Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΔΕΚ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΔΕΚ - ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΔΕΚ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Η ΕΔΕΚ, ενώ λάμβανε μέρος στην Κυβέρνηση, λειτουργούσε ουσιαστικά σαν αντιπολίτευση, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε πολλά ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΔΕΚ για αποχώρηση από την Κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση και είπε πως σέβεται την απόφαση της ΚΕ της ΕΔΕΚ, τη θεωρεί όμως βεβιασμένη.

    Είπε πως «θα ήταν φυσικό και δεοντολογικά ορθό ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ να πάρει την απόφασή του αφού λάμβανε χώρα η προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών των συνεργαζομένων κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    Πρόσθεσε πως η συνάντηση, την οποία είχε ζητήσει και η ΕΔΕΚ, καθορίστηκε για την 1η Φεβρουαρίου αλλά αναβλήθηκε ένεκα της επίσκεψης στην Κύπρο του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Στόχος της συνάντησης, είπε, ήταν μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο να ξεπεραστούν δυσκολίες και προβλήματα και να επιτευχθεί ενίσχυση και αναβάθμιση της συνεργασίας.

    Αναφερόμενος στις παραιτήσεις των δυο Υπουργών της ΕΔΕΚ ενωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως τις αποδέχθηκε, ωστόσο τους κάλεσε να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να διοριστούν νέοι Υπουργοί και αυτοί συμφώνησαν.

    «Πρέπει με ειλικρίνεια να ομολογήσω ότι η απόφαση της ΕΔΕΚ δεν μου προκαλεί έκπληξη. Δυστυχώς σε όλη την πορεία της συνεργασίας, η ΕΔΕΚ ενώ λάμβανε μέρος στην Κυβέρνηση, λειτουργούσε ουσιαστικά σαν αντιπολίτευση, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε πολλά ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά στην εσωτερική διακυβέρνηση, η συνεργασία με την ΕΔΕΚ θα μπορούσε να εδράζεται στους κοινούς αγώνες και στις συνεργασίες του παρελθόντος, στην ιδεολογική συγγένεια που εκφράζεται σε προγραμματικό επίπεδο με πολλές κοινές θέσεις. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τους Υπουργούς της ΕΔΕΚ για το έργο που παρήγαγαν και τη συμβολή τους στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Δυστυχώς, η απόφαση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, δεν μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την αγαστή συνεργασία μας στα πλαίσια του Υπουργικού Συμβουλίου, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Είπε πως ευχαριστεί επίσης όλους τους υπόλοιπους Υπουργούς για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν και την αφοσίωση που επιδεικνύουν στην υλοποίηση του προγράμματος.

    Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, συνέχισε, είναι γνωστές οι διαφορές απόψεων που υπάρχουν με την ηγεσία της ΕΔΕΚ. Δεν θεωρώ όμως ότι υπάρχουν χάσματα προσεγγίσεων όπως δημόσια παρουσιάζονται, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και σημείωσε ότι καμία εξέλιξη δεν υπήρξε το τελευταίο χρονικό διάστημα στις διαπραγματεύσεις επί των θεμάτων που εκδηλώθηκαν διαφωνίες, για να δικαιολογείται λήψη απόφασης για αποχώρηση από την Κυβέρνηση.

    Σημείωσε πως δεν μπορεί να παραγνωρίζεται η βασική αρχή πάνω στην οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις ότι: «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα» και πρόσθεσε πως αυτό επαναβεβαιώθηκε στην κοινή δήλωση κατά την εδώ επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ. «Δυστυχώς, δεν βρισκόμαστε τόσο κοντά στη λύση όσο ισχυρίζονται διάφοροι παράγοντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Εργαζόμαστε όμως για λύση και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ανέφερε πως τα προβλήματα είναι υπαρκτά όπως υπαρκτές είναι και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα και, πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι τάχα έχουμε εγκλωβιστεί σε δήθεν επικίνδυνες ατραπούς. Αυτό το συμπέρασμα είναι ατεκμηρίωτο και λυπάμαι να παρατηρήσω, λανθασμένο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επεσήμανε πως η πολιτική μας έχει θωρακίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά στην ουσία του Κυπριακού αλλά και σε ό,τι αφορά στη διαδικασία και τους χειρισμούς. Είναι γι αυτό που η επιλογή της ηγεσίας της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, ειδικά αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, μου προκαλεί θλίψη και ερωτηματικά, σημείωσε.

    Επεσήμανε πως τέτοιες πράξεις δυσχεραίνουν τη σκληρή και επίπονη προσπάθεια για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Λύση, την οποία θα συνεχίσουμε με συνέπεια να επιδιώκουμε στηριγμένοι στις διαχρονικές αρχές που καθοδηγούν την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Στηριγμένοι στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 79», σημείωσε.

    Υπογράμμισε πως για να επιτύχει αυτός ο αγώνας επιβάλλεται η συσπείρωση όλων και η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Επιβάλλεται, ακόμα, η επίδειξη ελάχιστης έστω εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    «Η συνεχής αμφισβήτηση άθελά μας στέλλει αρνητικά μηνύματα στο διεθνή χώρο. Ανέμενα, συνεχίζω να αναμένω, περισσότερη στήριξη και συμπαράσταση στο εσωτερικό μέτωπο. Ευθύνη για την επίτευξη ενότητας έχουμε όλοι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικές δυνάμεις. Ας μην φορτώνονται όλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για προβλήματα που εμφανίζονται στο εσωτερικό μέτωπο. Ας αναλογιστούμε όλοι κι ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», είπε.

    Διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για την οικοδόμηση ενότητας. «Θα συνεχίσω να επιδιώκω τη συλλογικότητα, έγκαιρα ενημερώνοντας και αναπτύσσοντας διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως θα συνεχιστεί η πρακτική που μέχρι σήμερα εφαρμόζεται. «Θέλω να πληροφορήσω τον κυπριακό λαό ότι στους είκοσι μήνες χειρισμού του Κυπριακού πραγματοποιήθηκαν δεκαοκτώ συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, τρεις συνεδρίες του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών και πολλές κατ ιδίαν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων», είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως δεν ισχυρίζεται ότι είναι αλάνθαστος. «Καθοδηγούμαι από τη ρήση ουδείς αλάθητος. Είναι, όμως, άδικο να λέγεται από υπεύθυνα χείλη ότι τάχατες τα πολιτικά κόμματα και το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώνονται εκ των υστέρων. Με όλο το σεβασμό, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και το τονίζω με έμφαση», υπογράμμισε.

    Απηύθυνε έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα, «τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς του Κυπριακού, να συνεχίσουμε το διάλογο σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συναντίληψη και ενότητα στην πράξη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συναντούμε στο δρόμο μας. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και την επικοινωνιακή επίθεση που έχει εξαπολύσει διεθνώς».

    «Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, η μόνη μου έγνοια ήταν και παραμένει η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και ο τερματισμός της κατοχής. Ιδεολογία μου είναι η Κύπρος. Η επανένωση και η σωτηρία της. Εγνοια μου είναι, επίσης, η υλοποίηση του προγράμματος για πιο δίκαιη κοινωνία», υπογράμμισε.

    Απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και ιδεολογικών πεποιθήσεων, τους ευχαρίστησε από καρδιάς για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Από το λαό αντλώ δύναμη για να συνεχίσουμε την τιτάνια προσπάθεια και να πάρουμε την Κύπρο μπροστά, ανέφερε.

    Διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι «θα τιμήσω πλήρως το πρόγραμμα το οποίο με δεσμεύει έναντι τους» και είπε πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αρχές, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας.

    Ακόμη διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει συνεπής στη δέσμευση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που από το 1977 η δική μας πλευρά έχει συμφωνήσει. Η ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, πρόσθεσε.

    «Η συνέπεια στα πιο πάνω αποτελεί προϋπόθεση διατήρησης της αξιοπιστίας μας και της ευνοϊκής στάσης όλων των σημαντικών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας στις θέσεις και την πολιτική μας», κατέληξε στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΔΕΚ - ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ

    Οι Υπουργοί του ΚΣ ΕΔΕΚ επέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια τις επιστολές παραίτησής τους μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.

    Οι Υπουργοί Συγκοινωνιών και Εργων, Νίκος Νικολαϊδης και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Μιχάλης Πολυνείκης, σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την άριστη συνεργασία που είχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Οπως είπαν οι δυο παραιτηθέντες Υπουργοί του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους παρακάλεσε να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την αντικατάστασή τους, κάτι που ενδεχομένως να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Αμυνας της Σερβίας Ντράγκαν Σουτάνοβατς, ο οποίος φθάνει αργά απόψε στο νησί.

    Ο Σέρβος Υπουργός, ο οποίος θα γίνει αύριο το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, θα υπογράψει με τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Παπακώστα, Αμυντική Συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Σερβίας.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

    Με επέκταση των ωρών εργασίας των μεικτών κλιμακίων επιθεώρησης και με εστίαση στην τουριστική βιομηχανία και κυρίως στα κέντρα αναψυχής, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως δήλωσε η αρμόδια Υπουργός Σωτηρούλα Χαραλάμπους, εντείνει την εκστρατεία για πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

    Παράλληλα, θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων, έτσι που να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό και για να επιτευχθεί συντομότερα η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, είπε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η κ. Χαραλάμπους μετά τη σύσκεψη της Επιτροπής Απασχόλησης, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Υπουργείου Εργασίας με τη συμμετοχή των οργανώσεων ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 9 February 2010 - 14:29:13 UTC