Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [04] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΚΥΠΡΟΣ ΑΙΤΗ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΓΓ ΟΗΕ

    Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν στην Κύπρο ήταν πετυχημένη και έδωσε ώθηση στις προσπάθειες επίτευξης λύσης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους σχετικά με την επίσκεψη του κ. Μπαν, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η επίσκεψη επαναβεβαίωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και τα ΗΕ δεν διαδραματίζουν ρόλο διαμεσολαβητή ή επιδιαιτητή, αλλά στηρίζουν και διευκολύνουν τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

    Επαναβεβαιώθηκε, επίσης, είπε, η κυπριακή ιδιοκτησία της διαδικασίας, που σημαίνει ότι οι Κύπριοι διαμορφώνουν το περιεχόμενο της λύσης με το διεθνή παράγοντα να στηρίζει και να βοηθά αυτές τις προσπάθειες.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι τα περί υπογραφής ενδιάμεσης ή κατ αρχήν συμφωνίας, για τα οποία γράφτηκαν και λέχθηκαν πολλά πριν την έλευση του ΓΓ του ΟΗΕ, αποδείχθηκαν ανυπόστατα.

    Σε σχέση με το χώρο διεξαγωγής της συνάντησης του κ. Μπαν με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο παράνομο προεδρικό στα κατεχόμενα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «ενήργησε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, ώστε η παγίδα που στήθηκε στον ΓΓ για μετάβασή του στο λεγόμενο προεδρικό γραφείο του κ. Ταλατ να γίνει μπούμερανγκ για την πλευρά που την έστησε».

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενεργώντας ως αρχηγός του κράτους, καλωσόρισε θερμά το ΓΓ και φρόντισε έτσι ώστε η επίσκεψη να αποστέλλει μηνύματα σεβασμού προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Μέσα σ αυτά τα πλαίσια, ο Πρόεδρος ενήργησε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία ώστε η παγίδα που στήθηκε στο ΓΓ για μετάβασή του στο λεγόμενο προεδρικό γραφείο του κ. Ταλάτ να γίνει μπούμερανγκ για την πλευρά που την έστησε», σημείωσε.

    Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι η δήλωση στην οποία προέβη ο κ. Ντάουνερ στηρίζεται σε ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, που προνοούν για αναγνώριση μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το παράνομο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ, συνέχισε, όταν εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Κύπρο, ορθά η Κυβέρνηση τόνισε ότι είναι καλοδεχούμενος.

    «Τονίσαμε ότι η επίσκεψη του ΓΓ στην Κύπρο αποτελεί απόδειξη ότι το Κυπριακό είναι ψηλά στις προτεραιότητες του διεθνούς οργανισμού. Αποτελεί απόδειξη ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα διεθνές, για τη λύση του οποίου ο διεθνής οργανισμός εργάζεται στη βάση των ψηφισμάτων του», πρόσθεσε.

    Η Κυβέρνηση, είπε ο κ. Στεφάνου, είχε μεριμνήσει, σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, η επίσκεψη να επαναβεβαιώσει το ρόλο του ΓΓ στις προσπάθειες επίτευξης λύσης όπως αυτός καθορίζεται από το πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών. Ο Εκπρόσωπος είπε ότι στη διάρκεια των συναντήσεων με τον ΓΓ του ΟΗΕ, δόθηκε η δυνατότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογραμμίσει ότι κλειδί στην επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία, η οποία εισέβαλε το 1974 στην Κύπρο και έκτοτε με τη δύναμη των όπλων παράνομα κατέχει μεγάλο μέρος του κυπριακού εδάφους αλλοιώνοντας τη δημογραφική σύσταση του λαού με το μαζικό εποικισμό του βόρειου κατεχόμενου μέρους.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι στις συναντήσεις του Προέδρου με τον ΓΓ του ΟΗΕ επαναβεβαιώθηκε ο σεβασμός των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία πρέπει να καθοδηγούν όλους στις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

    Αναφερόμενος στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών, την χαρακτήρισε ισορροπημένη.

    Από τη μια, είπε, στέλλει μηνύματα επίτευξης προόδου στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και την ίδια ώρα υπογραμμίζει την ανάγκη συζήτησης και των υπολοίπων πτυχών του Κυπριακού, στα οποία υπάρχουν διιστάμενες απόψεις και θέσεις.

    Πρόσθεσε ότι υπογραμμίζεται η ανάγκη του πολλαπλασιασμού των προσπαθειών για να εξευρεθούν περισσότερες συγκλίσεις έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση.

    «Υπογραμμίζεται, επίσης, η αρχή που καθοδηγεί τις δύο κοινότητες στις διαπραγματεύσεις, ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα», επεσήμανε ο κ. Στεφάνου.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει τη σκληρή προσπάθεια πάντοτε συνεπής σε αρχές, για την εξεύρεση μιας λύσης το συντομότερο που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 79.

    «Μια λύση που να τερματίζει την κατοχή, να επανενώνει την Κύπρο και το λαό μας στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», κατέληξε στη δήλωσή του.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στην κοινή δήλωση των ηγετών δεν γίνεται λόγος για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η βάση λύσης του Κυπριακού είναι δεδομένη και έχει συμφωνηθεί σε δύο κοινά ανακοινωθέντα μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ 23ης του Μάη και 1ης Ιουλίου, όπου επαναβεβαιώνουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε από την αρχή όλα όσα αφορούσαν τη διαδικασία για το Κυπριακό αλλά και τους ρόλους που θα είχαν οι εμπλεκόμενοι, και το γεγονός ότι τα υπενθυμίζει συνεχώς, «αυτό μας προφυλάσσει από προθέσεις, που ενδεχομένως να υπάρχουν, να πάμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε επιδιαιτησία ή να έρθει ένα σχέδιο λύσης από έξω».

    «Είναι αυτό που λέμε εμείς κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία που κάποιοι εδώ στην Κύπρο το χλευάζουν δυστυχώς, αλλά είναι αυτό που κλείνει τις πόρτες στις προσπάθειες για επιδιαιτησία ή στις προθέσεις που μπορεί να υπάρχουν για να επιβληθεί μια λύση έχοντας υπόψη και τις πικρές εμπειρίες του 2004», συνέχισε.

    Υπέδειξε όμως ότι η κυπριακής ιδιοκτησία λύση δεν σημαίνει ότι αφήνεται από έξω η Τουρκία ή ο διεθνής παράγοντας.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι μέσα από τις εντατικές διαπραγματεύσεις, όπως διαπιστώνεται και στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών, επιτεύχθηκε μια πρόοδος.

    Ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα σύγκλισης στις διαπραγματεύσεις, και αυτό σημαίνει πρόοδος, «εάν είναι μικρή ή μεγάλη πρόοδος, ας αφεθεί στα κόμματα να το πουν όταν θα ενημερωθούν στο ΕΣ».

    «Οι ίδιοι από τη μια δηλώνουν ότι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση, και από την άλλη καταλήγουν σε συμπεράσματα πριν ενημερωθούν όταν γνωρίζουν ότι είναι στην πρόθεση του Προέδρου να τους ενημερώσει στο ΕΣ», συνέχισε.

    Αναφορικά με τα ζητήματα των συγκλίσεων αλλά και της πορείας των διαπραγματεύσεων, είπε ότι ο Πρόεδρος θα ενημερώσει πλήρως τις πολιτικές δυνάμεις στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, πέρα από τη συνοπτική αναφορά που έχει κάνει στα κόμματα τηλεφωνικώς.

    Εντός των ημερών, είπε, θα ανακοινωθεί η συνεδρία του ΕΣ καθώς και η συνάντηση του Προέδρου με τους ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο κ. Ταλάτ έχουν πει δημοσίως ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι άποψη του κ. Ομήρου εάν ήταν πετυχημένη η επίσκεψη ή όχι, αλλά η Κυβέρνηση έχει διαφορετική θέση.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Κύπρο και στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου και της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Αννας Διαμαντοπούλου.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου, στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για διάφορα θέματα», σημειώνοντας ότι «η συζήτηση επικεντρώθηκε, κυρίως, στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις δύο χώρες».

    Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ακόμη ότι «συμφωνήσαμε με την κ. Διαμαντοπούλου στη συγκρότηση μιας μεικτής επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί τη διαδικασία και στις δύο χώρες και θα διασφαλίζει το συντονισμό, αλλά και επίσης στην παραγωγή νέου υλικού, που θα πραγματώνει τα αναλυτικά προγράμματα».

    Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι σύντομα θα προχωρήσουμε σε μια ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τα θέματα της παιδείας», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «μέσα στα πλαίσια αυτά έγινε μια συζήτηση κάποιων θεμάτων τα οποία μας απασχολούν».

    Από την πλευρά της, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι παρόλο που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην εξουσία μόνο τρεισήμισι μήνες, εντούτοις, πρόσθεσε, «έχει γίνει σαφές ότι η προτεραιότητα του Ελληνα Πρωθυπουργού δίνεται σε κοινωνικούς τομείς, με κορυφαίο αυτό της παιδείας».

    «Γι αυτό και υπάρχει και ειδική χρηματοδότηση αλλά και προτεραιότητα που αφορά μεγάλες αλλαγές στο σύνολο της παιδείας, ξεκινώντας όμως από το νηπιαγωγείο, την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια».

    Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη της στην Κύπρο με την ιδιότητα της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

    Ακολούθως, ανέφερε ότι «η νέα πολιτική είναι ότι στο Υπουργείο Παιδείας ενσωματώνονται όλες οι μεγάλες στρατηγικές δια βίου μάθησης που είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Λισαβόνας, αλλά και όλο το χαρτοφυλάκιο της έρευνας και τεχνολογίας».

    Είπε ακόμη ότι «η επίσκεψη αυτή έχει και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα», προσθέτοντας ότι «χαίρομαι πολύ που ξεκινώ από την Κύπρο, όπου στο χώρο της παιδείας είναι η πιο στενή συνεργασία, μας ενώνει πάνω απ όλα η γλώσσα και ο πολιτισμός, βασικοί άξονες της παιδείας».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Ο ενεργειακός τομέας είναι για την Κυβέρνηση πρωταρχικής σημασίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας κατά την τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου και των Μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο Προεδρικό το μεσημέρι.

    Ο επαρκής και ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας μας με όσο το δυνατό μικρότερη επιβάρυνση στην οικονομία και το περιβάλλον όπως και η ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας θα συμβάλουν στην οικονομική πρόοδο της πατρίδας μας, πρόσθεσε.

    ``Η προώθηση της δημιουργίας του Ενεργειακού Κέντρου καθώς και η μεγαλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ορθολογική χρήση της ενέργειας συνιστούν βασικούς μας στόχους``.

    Η σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), πρόσθεσε, προβλέπεται από τους περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμους του 2003-2008.

    Η πρώτη εξαετής θητεία από τη δημιουργία της ΡΑΕΚ ολοκληρώθηκε στις 20 Ιανουαρίου, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας για να προσθέσει ότι το έργο που έχει επιτελέσει η πρώτη Επιτροπή είναι σημαντικό και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και το μέλος της απερχόμενης Επιτροπής. Εχουν, συνέχισε, ήδη τεθεί μέσα από τις δραστηριότητες τους τα θεμέλια για μια ισορροπημένη και δημιουργική ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας.

    [04] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΚΥΠΡΟΣ ΑΙΤΗ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Εξαμελής αντιπροσωπεία της οργάνωσης ``Εθελοντές Γιατροί - Κύπρος`` αναχωρεί αύριο για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Αϊτής για παροχή ιατρικής περίθαλψης και μεταφορά φαρμακευτικής βοήθειας στους πληγέντες από τον πρόσφατο σεισμό.

    Σκοπός της αποστολής είναι να προσφέρει άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παράλληλα να γίνει διερεύνηση της δυνατότητας παροχής βοήθειας σε μακροχρόνια βάση δημιουργώντας υποδομές, όπως π.χ. ιατρικό κέντρο, οικοτροφείο για τα ορφανά παιδιά, λειτουργία επισιτιστικών προγραμμάτων ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κριθεί αναγκαίο, αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης.

    Η ομάδα, που αναχωρεί στις 1030 για την Αϊτή, μέσω Παρισιού και Δομινικανής Δημοκρατίας αποτελείται από τους Δρ Μάριο Θεοδώρου, Δρ Ολγα Σοφοκλέους, Νικόλα Ιωάννου, Κωνσταντίνα Ρουσιά, Νικόλα Παπαχρυσοστόμου και τη φωτορεπόρτερ Κάτια Χριστοδούλου, η οποία πέραν της συμμετοχής της στο πρόγραμμα της αποστολής θα καλύψει και φωτοδημοσιογραφικά το όλον εγχείρημα.

    Η αποστολή θα παραμείνει στην Αϊτή για δέκα περίπου μέρες και πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση και στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 2 February 2010 - 14:29:13 UTC