Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΥΔΥ
  • [02] ΠΑΦΟΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΦΕΝΤΕΡΕΡ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΥΔΥ

    Η λειτουργία μιας αποτελεσματικής δημόσιας υπηρεσίας είναι απαραίτητο υπόβαθρο για τη διακυβέρνηση του σύγχρονου κυπριακού κράτους, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης του 47ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «σε όλες τις ιστορικές στιγμές του τόπου μας, αρχίζοντας από τη σύσταση του κυπριακού κράτους το 1960, οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτέλεσαν έναν από τους βασικότερους πυρήνες, το βασικό μοχλό στήριξης της κοινωνικής ανασυγκρότησης και της δρομολόγησης της πορείας του κράτους προς την πρόοδο».

    «Αυτό συνέβη και όταν χρειάστηκε, με τολμηρές και γενναίες οικονομικές παραχωρήσεις, η εκ βάθρων ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, μετά την τουρκική εισβολή, αλλά και μεταγενέστερα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι «η λειτουργία μιας αποτελεσματικής δημόσιας υπηρεσίας είναι απαραίτητο υπόβαθρο για τη διακυβέρνηση του σύγχρονου κυπριακού κράτους. Αποτελεί τη βάση για την επιτυχή προώθηση του κυβερνητικού έργου, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις σοβαρές προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας».

    Ο δημόσιος τομέας, συνέχισε, «καλείται και σήμερα, μέσα στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του λαού μας. Να επικεντρωθεί στην αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση του όγκου της κρατικής μηχανής που θα συμβάλει στο δραστικό περιορισμό των δαπανών λειτουργίας του».

    «Καλείται ο δημόσιος τομέας να δώσει τη μάχη του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει. Μέσω του εκσυγχρονισμού θα καταστεί ακόμη πιο ικανός να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών για χρηστή διοίκηση, αξιοκρατία και διαφάνεια στη δράση του», συμπλήρωσε.

    Επισήμανε, παράλληλα, ότι «η δημόσια υπηρεσία οφείλει να στραφεί προς μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, έχοντας τον πολίτη ως επίκεντρο και την εξυπηρέτησή του ως κύριο μέλημα και στόχο».

    Είπε, επίσης, ότι «έχοντας, ακριβώς, ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη και αποδοτική, η Κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων».

    Ενδεικτικά αναφέρω, πρόσθεσε, «τα δύο συγχρηματοδοτούμενα από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έργα που έχει αναλάβει το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και η Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης».

    Αυτά, συνέχισε, « στοχεύουν στην εισαγωγή και πρακτική εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διεύθυνσης και διοίκησης στη δημόσια υπηρεσία», σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο των έργων αυτών, θα τύχουν εκπαίδευσης, μέχρι το 2015, 2.500 περίπου ανώτερα, αλλά και κατώτερα διευθυντικά στελέχη».

    Είπε ακόμη ότι «μέσω της μάθησης και της επί τόπου στήριξής τους θα καταστεί δυνατή η συστηματική εφαρμογή στρατηγικών διοίκησης στη δημόσια υπηρεσία».

    Αυτές, ανέφερε, «θα περιλαμβάνουν τον καθορισμό οράματος, αποστολής και στόχων, σύγχρονες πρακτικές μέτρησης της απόδοσης, απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών κ.ά».

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε περαιτέρω ότι «συνδεδεμένο με αυτό το μέτρο είναι, φρονώ, και το ζήτημα διεύρυνσης του θεσμού της εναλλαξιμότητας, το οποίο, πιστεύω, θα πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη του διαλόγου μεταξύ μας».

    Όπως είπε, «τα δύο υπό αναφορά έργα, μαζί με το επίσης, συγχρηματοδοτούμενο, αντίστοιχο έργο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα αποτελέσουν τους τρεις βασικούς άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, γενικότερα, στα προσεχή χρόνια».

    Παράλληλα, πρόσθεσε, «προωθείται η εισαγωγή Κώδικα Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας του Δημόσιου Υπαλλήλου. Σκοπός», τόνισε, « είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η ανάπτυξη επαγγελματικής προσέγγισης με επίκεντρο τον πολίτη».

    «Θέλουμε έναν δημόσιο υπάλληλο που να έχει συναίσθηση της αποστολής του. Να είναι όπως δηλώνει και η λέξη στην υπηρεσία του πολίτη, ώστε και η εικόνα του έναντι του κοινού να βελτιωθεί και, ταυτόχρονα, τη σχέση κράτους/πολίτη να τη χαρακτηρίζει ο αμοιβαίος σεβασμός», είπε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι «στο πλαίσιο ακριβώς της έμφασης που δίδεται στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, ώστε να καταστεί γρήγορη και αποτελεσματική, με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία, προωθείται η λειτουργία τριών ακόμη Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (Κ.Ε.Π). Ένα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ένα στην Πάφο και ένα στη Λάρνακα, έτσι μαζί με αυτά που ήδη λειτουργούν ο συνολικός αριθμός των Κ.Ε.Π. θα ανέλθει στα οκτώ».

    Σημείωσε ότι «προέκταση των Κ.Ε.Π. είναι και η προωθούμενη λειτουργία Κέντρου Τηλε-εξυπηρέτησης, όπου οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το σπίτι τους, αμέσως και ανά το παγκύπριο».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στη συνέχεια «στο χρόνιο πρόβλημα που παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και αποτελεί σκόπελο στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη». Επισήμανε ότι «η έλλειψη ενός αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία λειτουργεί αρνητικά τόσο σε ατομικό επίπεδο, ως έλλειψη κινήτρου για τον κάθε λειτουργό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο».

    «Το υφιστάμενο ξεπερασμένο σύστημα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διεύθυνσης του ανθρώπινου δυναμικού», όπως είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι όπως πληροφορείται, «στη βάση συμφωνημένων αρχών και κριτηρίων, θα είναι έτοιμο σύντομα το προσχέδιο ενός νέου συστήματος αξιολόγησης, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί με τη συνδικαλιστική πλευρά, ώστε να υποβληθεί, στην τελική του μορφή, στο Υπουργικό Συμβούλιο και, ακολούθως, στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

    Ακολούθως κάλεσε την ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. «να συνεργαστεί με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, με πνεύμα καλής θέλησης, όπως πάντα, με στόχο να εισαχθεί, το συντομότερο, το νέο, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύγχρονης μετεξελισσόμενης δημόσιας υπηρεσίας».

    Υπογράμμισε ότι «η βελτίωση των συνθηκών και του περιβάλλοντος εργασίας, καθώς και η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων στη δημόσια υπηρεσία, βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης». Στον τομέα αυτό, ανέφερε, «θα συμβάλει δραστικά η ολοκλήρωση της στέγασης των κυβερνητικών Υπηρεσιών, σε παγκύπρια κλίμακα, σε νέα, σύγχρονα και λειτουργικά γραφεία, εξυπηρετώντας, παράλληλα, την προσπάθεια για αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία του δημόσιου τομέα».

    Είπε ακόμη ότι «ο ρόλος που διαδραματίζει η ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. στη λειτουργία των θεσμών και στη διατήρηση ήπιου εργασιακού κλίματος είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος».

    Πρόσθεσε ότι «το υφιστάμενο Καταστατικό της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού, οι απαρχές του οποίου βρίσκονται στη δεκαετία του 1940, έχει, πλέον, καταστεί ανεπαρκές και παρουσιάζει αδυναμίες ως βάση ρύθμισης των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία». Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε, παράλληλα, ότι «η εισαγωγή ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου χειρισμού των εργασιακών σχέσεων θα πρέπει να τεθεί ως σοβαρή προτεραιότητα».

    «Ζητώ τη συνεισφορά και τη συνεργασία σας για την άμεση προώθηση και αυτού του στόχου, με σκοπό τη διευκόλυνση του προγραμματισμού και της εκ των προτέρων συνολικής κοστολόγησης των διαφόρων αιτημάτων, όπως ανέφερε.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως «ιστορική» την περίοδο που διανύουμε σήμερα, «αφού το κυπριακό κράτος βρίσκεται ενώπιον πολλών, διαφορετικών και δύσκολων προκλήσεων». «Σε στιγμές κρίσιμες για το εθνικό μας θέμα, καλούμαστε, παράλληλα, ως ένα από τα νεότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προσαρμοστούμε και να λειτουργήσουμε στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, ενώ η κυπριακή οικονομία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», συμπλήρωσε.

    Είπε, επίσης, ότι «χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων, του συνόλου των πολιτών για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και να πορευθούμε δυναμικά προς μια νέα εποχή προόδου και ανάπτυξης. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη», συνέχισε, «αλλά και ευκαιρία, να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας, τις υπέρογκες κρατικές δαπάνες ενός υπέρογκου κρατικού μηχανισμού».

    Την ίδια ώρα, τόνισε, «συνιστά αδήριτη ανάγκη η αντιμετώπιση της μάστιγας της φοροδιαφυγής, που στερεί το κράτος από σημαντικά έσοδα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κοινωνική αδικία».

    «Σας καλώ, λοιπόν, να καταβάλετε, ο καθένας, το μέγιστο των δυνάμεών του στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλετε όλοι στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας για μια σύγχρονη, αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία», είπε.

    Στις δύσκολες αυτές στιγμές, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία των δύο πλευρών, κράτους και δημοσίων υπαλλήλων, με πνεύμα κατανόησης και αλληλοσεβασμού, με κοινή επιδίωξη τη συναινετική χρυσή τομή, θα αποφέρει το βέλτιστο τόσο για τους δημόσιους υπαλλήλους όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

    «Η συνεργασία και συναντίληψη, άλλωστε, της συντεχνίας σας, στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς ήταν πάντοτε και διαχρονικά δεδομένη, με αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή η κατάκτηση πολλών στόχων και η πραγματοποίηση πληθώρας επιτευγμάτων κατά τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

    Εξέφρασε επίσης την απόλυτη βεβαιότητα του ότι η ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., «καθοδηγούμενη από τη δημοκρατικά εκλελεγμένη ηγεσία της, στο πρόσωπο της οποίας τρέφω απεριόριστη εκτίμηση και σεβασμό, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και συνετή προσέγγιση όλων των παραγόντων που πρέπει να συνεκτιμηθούν θα προχωρήσει σε ένα δημιουργικό διάλογο σε πνεύμα συναίνεσης και συναντίληψης».

    «Στις δύσκολες αυτές ώρες, επιδεικνύοντας πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση, με αυξημένο το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, καλούμαστε όλοι μαζί να επιτύχουμε τον κοινό στόχο, ο οποίος είναι να οδηγήσουμε με ασφάλεια την οικονομία του τόπου, μέσα από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης, στην ανάκαμψη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΠΑΦΟΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

    Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για εντοπισμό της 30χρονης Ρωσίδας Λουτμίλας Ζαβαρζίνια, η οποία αγνοείται από χθες, όταν το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαινε με το σύζυγο και τα δυο ανήλικα παιδιά τους, αναποδογυρίστηκε όταν επιχείρησε να εισέλθει στο Λιμανάκι της Πάφου.

    Σύμφωνα με το Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Πάφου Νίκο Σοφοκλέους, οι έρευνες, οι οποίες ξανάρχισαν με το πρώτο φώς της ημέρας, διεξάγονται από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα και σε αυτές συμμετέχουν άνδρες της αστυνομικής δύναμης Πάφου, της Λιμενικής, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Αμυνας, ομάδα αντρών της δύναμης υποβρυχίων καταστροφών της Εθνικής φρουράς και της ΕΜΑΚ.

    Στις σημερινές επιχειρήσεις συμμετέχει και το ελικόπτερο της Αστυνομίας. Οι έρευνες καλύπτουν απόσταση από το Φάρο της Πάφου μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή της Αυδήμου.

    Ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής στις έρευνες εντοπίστηκε ένα σακάκι, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκει στον εκλιπόντα αστυφύλακα Ανδρέα Γεωργίου.

    Στο μεταξύ, το μεσημέρι διενεργήθηκε νεκροψία στη σορό του Αστυφύλακα Ανδρέα Γεωργίου από τον ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους και εκ μέρους της οικογένειας από τον ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό. Οι ιατροδικαστές απεφάνθησαν ότι ο θάνατος του άτυχου αστυφύλακα επήλθε λόγω ασφυξίας συνεπεία πνιγμού και ότι δεν έφερε οποιεσδήποτε εξωτερικές κακώσεις.

    [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΦΕΝΤΕΡΕΡ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ενθουσιασμένος είναι ο Μάρκος Παγδατής μετά τη νίκη του επί του Ρότζερ Φέντερερ, νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη. Ο Κύπριος τενίστας τόνισε μετά την επικράτηση του πως το τυχερό του νούμερο είναι το εφτά.

    Ο λόγος, όπως ανέφερε, είναι πως νίκησε τον Ελβετό σταρ στην έβδομη μεταξύ τους αναμέτρηση: «To επτά είναι ο τυχερός μου αριθμός. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Είμαι πολύ χαρούμενος. Είναι κάτι το συγκλονιστικό για μένα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη της καριέρας μου. Πολλά συναισθήματα τρέχουν μέσα στο μυαλό μου και είναι μεγάλη η ανακούφιση να κερδίζεις έναν αγώνα σαν αυτόν, μετά που βρέθηκα τόσο χαμηλά στην βαθμολογία», είπε ο Κύπριος πρωταθλητής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 17 March 2010 - 14:29:13 UTC