Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΑΪΤΗ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - EURO 2012 - ΚΛΗΡΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ

    Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει και ούτε η διχοτόμηση αποτελεί λύση στο πρόβλημα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας την αποφασιστικότητά του να δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

    Σε χαιρετισμό του στον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε επίσης ότι παραμένει προσηλωμένος στο στόχο της επανένωσης της Κύπρου και θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια στις αρχές λύσης, ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται.

    «Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει και ούτε η διχοτόμηση αποτελεί για εμάς λύση στο πρόβλημα μας», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε για άλλη μια φορά ότι είναι αποφασισμένος να δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, «μιας λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας».

    «Μιας λύσης», υπογράμμισε, «που θα προέλθει από εμάς, τους Κύπριους, και θα καθιστά το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

    Αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, είπε ότι αυτή είναι σημαδιακή καθώς εορτάζονται τα 50 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Η διεθνής αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για συνέχιση του αγώνα μας, ώστε η ενωμένη Κύπρος και η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει να είναι το κοινό σπίτι για όλα τα παιδιά της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους», πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε και σε ένα άλλο σημαντικό γεγονός, στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου τον Ιούνιο, μια επίσκεψη, που, όπως είπε, «θα σφραγίσει τις σχέσεις φιλίας και αλληλοσεβασμού που έχουν με επιτυχία αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Βατικανό».

    Αναφερόμενος στους Μαρωνίτες της Κύπρου, είπε ότι «είναι μια μικρή κοινότητα που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κυπριακού λαού, αλλά την ίδια στιγμή συνεχίζει να υπάρχει ως ξεχωριστή οντότητα».

    Οι Μαρωνίτες, συνέχισε, αγωνίζονται πάντοτε για την ανάπτυξη και την ευημερία τους, συμβάλλουν στη συνολική προσπάθεια για την πρόοδο του τόπου και μετά το πλήγμα που η Κύπρος και ο κυπριακός λαός υπέστη ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής, «αγωνίζονται για τη διατήρηση της ταυτότητας τους και για την αποτροπή της αφομοίωσης τους από την ελληνοκυπριακή κοινότητα στην οποία έχουν ενταχθεί μετά τη λύση του 1960».

    «Μέσα στις δικές μας προτεραιότητες βρίσκεται η παροχή κάθε βοήθειας στους Μαρωνίτες αδελφούς μας ώστε να διατηρηθεί η ταυτότητα τους και να διασφαλισθεί η ευημερία της κοινότητας. Μιας κοινότητας που έχει σημαντικά συμβάλει στην πρόοδο και προκοπή που η Κύπρος πέτυχε μετά την ανεξαρτησία της. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τις ανάγκες των Μαρωνιτών, αλλά και των άλλων θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου, των Αρμενίων και των Λατίνων», επεσήμανε ο Πρόεδρος.

    Ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να ανταποκρίνεται θετικά στα αιτήματά τους, προωθώντας μέτρα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για στήριξη και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Με ιδιαίτερη επίσης φροντίδα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «αντικρίζουμε τα θέματα που αφορούν στη διαβίωση των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών όπως και των υπόλοιπων εγκλωβισμένων, καθώς επίσης και στα θέματα σχετικά με τη συντήρηση των εκκλησιών και των μνημείων των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι την τελευταία περίοδο, «παρά την κάποια ψευδεπίγραφη και επίπλαστη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις», υπάρχουν σαφή δείγματα κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας. Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων το 1964 στον Αγίο Σωζόμενο, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι με τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά, επιβεβαιώνει το σταθερό στόχο της για συνομοσπονδία και προβάλλει κατά τρόπο απροκάλυπτο και προκλητικό θέσεις χειρότερες και από εκείνες που πρόβαλλε την περίοδο του σχεδίου Ανάν.

    «Την τελευταία περίοδο, παρά την κάποια ψευδεπίγραφη και επίπλαστη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, που προφανώς καταγράφεται προς εξυπηρέτηση της επικοινωνιακής πολιτικής της τουρκικής πλευράς, έχουμε σαφή δείγματα κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας και αποθράσυνσης της τουρκικής πλευράς», συνέχισε. Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά «προφανώς δοκιμάζει τις αντοχές και τις αντιστάσεις μας. Επιδιώκει να διαμορφώσει συνθήκες και ψυχολογία που να οδηγήσουν σε απογοήτευση το λαό μας».

    Επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται να είναι η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο, ούτε θα αποδεχθεί λύση που θα καταστήσει αβέβαιο και ανασφαλές το μέλλον μας στη γη των προγόνων της. Εστειλε επίσης μήνυμα σε «όσους ενδεχομένως επενδύουν σε πιέσεις επί της δικής μας πλευράς» ότι «αποκλείεται να δεχθούμε λύση στη βάση των τουρκικών όρων. Αλλο συμβιβασμός και άλλο υποταγή στους όρους του κατακτητή».

    [03] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΑΪΤΗ

    Στην Αϊτή βρίσκεται εδώ και δύο μέρες εξαμελής αντιπροσωπεία της οργάνωσης ``Εθελοντές Γιατροί - Κύπρος``, με στόχο την παροχή ιατρικής περίθαλψης και μεταφορά φαρμακευτικής βοήθειας στους πληγέντες από το σεισμό μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη χώρα στις 12 Ιανουαρίου.

    Η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας κυματίζει στην πρωτεύουσα της Αϊτής, μαζί με τις σημαίες άλλων χωρών που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, από την Αϊτή, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης Κάτια Χριστοδούλου είπε ότι η ομάδα έχει μεταβεί στο Πορτ-Ο-Πρενς, όπου έχει κατασκηνώσει στην περιοχή Σονάπι και έχει ενωθεί με την ελληνική αποστολή. Οπως ανέφερε στην κατασκήνωση έχουν δημιουργήσει ένα μικρό ιατρείο. Συγκεκριμένα έχουν στηθεί τέντες, όπου νοσηλεύονται και περιθάλπονται ασθενείς, προσθέτοντας ότι τα περιστατικά ακρωτηριασμών και καταγμάτων, λόγω του σεισμού, όσο πάνε και πληθαίνουν.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - EURO 2012 - ΚΛΗΡΩΣΗ

    Στον 8ο προκριματικό Ομιλο του Euro 2012 θα αγωνιστεί η εθνική μας ομάδα, μετά την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία.

    Αντίπαλοι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Κύπρου θα είναι οι ομάδες της Πορτογαλίας, Δανίας, Νορβηγία και Ισλανδίας.

    Η Ελλάδα θα αγωνιστεί στον 6ο προκριματικό όμιλο και αντίπαλοι της θα είναι η Κροατία, το Ισραήλ, η Λετονία, η Γεωργία και η Μάλτα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 7 February 2010 - 14:29:12 UTC