Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΔΑΔ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΑΤΑΤΟΦΥΤΕΙΕΣ
  • [03] ΝΤΟΧΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΕΛΙΚΟΣ ΥΨΟΥΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΔΑΔ

    Για πρώτη φορά λαμβάνονται συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα για να διορθωθεί η κατάσταση που υπάρχει με τα όσα προβλήματα έχει κληρονομήσει η παρούσα Κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο περιθώριο εγκαινίων του περιφερειακού δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Ασίνου.

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της εγκληματικότητας στην Κύπρο και της αντιμετώπισής της από πλευράς Κυβέρνησης, είπε ότι «πρώτη φορά λαμβάνονται συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα και για να γνωρίζει ο κόσμος τι γίνεται, αλλά και για να διορθώσουμε την κατάσταση. Πρώτη φορά. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτά τα ζητήματα τα έχουμε κληρονομήσει. Ο,τι έχουμε κληρονομήσει προσπαθούμε να το διορθώσουμε, όχι μόνο στον τομέα της τάξης και της ασφάλειας, αλλά και της πάταξης του εγκλήματος».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο ίδιος έλεγε από την εποχή της διακυβέρνησης Κληρίδη «ότι ζούμε στο πλαίσιο κρίσης θεσμών και αξιών που είναι φαινόμενο παγκόσμιο και όχι μόνο της κοινωνίας μας. Εμείς αγωνιζόμαστε να αναστηλώσουμε αξίες, ήθη και έθιμα του τόπου και το ήθος στον τόπο μας. Δεν είναι απλή υπόθεση, είναι μια μάχη που θα ήθελα τα ΜΜΕ σύμμαχους και κάνω αυτή την έκκληση να συμμαχήσουμε, διότι χρειάζεται συμμαχία ολόκληρης της κοινωνίας. Μόνη η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτό το πράγμα. Πότε παραιτήθηκε Υπουργός Δικαιοσύνης; Πότε παραιτήθηκε Αρχηγός Αστυνομίας; Και γιατί παραιτήθηκαν; Διότι θέλουμε να είμαστε πιο παραδειγματικοί. Κατά συνέπεια να κάνουμε υπομονή. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διόρθωσης πολλών πραγμάτων, δεν είναι απλά, είναι σύνθετα τα πράγματα, αλλά αγωνιζόμαστε και όποιος αγωνίζεται φέρνει και αποτέλεσμα».

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τον καιρό που η αντιπολίτευση έπρεπε να πάρει μέτρα και να αναλάβει πολιτικές ευθύνες αγρόν ηγόραζε. Τώρα βλέπουμε παντού πολιτικές ευθύνες. Η πολιτική της καμένης γης δεν μπορεί να με κάνει ποτέ να συμφωνήσω. Χρειάζεται πιο δημιουργική αντιμετώπιση. Οταν ήμασταν εμείς αντιπολίτευση είναι δημιουργικά που αντιμετωπίζαμε τα πράγματα, έστω και αν ενίοτε ασκούσαμε σκληρή κριτική, και προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε».

    Ντάουνερ -------- Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ σχετικά με μια πενταμερή διάσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θα πρέπει να κατανοήσει ο κ. Ντάουνερ ότι δεν είναι Υπουργός Εξωτερικών, είναι λειτουργός των Ηνωμένων Εθνών και σε ό,τι λέμε για τη διάσκεψη, ενδιαφερόμενο μέρος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και το Συμβούλιο Ασφαλείας συναποτελείται από πέντε Μόνιμα Μέλη. Θα τα κουβεντιάσω πολύ φιλικά με τον κ. Ντάουνερ. Ας μη δημιουργούμε μεγάλο θέμα για κάθε δήλωση που γίνεται. Είναι ένας διάλογος ανοικτός. Διάφοροι έχουν απόψεις, έχουμε και εμείς και τις λέμε. Εγώ δεν φωνασκώ και δεν κάνω θόρυβο αλλά δεν θα αφήσω να περάσει οτιδήποτε που μπορεί να είναι μεμπτό».

    ΕΔΑΔ ---- Κληθείς να σχολιάσει τη γνωμάτευση που έλαβε η Κυβέρνηση σχετικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ στις οκτώ πιλοτικές προσφυγές Ελληνοκυπρίων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θα γίνει σύσκεψη υπό την προεδρία μου στις αρχές της επόμενης βδομάδας για μια σε βάθος συζήτηση με ειδήμονες για το όλο θέμα. Εχουμε εξασφαλίσει γνωμάτευση από το εξωτερικό και μιλάμε».

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «δεν πρέπει να τα κάνουμε όλα μαύρα» και πρόσθεσε ότι «η καλύτερη θεραπεία είναι η λύση του προβλήματος. Είναι παράνομη η `επιτροπή`. Την αναγνωρίζει ως παράνομη το δικαστήριο. Καθορίζει ότι είναι ένδικο μέσο της Τουρκίας και δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, αλλά υπάρχουν και ερωτήματα, όπως γιατί στο `ανώτατο δικαστήριο` του ψευδοκράτους; Το θέμα θα αντιμετωπιστεί ριζικά με τη λύση του Κυπριακού και με διευθέτηση του περιουσιακού μέσα από τη λύση. Αυτή η επιτροπή θα πάψει να υπάρχει - έστω και αν δεν την αναγνωρίζουμε και ούτε θα την αναγνωρίσουμε ποτέ - μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Τα ζητήματα αυτά θα τα συζητήσουμε και με την πολιτική ηγεσία μετά από την ευρεία σύσκεψη», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ερωτηθείς απάντησε ότι πιθανόν να συζητηθούν και στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Εισαγγελία ---------- Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε στη Νομική Υπηρεσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν είναι θέμα που τον αφορά, προσθέτοντας ότι η Νομική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη Υπηρεσία και παρέπεμψε στο Γενικό Εισαγγελέα. «Και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έχει δικαιώματα και ευθύνες», κατέληξε.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΑΤΑΤΟΦΥΤΕΙΕΣ

    Η κυβέρνηση θα στηρίξει τον αγροτικό κόσμο για να συνεχίσει να παραμένει στη γη του, να εργάζεται και να επιβιώνει, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Δημήτρης Ηλιάδης προσθέτοντας πως παρά την διεθνή οικονομική κρίση που επηρεάζει και την Κύπρο «θα εξοικονομήσουμε πόρους για να στηρίξουμε όσο είναι δυνατόν τους αγρότες».

    Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σωτήρα στην οποία εξετάστηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις ζημιές που προκλήθηκαν στις πατατοφυτείες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι επισκέφθηκε με τους παραγωγούς τα χωράφια τους για να δουν το μέγεθος του προβλήματος «ώστε να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «θα στηρίξει τον αγροτικό κόσμο για να συνεχίσει να παραμένει στη γη του, να εργάζεται και να επιβιώνει. Είπαμε όμως ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας δύσκολης διεθνούς οικονομικής κρίσης η οποία επηρεάζει και την Κύπρο» και «μέσα από τις δυσκολίες που υπάρχουν θα εξοικονομήσουμε πόρους για να στηρίξουμε όσο είναι δυνατόν τους αγρότες».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις των πατατοπαραγωγών ότι εάν η κυβέρνηση δεν τους βοηθήσει θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι «τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου θα διεκπεραιώσουν με ταχύτητα τις διαδικασίες ούτως ώστε η αρωγή να φτάσει κοντά στους αγρότες το συντομότερο δυνατόν».

    [03] ΝΤΟΧΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΕΛΙΚΟΣ ΥΨΟΥΣ

    Ο Κύπριος άλτης Κυριάκος Ιωάννου θα προσπαθήσει να ανεβεί στο βάθρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου, που διεξάγεται στη Ντόχα του Κατάρ.

    Ο Κύπριος πρωταθλητής θα συμμετέχει, , μαζί με άλλους εφτά αθλητές, στον τελικό του ύψους. Ο Ιωάννου πέρασε στον τελικό περνώντας τα 2.26μ. στα προκριματικά της Παρασκευής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 14 March 2010 - 10:29:10 UTC