Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [03] ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΩΝΑ
  • [04] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

  • [01] ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Σε γιορτή ειρήνης, αγάπης και ενότητας μετατράπηκε η Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, στο Στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία, την οποία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Youssef Soueif και ο Nikola Eterovie, Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι και χιλιάδες πιστοί από την Κύπρο και γειτονικές χώρες.

    Σε ένα κατάμεστο στάδιο, ο Πάπας Βενέδικτος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε στα αγγλικά, λατινικά, γαλλικά και ελληνικά. Αριθμός πιστών είχε την ευκαιρία να λάβει Θεία Κοινωνία από τον Πάπα Βενέδικτο ενώ οι υπόλοιποι πιστοί έλαβαν Θεία Κοινωνία από τους δεκάδες ιερείς που πέρασαν από όλους τους χώρους του σταδίου εντός και εκτός του κτιρίου.

    Στο κέντρο του Σταδίου στήθηκε ειδική εξέδρα ειδικά διαμορφωμένη για να απεικονίζει εσωτερικό καθολικής εκκλησίας ενώ πίσω αναρτήθηκαν αγιογραφίες του Αποστόλου Βαρνάβα και Αποστόλου Παύλου.

    Μετά την απαγγελία του Angelus, ο Πάπας Βενέδικτος παρέδωσε το Κειμένου Εργασίας (Instrumentum Laboris) σε κάθε ένα από τα μέλη του Ειδικού Συμβουλίου της Συνόδου των Επισκόπων, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    Πλήθος πιστών, που υπολογίζεται πέραν των 7.500 ατόμων εντός του σταδίου και γύρω στις 3-4 χιλιάδες στον εξωτερικό χώρο, χειροκροτούσε και τραγουδούσε, στο άκουσμα της επίδοσης του σημαντικού αυτού Εγγράφου.

    Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουεϊφ, στο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι όλη η Κύπρος καλωσορίζει τον Πάπα καθώς και όλους όσοι έχουν έρθει στο νησί για να τον δουν.

    Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον καλωσορίζουν με αγάπη και σεβασμό ενώ η Κύπρος με τη μικρή εκκλησία της και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την Ιερά Σύνοδο εκτιμά την επίσκεψη του.

    Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Κύπρος αποτελεί γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, «το νησί μας αποτελεί μια όαση, η οποία πρέπει να διατηρηθεί στο διεθνές επίπεδο». Ζήτησε από τον Πάπα να έχει την Κύπρο στις σκέψεις του και στις προσευχές του.

    Είπε ότι η Κύπρος είναι στρατηγικό σταυροδρόμι καθώς και χώρος διαλόγου της ζωής και της αγάπης. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος «δεν πρόκειται να ξεχάσει αυτό το διεθνές γεγονός, το οποίο λαμβάνει χώρα σήμερα στο νησί».

    Καταλήγοντας είπε, «Αγιε Πατέρα ευλογήσατε την Κύπρο και η Κύπρος σας δέχεται με ανοικτή καρδιά και με μεγάλη χαρά``.

    Στην ομιλία του κατά τη Θεία Λειτουργία ο Πάπας Βενέδικτος XVI χαιρέτισε όλους τους Πατριάρχες και Επισκόπους των διαφόρων εκκλησιαστικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο με αφορμή την επίσκεψη του και για να παρευρεθούν στη Θεία Λειτουργία, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουεϊφ για τα λόγια που του απηύθυνε κατά την έναρξη της Λειτουργίας ενώ δεν να παρέλειψε να απευθύνει θερμό χαιρετισμό στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β.

    Χαιρέτισε ακόμη τις κοινότητες των μεταναστών από τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα αλλά και τις άλλες κοινότητες μεταναστών, οι οποίοι αποτελούν σημαντικές ομάδες ανάμεσα στον καθολικό πληθυσμό της Κύπρου.

    «Προσεύχομαι όπως η παρουσία σας εδώ εμπλουτίσει τη ζωή και τη λατρεία των ενοριών σας και πως θα αντλήσετε πολλή πνευματική τροφή από την αρχαία χριστιανική παράδοση της χώρας την οποία έχετε επιλέξει ως σπίτι σας» είπε προς τους μετανάστες ο Ποντίφικας.

    Εξέφρασε στη συνέχεια τη μεγάλη του χαρά, για την ευκαιρία που είχε να λειτουργήσει, στην παρουσία τόσων πολλών πιστών της Κύπρου, μιας χώρας, όπως είπε, ευλογημένης από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα.

    «Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και αγαπητές αδελφές, σή΅ερα εί΅αστε καλεσ΅ένοι σαν ένα σώ΅α και ΅ια ψυχή να εξετάσου΅ε σε βάθος την κοινωνία ΅ας ΅ε τον Κύριο και ΅ε τον πλησίον και να τον ΅αρτυρήσου΅ε ΅προστά σε όλο τον κόσ΅ο» είπε στα ελληνικά.

    «Καλούμαστε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, να φέρουμε ειρήνη και συμφιλίωση εκεί όπου υπάρχουν συγκρούσεις, να προσφέρουμε στον κόσμο ένα μήνυμα ελπίδας. Καλούμαστε να φτάσουμε σε αυτούς που έχουν ανάγκη και γενναιόδωρα να μοιραστούμε τα επίγεια μας αγαθά με τους λιγότερο προνομιούχους από εμάς», ανέφερε ο Πάπας Βενέδικτος.

    Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έγιναν προσευχές για τον Πάπα Βενέδικτο, την Εκκλησία της Κύπρου η οποία αντιμετωπίζει με θάρρος και χωρίς φόβο τα προβλήματα και τις ελπίδες των ανθρώπων της εποχής, καθώς και για τους πολιτικούς αρχηγούς που αναζητούν δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για την ένωση των Χριστιανών και για κάθε λαό ώστε να αποδέχεται το δώρο της ειρήνης που προέρχεται από το Θεό.

    Μετά την Ακολουθία της Θείας Ευχαριστίας, ο Πάπας Βενέδικτος παρέδωσε το Κείμενο Εργασίας του Ειδικού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή της Συνόδου των Επισκόπων, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, σε κάθε ένα από τα Μέλη του Συμβουλίου.

    Ο Πάπας Βενέδικτος έκανε στην αρχή αναφορά στο Επίσκοπο Λουΐτζι Παντοβανέζε, ο οποίος δολοφονήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Τουρκία, αναφέροντας πως ο Επίσκοπος Παντοβανέζε, ως Πρόεδρος των Τούρκων Καθολικών Επισκόπων, συνέβαλε στην προετοιμασία του Κειμένου Εργασίας το οποίο παρέδωσε σήμερα.

    Σημείωσε ακόμη ότι η είδηση για τον απρόβλεπτο και τραγικό θάνατό του την Πέμπτη «προκάλεσε έκπληξη και σοκ σε όλους μας».

    «Εμπιστεύομαι την ψυχή του στο έλεος του παντοδύναμου Θεού, έχοντας κατά νου το πόσο αφοσιωμένος ήταν, ειδικά ως Επίσκοπος, σε ό,τι αφορά τη διαθρησκευτική και πολιτισμική κατανόηση και το διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών» πρόσθεσε.

    Ανέφερε ακόμη ότι ο θάνατος του Επισκόπου Παντοβανέζε αποτελεί μια «λογική υπενθύμιση της αποστολής όλων των Χριστιανών, να είναι σε κάθε περίσταση γενναίοι μάρτυρες του τι είναι καλό, ευγενές και δίκαιο».

    Στο σημείο αυτό, ο Πάπας Βενέδικτος υπογράμμισε ότι η επίδοση του Κειμένου Εργασίας έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί η «Μέση Ανατολή έχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές όλων των Χριστιανών, αφού εκεί ήταν που ο Θεός έκανε γνωστή την παρουσία του στους πατέρες μας».

    Το μήνυμα των Γραφών έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά οι Χριστιανοί παντού εξακολουθούν να αναφέρονται στη Μέση Ανατολή με ιδιαίτερη σημασία λόγω των πατριαρχών και των προφητών, των αποστόλων και των μαρτύρων «στους οποίους χρωστούμε τόσα πολλά.»

    «Προσεύχομαι όπως οι εργασίες του Ειδικού Συμβουλίου βοηθήσουν να επικεντρωθεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής οι οποίοι υποφέρουν για τα πιστεύω τους έτσι ώστε να εξευρεθούν δίκαιες και βιώσιμες λύσεις στις διαμάχες που προκαλούν τόσες πολλές κακουχίες», είπε ο Πάπας Βενέδικτος.

    Ειδικότερα, σε αυτό το σοβαρό, όπως το χαρακτήρισε, θέμα, ο Πάπας Βενέδικτος επανέλαβε την προσωπική του έκκληση για «επείγουσα και συλλογική διεθνή προσπάθεια με στόχο την επίλυση της συνεχιζόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στους Αγίους Τόπους, προτού αυτές οι συγκρούσεις οδηγήσουν σε περισσότερη αιματοχυσία», είπε.

    Κατά την άφιξή του στο χώρο του σταδίου, ο Πάπας Βενέδικτος πέρασε με το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί στις μετακινήσεις του και έχοντας ανοικτά τα παράθυρα, μπροστά από το πλήθος του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο και τον επευφημούσε.

    Ο Ποντίφικας χαιρετούσε τον κόσμο που μπορούσε να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία από γιγαντο-οθόνες, οι οποίες στήθηκαν έξω από το κτίριο.

    Περίπου 20 άτομα συγκεντρώθηκαν στο δρόμο απέναντι από το στάδιο Ελευθερία - Τάσσος Παπαδόπουλος να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Ποντίφικα και κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως ``Ο Παπισμός δεν είναι αδελφική θρησκεία, αλλά αίρεση``, ``Ο Πάπας δεν είναι μόνο σχισματικός, αλλά και αιρετικός`` και ``Papa est persona non grata``. Αστυνομική δύναμη βρισκόταν συνεχώς κοντά τους.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΟΜΙΛΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της πάνω στην Τουρκία, υποδεικνύοντας ότι είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι προέχει η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και όχι η εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων που έχουν να κάνουν με τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή υποδοχής της Α.Α. Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «σε αντίθετη περίπτωση, δημιουργούνται κίνδυνοι για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι θλιβερές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με τη Γάζα ας προβληματίσουν».

    Απευθυνόμενος προς τον Πάπα Βενέδικτο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον διαβεβαίωσε για την επιθυμία της Κύπρου να εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία με την Αγία Εδρα στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας

    [03] ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΩΝΑ

    Ευχές για ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο έστειλε ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι η ειρήνη και η αγάπη.

    «Είναι ευάρεστο σε μένα να είμαι μαζί με σας που είστε οι αντιπρόσωποι της καθολικής κοινότητας τη Κύπρου» είπε σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στο Σχολείο του Αγίου Μάρωνα στην Ανθούπολη, παρουσία πλήθους κόσμου.

    Σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Ποντίφικα στο νησί και κάλεσε τους πιστούς να συνεχίσουν να ακολουθούν την αποστολική διδασκαλία. «Ηρθα εδώ για να σας εμψυχώσω να συνεχίσετε να πιστεύετε με μια ψυχή και με μια καρδιά», πρόσθεσε.

    Απευθυνόμενος στο πλήθος στα ελληνικά, ο Πάπας Βενέδικτος τους κάλεσε να παραμείνουν «δυνατοί στην πίστη σας, γεμάτοι χαρά στην υπηρεσία του Θεού και γενναιόδωροι με το χρόνο σας και με τα τάλαντα σας».

    «Βοηθήστε να κτιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την Εκκλησία και τη χώρα σας, προωθώντας το καλό των άλλων παρά το δικό σας», τόνισε ο Πάπας Βενέδικτος.

    Στην καλλιτεχνική εκδήλωση παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί κυπριακοί χοροί από μαθητές και μαθήτριες και από οργανώσεις νεολαίας των Μαρωνιτών.

    [04] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

    Συνεχίζονται από τη Δευτέρα οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, πάνω στο προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο ετοίμασε η Βρετανία και το οποίο καλύπτει τόσο την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για τις καλές του υπηρεσίες, όσο και την έκθεση για την ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Το πρώτο βρετανικό προσχέδιο επαναλαμβάνει τόσο στο προοίμιο, όσο και στο διατακτικό, την αναφορά που περιείχε η έκθεση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα για λύση μέχρι το τέλος του 2010.

    Η σχετική παράγραφος του προοιμίου αναφέρει πως το Συμβούλιο, «δίδοντας έμφαση στη σημασία που προσδίδει η διεθνής κοινότητα όλες οι πλευρές να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά, στις διαπραγματεύσεις και απηχώντας την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι η λύση είναι εφικτή, προσβλέπει σε αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον, οικοδομώντας πάνω στην πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα», καλωσορίζοντας παράλληλα «την ελπίδα που εκφράστηκε από τις δύο πλευρές στις 21 Δεκεμβρίου 2009 ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρώνονταν μέχρι το τέλος του 2010».

    Στη σχετική παράγραφο του διατακτικού «καλωσορίζει την ελπίδα που εκφράστηκε από τις δύο πλευρές στις 21 Δεκεμβρίου 2009 ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρώνονταν μέχρι το τέλος του 2010 και προτρέπει την πλήρη αξιοποίηση της ευκαιρίας, συμπεριλαμβανομένης της έντασης της δυναμικής των διαπραγματεύσεων, διατήρησης της παρούσας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης και καλής θέλησης και εμπλοκής στη διαδικασία με εποικοδομητικό και ανοιχτό τρόπο».

    Ταυτόσημες με το προηγούμενο ψήφισμα (1898) είναι οι αναφορές στο «έκτακτο σχεδιασμό» για την αναθεώρηση της Δύναμης, για να ανταποκριθεί σε διευθέτηση του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 6 June 2010 - 13:29:29 UTC