Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΜΗΝΥΜΑ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΑΛΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΜΗΝΥΜΑ ΓΓ ΟΗΕ

    Το περιουσιακό ήταν το θέμα που συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου στην πρώτη τους συνάντηση, στο πλαίσιο της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών μετά τη διακοπή τους ένεκα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, πριν από δύο περίπου μήνες.

    Οπως δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά τη συνάντηση, που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, αυτή διεξήχθη σε ένα ζεστό και θετικό κλίμα. Η συνάντηση, πρόσθεσε, άρχισε με τον ίδιο να διαβάζει μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, το οποίο και οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν «και έκαναν εισαγωγικά σχόλια ο ένας στον άλλο και μετά άρχισαν να συζητούν το περιουσιακό».

    «Επαναβεβαίωσαν τις υπάρχουσες συγκλίσεις (στο περιουσιακό) και θα συνεχίσουν να συζητούν το περιουσιακό από εκεί που το άφησαν πριν τη διακοπή των συνομιλιών νωρίτερα αυτό το χρόνο». Οι δύο ηγέτες, ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 το πρωί και οι δύο σύμβουλοί τους, Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάι την ερχόμενη Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Στο μήνυμά του ο ΓΓ του ΟΗΕ καλωσορίζει θερμά τις δύο αντιπροσωπείες πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών. «Τα μέρη έκαναν ισχυρή πρόοδο πριν οι συνομιλίες διακοπούν προσωρινά στα τέλη Μαρτίου. Είμαι πολύ ενθαρρυμένος από τις συγκλίσεις που επετεύχθησαν. Είμαι επίσης ενθαρρυμένος καθώς οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν βάσει των παραμέτρων των ΗΕ, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κοινών ανακοινωθέντων της 23ης Μαϊου και της 1ης Ιουλίου 2008».

    Η ειρηνευτική διαδικασία είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, αναφέρει, προσθέτοντας ότι «μια διευθέτηση είναι εντός των δυνατοτήτων σας και αυτή η ευκαιρία πρέπει να αδραχθεί, καθώς ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σας». Η επίτευξη μιας συμφωνίας, σημειώνει, απαιτεί όραμα, ηγετικές ικανότητες και κουράγιο, λέγοντας ότι οι δύο κοινότητες θέλουν και αναμένουν μια διευθέτηση.

    «Αυτό θα απαιτήσει ένα πάρε δώσε και στις δύο πλευρές και την ικανότητα να γίνονται κατανοητά τα θέματα και τι διακυβεύεται στην αντίληψη της άλλης πλευράς». Πρέπει, συνεχίζει στο μήνυμά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, να πείσετε όχι μόνο τις κοινότητές σας για την αξία μιας διευθέτησης, πρέπει επίσης να πείσετε την άλλη κοινότητα για την καλή σας πίστη. «Αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Είναι δυνατό, και μάλιστα απαραίτητο, να φτάσετε σε μια λύση που θα ωφελεί ξεκάθαρα και τους Ε/κ και τους Τ/κ».

    Η διεθνής κοινότητα, σημειώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, είναι δεσμευμένη να συνεχίσει να υποστηρίζει τις, κυπριακής ιδιοκτησίας, συνομιλίες και εξέφρασε την ειλικρινή του πεποίθηση ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί τους επόμενους μήνες. Ο κ. Μπαν εξέφρασε την ετοιμότητα και τη βούλησή του να βοηθήσει μαζί με τον Ειδικό του Σύμβουλο, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Κατά τη συνάντηση της Τετάρτης στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων επαναβεβαιώθηκαν οι συγκλίσεις που υπήρξαν προηγουμένως, δήλωσε μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτηθείς πώς ήταν η πρώτη μέρα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων απάντησε: «γενικά καλά».

    Ερωτηθείς για το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης μεταξύ του ιδίου και του κ. Ερογλου και κατά πόσο συνομίλησαν εφ όλης της ύλης, απάντησε: «όχι βέβαια εφ όλης της ύλης. Βεβαίως, επαναβεβαιώθηκε η βάση με δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπως αυτή διατυπώνεται και στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα``. ``Εμείς χαιρετίσαμε αυτό το γεγονός και αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε πάνω στο πώς θα αντικρίσουμε το θέμα των περιουσιών. Εμείς ζητήσαμε επαναβεβαίωση των ζητημάτων πάνω στα οποία είχαμε σύγκλιση, σε ποιον ανήκουν οι περιουσίες και τα σημεία της κατηγοριοποίησης και προχωρούμε παρακάτω``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Κληθείς να πει κατά πόσο συζητήθηκε και το θέμα που αφορά στο χρήστη και στον ιδιοκτήτη της περιουσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «θα μπούμε σε αυτά, να είστε σίγουροι. Και να είστε σίγουροι ότι θα γίνει σοβαρή συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα». Σε ερώτηση εάν το επόμενο κεφάλαιο προς συζήτηση θα είναι το περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «είναι, ήδη, προαποφασισμένο» ότι θα συζητηθεί.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΑΛΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Ως Κυβέρνηση, με την εκπόνηση και υλοποίηση του Τετραετούς Προγράμματος Αναζωογόνησης Περιοχών της Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας, ενισχύουμε οικονομικά τους Δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου για τον εξωραϊσμό, την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους δημότες τους, και αφετέρου προσφέρουμε άμεσα κίνητρα στους πολίτες για να αποφασίσουν να πάνε σε αυτές τις περιοχές είτε για να κατοικήσουν είτε για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως μέσα από τη στρατηγική επιδίωξη επιτυγχάνεται ένας τετραπλός στόχος η ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της στεγαστικής πολιτικής που απευθύνεται σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και κυρίως τα νεαρά ζευγάρια για απόκτηση στέγης, η στήριξη της ανάπτυξης μέσα από την υλοποίηση διαφόρων μικρών και μεγαλύτερων έργων στην περιοχή, η καταπολέμηση της ανεργίας που πλήττει κυρίως τους νέους, μέσα από τα κίνητρα που παρέχονται και τις στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις για ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα και την επιχειρηματική δραστηριοποίηση του στην περιοχή και η αναζωογόνηση των εν λόγω περιοχών, οι οποίες έχουν υποστεί στο μεγαλύτερο βαθμό τις επιπτώσεις από την ύπαρξη της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

    Οπως σημείωσε ο Υπουργός, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία επιμέρους σχέδια, το Σχέδιο Επιχορήγησης Εργων Υποδομής, το Σχέδιο Χορηγίας για Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, και το Σχέδιο Χορηγίας σε Καταστηματάρχες για Εξωραϊσμό Προσόψεων και Ανακαίνιση Εσωτερικών Χώρων Καταστημάτων. Στην περιοχή εφαρμογής του Προγράμματος, εφαρμόζεται παράλληλα το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 May 2010 - 13:29:17 UTC