Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΤΡΑ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να αποτελεί μια πισωδρόμηση, αλλά δεν εμποδίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά να διεκδικεί το δικαίωμα των πραγματικών ιδιοκτητών να έχουν την πρώτη επιλογή σε ό,τι αφορά τις περιουσίες τους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ αναφορικά με την ούτω καλούμενη επιτροπή αποζημιώσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε ότι η απόφαση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί, αν είναι δυνατόν, συλλογικά και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός ``ότι χάσαμε το παιγνίδι``.

    ``Δεν είναι ώρα να κτυπήσει κανένας τα ρέστα του για την υπόθεση του ΕΔΑΔ. Είναι μία απόφαση σχετικής πισωδρόμησης, πρέπει να πούμε, την οποία είχαμε προβλέψει και είχαμε προειδοποιήσει μερικές φορές ότι οι μαζικές προσφυγές στο τέλος της ημέρας θα ήταν πιθανόν να οδηγήσουν σε αναγνώριση της επιτροπής των κατεχομένων, της κατοχικής δύναμης``, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις στο περιθώριο του παγκύπριου συνεδρίου της ΠΟΓΟ, προσθέτοντας ότι οι προειδοποιήσεις αυτές δεν εισακούστηκαν.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε θλίψη ``γιατί ακούω κόσμο, ο οποίος αντί να κάνει αυτοκριτική κτυπά και ρέστα``.

    ``Εκείνοι οι οποίοι εξωθούσαν τον κόσμο μαζικά να προσφύγει γιατί θεωρούσαν ότι θα λύσουμε το Κυπριακό μέσα από νομικές διαδικασίες, τώρα πάνε να τα φορτώσουν αλλού``, είπε και πρόσθεσε: ``Πρέπει να έχουμε τη δύναμη να παραδεχθούμε και λάθη και παραλείψεις. Η μαζική προσφυγή ήταν ένα λάθος κατά την άποψή μου``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν μέμφεται τον κόσμο, ο οποίος ``καθοδηγήθηκε και από πολιτικούς και από νομικούς για να προβεί σε αυτές τις κινήσεις``.

    Επεσήμανε ότι ``πρέπει τώρα να δούμε μπροστά, πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε την όλη κατάσταση και ει δυνατόν συλλογικά``.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ``εμείς καθοδηγούμαστε από θέσεις αρχών στις συνομιλίες``, υπενθυμίζοντας ότι είχε δεχθεί κριτική επειδή προχώρησε, στο πλαίσιο των συνομιλιών, στην κατηγοριοποίηση των περιουσιών, μια κριτική την οποία χαρακτήρισε άδικη.

    ``Αλλά εν πάση περιπτώσει η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο θα μας εμποδίσει να υπερασπιστούμε αρχές και το δικαίωμα των πραγματικών ιδιοκτητών να έχουν την πρώτη επιλογή σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των περιουσιών. Αυτό θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο και τις πολιτικές δυνάμεις, αν θέλετε``, υπογράμμισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στους πανηγυρισμούς της Τουρκίας, σημειώνοντας πως αυτοί ``είναι πληθωρικοί μεν, αλλά νομίζω ότι είναι και πανηγυρισμοί σκοπιμότητας``.

    Είπε ότι ο ίδιος δεν υποβαθμίζει τα αρνητικά στοιχεία της απόφασης με αυτό τον τρόπο. ``Αλλά να μην πανικοβληθούμε κιόλας ότι χάσαμε το παιγνίδι``, υπέδειξε.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να εκμεταλλευθεί την απόφαση του ΕΔΑΔ για υποστήριξη της τ/κ θέσης αναφορικά με την ιδιοκτησία των περιουσιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει αν θα κάνει τέτοιο ο κ. Ταλάτ.

    ``Αν θα το κάνει, κακώς θα το κάνει. Εμείς όταν λήφθηκαν οι αποφάσεις για τους Οραμς δεν πανηγυρίσαμε και ούτε προσπαθήσαμε στο τραπέζι των συνομιλιών να εκμεταλλευτούμε αυτή τη σωστή απόφαση την οποία πήρε το Δικαστήριο. Εύχομαι και ελπίζω ο κ. Ταλάτ να συνεχίσει να συνομιλεί με σεβασμό προς τον συνομιλητή του και προς τη διαδικασία και με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών, Ε/κ και Τ/Κ``, είπε.

    Ερωτηθείς για τις φωνές διαμαρτυρίας που ακούστηκαν μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ ότι στην απόφαση έπαιξε ρόλο το ``δήθεν καλό κλίμα στις συνομιλίες``, όπως ελέχθη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως όταν θέλει κανένας πάση θυσία να ασκεί κριτική διότι είναι στοχοπροσηλωμένος απόλυτα δογματικά κατά του ό,τι κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το βρει και αυτό.

    ``Προφάσεις μπορεί να βρεθούν πολλές``, κατέληξε στις δηλώσεις του.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν εξέφρασε την πεποίθηση πως η λύση του Κυπριακού θα είναι προϊόν συμβιβασμού, προσθέτοντας ωστόσο πως ο συμβιβασμός δεν πρέπει να είναι ετεροβαρής, αλλά αμοιβαίος και κυρίως δίκαιος. Στον επιμνημόσυνο λόγο στο 8ο ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, ο κ. Καρογιάν είπε πως ``γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης δεν είναι εύκολος, δεν ήταν ποτέ εύκολος και πάντοτε συναντούσαμε και θα συναντούμε δυσκολίες και προβλήματα``.

    Οπως είπε ``πάντοτε θα έχουμε απέναντι μας την τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία, τα τουρκικά διχοτομικά σχέδια, αλλά και τη χλιαρή στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι του ετσιθελισμού της Τουρκίας``. ``Δυστυχώς``, ανέφερε, ``πολλοί είναι εκείνοι οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας που κάνουν πλάτες ή δεν αντιδρούν όπως πρέπει στην αδιαλλαξία και τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας. Η στάση αυτή μας εξοργίζει, όμως δεν μας οδηγεί σε απελπισία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κανένας δεν θα μας χαρίσει την ελευθερία μας και κανένας δεν θα μας προσφέρει και δεν θα μας διασφαλίσει τα δικαιώματά μας. Εμείς πρώτοι πρέπει να τα υπερασπιστούμε και να τα διεκδικήσουμε``.

    Ανέφερε πως ``κατανοούμε ότι διάφορα εθνικά και άλλα συμφέροντα είναι που καθορίζουν τη θέση των διαφόρων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας και των διαφόρων χωρών στα διεθνή ζητήματα και προβλήματα``. ``Αντιλαμβανόμαστε ότι διάφοροι ισχυροί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας αξιολογούν την Τουρκία ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο. Ομως, ξέρουμε παράλληλα πολύ καλά ότι κανένας ξένος δεν θα μεριμνήσει για μας, αν εμείς οι ίδιοι δεν διεκδικήσουμε και δεν προασπίσουμε τα δίκαια και τα δικαιώματα μας``, σημείωσε.

    Είπε ότι ``από τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα και κυρίως, από εκείνους που έχουν τον τρόπο να ασκήσουν την επιρροή τους στην Αγκυρα δεν ζητούμε πολλά``, για να προσθέσει πως ``ζητούμε απλώς να σκέφτονται, να συμπεριφέρονται και να ενεργούν στη βάση των αρχών του Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών και των αξιών που έχουν θεμελιώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    [03] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΤΡΑ

    Στις εξαγγελίες που θα ακολουθήσουν για το νέο κυβερνητικό πακέτο μέτρων για συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, παρέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Ερωτηθείς για την αναφορά στην οικονομία που έκανε στην ομιλία του στο παγκύπριο συνέδριο της ΠΟΓΟ ότι η Κυβέρνηση πήρε κάποια μέτρα, αλλά δεν ήταν αρκετά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω σε σχέση με το νέο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν διασκέψεις Τύπου και εξαγγελίες αποφάσεων.

    Εξήγησε ότι αν και τα μέτρα που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση πέρσι για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας είχαν θεωρηθεί με βάση εκτιμήσεις ειδημόνων ικανοποιητικά, και πρόσθεσε ότι ``φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι η παγκόσμια κρίση είναι βαθύτερη απ` ότι και οι ειδήμονες διεθνώς προέκριναν``. ``Χρειάζεται και να επαγρυπνήσουμε και να πάρουμε και μέτρα τα οποία έπρεπε να ληφθούν εδώ και πολλά χρόνια``, είπε και παρέπεμψε στον ``υπέρογκο``, όπως το χαρακτήρισε κρατικό μηχανισμό, την ανάγκη μείωσης των κρατικών εξόδων, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    ``Ολα αυτά ασφαλώς είναι θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως και για άλλα, για τα οποία θα μιλήσουμε``, κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην ομιλία του στο συνέδριο της ΠΟΓΟ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και αφού υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση είχε εφαρμόσει μέτρα για αντιμετώπισή της, πρόσθεσε ότι ``είναι φανερό πως δεν είναι αρκετά``.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανανέωσε τη δέσμευση της Κυβέρνησης προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων της Κύπρου ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης τους. Στον επικήδειό του στην κηδεία του Χριστοφή Αναστάση, είπε ότι «σήμερα ανανεώνουμε τη δέσμευση μας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να τερματιστεί το πολύχρονο δράμα που ζουν».

    «Αυτές τις πληγές αγωνιζόμαστε να θεραπεύσουμε και να επιτύχουμε τη λύτρωση και τη δικαίωση μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας. Είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο της λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Δεσμευθήκαμε ότι θα δώσουμε τον αγώνα αυτό με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σημείωσε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση παραμένει πιστή στις αρχές και τη βάση λύσης του Κυπριακού, επιδιώκοντας λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Λύση λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε.

    «Αυτός είναι ο στόχος μας και για την υλοποίηση του αγωνιζόμαστε με συνέπεια. Αυτή είναι η δέσμευση μας έναντι των νεκρών μας. Αυτή είναι η δέσμευση μας έναντι της νέας γενιάς, αλλά και έναντι των επόμενων γενεών», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 7 March 2010 - 14:29:11 UTC