίγο πριν την έναρξή της. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε κατορθωτό καθώς η αντιπροσωπεία του Τουρκοκύπριου ηγέτη είχε σχεδόν φτάσει στο χώρο των συνομιλιών, και συνεπώς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, είχε μεταβεί στο χώρο των συνομιλιών από σεβασμό προς τον συνομιλητή του.

    Οπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η αναβολή της συνάντησης κρίθηκε αναγκαία από την ελληνοκυπριακή πλευρά ώστε να μην υπάρξει αδιέξοδο και κρίση, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του Ντερβίς Ερογλου, οι οποίες αμφισβητούν τη βάση των συνομιλιών.

    [02] ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία συναίνεσε στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Μεξικανό πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του επέδωσε τη συναίνεση της κυπριακής κυβέρνησης στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα υιοθετηθεί την Τρίτη σε κλειστή συνεδρίαση του σώματος.

    Το σχέδιο ψηφίσματος που ήδη τυπώθηκε σε μπλε χαρτί, δεν περιέχει καμία αλλαγή από το κείμενο που συμφώνησαν τα πέντε μόνιμα μέλη και μοιράστηκε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την περασμένη Πέμπτη.

    Ως γνωστόν μετά από διπλωματικές παρεμβάσεις της Κύπρου, αλλά και τη συμπαράσταση της Ρωσίας, σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές οι οποίες δεν αφήνουν υπονοούμενα για χρονοδιάγραμμα, ούτε συνδέουν την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το Δεκέμβριο, με την πορεία των καλών υπηρεσιών.

    Στις παραγράφους του προοιμίου, μεταξύ άλλων, «συγχαίρει την πολιτική ηγεσία που επιδείχθηκε από τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες και καλωσορίζει θερμά την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και τα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008».

    Επίσης, «ενθαρρύνει έντονα τους ηγέτες να αυξήσουν τη δυναμική στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουν την πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας για επίτευξη μίας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Μια καινούργια πορεία στις σχέσεις των Υπουργείων Πολιτισμού Κύπρου και Ελλάδας ξεκινά, δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας, Γεώργιος Νικητιάδης, αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών που θα υπογραφεί σύντομα.

    Ο κ. Νικητιάδης μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου στο Υπουργείο Παιδείας όπου έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν τα δύο Υπουργεία.

    Ο κ. Δημητρίου είπε ότι συζήτησαν για πολλά πράγματα, ένα από τα οποία ήταν «μια τελική συζήτηση για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος», εκφράζοντας την ελπίδα «ότι θα είμαστε έτοιμοι να το υπογράψουμε πολύ σύντομα, όταν θα έρθει στην Κύπρο ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας Παύλος Γερουλάνος».

    Από την πλευρά του, ο κ. Νικητιάδης ευχαρίστησε τον κ. Δημητρίου για την φιλοξενία, χαρακτηρίζοντας τη συνάντησή του με τον Υπουργό ως μια «ιδιαιτέρως παραγωγική συζήτηση πάνω σε ζητήματα που σχετίζονται με τον σύγχρονο πολιτισμό, τα ζητήματα που έχουν δηλαδή αρμοδιότητα τα δύο Υπουργεία».

    Ο κ. Νικητιάδης είπε ότι δεσμεύτηκε να προχωρήσουν «όσο γρηγορότερα γίνεται στην πλήρη επεξεργασία του σχετικού μνημονίου συνεργασίας των δύο Υπουργείων».

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΦΟΝΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

    Ουσιαστική ήταν η παρουσία στη Μολδαβία πριν μια εβδομάδα αξιωματικού του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) της Λευκωσίας και η συνεργασία του με τις αρχές της χώρας για τη σύλληψη του τέταρτου καταζητούμενου για το φόνο του Αντη Χατζηκωστή, Γρηγόρη Ξενοφώντος, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτό.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι ``φαίνεται πως η παρουσία του εκεί και η συνεργασία του με τις αρχές της Μολδαβίας να οδήγησαν στην σύλληψη του Ξενοφώντος``.

    Σε σχέση με τη διαδικασία έκδοσης του Ξενοφώντος στην Κύπρο, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Ανέφερε πως αν ο συλληφθείς συγκατατεθεί στην έκδοση του είναι θέμα 10 ημερών να βρίσκεται στα χέρια των ανακριτικών αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εάν δεν συγκατατεθεί στην έκδοση του, πρόσθεσε ο κ. Κατσουνωτός, τότε θα ακολουθηθεί η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου της Μολδαβίας και μπορεί να χρειαστεί μέγιστο χρόνο 40 ημερών για να παραδοθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 June 2010 - 11:29:13 UTC