Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΜΕΧΤΙΛΝΤ ΡΟΤΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
  • [04] ΥΠΟΙΚ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

  • [01] ΥΠΕΞ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού συνέχισε την Τρίτη στις Βρυξέλλες τον κύκλο επαφών του με εκπροσώπους θεσμικών οργάνων της Κοινότητας και κυβερνήσεων. Το Κυπριακό και ο κανονισμός για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο είναι τα θέματα στα οποία επικεντρώνονται οι συζητήσεις με τους εταίρους.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού στις συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους και εταίρους ενημερώνει για το Κυπριακό μετά την αλλαγή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ενώ σχετικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο εκφράζει στους συνομιλητές του τις κυπριακές θέσεις, ανησυχίες και αντιρρήσεις.

    Ειδικότερα, για το θέμα του κανονισμού αναπτύσσει νομικά και πολιτικά επιχειρήματα. Στα πολιτικά επισημαίνει ότι η πρόταση αυτή δεν καλύπτεται από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ του Απριλίου 2004 και βεβαίως κάνει ζημιά στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Τη Δευτέρα αργά το απόγευμα κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.Οπως είπε η συνάντηση αυτή που έγινε με την ιδιότητα του πρώην συνεργάτη του Προέδρου της Κομισιόν «ήταν πολύ φιλική και πολύ ανοικτή», ενώ κάλυψε όλο το φάσμα των θεμάτων με ιδιαίτερη επικέντρωση στο Κυπριακό.

    Στο πλαίσιο των επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ και την Τρίτη το πρωί με τον Πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σουλτς.

    Την Τρίτη είχε επίσης συνάντηση με τον Επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, παλιό συνεργάτη και φίλο, όπως είπε, με τον οποία αντάλλαξε απόψεις για διάφορα θέματα.

    Την Τετάρτη θα συναντηθεί με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και μέλος της ομάδας-Μπαρόζο για το Κυπριακό Βιβιάν Ρέντινγκ, καθώς και με την Κύπρια Επίτροπο Ανδρούλλα Βασιλείου. Θα δει ακόμη τον Πολωνό Πρόεδρο της ομάδας των συντηρητικών Μίχαλ Καμίνσκι.

    Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα συναντήσεων του, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι διαπιστώνει πως «οι θέσεις μας και ανησυχίες μας γίνονται αντιληπτές και θέλω να πιστεύω», όπως είπε, «ότι θα ληφθούν υπόψη όταν συζητηθεί το θέμα για τον κανονισμό».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΜΕΧΤΙΛΝΤ ΡΟΤΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Ειδική Σύμβουλος για το Κυπριακό του Προέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μέχτιλντ Ρότε, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ανησύχησαν για τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο νέος Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου για το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Ερογλου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στη βάση που επιτεύχθηκε από τους Χριστόφια Ταλάτ.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η κ. Ρότε είπε ότι κατά τη διάρκεια της «προεκλογικής εκστρατείας» στα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου προέβη σε κάποιες δηλώσεις, που «μας ανησύχησαν πάρα πολύ».

    «Τώρα ακούμε ότι θέλει να διαπραγματευτεί και ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει στη βάση που επιτεύχθηκε μεταξύ Χριστόφια Ταλάτ», συνέχισε η κ. Ρότε.

    Οπως είπε, «ήρθα εδώ εκ μέρους του κ. Μάρτιν Σουλτς, Προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, διότι ανησυχούμε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στο Βορρά. Ακούσαμε από τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει και αυτό ήταν πολύ θετικό και ελπίζουμε πως και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου θα διαπραγματευθεί».

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

    Ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β` ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταβάλει ``ούτε ένα ευρώ`` από τις οφειλές της εκκλησίας για ανείσπρακτους φόρους, προτρέποντας το κράτος να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το όλο ζήτημα.

    Η δήλωση του Κύπρου Χρυσόστομου έγινε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία κάλεσε Κυβέρνηση και Εκκλησία να ξεκινήσουν νέο διάλογο για επίλυση της διελκυστίνδας.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης δηλώνει ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για νέο διάλογο, αλλά υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η βελτίωση της συμφωνίας που είχε συνομολογηθεί το Δεκέμβριο του 2005, η οποία ποτέ δεν επικυρώθηκε και που χαρακτηρίζεται τόσο από την Κυβέρνηση όσο και τη Γενικό Ελεγκτή ως ετεροβαρής.

    Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Αρχιεπίσκοπος αφού ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της ``ακαταστασίας`` και των εκκρεμοτήτων, ξεκαθάρισε ότι το όλο θέμα θα λυθεί στο Δικαστήριο.

    ``Δηλώνω απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να πληρώσω ούτε ένα ευρώ. Οσάκις προΐσταμαι της Εκκλησίας... δεν πρόκειται να συναινέσω στο να δώσει έστω ένα ευρώ. Τις άλλες φορολογίες τις πληρώνουμε``, είπε.

    [04] ΥΠΟΙΚ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι στις επόμενες λίγες ημέρες φθάνει στην Κύπρο, κλιμάκιο της Κομισιόν που θα κάνει υποδείξεις προς την Κυβέρνηση για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6%.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι ο δικός μας στόχος που έχει μπει στο Σύμφωνο Σταθερότητας είναι πως το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος, εκεί που πιθανόν να ξεπερνούσε το 7%, χωρίς τη λήψη μέτρων να μειωθεί στο 6% και ιδεωδώς ακόμη πιο κάτω.

    ``Εχουμε στείλει το Πρόγραμμα, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή το μελετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πρώτες προκαταρκτικές ενδείξεις είναι ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί ότι τα πλείστα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση``, είπε.

    Τώρα βεβαίως, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών, και με την κρίση της Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας υπάρχει μια επιθυμία της Ευρώπης για ακόμη πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική από όλα τα κράτη για να αποφύγουν την επίθεση των αγορών που έχει υποστεί η Ελλάδα και σε κάποιο βαθμό η Πορτογαλία και η Ισπανία.

    ``Σίγουρα να είμαστε προετοιμασμένοι για προτροπές, για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στα δημοσιονομικά μας ελλείμματα και είναι ένα θέμα, το οποίο θα συζητήσουμε με τα πολιτικά κόμματα την Παρασκευή``, συμπλήρωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 11 May 2010 - 17:29:13 UTC