Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ Β `ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΟΥΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ - ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
  • [04] ΕΕ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ Β `ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Η παγκόσμια ιστορία διδάσκει ότι οι λαοί που αγωνίστηκαν ενωμένοι, κατάφεραν τελικά να δικαιωθούν και αυτό το δρόμο μας δείχνει το παράδειγμα της Αντιφασιστικής Νίκης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β Παγκοσμίου Πολέμου για την 65η επέτειο αντιφασιστικής νίκης κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας αποτελεί η σφυρηλάτηση της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Διαβεβαίωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται με πίστη και επιμονή.

    Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά, της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Τους πολεμιστές των φοβερών μαχών σε πολλά μέτωπα της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, είπε χαρακτηριστικά.

    Όλες οι συμμαχικές χώρες, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σοβιετική Ένωση, η Γαλλία, η Αυστραλία όπως και τα κινήματα αντίστασης στην Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και αλλού, είχαν τη δική τους ιδιαίτερη αποφασιστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού. Ωστόσο είπε ότι χωρίς τις μάχες της Μόσχας, του Λένινγκραντ, και του Κουρσκ, μα ιδιαίτερα, χωρίς τον άθλο του Στάλινγκραντ, η ανθρωπότητα δεν θα μπορούσε να αποκρούσει αποτελεσματικά και να κατατροπώσει αργότερα, στο ίδιο το άντρο τους το Βερολίνο, τις δυνάμεις της βαρβαρότητας και του σκοταδισμού. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτή η αλήθεια δεν μπορεί να αλλοιωθεί λόγω της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. «Ο ρόλος του Κόκκινου Στρατού, ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης, ο ανυπέρβλητος ηρωισμός των απλών σοβιετικών ανθρώπων και στρατιωτών ήταν καθοριστικός για τη συντριβή της φασιστικής λαίλαπας», επεσήμανε.

    Η Κύπρος, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «δήλωσε τότε παρούσα στο κάλεσμα για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Κύπριοι εθελοντές, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κατατάγηκαν στο βρετανικό στρατό ενώ άλλοι πολέμησαν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πολλοί από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών».

    Το παράδειγμα τους αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της κυπριακής ιστορίας», ανέφερε, και «μας γεμίζει με αισθήματα υπερηφάνειας και μας υπενθυμίζει το χρέος μας να φανούμε αντάξιοι αυτής της πολύ βαριάς κληρονομιάς. Να συνεχίσουμε στο δρόμο του κοινού αγώνα, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι. Να μην λιποψυχήσουμε μπροστά στα εμπόδια και τις δυσκολίες» και να συνεχίσουμε μέχρι να καταφέρουμε να οδηγήσουμε, επιτέλους, την Κύπρο μας στο απάνεμο λιμάνι της δικαίωσης και της ειρήνης.

    Ο κυπριακός λαός, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «προσέβλεπε ότι, μέσα από την επικράτηση των πανανθρώπινων αξιών της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, θα ερχόταν και η δική του δικαίωση με την απελευθέρωση από την αποικιοκρατία. Η Κυπριακή Ανεξαρτησία του 1960, δημιούργησε ελπίδες που διαψεύστηκαν, δυστυχώς, λίγα χρόνια μετά μέσα στη δίνη των συνεχιζόμενων ξένων επεμβάσεων που κορυφώθηκαν με το δίδυμο έγκλημα του 1974, τις συνέπειες του οποίου βιώνουμε μέχρι σήμερα».

    Έκτοτε, είπε, «συνεχίζουμε τον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και για τη δικαίωση της Κύπρου. Επιδίωξή μας είναι μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η οποία θα διασφαλίζει ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Λύση που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού και η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας αποτελεί η σφυρηλάτηση της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, «θα συνεχίσω να εργάζομαι με πίστη και επιμονή. Η παγκόσμια ιστορία διδάσκει ότι οι λαοί που αγωνίστηκαν ενωμένοι και καθοδηγούμενοι από αυτό που υπαγόρευε το αγνό και άδολο πατριωτικό τους καθήκον, κατάφεραν τελικά να δικαιωθούν. Αυτό το δρόμο μας δείχνει το παράδειγμα της Αντιφασιστικής Νίκης».

    Απευθυνόμενος στους βετεράνους του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυβέρνηση τους αγκαλιάζει πάντα με στοργή και αγάπη και έχει αυξήσει το μηνιαίο επίδομα στους βετεράνους του Β Παγκοσμίου Πολέμου ενώ κατοχύρωσε το δικαίωμα μεταβίβασης του επιδόματος στον ή στη σύζυγο μετά το θάνατο.

    «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να περιβάλλει τους βετεράνους αγωνιστές του Β Παγκοσμίου Πολέμου με όλη την αναγκαία φροντίδα. Η κυριότερη, όμως, έκφραση εκτίμησης για την προσφορά τους, είπε, «είναι η πίστη, η αφοσίωση και ο ασταμάτητος αγώνας για τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες και εσείς αγωνιστήκατε. Όχι στα λόγια, αλλά μέσα από την καθημερινή ζωή και πράξη», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β Παγκοσμίου Πολέμου, Λοϊζος Δημητρίου, στον χαιρετισμό του είπε ότι η σημερινή γενιά των πολιτών σε όλες τις χώρες, οφείλει ένα χρέος προς τους βετεράνους του πιο μεγάλου πολέμου όλων των εποχών, το οποίο δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Οι απώλειες κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν υπολογισθεί σε 50 εκ. νεκρούς εκ των οποίων τα 28 εκ. ήσαν άμαχοι.

    Η μικρή Κύπρος, είπε, είχε δώσει το δικό της παρόν στον αντιφασιστικό αγώνα με 20 χιλιάδες εθελοντές και εθελόντριες που κατετάγησαν στο Κυπριακό Σύνταγμα, την Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη και στα Γυναικεία Βοηθητικά Σώματα Στρατού και Αεροπορίας ενώ έχει υπολογισθεί ότι άλλες 10 περίπου χιλιάδες Κύπριοι, μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, είχαν κληθεί και υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις των χωρών στις οποίες διέμεναν.

    Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης, είπε, είναι να τιμηθούν οι βετεράνοι όλων των χωρών που συμμετείχαν στον αντιφασιστικό πόλεμο και ιδιαίτερα οι Κύπριοι εθελοντές, 600 και πλέον από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στα διάφορα πολεμικά μέτωπα και βρίσκονται θαμμένοι σε 56 κοιμητήρια 16 χωρών ενώ άλλοι 2500 υπήρξαν αιχμάλωτοι πολέμου.

    Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του συνδέσμου να παραχωρήσουν την ίδια σύνταξη προς βετεράνους από τις πρώην αποικίες όπως και στους δικούς τους βετεράνους, οι οποίοι σε έρευνα που διενήργησε ο σύνδεσμος διαπιστώθηκε ότι εντοπίστηκαν 1100 άτομα στη ζωή μεταξύ 80-90 χρόνων. «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτό το αίτημα για κάθε ευκαιρία γιατί πρόκειται για μια παραχώρηση την οποία όλοι οι βετεράνοι κέρδισαν με τις θυσίες τους», είπε.

    Ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων βετεράνων, Ταχσίν Αλί Ριζά στον χαιρετισμό του, είπε ότι ο πόλεμος φέρνει πόνο στους λαούς και αποτελεί τραγωδία, προσθέτοντας ότι Ε/κ και Τ/κ εθελοντές έπραξαν το καθήκον τους και κατετάγησαν.

    Ζήτησε όπως οι θυσίες των Ε/κ και Τ/κ στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο τιμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη.

    Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στην εκδήλωση, οι βετεράνοι ζητούν, ανάμεσα σε άλλα, όπως κυβέρνηση και Βουλή να εξασφαλίσουν την κοινωνική προστασία των ζώντων βετεράνων πολέμου, την επεξεργασία προγράμματος επετειακών εκδηλώσεων προς τιμή των 65χρονων της Αντιφασιστικής Νίκης και εγκριθεί μια σειρά από νομοθετικά μέτρα για απαγόρευση της κυκλοφορίας βιβλίων, φωτογραφιών, κινηματογραφικών ταινιών που έχουν σχέση με το ναζισμό και την ίδρυση και λειτουργία οργανώσεων που εξυμνούν τον φασισμό και ναζισμό.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΟΥΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η πάταξη της φοροδιαφυγής, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, είναι ένας από τους επτά βασικούς πυλώνες της δημοσιονομικής εξυγίανσης και οι πυλώνες αυτοί θα παρουσιασθούν ``σε μιαν τελική μορφή`` την προσεχή Παρασκευή από τον ίδιο στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Για τη διαμόρφωση αυτών των νομοσχεδίων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο Υπουργός είπε ότι είναι αποτέλεσμα εντατικού διαλόγου με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους έχει καταλήξει με πολλές συγκλίσεις και κάποιες επιμέρους διαφωνίες, οι οποίες, όπως ανέφερε αργότερα ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ), Γιώργος Πούφος, αφορούν μόνον τα πέντε από τα είκοσι δύο μέτρα που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια αυτά.

    Ενας από τους επτά αυτούς πυλώνες, είπε ο κ. Σταυράκης, είναι και τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και όλα τα κόμματα το έχουν επισημάνει ως ``μία μάστιγα`` στην κυπριακή κοινωνία, της οποίας συνιστά μιαν διαρθρωτική αδυναμία και καταβάλλεται μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για καταπολέμησή της. Τα νομοσχέδια αυτά είναι περί της φορολογίας εισοδήματος, περί εκτάκτου εισφοράς για την Αμυνα, περί βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρων, περί φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών, περί φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας και περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως.

    Το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε την Επιτροπή της Βουλής ότι, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και της επακόλουθης αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και δεδομένης της κυβερνητικής δέσμευσης για μη επιβολή νέων φόρων, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι επιβάλλεται η λήψη πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα συμβάλουν τόσο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όσο και στη μείωση της φοροαποφυγής, με επακόλουθο την αύξηση των δημόσιων εσόδων και την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου μεταξύ των πολιτών.

    [03] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ - ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ

    Με σκοπό τη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού και την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων, αναχωρεί αύριο για το Κιργιστάν Ανθρωπιστική Αποστολή των Εθελοντών Γιατρών - Κύπρου (πρώην Γιατροί του Κόσμου - Κύπρος), με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο της Ομάδας Εργασίας για την Ασία στην Επιτροπή Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους.

    Η κ. Θεοχάρους είναι και Πρόξενος του Κιργιστάν στην Κύπρο. Στην αποστολή συμμετέχουν οι γιατροί της Οργάνωσης Δρ. Ρασσάν Ντουππανέ και Δρ. Αντρη Τσίγκη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Κιργιστάν, η κ. Θεοχάρους θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κιργιστάν, την Πρόεδρο της προσωρινής Κυβέρνησης της χώρας, κ. Οτουνμπάγεβα, με τον Υπουργό Υγείας και με άλλα στελέχη της Κυβέρνησης.

    H κ. Θεοχάρους είχε ήδη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρέσβη του Κιργιστάν, ο οποίος εξέθεσε τις απόψεις της Κυβερνήσεως του και ζήτησε τη στήριξη της κ. Θεοχάρους για την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μπισκέκ. Η κ. Θεοχάρους δεσμεύθηκε, μετά το πέρας της αποστολής να αναλάβει πρωτοβουλία για την προώθηση του όλου θέματος ενώπιον των Θεσμών της ΕΕ για παραπέρα αποτελεσματική δράση.

    [04] ΕΕ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Με τους Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού των τριών χωρών που θα αναλάβουν την κοινοτική προεδρία από τον Ιούλιο 2011 έως το Δεκέμβριο 2012, συναντήθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου. Πρόκειται για την Πολωνία, την Κύπρο και τη Δανία.

    Η Ευρωπαία Επίτροπος συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου, την Πολωνή Υπουργό Παιδείας Katarzyna Hall και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας της Δανίας Torben Kornbech Rasmussen. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι μελλοντικές πολιτικές κοινοτικές πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση.

    Σε δήλωση της η Επίτροπος Βασιλείου ανέφερε ότι, η καλή προετοιμασία και συντονισμός είναι απαραίτητα στοιχεία για να έχουμε καλά αποτελέσματα. Οπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί πολύ στενά με την Προεδρία Πολωνίας, Δανίας και Κύπρου σε όλα τα θέματα του χαρτοφυλακίου της, ενώ μια από τις προτεραιότητες θα είναι η υλοποίηση και εφαρμογή του προγράμματος «Νέοι σε Κίνηση» που στοχεύει στη περαιτέρω διεύρυνση της κινητικότητας για σκοπούς μάθησης, των νέων μας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 10 May 2010 - 13:29:14 UTC