Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΦΟΥΛΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
  • [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Πραγματοποιείται την Πέμπτη το πρωί η δεύτερη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων επανήρχησαν στις 26 Μαΐου, μετά τη διακοπή που υπήρξε λόγω των παράνομων εκλογών του Απριλίου στα κατεχόμενα, που ανέδειξαν τον Ντερβίς Ερογλου στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

    Κατά την πρώτη τους συνάντηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν το περιουσιακό.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι δύο ηγέτες ``επαναβεβαίωσαν τις υπάρχουσες συγκλίσεις (στο περιουσιακό) και θα συνεχίσουν να συζητούν το περιουσιακό από εκεί που το άφησαν πριν τη διακοπή των συνομιλιών``.

    Ερωτηθείς πώς ήταν η πρώτη μέρα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «Γενικά καλά».

    Αναφορικά με το αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ του ιδίου και του κ. Ερογλου και κατά πόσο συνομίλησαν εφ όλης της ύλης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «Οχι βέβαια εφ όλης της ύλης. Βεβαίως, επαναβεβαιώθηκε η βάση με δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπως αυτή διατυπώνεται και στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα``.

    ``Εμείς χαιρετίσαμε αυτό το γεγονός και αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε πάνω στο πώς θα αντικρίσουμε το θέμα των περιουσιών. Εμείς ζητήσαμε επαναβεβαίωση των ζητημάτων πάνω στα οποία είχαμε σύγκλιση, σε ποιον ανήκουν οι περιουσίες και τα σημεία της κατηγοριοποίησης και προχωρούμε παρακάτω``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΦΟΥΛΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η επίλυση του Κυπριακού θα διευκολύνει την προοπτική ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος του αρμόδιου Επίτροπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, Αντζελα Φιλότε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά και το Κυπριακό, η εκπρόσωπος του Τσέχου Επίτροπου ανέφερε ότι η θέση της Κομισιόν είναι ότι «θέλουμε η Τουρκία να υποστηρίξει τις συνομιλίες που γίνονται αυτήν την περίοδο για επανένωσης της Κύπρου και έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι το θέλει και η Τουρκία».

    «Εχουμε βάσιμους λόγους επίσης να πιστεύουμε ότι αυτό θα επισπεύσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Γνωρίζετε ότι λόγω αυτού του προβλήματος έχουν μπλοκαριστεί κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις, και είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει την προοπτική μιας ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», ανέφερε η εκπρόσωπος.

    Υποστήριξε ότι η διπλωματική δραστηριότητα που επιδεικνύει η Τουρκία στην περιοχή είναι θετική για την ενταξιακή της πορεία. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε τη δήλωση περί μιας πολιτικής μηδενικών προβλημάτων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Η Επιτροπή, είπε, ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες.

    [03] Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

    Τα ελληνοκυπριακά και τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις δικοινοτικές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας στη Σλοβακίας στην Κύπρο, καταδίκασαν την ισραηλινή επίθεση κατά του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

    Παράλληλα τα κόμματα εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό από το σημείο όπου διακόπηκε και ενθάρρυναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου να φθάσουν σε μια λύση του Κυπριακού σύντομα, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Σε κοινό ανακοινωθέν των κομμάτων που ανέγνωσε η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο Αννα Τουρενίκοβα, μετά τη σημερινή τους συνάντηση στο Λήδρα Πάλας, αναφέρεται πως κατά τη διάρκειά της οι ηγέτες και εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν εξέφρασαν απόψεις επί του θέματος που έθεσε το φιλοξενών κόμμα, το Τ/κ σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που είναι: Πώς τα πολιτικά κόμματα μπορούν να συμβάλουν στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις που άρχισαν εκ νέου για επίλυση του Κυπριακού.

    [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ

    Η ειρήνη είναι το αντικείμενο της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου XVI στην Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Λομπάρντι αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Ποντίφικα στην Κύπρο μεταξύ 4-6 Ιουνίου, η οποία θα είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα στο νησί.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Λομπάρντι είπε ότι «η ειρήνη θα είναι το αντικείμενο αυτού του ταξιδιού», χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως το «σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών».

    Οπως μεταδίδεται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου σε ορθόδοξη, κυρίως, χώρα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 June 2010 - 17:29:13 UTC