Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΚΟ
  • [03] ΦΟΝΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • [04] ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΜΕΤΡΩΝ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η εξέλιξη των συναντήσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσει η άλλη πλευρά και από τις θέσεις, που θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Εξέφρασε την προσδοκία ότι η τ/κ πλευρά θα είναι διαλλακτική και οι θέσεις της θα στηρίζονται στη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, για να έχουμε νέα βήματα, τονίζοντας ότι τώρα δεν μπορεί κανείς να μιλά για πάρε-δώσε.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το θέμα της συνάντησης της Τετάρτης είναι αυτό το οποίο «είχαμε συνεννοηθεί μετά την ολοκλήρωση των δύο κύκλων των εντατικών διαβουλεύσεων, ότι θα είναι η οικονομία».

    Υπενθύμισε ότι όταν άρχιζε η διαδικασία των εντατικών διαπραγματεύσεων «είχαμε συμφωνήσει ότι θα συζητούσαμε τη διακυβέρνηση, την οικονομία, τα ευρωπαϊκά θέματα και το περιουσιακό. Στους δύο κύκλους των επτά ημερών, όπως είχε γίνει τελικά, των εντατικών, είχαμε συζητήσει σε βάθος το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, για αυτό είχαμε συμφωνήσει να συνεχίσουμε με τα θέματα οικονομίας, ευρωπαϊκών θεμάτων και περιουσιακού και αν απέμενε χρόνος θέματα, όπως εγγυήσεις, ασφάλεια και έποικοι».

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα φανεί με ποιους ρυθμούς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, έχοντας υπόψη ότι ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων και η πρόοδος στη συζήτηση δεν έχει να κάνει τόσο με τη συχνότητα των επαφών και τη διάρκεια των συναντήσεων, αλλά με τις θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Σε ερώτηση αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις για τη διακυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι έχει κλείσει αυτός ο κύκλος όσον αφορά τη διακυβέρνηση, τουλάχιστον, σε αυτήν τη φάση.

    Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει πλάνο για το πώς θα κινηθεί περαιτέρω, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «με βάση την τακτική που ακολουθούμε, συζητήσαμε όλες τις βασικές πτυχές που συναποτελούν το Κυπριακό».

    Ανέφερε ότι στις 68 συναντήσεις που έγιναν στη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων, οι 20 αναλώθηκαν στη συζήτηση του θέματος της διακυβέρνησης, ένα θέμα που είναι ιδιαίτερα πλατύ, όπως είπε, 18 συναντήσεις αναλώθηκαν στο περιουσιακό, σε επτά συναντήσεις συζήτησαν το θέμα των εποίκων και της οικονομίας και σε τέσσερεις συζήτησαν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Αρα, κατά τη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων, συζητήσαμε όλες τις βασικές πτυχές του Κυπριακού. Σε κάποιες είχαμε συγκλίσεις, είχαμε βήματα μπροστά, σε διάφορες άλλες δεν είχαμε συγκλίσεις και είχαμε προβλήματα, τα οποία εντοπίσαμε, της διάστασης απόψεων και θέσεων που υπάρχουν μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας», είπε.

    Τώρα, συνέχισε, «βρισκόμαστε στη συζήτηση της οικονομίας, των ευρωπαϊκών θεμάτων και του περιουσιακού. Θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη των συναντήσεων και εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσει η άλλη πλευρά και από τις θέσεις που θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα είναι διαλλακτικές, και στηρίζονται στη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, για να έχουμε νέα βήματα. Αυτό όμως θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, συζητούμε και με τις πολιτικές δυνάμεις, και θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση, για τις εξελίξεις που ενδεχομένως, να προκύψουν, γιατί πάντοτε εμείς, συζητούμε, αξιολογούμε και εκτιμούμε τις εξελίξεις, όπως πρέπει να κάνει ο καθένας που εργάζεται προς την κατεύθυνση επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος, πόσο μάλλον του Κυπριακού που είναι και ένα σύνθετο, πολύπλοκο πρόβλημα που έχει πίσω του και μια μεγάλη ιστορία», σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι αυτό που επιχειρούμε σε αυτή τη φάση είναι να έχουμε καταρχήν μια ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με τις θέσεις που έχουν οι δύο κοινότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν, και ποια είναι τα προβλήματα, και ασφαλώς για να δημιουργηθεί μέσα από το διάλογο, ένα στερεό έδαφος πάνω στο οποίο μπορούμε να στηριχθούμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Αρα δεν μπορεί κανείς να μιλά, και δεν εμείς δεν μιλούμε για πάρε-δώσε, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

    Κληθείς να διευκρινίσει αν οι εξελίξεις στις οποίες αναφέρεται είναι στην τ/κ κοινότητα, ο Εκπρόσωπος απάντησε «σίγουρα, και όχι μόνο, διότι στο Κυπριακό διαδραματίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες και πάντοτε εμείς εκτιμούμε και αξιολογούμε αυτές τις εξελίξεις. Αλλωστε δεν είναι μυστικό ότι από τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού και ότι αφού η ίδια η ΕΕ εκτιμά ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμης σημασίας, εμείς πάντοτε αξιολογούμε και εξετάζουμε όλο το σκηνικό για να έχουμε και μια πολιτική που να είναι και έγκαιρη αλλά και έγκαιρα να γίνονται οι ανάλογες κινήσεις, με τις πολιτικές δυνάμεις πάντοτε συζητούμε και θα συνεχίσουμε να συζητούμε και μέσα και έξω από το Εθνικό Συμβούλιο γιατί πιστεύουμε πάρα πολύ στη συλλογική δουλειά και στην ενότητα.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΚΟ

    Την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος για συνέχιση της συμμετοχής του Κόμματος στην Κυβέρνηση, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι οι στιγμές που περνά η χώρα είναι δύσκολες και επιβάλλεται η ύπαρξη διαλόγου και ενότητας ευρύτερα στο εσωτερικό μέτωπο και για το σκοπό αυτό η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος για συνέχιση της συμμετοχής του κόμματος στην Κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή μας ικανοποιεί, γιατί κι εμείς είμαστε ταγμένοι υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας», είπε.

    «Απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό προς τα στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και τους μεταφέρουμε την εκτίμησή μας», είπε.

    «Θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως σε ό,τι αφορά το δικό μας μερίδιο ευθύνης, θα πράξουμε κάθε τι το δυνατόν για να βελτιωθεί και να ενισχυθεί η κυβερνητική συνεργασία για το καλό της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Η ενίσχυση της συνεργασίας περνά μέσα από την τακτικότερη επαφή, τη συζήτηση, τη διαβούλευση και την επίδειξη αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στους συντελεστές της συνεργασίας. Περνά μέσα από το διάλογο και τη συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    [03] ΦΟΝΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    Οκτώ κατηγορίες απαγγέλθηκαν ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου εναντίον του Αναστάση Κρασοπούλη και της Ελλης Σκορδέλη για την υπόθεση δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστή.

    Οι δύο κατηγορούμενοι δεν παραδέχθηκαν ενοχή στις οκτώ κατηγορίες που αφορούν συνομωσία για φόνο, φόνο εκ προμελέτης, και μεταφορά και χρήση εκρηκτικών υλών και πυροβόλου όπλου.

    Ο πρώτος κατηγορούμενος για την υπόθεση Ανδρέας Γρηγορίου δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, αφού νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, και δεν μπορεί να μετακινηθεί λόγω της κατάστασής του, σύμφωνα με ιατρικό πιστοποιητικό.

    Οπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, ο Γρηγορίου θα παρουσιαστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 21 Απριλίου, οπότε και θα του απαγγελθούν οι κατηγορίες.

    [04] ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΜΕΤΡΩΝ

    Ολες οι επαρχιακές επιτροπές του Συνδέσμου Πρατηριούχων αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν να διατηρούν κλειστά τα πρατήρια τους ενόσω είναι σε ισχύ το διάταγμα του Υπουργού Εμπορίου που θέτει οροφή στις τιμές των πετρελαιοειδών.

    Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι από χθες βρίσκεται στη Λευκωσία, παραμένοντας σε αναμονή για συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου.

    Σε δήλωση μετά από συνάντηση με την ΠΟΒΕΚ, είπε ότι το κύριο αίτημα των πρατηριούχων είναι όπως το κόστος των οκτώ ημερών της επιβολής πλαφόν, που εκτιμάται στις 150.000 με 200.000 ευρώ, καταβληθεί από τις εταιρείες των πετρελαιοειδών, προσθέτοντας ότι είναι άδικο να επωμισθούν το κόστος οι πρατηριούχοι.

    Αφού απολογήθηκε για την ταλαιπωρία που προκαλείται στους πολίτες, είπε ότι «δυστυχώς δεν έχουμε άλλη επιλογή».

    Οπως ανέφερε, «είμαστε έτοιμοι από την πρώτη στιγμή να μιλήσουμε με τον Υπουργό για να βρεθεί διέξοδος στο πρόβλημα και αναμένουμε να μας καλέσουν με κάποιες εισηγήσεις», και συνέχισε πως ίσως η διέξοδος να βρίσκεται στην ταυτόχρονη απόσυρση του διατάγματος και των μέτρων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 24 February 2010 - 14:29:39 UTC