Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΚΑΥΣΙΜΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ
  • [04] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ουσιαστική συζήτηση σε ζητήματα πολιτικών είχαν κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, όπως δήλωσε ο κ. Καρογιάν, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει κοινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια, του ΓΓ του ΑΚΕΛ και του Προέδρου του ΔΗΚΟ.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκησε μιάμιση σχεδόν ώρα, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ (για παραμονή στην Κυβέρνηση) και ``επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση να δούμε τη συνεργασία να αποκτά ένα πολύ πιο ουσιαστικό περιεχόμενο, να υπάρχει ένας πιο στενός συντονισμός, μια ποιοτικότερη συνεργασία και να θέσουμε αυτή τη συνεργασία πάνω σε καλύτερη βάση``.

    Υπήρξε, ανέφερε, εκατέρωθεν αυτή η βούληση και συζήτησαν πρακτικούς τρόπους σε ό,τι αφορά τους μηχανισμούς, την υποδομή, τη διαδικασία για να γίνει η συνεργασία πιο αποτελεσματική και να έχει πιο ουσιαστικό, συγκεκριμένο περιεχόμενο για ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, αλλά και την εσωτερική διακυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική ομάδα, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του επανέλαβε τη θέση που του είχε αναφέρει και τις προηγούμενες φορές, πως προτίθεται να την διευρύνει.

    Επιπρόσθετα, συνέχισε, του τόνισε ότι για ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη διακυβέρνηση, εισηγήσεις, προτάσεις και θέσεις του ΔΗΚΟ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για την παιδεία, την άμυνα, την οικονομία κ.ά., αφού συζητηθούν με τους επιτελείς του, θα αποτελούν τμήμα κυβερνητικής πολιτικής. Τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε, θα μορφοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι τρόποι και οι μηχανισμοί για να υπάρξει ποιοτικότερη αλλά και πιο αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Δημοκρατικό Κόμμα ``και πιστεύω ότι υπάρχει βούληση, υπάρχει θέληση, να γίνουν τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Τις επόμενες ημέρες θα είμαστε πιο σαφείς σε ό,τι αφορά το συντονισμό, αυτή τη συνεργασία, να μπει σε πιο γερές, σε πιο στέρεες βάσεις, έχοντας υπόψη τις αδυναμίες, τα προβλήματα, τα κενά που διαπιστώσαμε όλοι μας τα τελευταία δυο χρόνια``.

    Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε κάποιο όνομα για συμμετοχή στη διαπραγματευτική ομάδα, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξέρεις τις σκέψεις του εδώ και αρκετό καιρό. ``Ο ίδιος θα αποφασίσει πώς θα τη διευρύνει και με ποιο άτομο θα τη διευρύνει``.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνέχιση ``των δύο τάσεων μέσα στο ΔΗΚΟ`` και τις χθεσινές δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου για την επιστολή Χριστόφια, αλλά και του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρέπεμψε στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνεδρίας του σώματος αυτού και στις δηλώσεις του κ. Φωτίου για το ζήτημα.

    Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της δημόσιας τοποθέτησης στελεχών του ΔΗΚΟ, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι οι διαφωνίες του ΔΗΚΟ όπως έχουν διατυπωθεί την προηγούμενη περίοδο, ισχύουν πλήρως. Αυτό, είπε, είναι ένα από τα βασικά θέματα που έθεσε στη δική του τοποθέτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ και είναι και απόφαση του σώματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, γνωρίζει τις διαφωνίες και τα σημεία στα οποία συμφωνούν, για να συμπληρώσει ότι στα πλαίσια μιας συνεργασίας προσπαθείς να διορθώσεις και να βελτιώσεις τις διαφωνίες και να συμβάλλεις ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα.

    ``Οταν όμως εγώ καθημερινά εστιάζω ένα - δύο ή τρία πράγματα από αυτά που διαφωνώ και αποσιωπώ τα υπόλοιπα εκείνα που συμφωνώ, στο τέλος της ημέρας τί είδους συνεργασία είναι αυτή;``. Ο κ. Καρογιάν είπε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν μονοκομματικές κυβερνήσεις, λέγοντας ότι το ΔΗΚΟ είχε Προέδρους της Δημοκρατίας που στηρίχθηκαν από άλλα κόμματα, αλλά και οι ίδιοι συμμετείχαν σε κυβερνήσεις με Προέδρους άλλων κομμάτων. Ομως, πρόσθεσε, υπάρχουν κάποια πλαίσια μέσα στα οποία συζητείς και η προσπάθεια είναι να διορθώσουμε τα πράγματα μέσα από το διάλογο, τη συζήτηση και την αλληλοκατανόηση. Στόχος, συνέχισε, είναι μέσα από σωστές διαδικασίες, επικοινωνίας και συντονισμού και προληπτικής δουλειάς που πρέπει να γίνει, να επέλθει η σύνθεση. Δεν είναι σκοπός η αντιπαράθεση, πρόσθεσε, ούτε κι η ισοπέδωση, δηλαδή η ομοφωνία. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να προσπαθήσεις τουλάχιστον, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν απαιτείται αυτοσυγκράτηση από τα στελέχη του ΔΗΚΟ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και ο καθένας τους ξέρει ότι ``όταν βρίσκεται σε μια συνεργασία πρέπει από τη μια να διατυπώνει ευθαρσώς τις θέσεις του κόμματός του και από την άλλη πλευρά να συμπεριφέρεται με έναν υπεύθυνο τρόπο, έτσι που πραγματικά τα όποια επιχειρήματα έχουμε να μην σκοτώνονται. Αρα λοιπόν, όταν υπάρχει διάθεση, βρίσκονται και οι τρόποι``. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι όλα τα στελέχη του ΔΗΚΟ συναισθάνονται την κρισιμότητα των καιρών, αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που υπάρχουν για τον τόπο μας και είναι βέβαιος πως ενώνοντας δυνάμεις θα μπορέσουν να κάνουν το καλύτερο για το εθνικό θέμα, την εσωτερική διακυβέρνηση, την κοινωνία και για τους πολίτες.

    Σε ερώτηση εάν μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η συμμετοχή του ΔΗΚΟ στο κυβερνητικό σχήμα θα διαφοροποιηθεί, ο κ. Καρογιάν απάντησε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον ενημέρωσε ότι έχει πρόθεση να συμπληρώσει τις δύο θέσεις των Υπουργών της ΕΔΕΚ που έχουν παραιτηθεί και ζήτησε τη γνώμη του. Ο ίδιος είπε, επανέλαβε τη θέση ότι το ΔΗΚΟ δεν ενδιαφέρεται, δεν επιδιώκει και δεν θέλει να έχει άτομα προερχόμενα από αυτό για να συμπληρωθούν αυτές οι δύο θέσεις. ``Αυτή η θέση που είχα πει πριν, ισχύει σήμερα, θα ισχύει και αύριο``. Κακώς, πρόσθεσε, δίδεται στο ΔΗΚΟ η εικόνα ότι ενδιαφέρεται για θώκους και λάφυρα. ``Το ΔΗΚΟ μπορεί να είχε το όνομα, αλλά άλλοι έχουν τη χάρη``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, θα ασκήσει πλήρως τα συνταγματικά του δικαιώματα και το ΔΗΚΟ δεν ενδιαφέρεται να έχει δικό του άτομο σε αυτές τις δύο θέσεις μετά την αποχώρηση των Υπουργών της ΕΔΕΚ.

    Κληθείς να πει εάν ευνοούσε μια μεγαλύτερη συμμετοχή του ΔΗΚΟ σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν του έκανε καμιά αναφορά ούτε για ευρύτερο, ούτε για επικείμενο ανασχηματισμό, ούτε άλλες σκέψεις. ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τη γνώμη μου σε σχέση με τους δύο Υπουργούς, οι οποίοι φεύγουν μετά την απόφαση της ΕΔΕΚ``. Το ΔΗΚΟ, τόνισε, δεν ενδιαφέρεται και δεν έχει να προτείνει άτομο ή άτομα γι αυτές τις θέσεις. Είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου Χριστόφια και μπορεί να το ασκήσει με όποιον τρόπο θεωρεί ότι είναι σωστός.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές για εκβιασμούς και εκφοβισμούς διαφωνούντων στελεχών του ΔΗΚΟ, ο κ. Καρογιάν παρέπεμψε ``στη θέληση και τη βούληση της Κεντρικής Επιτροπής που για ακόμη μια φορά ήταν σαφέστατη``, στις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος εκείνη τη βραδιά και τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΚΟ. Ερωτηθείς τέλος εάν έχει καθορισθεί συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι αυτή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

    [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Αν η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει μια γρήγορη πρόοδο (στο Κυπριακό), τότε θα πρέπει να είναι εποικοδομητική στις συνομιλίες, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία των συναντήσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και όχι το πόσο συχνά γίνονται.

    Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά την οποία συζητήθηκε το κεφάλαιο της οικονομίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι « βεβαίως πρέπει να επεκταθούν οι συνομιλίες και σε άλλα θέματα πέραν της διακυβέρνησης και ήταν σαφής η θέση του Προέδρου σε αυτό το ζήτημα».

    Σημείωσε ότι « πρέπει να μπούμε και στην οικονομία και στα ευρωπαϊκά ζητήματα και βεβαίως υπάρχει πάντα και το θέμα του περιουσιακού για το οποίο έγιναν πολλές συναντήσεις αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει σύγκλιση».

    Ανέφερε, επίσης, ότι «υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία αν και συζητήθηκαν οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πάρα πολύ, όπως είναι τα θέματα της ασφάλειας, των εποίκων και των εδαφικών αναπροσαρμογών».

    Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για περισσότερες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η συχνότητα των συναντήσεων δεν είναι τόσο σημαντική όσο η ουσία των θέσεων που θα λαμβάνονται και θα παρουσιάζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    [03] ΚΑΥΣΙΜΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ

    Ανακαλείται το Διάταγμα του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη για την ανώτατη λιανική τιμή πώλησης των καυσίμων.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ``ο Υπουργός Εμπορίου ανακοινώνει ότι, σε έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, 2010, δημοσιεύεται Διάταγμα του με βάση τις πρόνοιες του περί Πετρελαιοειδών (Καθορισμός Ανωτάτων Τιμών Λιανικής Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις) Νόμου του 2004``.

    Προστίθεται ότι ``με το νέο Διάταγμα ανακαλείται το Διάταγμα της 22ας Φεβρουαρίου, 2010 με το οποίο καθορίστηκε, για περίοδο 8 ημερών, ανώτατη λιανική τιμή πώλησης για τη βενζίνη 98 οκτανίων, τη βενζίνη 95 οκτανίων και το πετρέλαιο κίνησης``.

    Σημειώνεται ότι ``με την ανάκληση του Διατάγματος απελευθερώνονται οι τιμές των εν λόγω πετρελαιοειδών``.

    Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι ``ο Υπουργός Εμπορίου έκρινε αναγκαία την ανάκληση του Διατάγματος αφού εκτίμησε εκ νέου την παρούσα κατάσταση στην αγορά καυσίμων μετά από την υποβολή νέων στοιχείων από την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου``.

    [04] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Η Ιταλία πιστεύει ότι η Τουρκία είναι σημαντικός παίκτης στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο νέος Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο, Αλφρέντο Μπαστιανέλι.

    Παράλληλα πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να τηρήσει κατά γράμμα τους κανόνες της ΕΕ και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας.

    Στη συνέντευξή του, ο κ. Μπαστιανέλι εξήρε την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για λύση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις, θα καλλιεργήσει περαιτέρω τις πολιτιστικές σχέσεις και θα θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία για αποφυγή της διπλής φορολογίας, που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών.

    Εξέφρασε την άποψη ότι οι χώρες της Μεσογείου που ανήκουν στην ΕΕ θα πρέπει να εργαστούν όλες μαζί για να αντιμετωπίσουν θέματα μετανάστευσης και να υιοθετήσουν μια κοινή στρατηγική. Παράλληλα εξήρε τις ειδικές σχέσεις της κυβέρνησής του με την Κυπριακή Δημοκρατία και εξέφρασε θαυμασμό προς τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για την αποφασιστικότητά του να εξεύρει λύση.

    «Είμαστε πολύ καλοί φίλοι με την τουρκική κυβέρνηση και εξίσου καλοί φίλοι με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος έχει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα και τώρα είναι η στιγμή για να το επιλύσουμε. Η Ιταλία εκφράζει ικανοποίηση για τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα. Υποστηρίζουμε ένθερμα τις θαρραλέες ενέργειες που κάνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και την αποφασιστικότητά του», είπε ο κ. Μπαστιανέλι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 26 February 2010 - 18:29:11 UTC