Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [03] ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
  • [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

  • [01] ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στη βάση επί της οποίας διεξάγονταν μέχρι τώρα και η οποία έχει δηλωθεί επανειλημμένα τόσο από τα εμπλεκόμενα μέρη όσο και από τον ΟΗΕ, εξέφρασε την Πέμπτη ο απερχόμενος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ο οποίος μίλησε για μια ``νέα κατάσταση πραγμάτων`` στα κατεχόμενα ύστερα από την ανάδειξη του Ντερβίς Ερογλου στη θέση του ηγέτη των Τ/κ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ζεριχούν υπέδειξε ότι ο κ. Ερογλου έχει δηλώσει ότι θα εμπλακεί στις συνομιλίες στη βάση των συμφωνημένων παραμέτρων, τονίζοντας ότι το τί σημαίνει αυτό θα αποδειχθεί με την επανέναρξη των συνομιλιών στις 26 Μαΐου.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Ζεριχούν ανέφερε ότι ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Κύπρο το Μάιο του 2008 ``σε μια περίοδο που η ειρηνευτική διαδικασία κέρδισε ταχύτητα και η ελπίδα για μια λύση ήταν αρκετά δικαιολογημένη``.

    ``Ηταν μια μακρά διαδικασία, μια δύσκολη διαδικασία, αλλά πιστεύω ότι η ελπίδα παραμένει ότι (η λύση) είναι κοντά``, είπε.

    Οπως σημείωσε, ``υπάρχει μια νέα κατάσταση πραγμάτων στο βορρά με την εκλογή του κ. Ερολγου ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας και ως εκ τούτου οι συνομιλίες κατά κάποιον τρόπο εισέρχονται στο δεύτερο ημίχρονο και θα δούμε πολύ σύντομα πως θα προχωρήσουν``.

    ``Αλλά είναι η ελπίδα και η προσδοκία μας ότι θα κινηθούν με ταχύτητα και ότι θα συνεχίσουν στη βάση των συμφωνημένων παραμέτρων για αυτές τις συνομιλίες, όπως έχουν δηλωθεί και επαναληφθεί από τα ίδια τα μέρη και από τη Ηνωμένα Εθνη``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι οι συνομιλίες θα καταστούν πιο δύσκολες με την ``εκλογή`` του κ. Ερογλου, ο κ. Ζεριχούν είπε ότι ``ο κ. Ερογλου το έχει δηλώσει δημόσια και το δήλωσε και στον ίδιο χθες ότι είναι έτοιμος να επανεμπλακεί στη βάση των συμφωνημένων παραμέτρων``.

    ``Αλλά, όπως είπα, όταν οι συνομιλίες συνεχιστούν σε μερικές εβδομάδες θα αποδειχθεί τι σημαίνει αυτό``, είπε, προσθέτοντας ότι ας μην τον προκαταλάβουμε. ``Ας τον κρίνουμε από το τι πράττει``.

    Ο κ. Ζεριχούν είπε ότι επιστρέφει στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού και στο Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων, ως Βοηθός ΓΓ με αρμοδιότητα κυρίως για την Αφρική, αλλά και για υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Πρόσθεσε ότι η ιδιότητα σε σχέση με το Συμβούλιο Ασφαλείας θα του δώσει ένα ``παράθυρο ευκαιρίας`` να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κύπρο.

    ``Και θα το πράξω αυτό, όπως πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ήλθαν και έφυγαν και έχουν μολυνθεί από το μικρόβιο της Κύπρου``, είπε χαριτολογώντας και συνέχισε: ``Ελπίζω να συνεισφέρω όσο καλύτερα μπορώ στην επίλυση αυτού του προβλήματος, μια λύση την οποία οι άνθρωποι πραγματικά χρειάζονται και έχει καθυστερήσει πολύ``.

    Ο κ. Ζεριχούν αναμένεται να αναχωρήσει από το νησί το ερχόμενο Σάββατο. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ζεριχούν είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμη τον αντικαταστάτη του, προσθέτοντας ότι οι εργασίες για την επιλογή του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο έχουν ήδη ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Μια ευνομούμενη κοινωνία έχει ως βασικό της χαρακτηριστικό το σεβασμό προς τους θεσμούς και πρώτα από όλα προς τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους, είπε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ με τις οποίες επέκρινε τη Γενική Ελέγκτρια και ερωτηθείς τι θα κάνει Κυβέρνηση αν επιμένει ο Αρχιεπίσκοπος ότι δεν θα καταβάλει στο κράτος ούτε ένα σεντ, ανέφερε πως "έχουμε την άποψη, με όλο το σεβασμό προς ένα θεσμό όπως είναι η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος, ότι δεν επεδείχθη αυτός ο σεβασμός".

    Σημείωσε ότι "είναι προσβλητικές οι αναφορές και θα έπρεπε να αποφευχθούν". Πρόσθεσε πως "η κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη κάνοντας τη δουλειά της έτσι όπως επιβάλλουν τα καθήκοντά της και ο ρόλος της ως Γενική Ελέγκτρια του κράτους έχει σημειώσει καθηκόντως κάποια ζητήματα που αφορούν και τα οφειλόμενα που η Εκκλησία έχει στο κράτος".

    Και δεν είναι σήμερα, είπε, που τα έχει σημειώσει η Γενική Ελέγκτρια αλλά αυτές οι αναφορές υπάρχουν και πιο παλιά, πολύ πιο παλιά.

    "Διερωτώμαι γιατί τώρα ερχόμαστε με αυτό τον τρόπο και μέσα από προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προσπαθούμε να προσδώσουμε στην εργασία που κάνει η κα Γιωρκάτζη άλλα ελατήρια και άλλα κίνητρα. Ηταν καθήκον της, σωστά το έπραξε και σωστά το πράττει", σημείωσε.

    Από κει και πέρα, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, είναι διακηρυγμένη η θέση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το κράτος διεκδικεί αυτά που οφείλει η Εκκλησία με βάση και τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους να πληρώσει. Είναι φόροι.

    Οπως ο κάθε πολίτης πληρώνει τους φόρους που πρέπει να πληρώσει, είπε, το ίδιο και η Εκκλησία και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους.

    [03] ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

    Την τροποποίηση του ποινικού κώδικα με στόχο την επιβολή αυστηρότερων ποινών για αδικήματα κατά των ηθών, μελετά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

    Σε δηλώσεις την Πέμπτη στη Βουλή μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου είπε ότι «τον τελευταίο καιρό δυστυχώς είμαστε μάρτυρες της έξαρσης εγκλημάτων κατά των ηθών και ειδικότερα εγκλημάτων με θύματα ανήλικα πρόσωπα, όπως είναι για παράδειγμα η αιμομιξία και οι βιασμοί και αποπλανήσεις ανηλίκων προσώπων».

    Στόχος της τροποποίησης του ποινικού κώδικα, πρόσθεσε, είναι «η επιβολή αυστηρότερων ποινών σε σχέση με αυτού τους είδους τα αδικήματα και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».

    Ανέφερε ότι «προχωρήσαμε σε μια ολοκληρωμένη συζήτηση και εξέταση όλων των αδικημάτων του ποινικού κώδικα που αφορούν τα ήθη και πέραν από την αναθεώρηση των ποινών και τη βελτίωση των προνοιών του νόμου, θα προχωρήσουμε και στη ρύθμιση νέων αδικημάτων τα οποία σχετίζονται με αυτές τις αποτρόπαιες και απαράδεκτες ενέργειες».

    Είπε, επίσης, ότι «στόχος είναι να εναρμονιστεί και ο δικός μας ποινικός κώδικας όσον αφορά τουλάχιστον στα συγκεκριμένα αδικήματα, με τις διατάξεις άλλων κρατών μελών της ΕΕ».

    Σημείωσε ότι «οι ποινές που προνοούνται σήμερα από τον ποινικό κώδικα είναι πολύ χαμηλές με αποτέλεσμα να μην είναι αποτρεπτικές».

    [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν 761,2 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2010 σε σύγκριση με 720,9 εκατομμύρια ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας Στατιστικές ενδοκοινοτικού εμπορίου και εμπορίου με τρίτες χώρες (συνοπτικά στοιχεία) για το Φεβρουάριο 2010, οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις αγαθών (συνολικές εισαγωγές από τρίτες χώρες και αφίξεις από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.) για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2010 ήταν 917,0 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με 866,7 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2009.

    Οι συνολικές εξαγωγές/αποστολές αγαθών (συνολικές εξαγωγές σε τρίτες χώρες και αποστολές σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.) την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2010 ήταν 155,7 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με 145,8 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2009 ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν 761,2 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2010 σε σύγκριση με 720,9 εκατομμύρια ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 13 May 2010 - 15:29:12 UTC