Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΡΑ

  • [01] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΡΑ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης παρουσίασε την Παρασκευή στον Τύπο το οριστικοποιημένο πακέτο εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, το οποίο στοχεύει στη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,0% του ΑΕΠ για το 2010 (από το 7% που προβλεπόταν χωρίς μέτρα), που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 175 εκ. ευρώ.

    Ανακοινώνοντας τα μέτρα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι από τον στόχο των 175 εκ. ευρώ, τα 105 εκ ευρώ θα εξοικονομηθούν αποκλειστικά με ενέργειες του κράτους και όχι με επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για 80 εκ. ευρώ από την περικοπή των λειτουργικών δαπανών, και 25 εκ. ευρώ από τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1.000 άτομα, ενώ ήδη ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, εκτός του ωρομίσθιου προσωπικού, μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 490 άτομα.

    Το πακέτο μέτρων, όπως προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε στην ΕΕ, προβλέπει τη σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3% του ΑΕΠ (εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ) μέχρι το 2013 και όχι άμεσα, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Σταυράκης, αυτό θα είχε μεγάλη επίπτωση στους πολίτες.

    Πρόσθεσε ότι θεωρεί το πακέτο ``μεγάλη επιτυχία``, καθώς έγινε αποδεκτό από την Κομισιόν όπως η δημοσιονομική προσαρμογή διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

    ``Αρα``, εξήγησε, ``να μας δοθεί πολύς χρόνος για να πέσουμε στο κάτω του 3% χωρίς να πληγεί η κυπριακή οικονομία και να υποστεί πολύ κόστος ο φορολογούμενος``.

    Οπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, το πακέτο μέτρων ``δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο λογιστικό σύστημα πώς να πετύχουμε στόχο για το 2010, αλλά περιέχει συγχρόνως και διαρθρωτικές αλλαγές που θα βοηθήσουν και τα επόμενα χρόνια``.

    Ειδικότερα, όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια στο επίδομα τέκνου, ο κ. Σταυράκης είπε ότι επιβάλλεται οροφή εισοδήματος 60.000 ευρώ ανά νοικοκυριό οι οποίοι δεν θα παίρνουν επίδομα. Προβλέπεται αύξηση της οροφής της τάξης των 5.000 ευρώ ανά παιδί που ανεβάζει την οροφή σε περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας στα 80.000 με 85.000 ευρώ.

    Είπε ότι το μέτρο αυτό γίνεται πιο προοδευτικό αφού οι πολίτες με εισόδημα ανά νοικοκυριό κάτω των 18.300 ευρώ παίρνουν αύξηση 10% σε σχέση με το τι ισχύει σήμερα.

    Στο θέμα της φοιτητικής χορηγίας, προβλέπεται αύξηση της χορηγίας από τα 1.700 ευρώ στα 2.000 ευρώ, για νοικοκυριά με εισόδημα 20.000 ευρώ, στα εισοδήματα 20.000 - 40.000 παραμένει το ίδιο, ενώ μειώνεται στα 1.200 ευρώ σε νοικοκυριά με εισοδήματα 40.000 - 60.000 και καταργείται σε νοικοκυριά με εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι η ισχύς των εισοδηματικών κριτηρίων θα εφαρμοστεί το 2011 καθώς τα περισσότερα επιδόματα άρχισαν να παραχωρούνται.

    Εξάλλου, όπως πρόσθεσε ο κ. Σταυράκης, σύμφωνα με υπολογισμούς του Υπουργείου από την εφαρμογή των κριτηρίων θα επηρεαστεί το 12 - 15% των Κυπρίων με τα ψηλότερα εισοδήματα, ενώ το 90% θα εξακολουθεί να επωφελείται με τα ίδια επιδόματα.

    Οπως είπε, το μόνο άλλο επιπρόσθετο μέτρο το οποίο υπάρχει στο πακέτο στήριξης, είναι η συμμόρφωση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα.

    Είπε ότι η Κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, προσθέτοντας πως αν το νομοσχέδιο εγκριθεί την 1η Ιουνίου τα επιπρόσθετα έσοδα του κράτους θα φτάσουν στα 35 εκ. ευρώ για το 2010, ενώ για το 2011 η επίπτωση φτάνει τα 65 εκ. ευρώ.

    Εξάλλου, καταργείται η επιχορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία υπολογίζεται να αποφέρει 5 εκ. ευρώ για το 2010 (15 εκ. για το 2011), ενώ διατηρείται το βοήθημα στους κατοίκους ορεινών περιοχών.

    Συνοψίζοντας, ο κ. Σταυράκης εξήγησε ότι από τα 175 εκ. ευρώ του στόχου εξοικονόμησης για φέτος, επιτυγχάνονται τα 145 εκ. (80 από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, 25 από την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, 35 εκ. ευρώ από το φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και 5 εκ. ευρώ από την κοινωνική στόχευση.

    Οπως εξήγησε, υπολείπονται άλλα 30 εκ. ευρώ, που προβλέπεται να προέλθουν από τη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου μέσω του διαλόγου που κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ΠΑΣΥΔΥ, από τα μέτρα της πολεοδομικής αμνηστίας και από τη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

    ``Αρα βασικά έχουμε ακόμη τρία μέτρα τα οποία θα πρέπει να μας αποφέρουν 30 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για να υλοποιήσουμε το στόχο μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή``, είπε, προσθέτοντας ότι τα μέτρα από μόνα τους βελτιώνουν περεταίρω την εικόνα το 2011 διότι η εξοικονόμηση από την στόχευση των κοινωνικών παροχών από 5 θα ανέβει στα 50 εκ. ευρώ, ενώ ο φόρος των πετρελαιοειδών θα αυξηθεί.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η διαδικασία επιτήρησης προϋποθέτει ότι όλες οι χώρες της ΕΕ που είναι σε επιτήρηση να παρουσιάζουν κάθε τρεις μήνες ένα πρόγραμμα υλοποίησης των μέτρων στην Κομισιόν και ένα πρόγραμμα παρακολούθησης του ελλείμματος ανά τρίμηνο, ενώ σε περίπτωση που τα μέτρα δεν υλοποιούνται επανέρχεται η Επιτροπή με περαιτέρω συστάσεις και προτροπές.

    ``Αλλά απαντώντας έτσι απλά δεν αλλάζει η ζωή μας σε σημαντικό βαθμό``, είπε.

    Εξάλλου, ο κ. Σταυράκης είπε ότι μετά τον δανεισμό ύψους 1 δις ευρώ στον οποίο προέβη τον περασμένο Φεβρουάριο η Κυβέρνηση, η Κύπρος κάλυψε τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

    ``Ετσι είμαστε μια από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που τους επόμενους δύσκολους μήνες δεν χρειάζεται να καταφύγουμε στο εξωτερικό για δανεισμό για να πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος πάρα πολύ ακριβά επιτόκια δανεισμού``, είπε.

    Χαρακτήρισε επίσης ως εξαιρετικά ενδιαφέρων το ότι ενώ στις πλείστες χώρες της Ευρωζώνης το περιθώριο δανεισμού (spread) αυξήθηκε κάποιες μέρες στο 1.000 όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, το spread για την Κύπρο είχε ανέλθει στις 125 μονάδες πάνω από το Euribor, ενώ η τελευταία πράξη κυμαινόταν στο 121.

    ``Νομίζω είναι μια ακόμη ένδειξη ότι η κυπριακή οικονομία απολαμβάνει αξιοπιστίας στους ξένους επενδυτές``, είπε.

    Απαντώντας σε προβλέψεις που έγιναν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα επιστρεφόταν από την Κομισιόν, ο κ. Σταυράκης υπενθύμισε ότι ο ίδιος έλεγε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

    ``Τα σχόλια τα οποία έχουμε πάρει είναι πολύ θετικά και εγώ πιστεύω ότι είναι καλύτερα από τις πλείστες άλλες χώρες``, είπε.

    Υπενθυμίζοντας ότι ήδη εξοικονομούνται 105 εκ. ευρώ από την περικοπή των λειτουργικών δαπανών και της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Σταυράκης είπε ότι έτσι πραγματοποιείται η προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του ελλείμματος μέσω της μείωσης των δαπανών.

    Αναφορικά με τη ανάπτυξη, ο κ. Σταυράκης απέφυγε να αναφερθεί σε προβλέψεις, ενώ συνέδεσε την ανάπτυξη με την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

    Επεσήμανε ότι η ανάπτυξη θα έλθει από την επιχειρηματικότητα, τη διατήρηση των χαμηλότερων φόρων στην ΕΕ, την επέκταση του δικτύου αποφυγής διπλών φορολογιών, την ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων και εφαρμόζοντας κριτήρια επιτάχυνσης σημαντικών ξένων επενδύσεων.

    Οπως είπε, τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργηθεί μια καλύτερη ψυχολογία για το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο να δείχνουν αύξηση των πράξεων κατά 20% το Α` τρίμηνο, αλλά μια σειρά μεγάλων επενδυτικών έργων πέραν αυτού από το Κατάρ.

    Παρατήρησε όμως ότι ``το κλειδί για να διατηρηθεί αυτή η ψηλή ψυχολογία οι τόνοι της αντιπαράθεσης κομμάτων η παράκλησή μου είναι να μείνει σε τεχνοκρατικά και χαμηλά επίπεδα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 May 2010 - 13:29:15 UTC