Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΛΙΜΝΙΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΡΕΑΤΑ ΠΑΣΧΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Δεν υπάρχει περίπτωση για υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε.

    Κοινό ανακοινωθέν ----------------

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διέψευσε τα όσα φέρεται να ανέφερε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς περί υπογραφής κοινού ανακοινωθέντος την ερχόμενη Τρίτη, 30 Μαρτίου, από πλευράς του κ. Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    «Την Τρίτη δεν θα υπογραφεί τέτοιο κείμενο», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν απέκλεισε «να συζητήσουμε και αν συμφωνήσουμε ένα τέτοιο κείμενο να ανακοινώσουμε».

    «Δεν είναι θέμα υπογραφής γιατί τα περί υπογραφής οδηγούν αλλού. Οδηγούν σε ενδιάμεση συμφωνία και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ενδιάμεση συμφωνία εν μέσω συνομιλιών και όταν εκκρεμούν συζητήσεις πάνω σε 5 από τις 7 πτυχές του Κυπριακού και όταν στις 4 από τις 7 πτυχές υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές απόψεων και αποκλίσεις και διαφωνίες», είπε.

    Οπως σημείωσε, «υπάρχει κάτι το πονηρό σε αυτά».

    Πρόσθεσε ότι «προσωπικά δεν αποκλείω να εκδώσουμε μια κοινή ανακοίνωση όπου θα γίνεται λόγος για πιθανές συγκλίσεις αλλά και για αποκλίσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει την Τρίτη», Το θέμα, είπε, θα τεθεί προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο στις 7 Απριλίου, επισημαίνοντας ότι «αμέσως μετά, εάν και εφόσον συναποφασίσουμε και με το Εθνικό Συμβούλιο, αναλόγως να συναντηθούμε με τον κ. Ταλάτ και να εκδώσουμε μια τέτοια ανακοίνωση».

    Απευθείας εμπόριο --------

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί ενεργοποίησης της διαδικασίας για έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μεταξύ ΕΕ και τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε λόγο για «φάουλ» από πλευράς εκείνου που έκαμε αυτή την ενέργεια.

    Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι «το θέμα αυτό για 3 τώρα χρόνια δεν υπάρχει πουθενά στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής ή του Συμβουλίου . Για να μην πω είναι νεκρό, τουλάχιστον είναι σε κώμα», είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε «ότι η κίνηση αυτή μας στεναχωρεί και μας κάνει να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια να τερματιστεί εν τη γενέσει της». Είπε ότι μίλησε για το θέμα αυτό σήμερα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος, όπως είπε, «φαίνεται ότι δεν είναι ενήμερος για αυτή την ενέργεια του σχετικού Επιτρόπου».

    «Ούτε και η εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ είναι ενήμερη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι «ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί σε κανένα επίπεδο».

    «Γι αυτό σας λέω είναι σοβαρό φάουλ», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σημείωσε ότι «εμείς εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση όλων των ομάδων του Κοινοβουλίου και ήδη έχω εμπλακεί και εγώ ο ίδιος προσωπικά».

    «Θέλω να πιστεύω ότι το θέμα αυτό δεν θα πάρει άγουσα για την Ολομέλεια και θα τελειώσει εδώ», ανέφερε.

    Χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «πολιτικά λανθασμένη» και είπε πως θα δημιουργήσει προβλήματα στις συνεχιζόμενες συνομιλίες.

    Είπε ακόμη ότι η συζήτηση του θέματος με τον κ. Μπαρόζο θα συνεχιστεί.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από πλευράς της Κομισιόν γύρω από αυτό το θέμα και πως πρόκειται για μονομερή ενέργεια από πλευράς του Επιτρόπου.

    Ελληνική οικονομία ----------------

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε ως θετικό γεγονός την έγκριση από τους 16 ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά στο μηχανισμό για πιθανή στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

    «Οι 16 αποφάσισαν να μην αφήσουν την Ελλάδα στην τύχη της, ούτε και αποκλειστικά στα χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», είπε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι θεωρεί «θετική αυτή την απόφαση, τη δέσμευση των 16 η οποία ευλογήθηκε θα έλεγα και από τους 27».

    Η απόφαση, εξήγησε, προβλέπει ότι εάν και εφόσον χρειαστεί δανεισμό η Ελλάδα - «που όλοι λεν ο μη γένοιτο» - η πλειοψηφία των διμερών δανείων θα προέρχεται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

    Ανέφερε ότι η απόφαση αυτή των κρατών μελών της ευρωζώνης «ευλογήθηκε» και από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, ενώ ευχήθηκε, παράλληλα, η Ελλάδα να μην χρειαστεί στο τέλος την οικονομική βοήθεια.

    Είπε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρόθυμη να συμβάλει στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

    Σε ερώτηση για τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περίπτωση δανεισμού της Ελλάδας, είπε ότι προς το παρόν υπάρχει μια γενική ποσόστωση και εξήγησε ότι «κάθε 10 δις εμάς θα μας πέφτουν 20 εκατομμύρια».

    «Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι αδελφικές, είναι στενότατες, δεν τίθεται θέμα να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Θα ανταποκριθούμε σε περίπτωση που έχει αυτή την ανάγκη η Ελλάδα πρόθυμα», είπε.

    Συμπεράσματα Συμβουλίου -------

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνέχεια στους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απασχόληση και την ανάπτυξη (ΕΕ2020), η οποία συζητήθηκε στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου όσον αφορά στη νέα αυτή στρατηγική, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η νέα στρατηγική θα επικεντρωθεί σε βασικούς τομείς όπου χρειάζεται δράση : γνώση και καινοτομία, περισσότερο βιώσιμη οικονομία, υψηλό ποσοστό απασχόλησης, μείωση της φτώχειας και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού».

    «Τα συμπεράσματα έχουν εγκριθεί με μικροαλλαγές και αναλαμβάνει η Κομισιόν στη βάση αυτή να φέρει μέχρι τον Ιούνιο και σε συνεργασία με τα κράτη - μέλη μια πιο ενδελεχή τοποθέτηση, εισήγηση για να εγκριθεί η στρατηγική ολοκληρωμένα τον Ιούνιο», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «εμείς ως Κύπρος σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε στα πλαίσια των δυνατοτήτων επίτευξης των στρατηγικών στόχων, δηλαδή για εμάς είναι γενικά βατοί αυτοί οι 5 στόχοι».

    Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι είμαστε πολύ κοντά στο στόχο να ανέλθει στο 75% το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού ηλικίας 20-64 ετών.

    Το ποσοστό απασχόλησης αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, είπε, βρίσκεται στο 72% και το ποσοστό της γυναικείας απασχόλησης βρίσκεται στο 63%.

    Ο στόχος της στρατηγικής της Λισαβόνας για τις γυναίκες ήταν 60%, πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά το στόχο να ανέλθουν στο 3% του ΑΕΠ οι επενδύσεις για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «εδώ εμείς έχουμε κάποιο πρόβλημα». Αυτό που χρειάζεται να γίνει, είπε, είναι «να δώσουμε περισσότερη ώθηση και στις ιδιωτικές επενδύσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα».

    Σημείωσε ότι «η Κύπρος δεν είναι μια βιομηχανική χώρα με αναπτυγμένη βιομηχανία και τεχνολογία και αυτό δημιουργεί για μας κάποιο πρόβλημα, όμως κυνηγούμε το στόχο με τα Πανεπιστήμια, με διάφορα άλλα ιδρύματα σε συνεργασία με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και με άλλους οργανισμούς».

    Οσον αφορά το στόχο της μείωσης των ποσοστών εγκατάλειψης του σχολείου με αύξηση του μεριδίου του πληθυσμού που ολοκληρώνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είπε ότι στον τομέα αυτό «εμείς είμαστε πολύ καλά διότι οι στόχοι που τίθενται από την ΕΕ θα έλεγα ότι για μας είναι χαμηλοί, νοουμένου ότι μόνο το 9% των παιδιών εγκαταλείπουν το σχολείο και το ποσοστό των παιδιών που ολοκληρώνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχεται στο 70-75%».

    «Εχουμε πολύ καλές επιδόσεις σε αυτό τον τομέα», πρόσθεσε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι «είναι και το θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης, δηλαδή σε ποιους κλάδους τελειώνουν και σε ποίο βαθμό η αγορά μπορεί να απορροφήσει αυτό τον κόσμο», σημειώνοντας ότι «αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο θα συζητηθεί στην ΕΕ στο μέλλον».

    Εμείς, πρόσθεσε, «στην προσπάθεια μας να μειώσουμε το ποσοστό της ανεργίας πέραν από τις επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις για να κρατήσουν κόσμο στη δουλεία κάμνουμε μια προσπάθεια μέσω προγραμμάτων σε συνεργασία και με την ΕΕ για επανακατάρτιση εργαζομένων ούτως ώστε να μπορέσουν να εργαστούν σε τομείς που υπάρχει ζήτηση».

    Ευτυχώς, συνέχισε, «τέθηκε και ο στόχος της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού», επισημαίνοντας ότι «στην Κύπρο εμείς ήδη εφαρμόζουμε μέτρα ως Κυβέρνηση για να μειωθεί το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στο μέσο όρο της φτώχειας».

    Βρισκόμαστε, είπε, «λίγο πιο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ».

    Η Κύπρος, ανέφερε, «μείωσε το ποσοστό φτώχειας από το 15 στο 14% και βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ που είναι το 16%».

    «Βέβαια δεν είμαστε ικανοποιημένοι και ασφαλώς θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

    Ανέφερε περαιτέρω ότι «ο τρόπος υπολογισμού του ορίου της φτώχειας από την ΕΕ είναι ένα θέμα που συζητείται και υπάρχουν αμφισβητήσεις γι αυτό και έχει αναλάβει η Επιτροπή να φέρει προτάσεις και εισηγήσεις για αυτό το θέμα».

    Σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές, είπε ότι «παραμένει ο αισιόδοξος στόχος της ΕΕ για να υπάρξει νομική δέσμευση σε ότι αφορά στα δεδομένα που έχουν συζητηθεί στην Κοπεγχάγη».

    Οπως είπε, «είναι ένας δύσκολος στόχος», προσθέτοντας ότι «ίσως να υπάρξει και ένα Β πλάνο στην πορεία για πιο εφικτούς στόχους ,όμως σωστά παραμένει κατά την άποψη μου αυτός ο στόχος».

    Ανέφερε ακόμη ότι «η ΕΕ θα δώσει μεγάλη μάχη ούτως ώστε να πειστούν χώρες και ομάδες χωρών για μια τέτοια πιθανή δέσμευση», ενώ εξέφρασε αμφιβολία για την επίτευξη αυτού του στόχου μέχρι την παγκόσμια συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Κανκούν στο Μεξικό.

    Είπε ωστόσο ότι «σωστά θα γίνει αυτή η προσπάθεια και σε μερικές περιπτώσεις θα συζητηθεί η εντολή που έχει δοθεί στην Κομισιόν και την Προεδρία για να εργαστούν στην κατεύθυνση αυτή».

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το Συμβούλιο ήταν δημιουργικό.

    [02] ΛΙΜΝΙΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των δωρητών που συνεισέφεραν στη χρηματοδότηση του έργου, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα η έναρξη των εργασιών οδοποιίας για το οδόφραγμα του Λιμνίτη.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα στην περιοχή Πύργου - Λιμνίτη για να συμμετάσχει στην τελετή έναρξης εργασιών οδοποιίας που θα γίνουν στην περιοχή.

    Στην τελετή, η οποία θα αρχίσει στις 11:30 πμ, πέραν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρόντες θα είναι ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τα Ηνωμένα Εθνη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, αλλά και οι δωρητές που βοήθησαν για να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα, που πέραν από την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

    Στοχευμένα θα παραχωρήσει φέτος η Κυβέρνηση το πασχαλινό επίδομα, το συνολικό κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανακοίνωσε πως το επίδομα φέτος είναι στοχευμένο, όπως έχει ανακοινώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δημοσιογραφική του διάσκεψη, και θα δοθεί σε νοικοκυριά συνταξιούχων με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ, αν αφορά νοικοκυριό με ένα συνταξιούχο, και μέχρι 1.500 ευρώ αν πρόκειται για νοικοκυριό με δύο συνταξιούχους.

    Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, πρόκειται για την τρίτη χρονιά παραχώρησης του πασχαλινού επιδόματος, με τη διαφορά ότι φέτος γίνεται στοχευμένα.

    Οπως είπε, κάθε δικαιούχος θα πάρει ως πασχαλινό δώρο 300 ευρώ, ενώ στην περίπτωση νοικοκυριού με δύο συνταξιούχους το επίδομα θα ανέρχεται στα 600 ευρώ.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΡΕΑΤΑ ΠΑΣΧΑ

    Στο πιάτο του Κύπριου καταναλωτή θα φτάσει τις γιορτές του Πάσχα καθαρό και υγιεινό κρέας, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου πραγματοποιούν καθολικούς ελέγχους σε όλα τα σφάγια, ενώ διαπιστώνεται ότι στο Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου τηρούνται υψηλά επίπεδα καθαριότητας και υγιεινής.

    Σε δηλώσεις του, ύστερα από επίσκεψη στο Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι «από όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στην εμπορία, τη διανομή και την προμήθεια κρεάτων στους καταναλωτές και με τη σημερινή επίσκεψη στο Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου, διαπιστώνουμε ότι τηρούνται υψηλά επίπεδα καθαριότητας και υγιεινής και οι έλεγχοι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είναι καθημερινοί και εντατικοί και αυστηροί πριν, κατά και μετά τη σφαγή των ζώων».

    Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι των αρμοδίων Υπηρεσιών «είναι καθολικοί, δεν είναι δειγματοληπτικοί. Δεν υπάρχει σφάγιο ή ζώο που να μην ελέγχεται το καθένα χωριστά από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες» είπε και σημείωσε πως «όλα αυτά μας δίνουν το μήνυμα ότι στο πιάτο του Κύπριου καταναλωτή κατά τις γιορτές του Πάσχα θα φτάσει καθαρό και υγιεινό φαϊ για να γιορτάσουμε το Πάσχα με υγεία και με ένα ελεγμένο και εξασφαλισμένο από καθαριότητα και υγιεινή πιάτο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 26 March 2010 - 18:29:16 UTC