Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
  • [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - CRE-NET
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΑΕ ΦΑΚΕΛΟΙ ΟΥΕΦΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τα τείχη της διχοτόμησης μπορούν να κατεδαφιστούν πιο εύκολα με μια λύση, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά και κόπος, καθώς και τόλμη και σύνεση για να αντιμετωπιστεί ο διχασμός στις ψυχές των ανθρώπων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη στη δήλωση κατά τη διάρκεια συνάντησής του με φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και των Πανεπιστημίων του Παλέρμο της Ιταλίας και του Νανσί της Γαλλίας, τους οποίους δέχθηκε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Μιλώντας στους φοιτητές και στους Καθηγητές που τους συνόδευαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού προέβη σε μια ανασκόπηση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε το συγκλονισμό που αισθάνεται όταν αντικρίζει τη σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο

    Προσβλέπουμε στη στιγμή που αυτό το έκτρωμα, με μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό να εξαφανιστεί από τον Πενταδάκτυλο», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, λέγοντας ότι αυτό κακοφάνηκε στον κ. Ταλάτ. Ωστόσο, είπε, «εγώ επιμένω ότι αυτό δεν μπορεί να εκφράζει ούτε τους Τ/κ. Εκείνο που πρέπει να τους εκφράζει είναι η κοινή τους πατρίδα και παραδόσεις και σύμβολα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι προσβλέπει σε μια λύση που «ασφαλώς να εντάσσει και τους Τ/κ ισότιμα στη διοίκηση του κράτους και στην άσκηση της εξουσίας. Λαμβάνουμε υπόψη τις πληθυσμιακές αναλογίες και δημοκρατικές αρχές που υπάρχουν σε αυτό το νησί και αυτές είναι 80-20», είπε.

    «Δίνω μάχη στη διάρκεια των συνομιλιών, εδώ και δύο χρόνια ουσιαστικά, ενάμιση χρόνο το λιγότερο, ούτως ώστε η αρχή το 80-20 να λαμβάνεται και αυτή υπόψη, γιατί υπάρχει και η πολιτική ισότητα στα πλαίσια της ομοσπονδίας, όπως έχει καθορισθεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με πρόταση του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, η οποία προβλέπει ότι η μια κοινότητα δεν θα μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της επί της άλλης κοινότητας, μέσα από τη συμμετοχή σε διάφορα όργανα του κράτους.

    Ανέφερε ότι τώρα θα έχουμε και Γερουσία, που θα εκφράζει την αριθμητική ισότητα, 50 άνθρωποι, 25-25 από την κάθε κοινότητα, και για να περάσει ένα νομοθέτημα, θα περνά από τη Βουλή πρώτα, η οποία, σύμφωνα με τη δική μας θέση, θα πρέπει να εκφράζει την πληθυσμιακή αναλογία, 25-75 για την Βουλή των Αντιπροσώπων, να περνά από τη Βουλή, να πηγαίνει στη Γερουσία και να υπάρχουν συγκεκριμένες πλειοψηφίες και από τις δύο κοινότητες για να περάσει ένα νομοθέτημα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους, χαρακτηρίζοντάς το ένα αποσχιστικό κατασκεύασμα, σημειώνοντας ότι από την παράνομη ίδρυσή του το 1983, «και οι Τ/κ έχουν εθιστεί και αυτοί στον χειρισμό κρατικών δομών, παρανόμων δε, υπαρκτών δε, και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις, αν διαιωνιστεί, να έχουμε μια διχοτόμηση με δύο ξεχωριστά κράτη. Αυτή είναι η γραμμή του κ. Ερογλου», επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υπενθυμίζοντας ότι είμαστε μπροστά σε «εκλογές» στα κατεχόμενα.

    «Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω ότι είναι ομαλή», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, παρόλο που ο κ. Ταλάτ είναι διαφοροποιημένος από τον κ. Ερογλου.

    Κερδίσαμε την ανεξαρτησία από τη Βρετανία «ήταν κουτσουρεμένη, δεν ήταν πραγματική και ατόφια ανεξαρτησία. Μας κληροδότησαν οι Αγγλοι αποικιοκράτες Βάσεις πολεμικές κυρίαρχες μάλιστα», είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε, εξάλλου, στα κατοχικά στρατεύματα, στον εποικισμό, στην αλλαγή της δημογραφικής δομής στα κατεχόμενα, στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων καθώς και στην καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αγωνίζεται για την αναστήλωση μνημείων της πολιτιστικής και της θρησκευτικής κληρονομιάς, καθώς και για την κατάργηση των εγγυήσεων, εφόσον ένα σύγχρονο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να έχει εγγυητές.

    «Οι εγγυητές της ανεξαρτησίας, με τις πράξεις τους, προσπάθησαν να καταλύσουν την ανεξαρτησία της Κύπρου», είπε, και αναφέρθηκε στη χούντα των Αθηνών, η οποία ήθελε να ανατρέψει το Μακάριο και να φέρει τη διχοτόμηση στο όνομα της Ενωσης, φέρνοντας την καταστροφή, ενώ η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να εφαρμόσει τα σχέδιά της και να εισβάλει στην Κύπρο. Ο τρίτος εγγυητής, η Βρετανία, ως «καλός Πόντιος Πιλάτος, ο οποίος βρισκόταν και πίσω από πολλές συνωμοσίες και σχέδια, έπλυνε τα χέρια του, αθώος, τάχατες», είπε ο Πρόεδρος.

    «Θέλουμε Ε/κ και Τ/κ να βρεθούμε ξανά μαζί, όπως αιώνες πριν, ενωμένοι, ειρηνικά, να ζήσουν στην κοινή τους πατρίδα, να κτίσουν μια Κύπρο ευημερούσα, μια Κύπρο η οποία να μπορεί να καταστεί ένα διαμάντι στο χώρο της νοτιοανατολικής μεσογείου», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    ``Τα τείχη της διχοτόμησης μπορούν να κατεδαφιστούν πιο εύκολα με μια λύση. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά, πολύς κόπος και πολύ τόλμη, με σύνεση, να αντιμετωπίσουμε και το διχασμό στις ψυχές των ανθρώπων``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, οι Τ/κ φοβούνται τους Ε/κ και οι Ε/κ την Τουρκία. «Πρέπει να βρούμε ακριβώς την κοινή γλώσσα και να καταρτίσουμε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για να αντιμετωπιστεί αυτός ο διχασμός. Θα είναι πολύ δύσκολο», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Δημοσθένης Ασημακόπουλος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια είπε, μεταξύ άλλων, ότι βρίσκονται στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας στον αγώνα του για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «με εσάς στο τιμόνι είμαστε βέβαιοι ότι θα δούμε καλύτερες μέρες».

    Είπε, τέλος, ότι η ομάδα φυσικού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με Κύπριους επιστήμονες θα εργαστούν στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου ώστε να καταστήσουν το κτήριο του Προεδρικού Μεγάρου ένα ενεργειακά πράσινο κτήριο.

    [02] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

    Νέα στοιχεία για συνεχιζόμενες καταστροφές, βεβηλώσεις και λεηλασίες θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, παρουσίασε ο καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα του Μουσείου της Μονής Κύκκου για καταγραφή και αρχειοθέτηση του υλικού που αφορά εκκλησίες και άλλα θρησκευτικά μνημεία στα κατεχόμενα.

    Η καταγραφή, που χαρακτηρίστηκε πολύχρονη και πολυδάπανη εργασία, έχει ολοκληρωθεί, αλλά συνεχίζεται η παρακολούθηση, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμοδίων εντός και εκτός Κύπρου για τη συνεχιζόμενη βεβήλωση, λεηλασία και καταστροφή των ναών στα κατεχόμενα, καθώς και το θέμα της απαγόρευσης της ελευθερίας θρησκευτικής έκφρασης από το κατοχικό καθεστώς.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Χοτζάκογλου είπε ότι συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό η βεβήλωση των χριστιανικών ναών της Αμμοχώστου. Ανέφερε ότι, μετά την περίπτωση του ρωμαιοκαθολικού γοτθικού ναού του Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε μπυραρία πιτσαρία, μετατράπηκε και ο δίδυμος ναός των Ιωαννιτών ιπποτών σε νυκτερινό μπαρ, όπου φωτορυθμικά αναβοσβήνουν στις μεσαιωνικές τοιχογραφίες του, και στο βήμα του παίζει μουσική ροκ συγκρότημα.

    Είπε, επίσης, ότι πυκνώνονται οι περιπτώσεις λαθρανασκαφών εντός των ναών και ότι πρόσφατο παράδειγμα είναι ο ναός της Παναγίας Τραπέζης στην Αχερίτου, όπου το δάπεδο του ναού, στο οποίο προφανώς υπήρχαν μεσαιωνικές ταφές, βρέθηκε κατά τόπους ανεσκαμμένο και στα διανοιχθέντα ορύγματα εντοπίσθηκαν θραύσματα από μεσαιωνικά αγγεία. Παρομοίως, στο ναό του Οσίου Ευφημιανού στη Λύση, αρχαιοκάπηλοι κατεδάφισαν μερικώς το βόρειο τοίχο και ανέσκαψαν το δάπεδο, και ως εκ τούτου κατεστράφησαν τα τελευταία τοιχογραφικά σπαράγματα που είχαν απομείνει στο ναό, μετά την απογύμνωσή του από τις τοιχογραφίες του τρούλλου και του τεταρτοσφαιρίου της αψίδας, που διενήργησε ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν.

    [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - CRE-NET

    Την έναρξη του προγράμματος για την ανταλλαγή πληροφοριών για τα ποινικά μητρώα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εγκαινιάζει η κυπριακή Αστυνομία. Το πρόγραμμα έχει την ονομασία Criminal Record Exchange Network (Δίκτυο Ανταλλαγής Ποινικών Μητρών), σε συντομογραφία CRE-NET και εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Ποινική Δικαιοσύνη».

    Το κόστος του συγκεκριμένου Εργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 70% από την Ευρωπαϊκή ενωση και κατά 30% από την Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένεται να ανέλθει συνολικά στις 530.385 Ευρώ.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την έναρξη υλοποίησης του έργου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά είπε πως η διεθνής αστυνομική συνεργασία αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς θεσμούς της ευρύτερης κοινωνίας για αντιμετώπιση του εγκλήματος. Πρόκειται για ένα μέτρο που υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για το σκοπό αυτό.

    «Λόγω των εξελίξεων που παρατηρούνται στο ευρύτερο σκηνικό, θα πρέπει να προσθέσουμε και εμείς στη φαρέτρα μας τα ανάλογα εργαλεία, για να θωρακίσουμε τον τόπο μας, αλλά και την ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινωνία, ώστε να καταστεί ένας χώρος πραγματικής ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης», υπογράμμισε.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΑΕ ΦΑΚΕΛΟΙ ΟΥΕΦΑ

    Στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας βρίσκονται από την Τρίτη οι φάκελοι της ΟΥΕΦΑ που σχετίζονται με αγώνες του Παγκύπριου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α κατηγορίας για τους οποίους υπάρχει - σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ, και λόγω του αυξημένου στοιχηματικού ενδιαφέροντος που παρουσίασαν- το ενδεχόμενο να ήταν στημένοι.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός ανέφερε πως η έρευνα και οι φάκελοι της ΟΥΕΦΑ για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Α κατηγορίας, οι οποίοι διεξήχθησαν μεταξύ 21 Φεβρουαρίου του 2010 και 6 Μαρτίου του 2010 και οι οποίοι αφορούν στοιχήματα και άλλα περιστατικά που δυνατόν να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω αγώνες και τα τελικά τους αποτελέσματα δεν ήταν γνήσια και ενδεχομένως προαποφασισμένα, παραδόθηκαν την Τρίτη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκά Λοπυκά στον Αρχηγό Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου.

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Κατσουνωτός, στη συνέχεια οι φάκελοι με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας παραδόθηκαν στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας «για μελέτη και διενέργεια έρευνας με σκοπό να διαπιστωθεί το κατά πόσο έχουν διαπραχθεί οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα και να καταλογιστούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 23 March 2010 - 18:29:13 UTC