Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΟΠΗ ΣΟΡΟΥ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΠΤΟΙ
  • [02] ΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑ ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [03] ΒΟΥΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
  • [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ Λ/ΚΑΣ ΠΑΦΟΥ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑ

  • [01] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΟΠΗ ΣΟΡΟΥ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΠΤΟΙ

    Οι δύο ύποπτοι που συνελήφθηκαν χθες κατόπιν έκδοσης δικαστικού εντάλματος σε σχέση με έντεκα αδικήματα που αφορούν την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα οκταήμερης κράτησης, στο οποίο δεν έφεραν ένσταση.

    Οπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο από το Διευθυντή του Τμήματος Γ` του Αρχηγείου Αστυνομίας, Αστυνόμο Β` Γιαννάκη Χαραλάμπους, συνελήφθη και τρίτος ύποπτος, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές.

    Ο πρώτος ύποπτος είναι 31χρονος Ινδός και ο δεύτερος ύποπτος 48χρονος Κύπριος. Ο τρίτος ύποπτος είναι αδελφός του δεύτερου ύποπτου, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο.

    Οι ύποπτοι συνελήφθηκαν σε σχέση με συνωμοσία προς διάπραξη αδικήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκληματικής πράξης, εξύβριση θρησκευμάτων, παράνομη είσοδο σε χώρο ταφής, συμβιβασμό κακουργήματος, εγκληματική επέμβαση, απαίτηση χρημάτων διά απειλών, παράλειψη αποτροπής κακουργήματος, διέγερση προς διάπραξη ποινικού αδικήματος, και αδικήματα κατά παράβαση του νόμου περί παρεμπόδισης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Παρουσιάζοντας μαρτυρία ενώπιον του δικαστηρίου, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι μεταξύ των ωρών 19:00 της 10ης Δεκεμβρίου 2009 και 08:00 της 11ης Δεκεμβρίου 2009, άγνωστος ή άγνωστοι εισήλθαν στο κοιμητήριο της Δευτεράς, άνοιξαν τον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου, αφαίρεσαν τη σορό του ``με σεντόνι``, έριξαν γύψο και έφυγαν.

    Οπως είπε, στις 8 Μαρτίου 2010 λήφθηκε πληροφορία από την οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι άγνωστος τους προσέγγισε και τους ζήτησε χρηματικό ποσό για να αποκαλύψει πού βρισκόταν η σορός.

    Ο άγνωστος ανέφερε στην οικογένεια ότι χρειαζόταν χρήματα για να αναχωρήσει από την Κύπρο και να αρχίσει νέα ζωή, και προσπαθούσε να πείσει την οικογένεια ότι έλεγε την αλήθεια. Επίσης, όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους, ο άγνωστος προσπάθησε να συναντήσει μέλη της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου, χωρίς αποτέλεσμα.

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το άγνωστο άτομο, το οποίο αποκάλυψε πού βρισκόταν η σορός. Ενημερώθηκε η Αστυνομία και ύστερα από εξετάσεις εντοπίστηκε η σορός στο νέο κοιμητήριο Στροβόλου, στο σημείο που είχε υποδειχθεί από τον πρώτο ύποπτο.

    Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι η σκηνή εξετάστηκε και παραλήφθηκαν τεκμήρια που αξιολογούνται, εξετάστηκε η σορός στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και παραλήφθηκαν τεκμήρια, και επίσης η σορός ταυτοποιήθηκε.

    Ο πρώτος ύποπτος συνέχισε να επικοινωνεί με την οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου, ζητώντας χρήματα για την αποκάλυψη στην οποία είχε προβεί.

    Οπως είπε ο κ. Χαραλάμπους, στις 9 Μαρτίου ο πρώτος ύποπτος εντοπίστηκε στην περιοχή της Ορόκλινης και ανακρινόμενος προέβη σε θεληματική κατάθεση, στην οποία παραδέχθηκε τη διάπραξη της κλοπής και κατονόμασε το δεύτερο ύποπτο ως συνεργάτη, καθώς και κατάδικο, για τον οποίο διέπραξαν την κλοπή της σορού.

    Σύμφωνα με την κατάθεση, ο δεύτερος ύποπτος, δέκα ημέρες πριν την κλοπή της σορού, είχε πει στον πρώτο ύποπτο ότι θα έκαναν μία δουλειά μαζί, διότι του το είχε ζητήσει ο αδελφός του, ο οποίος είναι κατάδικος στις Κεντρικές Φυλακές.

    Οταν πλησίασαν οι ημέρες, ο δεύτερος ύποπτος είπε στον πρώτο ύποπτο ότι θα ξέθαβαν ένα νεκρό επί πληρωμή, χωρίς όμως να καθορίσει το ποσό της αποζημίωσης. Οπως ανέφερε ο πρώτος ύποπτος στην κατάθεσή του, μετέβησαν στο κοιμητήριο με το κόκκινου χρώματος διπλοκάμπινο όχημα του δεύτερου υπόπτου, με εργαλεία ένα φτυάρι, μία τσάπα και ένα κατσαβίδι.

    Σύμφωνα με την κατάθεση, ο δεύτερος ύποπτος ξέθαψε τη σορό, ενώ ο πρώτος ύποπτος εκτελούσε χρέη φρουρού, και στη συνέχεια τοποθέτησαν τη σορό στο πίσω μέρος του διπλοκάμπινου. Επίσης, ο δεύτερος ύποπτος έριξε άσπρη σκόνη στον τάφο. Ακολούθως, μετέφεραν τη σορό και την έκρυψαν στο νέο κοιμητήριο Στροβόλου.

    Πριν ένα μήνα περίπου, όπως είπε, τοποθέτησαν επιπρόσθετο χώμα πάνω από τον τάφο στο νέο κοιμητήριο Στροβόλου για να μην μυρίζει.

    Ο δεύτερος ύποπτος έδωσε το ποσό των 200 ευρώ στον πρώτο ύποπτο, λέγοντας ότι θα του έδινε επιπρόσθετα αργότερα, πράγμα που δεν έγινε, όπως ανέφερε ο πρώτος ύποπτος στην κατάθεσή του.

    Ο πρώτος ύποπτος ανέφερε ότι ένοιωθε τύψεις και ότι ζήτησε χρήματα για να αποκαλύψει πού ήταν κρυμμένη η σορός.

    Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι την ίδια ημέρα συνελήφθησαν με δικαστικά εντάλματα ο πρώτος ύποπτος στις 18:56 και ο δεύτερος ύποπτος στις 19:35, ενώ συνελήφθη και κατάδικος στις Κεντρικές Φυλακές.

    Μετά τη σύλληψη και του δεύτερου υπόπτου, ερευνήθηκε η οικία και τα υποστατικά του, από όπου παραλήφθηκαν διάφορα εργαλεία, τα οποία αξιολογούνται. Επίσης, ο δεύτερος ύποπτος ανακρίθηκε προφορικά και αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιανδήποτε ερώτηση, λέγοντας ότι την επομένη θα έδινε γραπτή κατάθεση, αφού μιλήσει με το δικηγόρο του.

    Οπως είπε ο κ. Χαραλάμπους, παραλήφθηκε το διπλοκάμπινο με τη γραπτή συγκατάθεση του δεύτερου υπόπτου, και μεταφέρθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας για εξετάσεις.

    Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι μέχρι σήμερα για την υπόθεση έχουν ληφθεί εκατοντάδες καταθέσεις, έγιναν έρευνες σε οικίες και υποστατικά, ανακρίθηκε μεγάλος αριθμός προσώπων, αξιολογήθηκαν πληροφορίες, παραλήφθηκε μεγάλος αριθμός τεκμηρίων που στάλθηκε για επιστημονικές εξετάσεις, και λήφθηκε γενετικό υλικό από τους δύο υπόπτους για σύγκριση με τα τεκμήρια που βρέθηκαν στη σκηνή.

    Είπε, επίσης, ότι θα διεξαχθούν έρευνες στην περιοχή των δύο κοιμητηρίων για να ληφθεί μαρτυρία σε σχέση με το κόκκινο διπλοκάμπινο, καθώς και εξετάσεις υλικού από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης στις δύο περιοχές.

    Πρόσθεσε ότι εκκρεμούν ακόμη γύρω στις 60 καταθέσεις από το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον των δύο υπόπτων, καταθέσεις από αλλοδαπούς μέσω διερμηνέα, και η εξασφάλιση διαταγμάτων αποκάλυψης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των δύο υπόπτων.

    Οπως είπε, σήμερα το πρωί ο πρώτος ύποπτος υπέδειξε σκηνές στα δύο κοιμητήρια και αναμένεται να γίνουν και άλλες υποδείξεις σκηνών, που σχετίζονται με την υπόθεση, καθώς και αναγνωστικές παρατάξεις, και θα ανακριθεί και ο κατάδικος στις Κεντρικές Φυλακές.

    Ο κ. Χαραλάμπους ζήτησε από τη Δικαστή Γιώτα Κυριακίδου την έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης των δύο υπόπτων για οκτώ ημέρες, λέγοντας ότι, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, εάν αφεθούν ελεύθεροι δεν αποκλείεται να διαφύγουν στο εξωτερικό ή σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυβέρνηση.

    [02] ΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑ ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Διαψεύδει τις πληροφορίες για ακύρωση της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ για τη διάνοιξη του Λιμνίτη ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Φρανκ Ουρμπάντσικ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για το ενδιαφέρον της χώρας του για τη διάνοιξη του οδοφράγματος όπως και για την αναστήλωση του μοναστηρίου του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Ουρμπάντσικ δήλωσε ξεκάθαρα για το θέμα της διάνοιξης του Λιμνίτη ότι «οι ΗΠΑ ήταν πάντοτε υποστηρικτές της εφαρμογής της συμφωνίας αυτής και ήταν πάντοτε σύμφωνες να βάλουν τα χρήματα που θα τους ζητηθούν ώστε να συμβάλουν. Εμείς μέσα σε 24 ώρες δεσμεύσαμε το ποσό των 900 χιλιάδων δολαρίων, το οποίο αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος AID για τη χρονιά, και ήμουν στην ευχάριστη θέση να δεσμεύσω αυτά τα χρήματα», πρόσθεσε.

    Ο Αμερικανός Πρέσβης σημείωσε πως τα χρήματα αυτά δεν είχαν ποτέ αποσυρθεί και δεν πρόκειται να αποσυρθούν, και ότι μόλις τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την υλοποίηση της οικοδόμησης, αυτά τα λεφτά θα δοθούν. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», τόνισε.

    Επίσης, ο κ. Ουρμπάντσικ εξέφρασε τη ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στο σχέδιο ανοικοδόμησης του μοναστηρίου του Αποστόλου Ανδρέα. «Αυτό είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό για αρκετό καιρό και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός Πρέσβης.

    [03] ΒΟΥΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

    Ο Δήμος Αμμοχώστου αναμένει να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην κατάρτιση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής και εισηγήσεων όσον αφορά την αξιοποίηση του θέματος της Αμμοχώστου μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του Κυπριακού για να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

    Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία συζήτησε το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Γαλανός ευχαρίστησε την Επιτροπή Εξωτερικών για την ευκαιρία που έδωσε στο Δήμο Αμμοχώστου να συζητηθεί το θέμα της προτεραιότητας της Αμμοχώστου και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν όσον αφορά το στρατηγικό χαρτί που λέγεται Αμμόχωστος.

    Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, οι οποίοι, όπως είπε, ``μας έχουν κατατοπίσει για τις τελευταίες ενέργειες``.

    [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ Λ/ΚΑΣ ΠΑΦΟΥ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Εικοσιπέντε συνολικά πτήσεις, δηλαδή 13 αναχωρήσεις και 12 αφίξεις, από και προς τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου και περίπου 1600 επιβάτες αναμένεται να επηρεαστούν, από την 24ωρη απεργία που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports Αδάμος Ασπρής, ανέφερε ότι «δυστυχώς, λόγω της αυριανής 24ώρης απεργίας στην Ελλάδα, αναμένεται να επηρεαστεί το πρόγραμμα διεξαγωγής 25 πτήσεων από και προς τα δύο διεθνή αεροδρόμια της Κύπρου».

    Πρόσθεσε ότι «με βάση τα στοιχεία των Κέντρων Επιχειρήσεων των Διεθνών Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου, θα επηρεαστούν συνολικά 13 αναχωρήσεις και 12 αφίξεις. Συγκεκριμένα στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας επηρεάζεται η εκτέλεση 23 πτήσεων, εκ των οποίων οι 11 είναι αφίξεις και οι 12 είναι αναχωρήσεις, ενώ στον Διεθνή Αερολιμένα Πάφου επηρεάζεται η εκτέλεση δύο πτήσεων, εκ των οποίων η μία είναι άφιξη και η άλλη είναι αναχώρηση» είπε.

    Ο κ. Ασπρής σημείωσε πως «όλες οι περιπτώσεις αφορούν πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από και προς τα Αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 10 March 2010 - 14:29:11 UTC