Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η δυνατότητα έκδοσης του κοινού ανακοινωθέντος θα συζητηθεί κατά την επόμενη, τελευταία, συνάντηση του με τον κ. Ταλάτ, προ των λεγομένων εκλογών στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο και διατύπωσε την ετοιμότητά του να ανταποκριθεί σε πρόσκληση και για νέες συναντήσεις μετά την επόμενη.

    Διευκρινίζοντας ότι η μακρά κατ ιδίαν συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ. Ταλάτ ήταν στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής, είπε ότι συζητήσαμε διάφορα θέματα που έχουν σχέση με το παρόν και με το μέλλον και του τόπου σε σχέση με ζητήματα που είχαμε συζητήσει προηγούμενα.

    Επισημαίνοντας ότι επικεντρώθηκαν περισσότερο στα ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά συζήτησαν και άλλα που είναι ακόμα ανοικτά, όπως θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση, είπε ότι «δεν έχουμε, όμως, κάτι να ανακοινώσουμε».

    Στην παρατήρηση ότι γίνεται λόγος για νεότερες συγκλίσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι «νομίζω πως κάτι κάνουμε. Δεν σπαταλούμε το χρόνο μας, κάτι κάνουμε και εάν και εφόσον είναι δυνατό να ανακοινωθεί οτιδήποτε θα ανακοινωθεί».

    Ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα της έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ακόμη πουθενά», προσθέτοντας ότι «θα συζητήσουμε και εξετάσουμε στην επόμενη συνάντηση εάν μπορεί να έχουμε κοινό ανακοινωθέν».

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «προσπαθούμε να είναι πιο ταχείς οι ρυθμοί, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι δεν έμειναν και πολλές συναντήσεις μέχρι τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, οπόταν θα αναμένουμε να συνεχίσουμε μετά τις λεγόμενες εκλογές».

    Ερωτηθείς εάν η επόμενη συνάντηση θα είναι η τελευταία, είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα.

    Διευκρινίζοντας ότι στο πρόγραμμα είναι η τελευταία συνάντηση, πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει η οποιαδήποτε παράκληση, είναι έτοιμος να τη συζητήσει.

    Εξηγώντας τι εννοούσε λέγοντας ότι με τον κ. Ταλάτ συζήτησαν το μέλλον του τόπου, είπε: «Εννοώ κατά πόσο θα μπορέσουμε να συζητούμε και μετά τις λεγόμενες εκλογές επί της βάσης που συμφωνήσαμε και έχουμε ήδη ανακοινώσει, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, για ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα».

    Κληθείς να διευκρινίσει εάν εννοεί ότι θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών, είπε «δεν εννοώ τίποτε περισσότερο από ό,τι έχω διατυπώσει».

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση κι όχι στο θέμα της οικονομίας επικεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ερωτηθείς αν η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι η τελευταία πριν τις επικείμενες ``εκλογές`` στα κατεχόμενα, είπε πως ``έτσι φαίνεται προς το παρόν, και θα γίνει στις 30 Μαρτίου``.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξει κοινή δήλωση από Χριστόφια-Ταλάτ κατά την επόμενη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε πως ``αυτό δεν είναι ξεκάθαρο στο παρόν στάδιο. Είναι θέμα για τους δύο ηγέτες να εξετάσουν, όταν συναντηθούν``. Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε πως οι δύο ηγέτες είχαν ``μια πολύ καλή συζήτηση`` για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, για ``πολύ τεχνικά θέματα``.

    Σημείωσε ότι οι αντιπρόσωποι των δύο ηγετών, Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, θα συναντηθούν την Παρασκευή ``για να εργαστούν περαιτέρω σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης``. Σε ερώτηση αν οι δύο ηγέτες έχουν ανταλλάξει σήμερα έγγραφα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως υπάρχουν έγγραφα σύγκλισης επί των οποίων εργάζονται εδώ και καιρό. ``Και οι δύο πλευρές έχουν έγγραφα που τα δουλεύουν. Οντως δεν αντάλλαξαν έγγραφα σήμερα, αλλά εργάζονται σε αυτά τα έγγραφα``, πρόσθεσε.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Νέα αύξηση κατέγραψε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Φεβρουάριο, ενώ υποχώρηση σημειώθηκε τόσο στην ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της ΕΕ. Σημαντική αύξηση και στην Ελλάδα που είχε τη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, στην Κύπρο ο πληθωρισμός από το 2,5% τον Ιανουάριο αυξήθηκε στο 2,8% το Φεβρουάριο, που ήταν και το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

    Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,9% από 1,0% που ήταν τον Ιανουάριο. Στο σύνολο της ΕΕ μειώθηκε στο 1,4% από 1,7% τον Ιανουάριο. Αρνητικό ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε σε δυο χώρες της ευρωζώνης, την Ιρλανδία (-2,4%) και τη Σλοβακία (-0,2%). Στο σύνολο της ΕΕ τα ψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (5,6%) και στη Ρουμανία (4,5%).

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, τους τελευταίους 12 μήνες (Φεβρουάριος 2010 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009), καταγράφηκαν αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων για μεταφορές 13,2%, των προϊόντων καπνού 6,3%, των υγρών καυσίμων 14,3%, των συνεργείων αυτοκίνητων 2,4%, των ενοικίων 1,6% και των ασφαλειών αυτοκινήτων 4,1%. Αντίθετα, υποχώρησαν οι τιμές κρεάτων -0,6%, πετρέλαιο θέρμανσης -10,7%, αυτοκινήτων -0,8%, ενδυμάτων -0,9%, γάλακτος-γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών -2,7%, αυτοκίνητων -0,8% και φυσικού αερίου 15,6%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 16 March 2010 - 18:29:11 UTC