Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΓ ΟΗΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΓ ΟΗΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στην ίδια γραμμή μαζί μας σε ό,τι αφορά στη συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου από το σημείο που έχουμε μείνει, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ακόμα ότι το ζητούμενο αυτή την ώρα είναι η επαναβεβαίωση της βάσης των συνομιλιών.

    «Ο Γενικός Γραμματέας βρίσκεται στην ίδια γραμμή μαζί μας σε ό,τι αφορά στη συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου από το σημείο που έχουμε μείνει. Υποστηρίζει τη βάση, την οποίαν έχουμε ήδη καθορίσει με τον κ. Ταλάτ, δηλαδή, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται από τα Ηνωμένα Εθνη, για ομοσπονδία με ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και, βεβαίως, μια διεθνή προσωπικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης ενάντια στην εμπορία προσώπων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποια είναι τα μηνύματα από πλευράς του ΟΗΕ μετά και τη συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι «τα περί διεθνούς διάσκεψης, για το Γενικό Γραμματέα, δεν υπάρχουν. Για αυτό και εμείς πρέπει στο εσωτερικό μας μέτωπο να λιγοστέψουμε την προώθηση μιας τέτοιας σκέψης. Θέλω να υπενθυμίσω, χωρίς να μέμφομαι κανέναν, ότι η πρόταση αυτή έχει έδρα την Αγκυρα. Ολοι μας, καλόβολα, τοποθετούμαστε, αλλά το ζητούμενο αυτή την ώρα, μετά από τα γεγονότα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, είναι η επαναβεβαίωση της βάσης. Εχουμε ένα νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με τις δικές του σκέψεις και απόψεις. Γίνεται λόγος δημόσια για πολλά πράγματα τα οποία εμείς θεωρούμε απαράδεκτα και θα θέλαμε ως πρώτο καθήκον, να πάμε στις συνομιλίες και να κάνει τις τοποθετήσεις του ο κ. Ερογλου και εμείς τη διερεύνησή μας. Από κει και πέρα και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και, γενικότερα, ο διεθνής οργανισμός, και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να πάρουν θέση. Εύχομαι και ελπίζω ότι αυτά που λέγει - ότι θα μείνει στις συνομιλίες και θα αρχίσουμε από κει που έχουμε σταματήσει - να μην είναι απλά λόγια. Δηλαδή, μπορεί να αρχίσει από κει που έχει σταματήσει και να προσπαθήσει να αναθεωρήσει τα πάντα».

    Συνεπώς, τόνισε, ``η συνομιλία μου με τον ΓΓ ήταν θετική. Δεν υπάρχει κάτι το αρνητικό. Ο ΓΓ με έχει συγχαρεί για την άμεση αντίδρασή μου και για τη θέση μου για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, από κει που έχουμε μείνει``.

    Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού περί διεύρυνσης του κύκλου συνομιλητών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «τοποθετήθηκα προηγουμένως, δεν θέλω τώρα να κάνω άμεσο διάλογο δια των ΜΜΕ, με το ΔΗΣΥ, νοουμένου ότι μεθαύριο θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και θα τα πούμε εντός του Εθνικού Συμβουλίου».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν, είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα παρανομαστή που δεν είναι και ευχάριστος, όχι διότι όπως λέει η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Η Τουρκία βρίσκει μπροστά της το κυπριακό πρόβλημα και δυσκολεύεται πάρα πολύ. Ομως, ο καιρός περνά. Οι εξελίξεις στα κατεχόμενα είναι τέτοιες που την όποια αισιοδοξία έχουμε δημιουργήσει, μέσα από τις δυσκολίες των σχεδόν δύο χρόνων διακοινοτικών συνομιλιών, μάς τη θέτουν υπό αμφισβήτηση και αυτό, βεβαίως, εμένα με θλίβει. Αρα, χρειάζεται πραγματικά σε βάθος ανάλυση των δεδομένων, σε βάθος ανάλυση της πολιτικής της Τουρκίας, σε βάθος ανάλυση της πολιτικής Ερογλου και δεν θέλω να πω τώρα αν είναι ταυτισμένοι οι ηγέτες με την Τουρκία, αυτά τα είπαμε πάρα πολλές φορές``.

    Ομως, υπογράμμισε, ``χρειάζεται και η κοινή γραμμή και η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι είναι σαφές πως δεν υπάρχει``, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 25 April 2010 - 11:29:10 UTC