Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΓ ΟΗΕ - ΕΝΟΧΛΗΣΗ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

    Θα χρειαστούμε ακόμη περισσότερο κουράγιο και αποφασιστικότητα στην περίοδο που έχουμε μπροστά μας ώστε να υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη στις συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, προσθέτοντας πως τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να παρέχουν κάθε βοήθεια που μπορούν.

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου που έδωσε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Μπαν είπε πως η Κύπρος χρειάζεται δέσμευση, όραμα και ευελιξία.

    «Αυτό είναι που διαισθάνθηκα σήμερα εδώ δυο ηγέτες που αγωνίζονται για να εδραιώσουν ένα καλύτερο μέλλον για το λαό. Είμαι ενθαρρυμένος που οι δύο ηγέτες με έχουν προσωπικά διαβεβαιώσει για την κοινή δέσμευσή τους για μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

    Τους επαίνεσε τόσο για την ισχυρή τους δέσμευση όσο και για την ισχυρή τους αποφασιστικότητα, σημειώνοντας πως ήλθε στην Κύπρο για να επιδείξει την προσωπική του δέσμευση για μια διαδικασία υπό τους Κύπριους και για τους Κύπριους για επανένωση του νησιού. «Και ήθελα να είμαι εδώ τώρα γιατί αναγνωρίζω πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να κτίζουμε το μομέντουμ πάνω σε αυτό που έχουν πετύχει μέχρι τώρα οι ηγέτες», επεσήμανε.

    Είπε πως είχε μια παραγωγική και εποικοδομητική ημέρα και πρόσθεσε: Εχω πει πως ο κόσμος παρακολουθεί. Σήμερα ο κόσμος βλέπει δυο ηγέτες να ορθώνονται έναντι της πρόκλησης», πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως κανένας δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι οτιδήποτε από αυτά είναι εύκολο. «Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν είναι ποτέ (εύκολες). Αλλά έχει ωριμάσει ο χρόνος για να δώσουμε ώθηση προς τα μπροστά. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί οι δυο ηγέτες μπορούν να πετύχουν μια κοινά επωφελή λύση», υπογράμμισε.

    Ανέφερε πως «για δεκαετίες ο κόσμος έχει ακούσει για το κυπριακό πρόβλημα. Τώρα είναι η ώρα για λύση του Κυπριακού».

    Επεσήμανε πως τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να παρέχουν όλη τη στήριξη που μπορούν, προσθέτοντας πως ωστόσο αυτή είναι μια διαδικασία από το λαό της Κύπρου για το λαό της Κύπρου.

    «Μεταφέρω την υποστήριξη του κόσμου για την Κύπρο στην καρδιά μου. Αλλά το μέλλον της Κύπρου είναι στα χέρια σας», σημείωσε.

    Είπε πως μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, οι δυο ηγέτες του ζήτησαν να διαβάσει μια δήλωση εκ μέρους τους.

    Στη δήλωση αναφέρονται τα εξής:

    Εμείς, ως οι δυο ηγέτες, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την επίσκεψη του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, που επιδεικνύει το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος υπό την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ.

    Λαμβάνοντας αυτή την ευκαιρία, εκφράζουμε την εκτίμησή μας προς τον Γενικό Γραμματέα για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών όπως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας και για τις προσπάθειες που στοχεύουν στην εξεύρεση μιας κοινά συμφωνημένης λύσης.

    Οι ομάδες εργασίας που αποτελούνται από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους έχουν αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια για διεξοδική συζήτηση όλων των πτυχών του κυπριακού προβλήματος.

    Εμείς προσωπικά, μαζί με τους συμβούλους μας και τις ομάδες μας, έχουμε εργαστεί επιμελώς για πέραν του ενός έτους επί όλων των κεφαλαίων του κυπριακού προβλήματος. Εχουμε εργαστεί στη βάση μιας ολοκληρωμένης συνολικής προσέγγισης ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο μέχρις ότου συμφωνηθούν όλα. Εχει ήδη επιτευχθεί καλή σύγκλιση σε ορισμένα Κεφάλαια. Για τα υπόλοιπα είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να επιτύχουμε την επιθυμητή πρόοδο.

    Κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουμε εργαστεί σκληρά κατά τη διάρκεια των εντατικών μας διαπραγματεύσεων κυρίως στο Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού Εξουσιών και έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο.

    Εκφράζουμε την ισχυρή μας δέσμευση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί αυτού και επί των υπόλοιπων Κεφαλαίων. Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι με καλή θέληση και αποφασιστικότητα, μπορούμε να πετύχουμε μια λύση στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

    Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι το κυπριακό πρόβλημα έχει παραμείνει άλυτο για πάρα πολύ. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μιας λύσης.

    Υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία τώρα για εξεύρεση μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που θα πρέπει να λάβει πλήρως υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και ανησυχίες τόσο των Ε/κ όσο και των Τ/κ. Γνωρίζουμε πως μια τέτοια διευθέτηση είναι προς το συμφέρον όλων και ότι θα επιφέρει τελικά ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στο κοινό μας σπίτι την Κύπρο».

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΓ ΟΗΕ - ΕΝΟΧΛΗΣΗ

    Την ενόχληση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνάντηση που είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην κατ` ιδίαν συνάντηση που είχε για μισή ώρα με τον κ. Μπαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ και του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους συνεργάτες τους.

    Η συνάντηση άρχισε στις 13.35 και έληξε στις 14.35.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε στον ΓΓ την έντονη δυσφορία της Κυβέρνησης για ``αθέτηση των όσων είχαν συμφωνηθεί`` στο πρόγραμμα επίσκεψης του επικεφαλής του ΟΗΕ στην Κύπρο και συγκεκριμένα για την πραγματοποίηση της συνάντησης του με τον κ. Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα κι όχι στην οικία του Τ/κ ηγέτη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 1 February 2010 - 18:29:13 UTC