Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΡΑΙΑΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΜΠΑΡΟΖΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

    Συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την κοινή τους δήλωση, απηύθυνε με δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Νεζίρσκι, ο Γενικός Γραμματέας συγχαίρει τους δύο ηγέτες για την κοινή τους δήλωση, η οποία, όπως αναφέρει, «υπογραμμίζει την ισχυρότερη από ποτέ δέσμευσή τους σε μία διευθέτηση και σημειώνει ότι σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και νομής της εξουσίας, των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της οικονομίας».

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι το Κυπριακό παρέμεινε άλυτο για πολύ καιρό.

    «Τόσο ο κ. Χριστόφιας όσο κι ο κ. Ταλάτ είναι ηγέτες με θάρρος και όραμα και έχουν αναλάβει τεράστιο πολιτικό ρίσκο για να προωθήσουν τη διαδικασία».

    Ο Γενικός Γραμματέας τους καλεί να συνεχίσουν το έργο τους για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μία διευθέτηση είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, οδηγώντας σε σταθερότητα, συμφιλίωση και μεγαλύτερη ευημερία για την Κύπρο. Και θα αντιπροσωπεύει επίσης ένα κρίσιμο μέρισμα ειρήνης για ολόκληρη την περιοχή».

    Καταλήγοντας, ο Γενικός Γραμματέας τονίζει ότι «τα Ηνωμένα Εθνη είναι δεσμευμένα να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις και να στέκονται στο πλευρό του κυπριακού λαού, καθώς εργάζονται στην κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος».

    [02] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Φιλική και εποικοδομητική χαρακτήρισε την ημίωρη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού μετά τη συνάντηση, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις και τις ανησυχίες της κυπριακής Κυβέρνησης, τις προσδοκίες της από τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Σε σχέση με την κοινή δήλωση που διαβάστηκε από τον κ. Ντάουνερ, με την ολοκλήρωση των συνομιλιών, την οποία συζήτησε με το Γενικό Γραμματέα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως του δόθηκε η ευκαιρία να τονίσει ότι «αυτή η δήλωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έχει και να μην αφεθεί να υπάρξει οποιαδήποτε παρερμηνεία ότι αποτελεί είτε ενδιάμεση συμφωνία είτε οτιδήποτε άλλο παρόμοιο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια καταγραφή των γεγονότων και τίποτα περισσότερο».

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε στο Γενικό Γραμματέα ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα.

    «Αναφέρθηκα και στο σημαντικό ρόλο της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία. Ασχέτως ποιος κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απέναντί μας, αν η Τουρκία δεν είναι εποικοδομητική και θετική δεν θα μπορέσει να υπάρξει μια θετική κατάληξη σε αυτή τη διαδικασία. Ιδιαίτερα τώρα που στην επόμενη φάση θα μπούμε σε πολύ δύσκολα ζητήματα που έχουνε άμεση σχέση μάλιστα με την ίδια την Τουρκία», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΡΑΙΑΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Με νέες δηλώσεις του, ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Κρις Μπράιαντ κάλεσε την Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και την αναγνώριση της κυπριακής Κυβέρνησης.

    «Αποτελεί αίσχος το ότι η Κύπρος είναι ακόμη μια διαιρεμένη νήσος και η Λευκωσία μια διαιρεμένη πόλη», είπε ο Βρετανός επίσημος επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Κυβέρνησής του στις συνομιλίες του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    «Θα πρέπει να υπάρξουν παραχωρήσεις και από τις δυο πλευρές», είπε και πρόσθεσε «οι άνθρωποι πρέπει να υποχωρούν σε διάφορα σημεία. Αυτό προϋποθέτει επίδειξη πολιτικού θάρρους εκ μέρους των πολιτικών ηγετών. Νομίζω ότι τώρα έχουμε δυο ηγέτες που μπορούν να συνεργασθούν μεταξύ τους και μπορούν να διακυβεύσουν το όνομα τους κάνοντας μια παραχώρηση».

    [04] ΜΠΑΡΟΖΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε την κοινή δήλωση των ηγετών των δύο κοινοτήτων για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    ``Καλωσορίζω την κοινή δήλωση που ανακοινώθηκε σήμερα από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Καταδεικνύει το επίπεδο δέσμευσης και υπευθυνότητας που εισαγάγουν οι δύο ηγέτες στις συνομιλίες για λύση. Η δήλωση δείχνει, επίσης, τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις πλήρεις διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 3 Σεπτεμβρίου 2008,`` είπε ο κ. Μπαρόζο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 31 March 2010 - 10:29:11 UTC