Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
  • [02] ΒΟΥΛΗ ΚΣ ΔΕΕ
  • [03] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • [04] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

    Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη Προέδρων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων εξέφρασαν τη σθεναρή ελπίδα ότι θα βρεθεί μια διαρκής και συνολική λύση για μιαν ειρηνική και ενωμένη Κύπρο, που θα εγγυάται τα νόμιμα δικαιώματα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αξίες και αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η Διάσκεψη ολοκλήρωσε το Σάββατο τις εργασίες της, με σύνοψη των εργασιών και εισηγήσεις για τα δύο θέματα που συζητήθηκαν, δηλαδή ``Τα Δικαιώματα και οι Ευθύνες της Αντιπολίτευσης στα Κοινοβούλια`` και ``Τα Εθνικά Κοινοβούλια και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο: Η εφαρμογή της αρχής της μη διάκρισης``, από τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα.

    Η διήμερη Διάσκεψη φιλοξενήθηκε στη Λεμεσό από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τη συμμετοχή 50 προέδρων και αντιπροέδρων κοινοβουλίων χωρών μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και τρίτων χωρών, προέδρων διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, βουλευτών και γερουσιαστών, γενικών διευθυντών και γενικών γραμματέων κοινοβουλίων και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Παρουσιάζοντας τις εισηγήσεις για το θέμα ``Τα Δικαιώματα και οι Ευθύνες της Αντιπολίτευσης στα Κοινοβούλια``, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ``η νομιμότητα των κοινοβουλίων βασίζεται στον ελεύθερο και δίκαιο χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας και της πιθανότητας του εκλογικού σώματος να εκφράζει μιαν ελεύθερη και πληροφορημένη επιλογή``.

    ``Δεν υπάρχει μοναδικό μοντέλο εκλογικού συστήματος που μπορεί να προταθεί ως το καλύτερο. Ωστόσο, η εξαίρεση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού από το δικαίωμα να εκπροσωπούνται είναι επιζήμιο για τη δημοκρατική διαδικασία``, πρόσθεσε.

    Είπε ότι ``υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του νομικού πλαισίου και των υλικών συνθηκών, επιτρέποντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν τα μέσα να εκπληρώνουν τις λειτουργίες τους``.

    ``Ιδιαίτερα, η ικανότητα της αντιπολίτευσης να ασκεί εποπτικό ρόλο μπορεί να ενισχυθεί. Μπορούν, επίσης, να δοθούν στην αντιπολίτευση περισσότερες ευκαιρίες για επιρροή στην ημερήσια διάταξη και να λαμβάνει μέρος στη διοίκηση της κοινοβουλευτικής εργασίας``, επεσήμανε.

    Ο κ. Καρογιάν πρόσθεσε ότι, ``υπό το φως του μεσολαβητικού τους ρόλου και του καθήκοντός τους να τηρούν αντικειμενική στάση, οι πρόεδροι των κοινοβουλίων έχουν την κύρια ευθύνη να διασφαλίζουν ότι δίδεται στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης η δυνατότητα να συμμετέχουν πλήρως στη λειτουργία της βουλής και να εκπληρώνουν τις ευθύνες τους``, και ότι, ``με συνέπεια στις διαφορετικές συνταγματικές και πολιτικές παραδόσεις της κάθε χώρας, υπάρχει περιθώριο για επέκταση των δυνάμεων και της δράσης των προέδρων των κοινοβουλίων από αυτή την άποψη``.

    Επίσης, είπε ότι ``τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει να περιορίζονται στην άσκηση κριτικής εναντίον της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να βρίσκουν κάθε εναλλακτική πρόταση και πολιτική, ώστε να προετοιμάζονται για ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών``.

    ``Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενθαρρύνονται σθεναρά να εγκαθιδρύσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση ώστε να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος υπέρ του κοινού οφέλους. Η τακτική παρακώλυσης θα πρέπει να αποτελεί κατ` εξαίρεση μέτρο μόνο σε έσχατη ανάγκη``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Καρογιάν επεσήμανε ότι ``η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους εγκαθίδρυσης μιας διαδικασίας οικοδόμησης γενικής συναίνεσης, ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα εθνικού συμφέροντος`` και ότι ``η υιοθέτηση εκλογικής νομοθεσίας θα πρέπει να περιλαμβάνει το ευρύτερο φάσμα πολιτικών δυνάμεων και, παρομοίως, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαδραματίζουν ρόλο στο πλαίσιο των εκλογικών θεσμών``.

    Επίσης, ``τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι αντιπροσωπείες που ασχολούνται με διακοινοβουλευτικές δραστηριότητες αντικατοπτρίζουν πλουραλιστική σύνθεση και ότι τα μέλη της αντιπολίτευσης μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε αυτές δραστήρια και αποτελεσματικά``.

    Επεσήμανε ότι ``η συμμετοχή σε διεθνή κοινοβουλευτικά σώματα και άλλα διεθνή φόρα θα πρέπει να ενθαρρύνεται ως μέσο για αύξηση της γνώσης, για ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών, και για διασφάλιση της πρόσβασης στην πληροφόρηση``.

    Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των εισηγήσεων, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ``τα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και εκείνα που την αντιπολιτεύονται μοιράζονται μιαν κοινή ευθύνη εδραίωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία τους και προσφέροντας στο κοινό μιαν πληροφορημένη επιλογή``.

    Παρουσιάζοντας τις εισηγήσεις για το θέμα ``Τα Εθνικά Κοινοβούλια και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο: Η εφαρμογή της αρχής της μη διάκρισης``, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι ``τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να προωθήσουν την υπογραφή ή/και επικύρωση του Πρωτοκόλλου 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός της αρχής της μη διάκρισης``.

    Πρόσθεσε ότι, ``σε χώρες, που δεν είναι ακόμη συμβαλλόμενα μέρη στη συνθήκη πλαίσιο για τις εθνικές μειονότητες και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, τα μέλη των εθνικών κοινοβουλίων θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την επικύρωση``.

    ``Τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει, επίσης, να υιοθετήσουν προτάσεις και περιεκτική νομοθεσία κατά της διάκρισης, σε ευθυγράμμιση με τα διεθνή πρότυπα``, είπε, προσθέτοντας ότι ``για να βοηθηθεί η εφαρμογή τέτοιας νομοθεσίας, τα εθνικά κοινοβούλια θα μπορούσαν να στηρίξουν τη σύσταση εξειδικευμένων εθνικών σωμάτων για την εξάλειψη της διάκρισης και την προώθηση της ισότητας, ανεξάρτητα από τις εκτελεστικές και παρεχόμενες πηγές``.

    Επίσης, είπε ότι ``τα κοινοβούλια θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της επικράτησης της ιδεολογίας για μη διάκριση σε όλες τις δραστηριότητες των δημόσιων αρχών``, και ότι ``μπορούν να δημιουργηθούν κοινοβουλευτικοί μηχανισμοί για έλεγχο της εθνικής νομοθεσίας ώστε να αποφευχθούν αδυναμίες που βασίζονται στη διάκριση ή να τροποποιηθούν νόμοι που έχουν ως αποτέλεσμα τη διάκριση``.

    Ο κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι ``θα πρέπει να ενθαρρυνθούν τα εθνικά κοινοβούλια να λάβουν ή να προωθήσουν θετικά μέτρα υπέρ των δυσπραγούντων ομάδων, τα μέλη των οποίων στερούνται την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων τους λόγω διάκρισης``, προσθέτοντας ότι ``θα μπορούσαν να στηρίξουν δραστηριότητες που έχουν στόχο την καλλιέργεια διαπολιτισμικού διαλόγου, περιλαμβανομένης της θρησκευτικής του διάστασης``.

    ``Στο πλαίσιο της υιοθέτησης του κρατικού προϋπολογισμού, τα κοινοβούλια θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι διατίθενται επαρκείς πόροι για αντιστάθμιση της διάκρισης και για κάλυψη των αναγκών των δυσπραγούντων ομάδων, ώστε να προωθηθεί η αποτελεσματική ισότητα``, είπε.

    Επεσήμανε ότι ``τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά την κυβερνητική πολιτική και να καλούν τις κυβερνήσεις να δίδουν εξηγήσεις αναφορικά με πολιτικές που ίσως να έχουν ως αποτέλεσμα τη διάκριση``, προσθέτοντας ότι ``θα μπορούσαν, επίσης, να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν σχέδια και στρατηγικές κατά της διάκρισης``.

    Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των εισηγήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι ``τα εθνικά κοινοβούλια θα μπορούσαν να έχουν εξέχοντα ρόλο στην προώθηση της συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα μπορούσαν να λαμβάνουν νομοθετικές πρωτοβουλίες ή πρωτοβουλίες πολιτικών για αποκατάσταση οποιωνδήποτε ανεπαρκειών της εθνικής νομοθεσίας που επισημαίνονται από το Δικαστήριο``.

    Προτού κλείσει τις εργασίες της Διάσκεψης, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο Κυπριακό και επεσήμανε ότι ``οι συμμετέχοντες εξέφρασαν, τέλος, τη σθεναρή ελπίδα ότι θα βρεθεί μια διαρκής και συνολική λύση για μιαν ειρηνική και ενωμένη Κύπρο, που θα εγγυάται τα νόμιμα δικαιώματα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αξίες και αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης``.

    [02] ΒΟΥΛΗ ΚΣ ΔΕΕ

    Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συμμετάσχει στην 58η Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΣ ΔΕΕ).

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο Παρίσι για να συμμετάσχουν στις εργασίες της 58ης Συνόδου της ΚΣ ΔΕΕ, μεταβαίνουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου και οι βουλευτές, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ενωσης Νίκος Κατσουρίδης (μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας) και Ιωνάς.

    Κατά τις εργασίες της Συνόδου της ΚΣ ΔΕΕ, θα συζητηθούν και θα εγκριθούν, μεταξύ άλλων, εκθέσεις αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον έλεγχο της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας από τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κατάσταση στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Θα συζητηθούν και θα εγκριθούν, επίσης, εκθέσεις για θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε ό,τι αφορά στα στρατιωτικά ελικόπτερα, της μόνιμης δομημένης συνεργασίας στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας ως απάντηση στην ετήσια έκθεση του Συμβουλίου, καθώς και έκθεση στην οποία επεξηγούνται στην κοινή γνώμη οι λόγοι που επέβαλαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

    [03] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Βουλγαρία όσον αφορά την ενεργειακή της πολιτική, με επίκεντρο τον προβληματισμό για συνέχιση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας ή την προσφυγή Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Οπως διαφάνηκε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, που διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Γραφεία της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, το ερώτημα αυτό προκαλεί μεγάλη συζήτηση και διαφωνίες στην κοινωνία της Βουλγαρίας.

    Το δίλημμα προέκυψε εν πολλοίς κατά τη διάρκεια της ενταξιακής πορείας της Βουλγαρίας, όταν τέθηκε θέμα εκσυγχρονισμού και εναρμόνισης του πυρηνικού εργοστασίου του Κοζλοντούι με τα διεθνή δεδομένα.

    Οπως προέκυψε στη συζήτηση, που διοργανώθηκε στην παρουσία Κυπρίων, Ελλαδιτών και Βούλγαρων δημοσιογράφων και με τη συμμετοχή Βούλγαρων κυβερνητικών αξιωματούχων, το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Σόφια χωρίζει έντονα τη χώρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα ορυκτά καύσιμα φαίνεται να εξαντλούνται, ενώ οι περιβαλλοντικές συνέπειες από τη χρήση των καυσίμων αυτών αφήνουν ολοένα και περισσότερο το ίχνος στον πλανήτη, κάτι που καθιστά τη χρήση των ΑΠΕ μια αναγκαιότητα.

    Ομως, μια αλλαγή στο σύστημα ενέργειας και η επιλογή των ΑΠΕ ως της κύριας πηγής παραγωγής ενέργειας, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ειδικότερα σε μια χώρα που συνήθισε στην εξαγωγή ενέργειας προς τις γειτονικές της χώρες, Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία και Ρουμανία. Εξάλλου, όπως ανέφερε σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βλαντιμίρ Ούρουτσεφ, ο οποίος επιχειρηματολόγησε κατά της εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας, οι απώλειες από το κλείσιμο του Κοζλοντούι είναι μεγάλες, ενώ δημιουργήθηκε ανεργία.

    [04] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας τόνισε την Κυριακή ότι «θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε ελπίζοντας ότι ο νέος ηγέτης της τ/κ κοινότητας Ντερβίς Ερογλου θα συνεχίσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις στην ίδια βάση πάνω στην οποία διεξάγονταν μέχρι σήμερα».

    Είπε ότι αυτό είναι αναγκαίο ``για επίτευξη λύσης στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``.

    O κ. Παπακώστας εκφώνησε, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμoνα, στη Μακεδονίτισσα, τον επικήδειο λόγο, στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στρατιώτη, Χριστάκη Στυλιανού, από τη Μύρτου, τα οστά του οποίου ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο βόρεια του γηπέδου «Πράξανδρος» της κατεχόμενης Κερύνειας το 2007, και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA.

    Ο Υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε με συνέπεια τις ειλικρινείς προσπάθειές μας στη βάση των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 για μια ειρηνική λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Σημείωσε ότι «σταθερός και συνεπής συμπαραστάτης στον αγώνα μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι η Κυβέρνηση της Ελλάδας, τα πολιτικά κόμματα και ο ελληνικός λαός».

    Ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι «την ίδια στιγμή προσδοκούμε ότι στο εσωτερικό μέτωπο θα πρυτανεύσει η ενότητα, η σύμπνοια και η ομοψυχία, γεγονός που επιβάλλεται σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η Κύπρος».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 13 June 2010 - 13:29:19 UTC