Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΟΕΒ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [04] ΛΕΜΕΣΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    Επιδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κυκλοφόρησε η Εκθεση του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, Μπαν Γκι-μουν, για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό.

    Στην Εκθεση καταγράφεται η πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό και η πρόοδος που έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί στα διάφορα κεφάλαια και απευθύνεται πρόσκληση προς τους δύο ηγέτες να επαναλάβουν τις συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν στις 30 Μαρτίου, στην βάση των παραμέτρων που καθορίζουν οι συμφωνίες της 23ης Μαρτίου και 1ης Ιουλίου και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    «Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στις υποστηριζόμενες από τα Ηνωμένα Εθνη ειρηνευτικές συνομιλίες στη διάρκεια της περιόδου που αναφέρεται η Εκθεση. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες, και ειδικότερα οι εντατικοί γύροι στις αρχές του 2010, δημιούργησαν ενισχυμένη διεθνή εστίαση στην επίτευξη διαρκούς λύσης στην Κύπρο. Υπάρχει τώρα μοναδική ευκαιρία για αποφασιστική ώθηση προς τα εμπρός στις συνομιλίες», αναφέρεται.

    Η Εκθεση αναφέρεται στην αλλαγή ηγεσίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα κι αφού εξαίρει τη «σημαντική συμβολή» του κ. Ταλάτ στην προώθηση της λύσης, τονίζει ότι «προσβλέπει στην συνέχιση και από τον κ. Ερογλου πάνω στο εποικοδομητικό αυτό δρόμο».

    Αναφέρει ότι ο Ειδικός του Σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συνεχίσει να εργάζεται και με τις δύο πλευρές «για να διασφαλίσει ότι οι συνομιλίες θα συνεχίσουν με εποικοδομητικό και πρόσφορο τρόπο» και τονίζει ότι θα πρέπει «να αρχίσουν εντός του καθιερωμένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, σε συμφωνία με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και των κοινών ανακοινώσεων των ηγετών στις 23 Μαϊου και 1η Ιουλίου 2008».

    Επισημαίνει ότι οι συνομιλίες πρέπει να οικοδομήσουν πάνω στις συγκλίσεις που σημειώθηκαν από την έναρξη των ολοκληρωμένων συνομιλιών, στις 3 Σεπτεμβρίου 2008.

    «Αυτός ο σημαντικός όγκος εργασίας θα πρέπει να παράσχει τη βάση για άνοιγμα νέου εδάφους στις διαπραγματεύσεις και γεφύρωμα των αποκλίσεων που απομένουν. Το ευρύ περίγραμμα και οι καθιερωμένες παράμετροι της λύσης είναι καλά γνωστές και θα διευκολύνουν το στόχο της επίτευξης συνολικής διευθέτησης».

    Ο ΓΓ τονίζει ότι η λύση δυνατόν τα επιτευχθεί και επισημαίνει την αναφορά της κοινής δήλωσης Χριστόφιας Ταλάτ την 1η Φεβρουαρίου, ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της διευθέτησης», ενώ δηλώνει ότι συμφωνεί με δήλωση των δύο πλευρών στις 21 Δεκεμβρίου 2009, «που εξέφραζαν την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2010``.

    «Προωθώντας αυτόν τον αντικειμενικό στόχο, θα επιτηρώ στενά τους προσεχείς μήνες την πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις και θα επιδώσω επιπρόσθετη έκθεση προς το ΣΑ».

    Ο Μπαν Γκι - μουν αναφέρεται στις προσδοκίες τις διεθνούς κοινότητας για λύση και στην ενθάρρυνση που αυτή εξέφρασε μετά την εκλογή Ερογλου «για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με θετικό πνεύμα και αναζήτηση διευθέτησης βασισμένης στις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ».

    Παράλληλα, καλωσορίζοντας την εποικοδομητική διεθνή ανάμειξη όλων των περιφερειακών πρωταγωνιστών προς υποστήριξη των Κυπρίων για αναζήτηση λύσης, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία συνεχίζουν να επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους κι ότι οι ηγέτες τους έχουν εκφράσει ισχυρή επιθυμία για συνολική διαρκή διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων``.

    Η Εκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας, το δε Συμβούλιο θα ασχοληθεί και με τις δύο στο ψήφισμα για την ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης το οποίο θα υιοθετηθεί προ της 15ης Ιουνίου.

    Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας κατέληξε στην επιλογή της Αμερικανίδας Λίζα Μπάτενχαϊμ στη θέση της Ειδικής του Αντιπροσώπου στην Κύπρο, σε αντικατάσταση του Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν και αναμένει τη σύμφωνη γνώμη των πλευρών.

    Η κ. Μπάτενχαϊμ προέρχεται από τη γραφειοκρατία του οργανισμού και είναι διευθύντρια Μέσης Ανατολής Ασίας στο Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων της Γραμματείας. Εχει υπηρετήσει στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και στη Γενεύη.

    Ο σύζυγός της Ζαν-Κλοντ Αιμέ ήταν προσωπάρχης του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι και αναπληρωτής ΓΓ του διεθνούς οργανισμού.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Η Σερβία δεν πρόκειται πότε να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα, τόνισε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο Σέρβος Πρόεδρος μιλούσε, μέσω διερμηνέα, στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά την υπογραφή διμερών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Τάντιτς για τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις της χώρας του στο Κυπριακό ως επίσης και για τη σταθερή στήριξη της Σερβίας στις προσπάθειες της ε/κ πλευράς για την επίτευξη συνολικής λύσης του προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «αυτή η επίσκεψη αποτελεί επιστέγασμα των μακρόχρονων παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών και των χωρών μας», υπενθυμίζοντας ότι «ο Πρόεδρος Μακάριος μαζί με τον Πρόεδρο Τίτο ήταν από τους πρωταρχικούς εμπνευστές της ίδρυσης του Κινήματος Αδεσμεύτων, και ότι οι δύο λαοί προσέφεραν στήριξη ο ένας στον άλλο κατά τις τραγωδίες που γνώρισαν».

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε, «υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», σημειώνοντας ότι «η θέση μας πηγάζει από τις εξαίρετες παραδοσιακές σχέσεις με το Βελιγράδι και από την πολιτική μας για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ενωση».

    [03] ΟΕΒ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Πρόσκληση προς τους επιχειρηματίες να εργαστούν όλοι μαζί για επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ, τονίζοντας ότι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους, μέσα στο οποίο αρμονικά θα συνυπάρχει η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία, είναι εφικτή.

    Η οικονομία της Κύπρου, ανέφερε, αναπόφευκτα έχει επηρεαστεί και θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι σημαντικοί τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και η διαχείριση ακίνητης περιουσίας έχουν επηρεαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους τομείς της οικονομίας.

    Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, είπε, η κυπριακή οικονομία, σε σύγκριση με οικονομίες άλλων χωρών, έχει αποδείξει ότι διαθέτει αντιστάσεις και αντοχές απέναντι στα φαινόμενα της υφιστάμενης κρίσης. «Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η παρούσα κρίση θα μας επηρεάσει στο μικρότερο δυνατό βαθμό».

    Στόχος της Κυβέρνησης, ανέφερε, είναι η διατήρηση της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας μέσω του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων, καθώς και η ουσιαστική προβολή της Κύπρου ως ένα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. Η προσέλκυση ξένου επιχειρηματικού κεφαλαίου, ιδιαίτερα για άμεσες επενδύσεις, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των αναπτυξιακών αδυναμιών της οικονομίας και για αναδιάρθρωση της παραγωγικής δομής, έτσι που αυτή να καταστεί πιο ανταγωνιστική μέσα στις μεταβαλλόμενες διεθνείς οικονομικές συνθήκες, πρόσθεσε.

    «Η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας της Κύπρου με το Κατάρ για τη σύσταση κοινοπραξίας η οποία θα πραγματοποιήσει τη γνωστή επένδυση σε ξενοδοχειακή μονάδα και σε εμπορική ανάπτυξη υψηλής ποιοτικής στάθμης είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα της στρατηγικής αυτής». Πέρα από το άμεσο όφελος για την οικονομία που θα προκύψει από τη συγκεκριμένη, στρατηγικής σημασίας επένδυση, ανέφερε, είναι και οι προοπτικές που διανοίγονται για προσέλκυση ενδιαφέροντος επενδυτών από την ίδια χώρα καθώς και από χώρες της περιοχής, ενώ αναβαθμίζεται ουσιαστικά η εικόνα της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού.

    Η Κυβέρνηση, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν υποτιμά το ρόλο και τη σημασία της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για οικονομική ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία του λαού γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι οι επιχειρήσεις αυτές που δημιουργούν εισόδημα και θέσεις απασχόλησης.

    [04] ΛΕΜΕΣΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 15.00 στην περιοχή Αγίου Σιλά, στη Λεμεσό.

    Στην περιοχή παρέμειναν δυνάμεις πυρόσβεσης για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς και για αντιμετώπιση τυχόν αναζωπύρωσής της.

    Η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας διερευνώνται, κατέκαψε περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο από άγρια βλάστηση, ξερά χόρτα, χαρουπόδεντρα, ελιές και σκύβαλα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 20 May 2010 - 19:29:13 UTC