Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΦΙΞΗ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΚΑΥΣΙΜΑ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [04] ΚΥΠΕ - ΒΤΑ - ΗΜΕΡΙΔΑ - ΜΜΕΔ

  • [01] ΟΗΕ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την ανάγκη της συνεχούς διατήρησης του μομέντουμ των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, υπογράμμισε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των μελών του ΣΑ στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων.

    Ο κ. Ντάουνερ χαρακτήρισε καλή την ευκαιρία να ενημερώσει το Συμβούλιο ιδίως τώρα που οι συνομιλίες ξανάρχισαν μετά τη διακοπή για τις «εκλογές» στα κατεχόμενα και δήλωσε ικανοποιημένος από τη σθεναρή υποστήριξη την οποία έλαβε από τα μέλη του ΣΑ «στην αποστολή των καλών υπηρεσιών και τις προσπάθειες να βοηθηθούν τα δύο μέρη στη διαπραγματευτική διαδικασία».

    Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, είπε ότι αυτό είναι θέμα των δύο ηγετών και αναφέρθηκε ξανά στην ελπίδα που εξέφρασαν οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2010.

    «Οι Τ/κ είναι περισσότερο σαφείς στην εξήγηση της άποψης ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2010, οι Ε/κ είναι λιγότερο σαφείς και ενθουσιώδεις να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία πότε να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες».

    Να σημειωθεί ότι εντός του ΣΑ ο Ρώσος Πρέσβης ήταν σαφής πως δεν θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα.

    Είπε ότι οι συναντήσεις θα επαναληφθούν την προσεχή Τρίτη και ότι στη φάση αυτή «οι ηγέτες εστιάζονται στο περιουσιακό, ένα κεφάλαιο στο οποίο έχει γίνει έργο κι από τη φύση του είναι πολύ δύσκολο θέμα, το οποίο χρειάζεται να επιλυθεί στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης».

    Ο κ. Ντάουνερ ζήτησε από τους δύο ηγέτες να είναι «ενθουσιώδεις» στις συναντήσεις τους «κι όταν τα πράγματα γίνονται πράγματι δύσκολα να διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους και να διασφαλίζουν ότι θα βρουν λύση κι όχι να παραμερίζουν το θέμα».

    Στο ερώτημα αν ο κ. Ερογλου τιμά τις δεσμεύσεις του κ. Ταλάτ στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα το πράξει και νομίζω οι συγκλίσεις που σημειώθηκαν μεταξύ του κ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ θα παραμείνουν. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί και θα παραμείνουν οι συγκλίσεις».

    Στο ερώτημα τι γίνεται τώρα που δεν υπάρχει η χημεία που υπήρχε μεταξύ Χριστόφια Ταλάτ και για την οποία είχε επανειλημμένα αναφερθεί κι ο ΓΓ και ο ίδιος, ο κ. Ντάουνερ μίλησε για το δείπνο που παρέθεσε στους δύο ηγέτες στις 25 Μαΐου και το οποίο πήγε όπως είπε πολύ καλά.

    «Ισως ήταν το αυστραλιανό κρασί που τους σερβίραμε, νομίζω ότι δημιούργησαν μία καλή προσωπική σχέση. Ηταν ευγενικοί, καταβάλλουν προσπάθεια να αλληλογνωριστούν και να τα πάνε καλά και δεν υπάρχει λόγος να μην πιστεύω ότι μπορούν να αναπτύξουν μία εξαιρετική σχέση».

    Ο κ. Ντάουνερ ωστόσο ξεκαθάρισε ότι παρότι οι προσωπικές σχέσεις έχουν τη σημασία τους στις διεθνείς σχέσεις, εκείνο που μετρά είναι τα θέματα κι οι πολιτικές κι η εξεύρεση τρόπων να φτάσουμε σε συμφωνία με την οποία οι δύο πλευρές θα ζήσουν».

    Υπενθύμισε επίσης ότι η όποια συμφωνία θα τεθεί σε δύο χωριστά δημοψηφίσματα, τα οποία θα πρέπει να υπερψηφιστούν.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ενημέρωση του κ. Ντάουνερ προς τα μέλη του ΣΑ, από τα οποία ζήτησε να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν την ελπίδα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο ηγέτες για λύση μέχρι τα τέλη του 2010.

    Δεν υπήρξε καμία αναφορά για το ζήτημα της διεθνούς διάσκεψης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ντάουνερ είπε πως η αίσθηση της κυπριακής ιδιοκτησίας των συνομιλιών είναι σημαντικό θέμα.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος Ερτογρούλ Απακαν είπε πως οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο βρίσκονται σε καλή κατάσταση και οι δύο ηγέτες διαπραγματεύονται καλή τη πίστη κι ότι υπάρχει μία καλή πιθανότητα για πρόοδο και λύση μέχρι το τέλος του 2010.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΦΙΞΗ

    Στην Κύπρο έφτασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Mevlut Cavusoglu (Μεβλούτ Τσαβούσογλου), ο οποίος θα συμπροεδρεύσει με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων, την οποία η Κύπρος θα φιλοξενήσει τις επόμενες μέρες.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας, τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής. Οι δύο αξιωματούχοι δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΚΑΥΣΙΜΑ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το νομοσχέδιο, το οποίο δίνει την εξουσία στον Υπουργό Εμπορίου να εκδίδει διατάγματα με τα οποία να καθορίζει ανώτατες τιμές στις χονδρικές και λιανικές τιμές των καυσίμων και του υγραερίου. Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου καταψηφίσθηκαν δυο τροπολογίες που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ και ο βουλευτής των Οικολόγων. Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας και κατά την ψηφοφορία παρέστη ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης.

    Η τροπολογία του ΔΗΣΥ που περιελάμβανε πρόνοια ότι ο Υπουργός θα προχωρούσε στην έκδοση διατάγματος καθορισμού ανωτάτων τιμών, αφού ακούσει τις απόψεις της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Τιμών του Υπουργείου Εμπορίου, των εταιρειών και των πρατηριούχων, των διανομέων και των συνδέσμων καταναλωτών εξασφάλισε μόνο τις 15 ψήφους των παρόντων βουλευτών του ΔΗΣΥ. Εναντίον ψήφισαν οι 34 παρόντες βουλευτές των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Η τροπολογία του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, που πρόσθετε πρόνοια ότι η έκδοση διατάγματος πρέπει να βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία και στη διαφάνεια εξασφάλισε μόνο τη θετική ψήφο του εισηγητή και καταψηφίσθηκε με 48 ψήφους εναντίον.

    [04] ΚΥΠΕ - ΒΤΑ - ΗΜΕΡΙΔΑ - ΜΜΕΔ

    Ημερίδα με τίτλο «Κύπρος Βουλγαρία: Ανάπτυξη Σχέσεων και ο Ρόλος των ΜΜΕ» διοργάνωσε την Πέμπτη στη Λευκωσία το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), σε συνεργασία με το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΒΤΑ. Σε αυτή έλαβαν μέρος 15 Βούλγαροι δημοσιογράφοι καθώς και πολυμελής ομάδα Βούλγαρων επιχειρηματιών, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν Κύπριοι επίσημοι, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι κυπριακών και ξένων ΜΜΕ. Μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Βούλγαρος, Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού και οι Υπουργοί Οικονομίας και Εμπορίου της Κύπρου.

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Βουλγαρικό Πρακτορείο ΒΤΑ, ως εθνικά πρακτορεία ειδήσεων, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημόσια σφαίρα των δύο χωρών, της Κύπρου και της Βουλγαρίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Κωστάκης Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι η συνδιοργάνωση της Ημερίδας πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο ραγδαίων και σημαντικών εξελίξεων σε όλους τους τομείς της ζωής: πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, εκπαιδευτικό-πολιτικό. Σημειώνοντας τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της πρωτοφανούς ανάπτυξης και προόδου στον επιστημονικό-τεχνολογικό τομέα, των ριζοσπαστικών αλλαγών με την εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας και το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή στο χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε πως οι μεγάλες προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με τη σκέψη του χθες και τα καθιερωμένα στερεότυπα.

    Κάθε δυνατή αναζήτηση επαφών και επενδύσεων σε επιχειρηματικό και παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να καλωσορίζεται, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΒΤΑ) Μαξίμ Μίντσεβ, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις των δύο κρατών, τις οποίες χαρακτήρισε φιλικές και επαγγελματικές και μίλησε για την κοινή κουλτούρα, θρησκεία, πολιτισμό ανάμεσα στις δύο χώρες. Στη σημερινή παγκοσμιοποίηση, είπε ο κ. Μίντσεβ, με όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, «κάθε δυνατή αναζήτηση επαφών και επενδύσεων σε επιχειρηματικό και παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να καλωσορίζεται». Ο κ. Μίντσεβ είπε ότι θα ήταν μεγάλη τιμή στην επόμενη ημερίδα που θα διοργανωθεί στη Βουλγαρία να καλωσορίσει τους Κύπριους υπουργούς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 10 June 2010 - 19:29:16 UTC