Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΓΑΖΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΥΠΟΓΕΝΝΗ-ΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • [04] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΓΑΖΑ

    Η Κύπρος αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ και των πολιτών του να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας, καταδικάζει την εκτόξευση πυραύλων από την περιοχή της Γάζας εναντίον πολιτών του Ισραήλ, αλλά θεωρεί ότι ο αποκλεισμός της Γάζας δεν είναι η λύση, και ούτε θα πρέπει να παρεμποδίζεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Επικεφαλής της Γενικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Κύπρο Καλίντ Νατζάρ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζήτησαν διάφορα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τα τελευταία γεγονότα στα ανοικτά της Γάζας, προσθέτοντας ότι εξέφρασε τη λύπη της Κύπρου ``για την απώλεια ζωής και για τα γεγονότα, όπως εξελίχθηκαν``.

    ``Η Κύπρος έχει σαφή θέση για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας, ιδιαίτερα όσον αφορά την ελεύθερη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα πρέπει αυτή να επιτρέπεται και ακριβώς να μην υπάρχουν τέτοια γεγονότα, όπως τα πρόσφατα``, είπε, σημειώνοντας ότι ``τα ανθρωπιστικά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτή τη σκοπιά και ακριβώς η ενίσχυση του Παλαιστινιακού λαού, που ζει στη Γάζα, θα είναι ακόμα ένα βήμα που θα βοηθήσει στην επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος``.

    Οπως είπε, χθες είχε συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, με τον οποίο συζήτησε τα τελευταία γεγονότα και ``εκφράσαμε τη λύπη μας για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και ζήτησα όπως υλικό που μεταφερόταν με αυτά τα πλοία μεταφερθεί στη Γάζα``.

    ``Βεβαίως, το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να φροντίζει για την ασφάλεια του, αλλά αυτό δεν σημαίνει και την παρεμπόδιση ανθρωπιστικής βοήθειας. Μπορεί να γίνει μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, και βεβαίως αναμένουμε να γίνει και μία ενδελεχής, αντικειμενική έρευνα για τα γεγονότα``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``το πιο σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που έχουν αρχίσει πρόσφατα, οι οποίες θα οδηγήσουν σε απευθείας συνομιλίες``, επισημαίνοντας ότι ``εδώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από όλες τις πλευρές``.

    ``Ελπίζουμε ότι αυτά τα τελευταία γεγονότα δεν θα επηρεάσουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ήδη έχει τοποθετηθεί ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, και ακριβώς με την επιτυχή κατάληξη σε λύση δύο κρατών, που θα ζουν ειρηνικά και σε συνθήκες ασφάλειας, θα μπορέσουν να ξεπεραστούν και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που πηγάζουν ακριβώς από αυτή την ανώμαλη κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε σχέση με το παλαιστινιακό πρόβλημα. Αυτή είναι η σαφής θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι θέση της ΕΕ και βεβαίως αυτή τη θέση θα προωθούμε και θα υποστηρίζουμε``, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κύπρος δεν έχει δικές της πληροφορίες για το τί συνέβη και θα αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας. ``Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει και να γίνει με τέτοιο τρόπο που να είναι και αποδεκτή διεθνώς``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για τη συνομιλία του με τον κ. Λίμπερμαν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ``η θέση του Ισραήλ είναι ότι χρησιμοποιήθηκε βία από τους επιβάτες του πλοίου και ότι ήταν σε αντίδραση προς αυτή τη βία που ενήργησε το ναυτικό του Ισραήλ και ότι υπήρχαν και όπλα στο πλοίο``.

    ``Αυτό, βεβαίως, το λέω με κάθε επιφύλαξη. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να ερευνηθεί και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον και της διεθνούς κοινότητας και του Ισραήλ του ίδιου να γίνει μια ενδελεχής, αντικειμενική έρευνα``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο της διένεξης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ``είμαστε στην περιοχή`` και ``εκ των πραγμάτων εμείς έχουμε μιαν πιο άμεση εμπλοκή``.

    ``Η θέση μας στηρίζεται σε αρχές και οι αποφάσεις μας καθορίζονται από αντικειμενικά κριτήρια και εκ των πραγμάτων όχι συναισθηματικά. Πρέπει να συνυπολογίζουμε όλους τους παράγοντες και να παίρνουμε τις ανάλογες αποφάσεις, αλλά στις θέσεις αρχής δεν έχουμε συμβιβαστεί ούτε συμβιβαζόμαστε``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι, σε σχέση με τη Γάζα, η κυπριακή θέση είναι ότι ``αυτός ο αποκλεισμός, ειδικά όσον αφορά ανθρωπιστική βοήθεια, θα πρέπει να τερματιστεί``.

    ``Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ και των πολιτών του να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας. Καταδικάζουμε την εκτόξευση πυραύλων από την περιοχή της Γάζας εναντίον πολιτών του Ισραήλ, αλλά δεν είναι η λύση ο αποκλεισμός. Αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα, μπορεί να πει κανείς, αντίθετα, το επιδεινώνει. Για αυτό, στα θέματα αρχής, όσον αφορά τη λύση του Μεσανατολικού, αλλά και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, εμείς στεκόμαστε σταθεροί``, είπε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει συνεννόηση με το Ισραήλ να κάνουν σταθμό στην Κύπρο τα πλοία κατά την επιστροφή τους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ``αυτά τα ζητήματα είναι πρακτικά`` και ότι ``το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυβέρνηση είναι στη διάθεση, όταν οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια χρειαστεί, να την παρέχουμε``.

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε με τον Πρέσβη η απαγόρευση του απόπλου των σκαφών, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά.

    ``Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία. Βεβαίως, είχαμε ενημερώσει όλες τις πλευρές, και την Παλαιστινιακή Αρχή, για αυτή την απόφασή μας. Αυτή η απόφαση λαμβάνεται με αντικειμενικά κριτήρια, όχι με συναισθηματικά, με κριτήριο τους κανόνες διεθνούς ναυτιλίας, ασφάλειας και των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σταθερή θέση της Κύπρου αυτή, η οποία όμως δεν αναιρεί τη θέση μας πάνω σε ζητήματα αρχής``, πρόσθεσε.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Η πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε ολόκληρη την υφήλιο, όπως ήταν αναμενόμενο επηρέασε σημαντικά και την πορεία ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε σε ομιλία της σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Συντονιστικής Λάρνακας-Αμμοχώστου, με θέμα: Αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης και Μέτρα Στήριξης της Απασχόλησης, στη Λάρνακα, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης, είπε η κ. Χαραλάμπους, μειώθηκε στο 1,7% κατά το 2009 ενώ για το 2010 προβλέπεται οριακός ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 0,5% και πρόσθεσε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης που παρατηρείται κυρίως στον τομέα των κατασκευών. Η συνεισφορά του κατασκευαστικού τομέα στα έσοδα του κράτους, η οποία τα προηγούμενα χρόνια (2006, 2007 και 2008) ανερχόταν στο 3,5% με 4% ως ποσοστό στο ΑΕΠ, κατά το 2009 μειώθηκε στο ελάχιστο. Οσον αφορά τον τουριστικό τομέα, οι αφίξεις για το 2009 σημείωσαν μείωση της τάξης του 10,9% σε σύγκριση με το 2008, ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου Απριλίου 2010, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε 218,2 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 232,3 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009 σημειώνοντας μείωση 6,1%.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΥΠΟΓΕΝΝΗ-ΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Την ανάγκη να τεθεί τέλος στις αποσπασματικές και χωρίς στόχευση πολιτικές σε ότι αφορά την οικογένεια και τη δημογραφία, εξέφρασε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία συμμετείχε στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα συζήτησης το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, η κα. Χαραλάμπους, μιλώντας υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, είπε ότι «όπως είναι γνωστό από τον Απρίλη πέρσι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη δημιουργία του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής».

    Σημείωσε ότι «ο στόχος του Φορέα, στον οποίο μετέχουν πολλές οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με τα ζητήματα της οικογένειας, είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης πολιτικής αναφορικά και με τη δημογραφία αλλά και με τη στήριξη της οικογένειας».

    [04] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο αρχηγός της Αστυνομίας της Ρουμανίας Petre Toba ο οποίος φθάνει την Τετάρτη στο νησί, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού Αστυνομίας Μιχαήλ Παπαγεωργίου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η επίσημη υποδοχή του Ρουμάνου Αρχηγού Αστυνομίας, θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου, 2010, στις 9.30 το πρωί, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων της Αστυνομίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 June 2010 - 13:30:00 UTC