Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ - ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • [03] CDG - ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [04] ΚΥΠΕ - ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ - ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ

    Η Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει γνωμάτευση από εμπειρογνώμονα για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προγραμματίζει σύσκεψη για αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς και διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις, δήλωσε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    ``Για την απόφαση του ΕΔΑΔ σχετικά με τις οκτώ πιλοτικές υποθέσεις προσφυγών Ελληνοκυπρίων για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, η Κυβέρνηση ζήτησε και ήδη έλαβε σχετική γνωμάτευση από εμπειρογνώμονα``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Πρόσθεσε ότι ``για την αξιολόγηση και εκτίμηση της κατάστασης μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ προγραμματίζεται σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή της Γενικής Εισαγγελίας και του Επιτρόπου Προεδρίας``.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει, επίσης, και θα διαβουλευθεί με τις πολιτικές δυνάμεις για την απόφαση του ΕΔΑΔ και για τις παραπέρα ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν``, ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση, μέσα από τη γνωμάτευση, θεωρεί ότι υπάρχουν θεραπείες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι, ``όπως έχει πει και πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε τέτοια ζητήματα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί``, και ανέφερε ότι θα πρέπει ``να αναμένουμε τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν``.

    Σε ερώτηση εάν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για τις επαφές που θα γίνουν με τις πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πότε θα γίνουν οι συναντήσεις, και ότι ``αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα``.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``έχουμε μπροστά μας δύο συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη, στα πλαίσια του δικοινοτικού διαλόγου`` και πρόσθεσε ότι ``από εκεί και πέρα νομίζω να περιμένουμε για να γίνουν και οι απαραίτητες διαδικασίες, διότι χρειάζεται με πολλή σοβαρότητα να συζητήσουμε το όλο θέμα``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Η ορθολογική χρήση της ενέργειας και η ενθάρρυνση της χρήσης περιβαλλοντικά φιλικότερων μορφών ενέργειας αποτελούν έναν από τους βασικούς άξονες προτεραιότητας του τομέα της Ενέργειας στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του κατά την τελετή των εγκαινίων των εκθέσεων SAVENERGY 2010 και ENVIROTEC 2010, στη Λευκωσία.

    Σε αυτά τα πλαίσια, είπε, λαμβάνονται μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς των ΑΠΕ σε σχέση με τη συνολική ενεργειακή κατανάλωση της Κύπρου, από το 1,9% που ήταν το 2005, στο 13% έως το 2020 και την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 10% μέχρι το 2016.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η Κύπρος εμφανίζει ποσοστό ενεργειακής εξάρτησης που προσεγγίζει το 95% και βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το νέο περιβάλλον, που διαμορφώνεται στην αγορά πρωτογενών καυσίμων και οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η διαφαινόμενη διατήρηση της τιμής τους σε υψηλά επίπεδα, οδήγησε την Κυβέρνηση στην υιοθέτηση και εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για την προώθηση των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ``επιχειρούμε την αναμόρφωση του πλαισίου που θα διευκολύνει την απρόσκοπτη υλοποίηση έργων για εκμετάλλευση των ΑΠΕ. Ενδεικτικά, αναφέρεται ο ορισμός και η κατάλληλη κατάρτιση 300, περίπου, δημοσίων υπαλλήλων ως ενεργειακών υπευθύνων ανά Υπηρεσία/Τμήμα, ώστε να καταστεί η Δημόσια Υπηρεσία υπόδειγμα οργανισμού στην εξοικονόμηση ενέργειας``.

    Πρόσθετα ανακοίνωσε ότι υπερπηδήθηκαν τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζονταν και προωθείται η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Υδάτων.

    [03] CDG - ΛΕΜΕΣΟΣ

    Στο λιμάνι Λεμεσού κατέπλευσε την Παρασκευή το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, το οποίο θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά ασκήσεις έρευνας - διάσωσης, αεροδιακομιδής και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, στο πλαίσιο της διακρατικής αμυντικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2007 για συνεργασία σε θέματα Αμυνας, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας.

    Πρόκειται για πλοίο υψηλής τεχνολογίας, με μήκος πάνω από 260 μέτρα, ύψος 75 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων. Μπορεί να καλύπτει εκατοντάδες ναυτικά μίλια με πλήρη αυτονομία. Μπορεί επίσης να απογειώνει ένα αεροσκάφος ανά 30 δευτερόλεπτα και μέχρι 20 αεροσκάφη σε λιγότερο από 12 λεπτά.

    Με πλήρωμα 2000 ατόμων και σύνολο 40 αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων τα « Rafale F3 », τα αεροπλάνα εποπτείας «Hawkeye» και πέντε ελικόπτερα, το Charles-De-Gaulle μπορεί επίσης να πραγματοποιεί αποστολές εναντίον χερσαίων στόχων, επιθέσεις των ναυτικών δυνάμεων ή επιχειρήσεις αεροπορικής κάλυψης στη ξηρά και στη θάλασσα.

    Το Charles De Gaulle επιτρέπει την ανάπτυξη, οπουδήποτε στον κόσμο και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιας αεροπορικής δύναμης σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Έχει ήδη ταξιδέψει στο Αφγανιστάν, όπου τα αεροσκάφη του έχουν διεξαγάγει με επιτυχία πολυάριθμες αποστολές.

    [04] ΚΥΠΕ - ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για καλύτερο συντονισμό μεταξύ της Αστυνομίας και του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) σε θέματα προβολής και ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή επίσκεψη του Αρχηγού της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου στα γραφεία του ΚΥΠΕ, κατά την οποία είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΥΠΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Κωστάκη Κωνσταντίνου.

    Τον κ. Παπαγεωργίου συνόδευαν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Νικολαϊδης και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Κύπρος Κουρτελλάρης, το Μέλος Κορνήλιος Χατζηκώστας και ο Αναπληρωτής Διευθυντής και Αρχισυντάκτης Γιώργος Πενηνταέξ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κωνσταντίνου ευχαρίστησε τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τους συνεργάτες του για την επίσκεψή τους στο ΚΥΠΕ, που είχε, όπως είπε, ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων για ένα καλύτερο συντονισμό μεταξύ της Αστυνομίας και του ΚΥΠΕ σε θέματα προβολής και ενημέρωσης για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τόσο των ΜΜΕ όσο και των πολιτών για να έχουν πρόσβαση όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε ενημέρωση και πληροφορίες.

    Ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε πως η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενός κύκλου επαφών με τους εκπροσώπους όλων των ΜΜΕ.

    Χαρακτήρισε τη συνάντηση εξαιρετική και παραγωγική και είπε πως συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αντάλλαξαν απόψεις έτσι ώστε η συνεργασία να γίνει πιο παραγωγική, με γνώμονα να διασφαλιστεί η έγκαιρη, η έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση, αλλά και να προωθείται παράλληλα το δημόσιο συμφέρον ``πράγμα για το οποίο πρέπει να εργαζόμαστε όλοι ανεξαίρετα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 12 March 2010 - 18:29:12 UTC