Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [03] ΚΥΠΕ ΑΤΗΚ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΑΘΗΝΑ

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, που βρίσκεται από την Πέμπτη το βράδυ στην Αθήνα, συναντάται στις 10.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί αργότερα στην Πάτρα όπου θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια mνημείου του αγνοούμενου λοχία Χρίστου Γρίβα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών πριν την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία θα γίνει στις 19.00.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα τελέσει τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της πρεσβείας της Κύπρου στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιστρέφει στην Κύπρο την Κυριακή το βράδυ.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Την αντιπρόταση της ε/κ πλευράς στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για πραγματοποίηση τετραμερούς ή πενταμερούς ή εξαμερούς διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία προνοεί την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε στο Προεδρικό με θέμα το Κυπριακό στα πλαίσια του απολογισμού των δύο χρόνων διακυβέρνησης.

    Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η διεθνής διάσκεψη την οποία εισηγείται η ε/κ πλευρά, ``θα έχει ως στόχο τη συζήτηση και επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού``, οι οποίες σχετίζονται, όπως ανέφερε, ``με την παράνομη παρουσία 40.000 κατοχικών στρατευμάτων, την παρουσία δεκάδων χιλιάδων εποίκων, τις εγγυήσεις και την ασφάλεια ευρύτερα``.

    Κάλεσε παράλληλα τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν όντως με τις δηλώσεις του για διεθνή διάσκεψη, δεν στοχεύει στην αποκόμιση εντυπώσεων, ``να πάρει θετική στάση στην πρόταση`` της ε/κ πλευράς.

    Στα πλαίσια της δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ξεκάθαρα ότι αν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του δεν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, τότε δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει δεύτερη θητεία, διευκρινίζοντας πως ``η παρούσα θητεία θα είναι η πρώτη και η τελευταία``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε σε σχέση με τις εκκλήσεις από το εσωτερικό για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, ότι το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της δέσμευσης της ε/κ πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ``θα ήταν ολέθριο σφάλμα και θα αποτελούσε το μεγαλύτερο δώρο για την Τουρκία``.

    Λάθος χαρακτήρισε ακόμα και το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του διακοινοτικού διαλόγου με την αιτιολογία, ``όπως ορισμένοι ισχυρίζονται, ότι υποβαθμίζει το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε πρόβλημα διακοινοτικό``.

    Ξεκαθάρισε ότι η ε/κ πλευρά θα στηρίξει και θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στηριγμένη πάντοτε στην αρχή ότι ``τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα``.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο την οποία και χαρακτήρισε ως μη ικανοποιητική, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την οικοδόμηση της ενότητας ``με την επιδίωξη για διάλογο και συναίνεση, εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου``.

    [03] ΚΥΠΕ ΑΤΗΚ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου εξέτασαν τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των μεταξύ τους σχέσεων, κυρίως στον τεχνολογικό τομέα.

    Τα θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στην ΑΤΗΚ, στην οποία παρέστησαν από πλευράς ΑΤΗΚ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Στάθης Κιττής και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Φώτιος Σαββίδης και από πλευράς ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Κωστάκης Κωνσταντίνου και ο Αναπληρωτής Διευθυντής και Αρχισυντάκτης Γιώργος Πενηνταέξ.

    Οι δύο οργανισμοί ήδη συνεργάζονται στη μετάδοση σύντομων ειδήσεων μέσω της κινητής τηλεφωνίας (WAP) και αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνδρομητική αυτή υπηρεσία, για να αποφέρει και περισσότερα έσοδα και για τους δύο.

    Επίσης εμπειρογνώμονες της ΑΤΗΚ συμμετέχουν σε ειδική επιτροπή που συνέστησε το ΚΥΠΕ για την ετοιμασία προδιαγραφών για την αγορά και εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης, επεξεργασίας και αποστολής ειδήσεων, φωτογραφιών και άλλων δεδομένων, όπως οπτικοακουστικού υλικού και γραφικών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 19 March 2010 - 10:29:20 UTC