Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΣΕΚΑ ΜΠAINTEN ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ EUROVISION ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ
  • [04] ROLAND GARROS ΠΑΓΔΑΤΗΣ GRANOLLERS

  • [01] ΠΣΕΚΑ ΜΠAINTEN ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Ενημέρωση από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι της Κύπρου, την Ελλάδας και θεμάτων που ενδιαφέρουν την Ομογένεια, θα έχουν σήμερα στις 10:30 βράδυ (ώρα Κύπρου) οι αντιπρόσωποι του 26ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.

    Με τη συνάντηση αυτή στο Λευκό Οίκο ολοκληρώνονται οι εργασίες του συνεδρίου, στη διάρκεια του οποίου οι αντιπρόσωποι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων προσφύγων, εγκλωβισμένων και συγγενών αγνοουμένων, είχαν συναντήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και επιφανή μέλη σημαντικών επιτροπών του Κογκρέσου.

    Στη διάρκεια των χθεσινών επαφών, μέλη της Βουλής και της Γερουσίας επανέλαβαν την υποστήριξή τους σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ενώ αρκετοί εξέφρασαν την ανησυχία τους λόγω της «εκλογής» του Ντερβίς Ερογλου, του οποίου τις σκληρές θέσεις συνέκριναν με του Ραούφ Ντενκτάς.

    Αρκετά μέλη του Κογκρέσου αναφέρθηκαν και στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας.

    Χθες το βράδυ, στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου, οι αντιπρόσωποι απέτισαν φόρο τιμής σε βετεράνους του κυπριακού αγώνα στην Αμερική, οι οποίοι έφυγαν πριν δουν την Κύπρο ελεύθερη κι επανενωμένη κι ανανέωσαν την υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα.

    Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της Κυβέρνησης και εξέφρασε ευχαριστίες και βαθιά εκτίμηση προς την ηγεσία της ΠΣΕΚΑ και των οργανώσεων που συμμετείχαν στο συνέδριο, για την αταλάντευτη υποστήριξή τους προς το δίκαιο αγώνα για τερματισμό της βίαιης διαίρεσης της Κύπρου.

    «Σας διαβεβαιώνω», είπε, «πως σ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, η αλληλεγγύη σας, οι ανιδιοτελείς σας προσπάθειες και δέσμευση για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου και για μόνιμη ειρήνη και δικαιοσύνη είναι τόσο ζωτικές σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε και πολύ αναγκαίες για την Κύπρο».

    Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση Χριστόφια- Ερογλου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και είπε ότι «η κύρια ανησυχία και η υψηλή προτεραιότητα του Προέδρου και της Κυβέρνησης είναι η επίλυση του Κυπριακού. Μια λύση η οποία θα βρεθεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους, που θα επανενώνει το έδαφός της, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως το πλαίσιο της λύσης είναι καλά γνωστό και βρίσκεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α και στις συμφωνίες κορυφής και είναι μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως προσδιορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα, με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και υπηκοότητα. Μία λύση η οποία θα δώσει τέλος στην κατοχή και τον εποικισμό, που θα αποκαταστήσει και θα διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού της Κύπρου.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το κλειδί πάντοτε παραμένει στην Τουρκία.

    «Χωρίς μία Αγκυρα εποικοδομητική και σύμφωνη σε σχέση με την παρούσα διαδικασία και το πλαίσιο λύσης, είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Θέλουμε να δούμε όχι μόνο λόγια, αλλά επίσης και έργα από την Τουρκία», είπε, υπογραμμίζοντας κι ότι τα λογικά τουρκικά συμφέροντα θα εξυπηρετηθούν από τη λύση.

    Ο κ. Στεφάνου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ζητήσει από την Τουρκία εφαρμογή των ψηφισμάτων του Σ.Α. κι άσκηση επιρροής στην Αγκυρα για εφαρμογή της θέλησης της διεθνούς κοινότητας, όπως εμπεριέχεται στα ψηφίσματα.

    Χαρακτήρισε τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης διαίρεσης αρνητικές, όχι μόνο για τον κυπριακό λαό, αλλά και για τα αμερικανικά συμφέροντα, τονίζοντας ότι λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει την ασφάλεια στη ρευστή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που είναι ζωτική για τα αμερικανικά συμφέροντα.

    Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυβέρνηση αποδίδουν μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι βασισμένες στις αξίες και αρχές του διεθνούς Δικαίου, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος επιζητεί την ενδυνάμωση και την ενίσχυση των σχέσεων αυτών.

    Καταλήγοντας, είπε ότι «σήμερα είμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για το μέλλον της Κύπρου».

    «Είναι η στιγμή της ελπίδας, αλλά και του ρεαλισμού, γιατί το μονοπάτι είναι μακρύ κι εμπεριέχει προκλήσεις. Ασχετα πόσο δύσκολο είναι, δεν θα μας σταματήσει από την επίτευξη του στόχου που όλοι οι Κύπριοι επιθυμούν, την επανένωση του νησιού και του λαού της».

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την Πέμπτη, 3 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών.

    Όπως ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά την πρώτη συνάντηση των ηγετών την Τετάρτη, οι δύο σύμβουλοί τους, Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάι θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Το περιουσιακό ήταν το θέμα που συζήτησαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ερογλου στην πρώτη τους συνάντηση.

    Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, μετά τη συνάντηση, που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, αυτή διεξήχθη σε ένα ζεστό και θετικό κλίμα. Η συνάντηση, πρόσθεσε, άρχισε με τον ίδιο να διαβάζει μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, το οποίο και οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν «και έκαναν εισαγωγικά σχόλια ο ένας στον άλλο και μετά άρχισαν να συζητούν το περιουσιακό».

    «Επαναβεβαίωσαν τις υπάρχουσες συγκλίσεις (στο περιουσιακό) και θα συνεχίσουν να συζητούν το περιουσιακό από εκεί που το άφησαν πριν τη διακοπή των συνομιλιών νωρίτερα αυτό το χρόνο».

    Στο μήνυμά του ο ΓΓ του ΟΗΕ καλωσορίζει θερμά τις δύο αντιπροσωπείες πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών. Αναφέρει ότι είναι πολύ ενθαρρυμένος από τις συγκλίσεις που επετεύχθησαν καθώς επίσης ενθαρρυμένος γιατί οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν βάσει των παραμέτρων των ΗΕ, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κοινών ανακοινωθέντων της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008».

    [03] ΚΥΠΡΟΣ EUROVISION ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ

    Διεξάγεται απόψε, στο πλαίσιο του 55ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, στην κλειστή αίθουσα «Telenor Arena» στο Οσλο της Νορβηγίας ο δεύτερος ημιτελικός του Διαγωνισμού, στον οποίο συμμετέχει και η Κύπρος με το τραγούδι Life looks better in spring το οποίο ερμηνεύει ο Jon Lilygreen και το συγκρότημα The Islanders.

    Δεκαεπτά χώρες θα διαγωνιστούν για να διεκδικήσουν τα δέκα εισιτήρια για το μεγάλο τελικό, που θα διεξαχθεί το Σάββατο.

    Η Κύπρος, με το τραγούδι «LIFE LOOKS BETTER IN SPRING», με συνθέτες τους Νάσο Λαμπριανίδη και Μελή Κωνσταντίνου, στιχουργό το Νάσο Λαμπριανίδη και ερμηνευτές τον Jon Lilygreen και το συγκρότημα The Islanders, θα εμφανιστεί στη 14η θέση.

    [04] ROLAND GARROS ΠΑΓΔΑΤΗΣ GRANOLLERS

    Γύρω στο μεσημέρι αναμένεται να επαναρχίσει ο αγώνας ανάμεσα στον Κύπριο αντισφαιριστή Μάρκο Παγδατή και τον Ισπανό Marcel Granollers, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του Roland Garros στο Παρίσι.

    Ο αγώνας του Κύπριου τενίστα με τον Granollers διακόπηκε χθες λόγω έλλειψης φυσικού φωτός. Επίσης, ο αγώνας καθυστέρησε να αρχίσει λόγω βροχόπτωσης που σημειώθηκε χθες στο Παρίσι.

    Μέχρι τη διακοπή, ο Παγδατής, νούμερο 25 του ταμπλό, προηγείτο με 2-1 σετ (4-6, 6-1, 7-5).

    Ο νικητής της αναμέτρησης θα αντιμετωπίσει το νικητή του αγώνα ανάμεσα στο Βρετανό Andy Murray και τον Αργεντινό Juan Ignasio Chela. Η αναμέτρηση ανάμεσα σε Murray και Chela, επίσης, διακόπηκε και θα επαναρχίσει σήμερα, γύρω στις 13:00.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 27 May 2010 - 9:29:15 UTC