Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΟΣ ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΗΒ
  • [02] ΥΠΕΞ ΑΙΓΥΠΤΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΟΣ ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΗΒ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει από το νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι, παρά τις ενδείξεις μέχρι στιγμής, θα αποσύρει τη θέση του που διακηρύττει συχνά για δύο λαούς και δύο χωριστά κράτη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας μιλούσε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την οποία δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου John Christopher William Kidd.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Kidd, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ισχυρές σχέσεις Κύπρου και Βρετανίας σε διάφορους τομείς, σημειώνοντας την παρουσία της μεγάλης κυπριακής παροικίας στη Βρετανία καθώς και τις δεσμεύσεις των δύο χωρών που απορρέουν από τις Συνθήκες με βάση τις οποίες δημιουργήθηκε το κυπριακό κράτος.

    Οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αντικατοπτρίζονται στο Μνημόνιο Συναντίληψης, ανέφερε ο Βρετανός διπλωμάτης.

    Ο κ. Kidd εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του θα συμβάλει στη διευθέτηση του Κυπριακού «την οποία χρειάζεστε, και δικαιούστε να αναμένετε υποστήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο στις προσπάθειες των μερών για επίτευξη της», είπε ο Βρετανός διπλωμάτης».

    Ανέφερε ότι «συμφωνούμε στα κριτήρια που θα πρέπει να την καθορίζουν, όπως αναφέρονται στο Μνημόνιο Συναντίληψης», σημειώνοντας ότι «η διαδικασία διευθέτησης βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο, με τη νέα διαπραγματευτική ομάδα των Τουρκοκυπρίων να αναλαμβάνει».

    «Χωρίς να παραβιάζει τη σημαντική αρχή ότι η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί από τους Κύπριους, αφού αυτοί θα ζήσουν με αυτή, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πρόθυμο να υποστηρίξει τη διαδικασία με κάθε τρόπο που θα βοηθήσει, ώστε η λύση να έρθει πιο κοντά», πρόσθεσε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι «οι προσπάθειες των μερών μέχρι τώρα έχουν καταδείξει τη δέσμευσή τους και το θάρρος τους, που είναι ακόμη πιο απαραίτητα στο μέλλον. Προσβλέπω», συνέχισε, « στη δική μου συμβολή, ώστε να φτάσουν στο φιλόδοξο αποτέλεσμα».

    Ο κ. Kidd εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία στη διάρκεια της θητείας του να εργαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ, για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα όπως το περιβάλλον, η τρομοκρατία και η ασφάλεια σε θέματα ενέργειας, σημειώνοντας ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Παραλαμβάνοντας τις Επιστολές Διαπίστευσης του νέου Υπάτου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις δραστήριες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη δημιουργία του Κυπρο-Βρετανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου το 2008, ο οποίος θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις δεν περιορίζονται στους κοινωνικοεμπορικούς τομείς, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόφευκτα, με την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 στο τέλος της αποικιοκρατίας, είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

    Παράλληλα, είπε, οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ.

    Αυτά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελούν στέρεη βάση πάνω στην οποία η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω και πρόσθεσε: « Στο πλαίσιο αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράψαμε τον Ιούνη του 2008 αποτελεί πραγματικό σταθμό στις σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου, και προσφέρει το απαραίτητο πλαίσιο για συντονισμό μεταξύ μας σε σχέση με το Κυπριακό, για τον τελικό στόχο της επανένωσης».

    Το Μνημόνιο, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αποτελεί στέρεη βάση και

    για ανάπτυξη συνεργασίας και σε άλλους τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, καθώς και σε νέους τομείς όπως η αντιμετώπιση

    της παράνομης μετανάστευσης, η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η διαχείριση των υδάτινων πόρων.

    Σε σχέση με το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη βάση των διαπραγματεύσεων που συμφωνήθηκε με τον κ. Ταλάτ, για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2008 αποτελεί ένδειξη ότι τρέφουμε την ίδια επιθυμία για μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού στην εν λόγω βάση και σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ». Υπενθύμισε, επίσης, τη συμφωνία ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης θα είναι για τους Κύπριους από τους Κύπριους, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, με στόχο μια κοινά συμφωνημένη και αποδεκτή λύση, η οποία θα τεθεί προς έγκριση από τις δύο κοινότητες σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνέχεια στις

    διαπραγματεύσεις με τον κ. Ταλάτ και σημείωσε πως παρόλο που υπήρξε κάποια πρόοδος σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, δεν επιτεύχθηκε η

    πρόοδος που αναμενόταν. Δυστυχώς, είπε, ο κ. Ταλάτ δεν είχε αυτονομία και ευελιξία, γεγονός που συχνά οδηγούσε στην υποβολή από μέρους του ανεδαφικών προτάσεων. Αναμένουμε από το νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερογλου ότι, παρά τις ενδείξεις μέχρι στιγμής, θα αποσύρει τη θέση του που διακηρύττει συχνά για δύο λαούς και δύο χωριστά κράτη, θέση η οποία θα δημιουργούσε νέο συνεταιρισμό με τη μορφή χαλαρής συνομοσπονδίας, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο κ. Ερογλου κέρδισε τις εκλογές με τη ψήφο των εποίκων υπενθυμίζοντας συναφώς ότι η τακτική της Τουρκίας να μεταφέρει εποίκους στις κατεχόμενες περιοχές παραβιάζει μεταξύ άλλων τη Συνθήκη της Γενεύης του 1949 και το πρόσθετο Πρωτόκολλο του 1977.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, υπενθύμισε τα συμπεράσματα της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο στα οποία καλείται η Τουρκία να εργαστεί ειλικρινά για επίλυση του Κυπριακού.

    Η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος, δεν μπορεί να παραμείνει ανεπηρέαστη εάν συνεχιστεί η αδιάλλακτη στάση της, η προκλητική συμπεριφορά της και η άρνησή της να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της όπως προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού, είναι προς το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι θα δουν τη χώρα τους επανενωμένη. Είναι, πρόσθεσε, και προς τα συμφέρον της Τουρκίας γιατί θα διευκολυνθεί η πορεία της προς την ΕΕ. Είναι, επίσης, προς το συμφέρον της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας γιατί θα συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

    [02] ΥΠΕΞ ΑΙΓΥΠΤΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και άκουσε τις απόψεις του για το Κυπριακό.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση, ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε ότι ``ήταν πολύ θερμή συνάντηση``, και σημείωσε ότι μετέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια ``τους χαιρετισμούς και τη στήριξη του Προέδρου Μουμπάρακ, της Αιγύπτου και του αιγυπτιακού λαού``.

    ``Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την παρούσα κατάσταση μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Ακουσα τις απόψεις του για το πώς προτίθεται να προωθήσει την εγκαθίδρυση κατανόησης με τους Τουρκοκύπριους και να βρει διέξοδο από την υφιστάμενη κατάσταση``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς τί πρέπει να γίνει για μια Μέση Ανατολή ελεύθερη από πυρηνικά, ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε ότι ``πρέπει να έχουμε μία συνάντηση, μία διεθνή συνάντηση, όπου οι πυρηνικές δυνάμεις, καθώς και οι περιφερειακές χώρες, θα συναντηθούν και θα συζητήσουν πώς να εγκαθιδρύσουν μία ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα``.

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Με κατάνυξη ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν ξεναγήθηκε και προσκύνησε τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. Του προσκυνήματος του στον Πανάγιο Τάφο προηγήθηκε συνάντηση με τον Αρμένιο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Αρχιεπίσκοπο Torkom Manoogian.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Πατριάρχη των Αρμενίων, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο Πατριάρχης ενδιαφέρθηκε για το Κυπριακό, ζήτησε να μάθει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση στο Κυπριακό και τις εξελίξεις.

    Πρόσθεσε ότι με τον Πατριάρχη είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό ευρύτερα, αλλά και τους Αρμενίους της διασποράς και τονίστηκε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι «να συνεργαστούμε, να αλληλοβοηθηθούμε και να αλληλοστηριχθούμε σε διάφορα επίπεδα».

    [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

    Αύξηση 2,44% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο του 2010, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2009, όταν είχε αυξηθεί μόλις 0,7%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Οπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, η αύξηση οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών, του ηλεκτρισμού και ορισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές ορισμένων λαχανικών και φρούτων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 6 May 2010 - 15:29:13 UTC