Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΤΑΝΤΙΤΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΕΞ ΚΟΥΒΑΣ
  • [04] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Η Κυβέρνηση κρίνει την Εκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες για το Κυπριακό σε γενικές γραμμές ως ικανοποιητική, δήλωσε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ως εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην Εκθεση του καταγράφει πως οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναρχίσουν στο καθιερωμένο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και τα δύο ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008 μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Ανέφερε, επίσης, ότι το περιεχόμενο της Εκθεσης, όπως πάντοτε, θα μελετηθεί σε βάθος από την Κυβέρνηση, η οποία θα ενεργήσει ανάλογα στο πλαίσιο των συνεχών της επαφών με τον ΟΗΕ.

    «Η Εκθεση για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι Μουν σε γενικές γραμμές κρίνεται ικανοποιητική. Ενόψει της συνέχισης του διακοινοτικού διαλόγου, γεγονός για το οποίο στην Εκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, ο Γενικός Γραμματέας ακολούθησε τη συνήθη τακτική της καταγραφής γεγονότων, που καλύπτουν την περίοδο μέχρι την 30ή Απριλίου 2010», είπε.

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο της Εκθεσης, όπως πάντοτε, η Κυβέρνηση θα το μελετήσει σε βάθος και θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτήν και ανάλογα θα ενεργήσει στις συνεχείς επαφές που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία με τον διεθνή οργανισμό.

    ``Θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας στην Εκθεσή του καταγράφει πως οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναρχίσουν στο καθιερωμένο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τα δύο ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008 μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων», είπε.

    Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι «σημειώνεται στην Εκθεση ότι, σε σχέση με την αλλαγή στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, η διεθνής κοινότητα ενθαρρύνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέσα σε θετικό πνεύμα και την επιδίωξη μιας λύσης που να στηρίζεται στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, όπως καθορίζονται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    «Βλέπουμε λοιπόν», είπε, «μέσα στην Εκθεση να καταγράφονται και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα δύο ανακοινωθέντα που σημειώνουν τη βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, κάτι για το οποίο εμείς εργαστήκαμε πάρα πολύ».

    Αφού ανέφερε ότι η επίτευξη λύσης μέσα στο 2010 ``είναι επιθυμία μας``, σημείωσε ότι για να γίνει όμως αυτή η επιθυμία πραγματικότητα, χρειάζεται και οι δύο κοινότητες να εργαστούν με ειλικρίνεια και στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για την εξεύρεση αμοιβαίας συμφωνημένης λύσης που θα τεθεί υπό την έγκριση των δύο κοινοτήτων σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, όπως άλλωστε καταγράφεται και στην Εκθεση, προσθέτοντας ότι πρόκειται για το ανακοινωθέν της 25ης Ιουλίου 2005.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη.

    «Προσδοκούμε να βρούμε την ανάλογη επιθυμία και θέληση και από την τουρκική πλευρά, για να μπορέσουμε να φθάσουμε σύντομα σε λύση», είπε.

    Σημείωσε ακόμη ότι καμιά Εκθεση του Γενικού Γραμματέα δεν έχει τον χαρακτήρα ενδιάμεσης ή άλλης συμφωνίας, προσθέτοντας ότι προσπάθειες να αποδοθεί ένας τέτοιος χαρακτήρας στην Εκθεση «είτε άγνοια για τις διαδικασίες του ΟΗΕ προδίδουν είτε σκοπιμότητα».

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη, εδώ και αρκετές ημέρες είναι σε συνεχή διαβούλευση και επαφή με τον ΟΗΕ και τους εμπλεκόμενους αναφορικά με τη διαμόρφωση της Εκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Επίσης, απέρριψε αναφορές ότι η Κυβέρνηση δεν λειτούργησε προληπτικά σε σχέση με την Εκθεση αυτή.

    «Για αυτό δεν ισχύει η όποια αναφορά που γίνεται ότι τάχα η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυβέρνηση δεν λειτούργησε προληπτικά ή ότι πιάστηκε εξαπίνης. Αυτό πραγματικά δεν ισχύει», είπε.

    Οπως είπε, η Εκθεση εκδόθηκε στις 20 Μαΐου το πρωί.

    Σε σχόλιο ότι η Εκθεση έχει ημερομηνία 11 Μαΐου, ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι αυτή ήταν η ημερομηνία σχεδίου Εκθεσης, το οποίο κυκλοφόρησε στα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν για να πουν τις απόψεις τους αναφορικά με το περιεχόμενο της Εκθεσης.

    ``Υπήρξε``, είπε, «όπως πάντοτε, και είναι συνήθης διαδικασία, κύκλος επαφών, διεργασιών και κατάθεσης απόψεων και προσεγγίσεων και αντιδράσεων αναφορικά με το περιεχόμενο της Εκθεσης».

    «Η Εκθεση έχει κυκλοφορήσει στις 20 Μαΐου το πρωί και άλλωστε, επειδή κάποια τεχνικά ζητήματα έχουν τη δική τους σημασία, εάν ανατρέξουν αυτοί που θέλουν κάτω χαμηλά στην Εκθεση, θα δουν μιαν ημερομηνία 18 Μαΐου 2010. Είναι αυτό που απεστάλη, εξ όσων πληροφορούμαι, στο πιεστήριο για να τυπωθεί πριν εκδοθεί».

    Αρα, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, δεν ευσταθεί αυτό που λέγεται ότι η Εκθεση ήταν έτοιμη από τις 11 Μαΐου και ότι «λίγο ή πολύ τάχα η Κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο».

    «Δεν πιάστηκε στον ύπνο. Η Κυβέρνηση έκανε πάρα πολλή δουλειά και για αυτό ακριβώς περιλαμβάνεται μέσα στην Εκθεση το πολύ σημαντικό στοιχείο, ανάμεσα σε άλλα, που αναφέρεται στη βάση της λύσης ολοκληρωμένα», συνέχισε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η Εκθεση καταγράφει γεγονότα και καταγράφει ανάμεσα στα άλλα ότι, «όπως οι δύο ηγέτες είχαν δηλώσει στην τελευταία τους κοινή δήλωση πριν από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ενόψει των παράνομων εκλογών την 1η Φεβρουαρίου 2010 στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε τρία κεφάλαια, τα οποία ονοματίζονται, και ότι οι ηγέτες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, όπως οι ίδιοι θα το επιθυμούσαν».

    Πρόσθεσε ότι καταγράφεται στην Εκθεση ότι ο κ. Ταλάτ παρουσίασε την εργασία που έχει γίνει σε δημοσιογραφική διάσκεψη και ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρουσίασε την όλη εργασία σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    «Αρα, αυτό που λέγεται ότι λίγο πολύ υιοθετούνται οι τοποθετήσεις του κ. Ταλάτ, μια απλή και μόνο ανάγνωση της Εκθεσης δεν δικαιώνει μια τέτοια θέση», συμπλήρωσε ο κ. Στεφάνου.

    Σημείωσε, επίσης ότι «επειδή γίνονται και κάποιες αναφορές περί εκ περιτροπής προεδρίας και στάθμιση ψήφου και για πολιτικά κεκτημένα που δήθεν έχει η τ/κ πλευρά, καμία αναφορά δεν γίνεται στην Εκθεση για αυτά που ορισμένοι λένε».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του ΔΗΚΟ, είπε ότι είναι σαφής η τοποθέτηση του ΔΗΚΟ ότι από τη στιγμή που το ίδιο το κόμμα λέει ότι ο Αντιπρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος έχει εκφράσει προσωπικές απόψεις, αυτό είναι κατανοητό σε όλους.

    «Προσωπικές απόψεις εκφράζουν τον ίδιο που τις εκφράζει και όχι ένα οργανωμένο σύνολο», κατέληξε.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΤΑΝΤΙΤΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν, είχε την Παρασκευή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Boris Tadic, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο κ. Καρογιάν ευχαρίστησε τον Σέρβο Πρόεδρο για τη διαχρονική υποστήριξη της χώρας του προς την Κύπρο, στις προσπάθειές της για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Εξέφρασε, παράλληλα, την πλήρη συμπαράσταση της Κύπρου στον αγώνα που διεξάγει η Σερβία για την εδαφική της ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της, τονίζοντας ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να την στηρίζει σε όλα τα διεθνή βήματα και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου φιλοδοξεί να ενταχθεί.

    Ο Σέρβος Πρόεδρος εξέφρασε τη χαρά του για την εδώ επίσκεψή του, και επίσης εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της χώρας του στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού για την επανένωση της χώρας του.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Σερβία για να προωθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη της χώρας, ώστε αυτή να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επανέλαβε, εξάλλου, τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη του στόχου αυτού, καθώς και για την αμέριστη στήριξή της στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, με τη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

    [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΕΞ ΚΟΥΒΑΣ

    Το Κυπριακό, υπό το φως της επανέναρξης των συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα και την αλλαγή στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, διμερή θέματα, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Κούβας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και του Κουβανού ομόλογου του, Μπρούνο Ροντρίγκες.

    Ο Κουβανός Υπουργός εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του σε μια συνολική λύση του Κυπριακού, η οποία να στηρίζεται στις αρχές των ΗΕ, μέσω των διαπραγματεύσεων.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Μάρκος Κυπριανού αφού εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την εδώ επίσκεψη του Κουβανού ομολόγου του, υπογράμμισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στενές από την ημέρα της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Αυτές οι συναντήσεις μας δίνουν την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για διμερή ζητήματα και γενικότερα για θέματα κοινού ενδιαφέροντος», είπε και σημείωσε ότι έγινε αναφορά και στο Κυπριακό, στις συνομιλίες, στην αναμενόμενη επανέναρξη των συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα.

    [04] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

    Σε μειώσεις της λιανικής πώλησης καυσίμων προχώρησαν οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες διακίνησης πετρελαιοειδών στην Κύπρο, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης.

    Οι μειώσεις, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πασχαλίδης, στο περιθώριο συνάντησης που είχε στο γραφείο του με τον ομόλογό του της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλοσάβλιεβιτς, αφορούν τη βενζίνη 95 οκτανίων, που μειώθηκε κατά 2,5 περίπου σεντ του ευρώ ανά λίτρο, ενώ μια από τις εταιρείες αυτές έχει μειώσει επίσης την τιμή της βενζίνης 98 οκτανίων.

    ``Αυτό σημαίνει``, είπε ο Υπουργός Εμπορίου, ``ότι, περίπου, το 90% με 95% των πρατηρίων βενζίνης πρέπει να έχουν μειωμένες τιμές``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή και το σχετικό Παρατηρητήριο Τιμών, ο κ. Πασχαλίδης διευκρίνισε ότι ``γίνεται Παρατηρητήριο τώρα, για να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι μειώσεις θα πάνε και στους καταναλωτές το συντομότερο δυνατόν``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 May 2010 - 17:29:13 UTC