Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΟΙΚ ΧΡΕΟΓΡΑΦΟ ΕΚΔΟΣΗ
  • [04] ΥΠΟΘΕΣΗ «ΗΛΙΟΣ» - ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ να επισκεφτεί την Κύπρο καλωσόρισαν δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει και επιδιώκει να αξιοποιήσει την παρουσία του ΓΓ στην Κύπρο ώστε να προωθηθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η Κυβέρνηση καλωσορίζουν το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην Κύπρο», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

    Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε πως η επίσκεψη του κ. Μπαν στην Κύπρο αποτελεί ακόμα ένα γεγονός που αποδεικνύει ότι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό είναι ψηλά στις προτεραιότητες του ΟΗΕ και απασχολεί τη διεθνή κοινότητα.

    «Σε αυτό», όπως είπε, «συνηγορεί η κινητικότητα και το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται διεθνώς για το Κυπριακό ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης πολιτικής που ακολουθείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», η οποία, «στόχευσε και πέτυχε», όπως πρόσθεσε, «την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα για στήριξη και συμβολή στις προσπάθειες που οι δυο κοινότητες καταβάλλουν για επίτευξη λύσης, της οποία το περιεχόμενο διαμορφώνεται από τους Κυπρίους και στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979 για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο γίνεται σε μια περίοδο αυξημένης διεθνής κινητικότητας γύρω από το Κυπριακό.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε την επίσκεψη στην Κύπρο του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και τις πρόσφατες δηλώσεις του αναφορικά με το Κυπριακό στα πλαίσια της ετήσιας ανασκόπησης του έργου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, την επικείμενη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Κίνας η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την πρόθεση της προεδρίας των ΗΠΑ για διορισμό προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, η δημιουργία ομάδας παρακολούθησης Κυπριακού υπό τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ΕΕ και το διορισμό απεσταλμένου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξελίξεις οι οποίες, όπως είπε, αποτελούν «τεκμήρια και γεγονότα που μαρτυρούν ότι η πολιτική που ακολουθείται στο Κυπριακό έχει φέρει το Κυπριακό σε ένα από τα κέντρα του διεθνούς ενδιαφέροντος για επίλυση και επανένωση της Κύπρου».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως το θέμα του προγράμματος της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, όπως άλλωστε και η ίδια η επίσκεψη του ΓΓ, αποτελούν θέματα που ανακοινώνονται από τη Γενική Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβίβασε κάποιες απόψεις προς το ΓΓ του ΟΗΕ ενόψει της επίσκεψης του στην Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως οι θέσεις της ε/κ πλευράς είναι πολύ καλά γνωστές καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συναντήσεις που είχε με το ΓΓ ενημέρωσε για τις θέσεις, τις απόψεις και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ε/κ πλευρά.

    Κληθείς να διευκρινίσει εάν τις 3-4 τελευταίες μέρες διαβιβάστηκαν κάποιες απόψεις του Προέδρου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Στεφάνου αρκέστηκε να αναφέρει ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ και γενικότερα με τον ΟΗΕ.

    Επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί την εμπλοκή του διεθνούς οργανισμού στις προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    «Αλλωστε είναι μέσα στα πλαίσια των ΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που διεξάγονται οι συνομιλίες, όχι μόνο τώρα αλλά διαχρονικά» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως ως εκ τούτου η Κυβέρνηση επιθυμεί «και την υλοποίηση των ψηφισμάτων και τη βοήθεια έτσι όπως διατυπώνεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ» για να επιτευχθεί η λύση.

    Σε ερώτηση για το κατά πόσο η Κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις προς την ε/κ πλευρά, ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε πως η ε/κ πλευρά δεν ανησυχεί για τίποτα, καθώς έχει ξεκάθαρες θέσεις «και για τη διαδικασία και για το ρόλο που ο καθένας αναλαμβάνει».

    «Αυτά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, οι Κύπριοι διαμορφώνουν το περιεχόμενο της λύσης μεταξύ τους και από εκεί και πέρα ενεργούμε έτσι ώστε ο διεθνής παράγοντας να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση και πάνω στην ορθή βάση» πρόσθεσε.

    Σε άλλη ερώτηση αν συμπερασματικά η Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι κατάλληλη η συγκυρία καθόδου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως δεν έχει πει κάτι τέτοιο αλλά ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι ευπρόσδεκτος στην Κύπρο και ότι η ε/κ πλευρά θέλει και επιδιώκει να αξιοποιήσει την παρουσία του ΓΓ στην Κύπρο ώστε να προωθηθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση αν η απόφαση για παράταση των εντατικών συνομιλιών με την αυριανή συνάντηση Χριστόφια Ταλάτ λήφθηκε επειδή δεν σημειώθηκαν συγκλίσεις και ως μια ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη έστω και ελάχιστων συγκλίσεων ή επειδή υπάρχει περιθώριο συγκλίσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως «η Κυβέρνηση λέει ότι όταν καταβάλλεις προσπάθειες για να λύσεις ένα πρόβλημα και συνεχίζεις αυτές τις προσπάθειες, σημαίνει ότι υπάρχει και προοπτική».

    Ερωτηθείς αν τελικά, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, επιβεβαιώνεται η θέση της αντιπολίτευσης, ότι έπρεπε να υπάρχει παράλληλη διαπραγμάτευση κεφαλαίων ώστε να είναι πράγματι συνολική η εικόνα για τη μελλοντική πορεία των συνομιλιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως το γεγονός ότι για όλες αυτές τις μέρες γίνεται συζήτηση και διαπραγμάτευση πάνω σε ένα τεράστιας σημασίας θέμα όπως είναι η διακυβέρνηση, αυτό καταδεικνύει ότι διεξάγεται εργασία σε βάθος, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν περισσότερες συγκλίσεις.

    Ο κ. Στεφάνου υπέδειξε πως η πτυχή της διακυβέρνησης έχει πολλές ενότητες και υποενότητες, υπενθυμίζοντας ότι στον πρώτο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων είχαν γίνει 16 συναντήσεις για να καλυφθεί αυτό το θέμα, «το οποίο είναι και μεγάλο σε εύρος και έχει και μεγάλη σημασία, για τη λειτουργικότητα της λύσης στο Κυπριακό» όπως είπε.

    Υπενθύμισε ακόμη ότι σε όλη τη διαδρομή των απευθείας διαπραγματεύσεων έχουν συζητηθεί όλα τα θέματα, αναφέροντας πως σε κάποια διαπιστώθηκαν κάποιες συγκλίσεις, ενώ σε άλλα διαπιστώθηκε η μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοτήτων για αυτό και δεν κατέστη εφικτό να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

    «Αλλά εν πάση περιπτώσει», πρόσθεσε, «μέσα από αυτή τη διαδικασία προσπαθούμε να πετύχουμε συγκλίσεις όπου μπορούμε να πετύχουμε συγκλίσεις στα ξεχωριστά θέματα, για να μπορέσουμε, έχοντας ένα στέρεο έδαφος και αφού έχουμε μια πλήρη εικόνα για την κάθε πτυχή του Κυπριακού, να προχωρήσουμε παρακάτω».

    Υπενθύμισε παράλληλα ότι οι προτάσεις που η ε/κ πλευρά είχε καταθέσει σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση αποτελούσε ουσιαστικά μια σύνοψη των προτάσεων για τη διακυβέρνηση που είχε καταθέσει στη συζήτηση για το θέμα της διακυβέρνησης.

    Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης των εντατικών συνομιλιών εφόσον δεν έχουν συζητηθεί κεφάλαια που είχε συμφωνηθεί να συζητηθούν, ενδεχόμενο που αφήνει να εννοηθεί και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ μέσα από τις δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως «αυτοί που αποφασίζουν για τη διαχείριση του θέματος της διαπραγμάτευσης είναι οι διαπραγματευτές, δηλαδή ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ» υποδεικνύοντας πως «είναι και αυτό κομμάτι εκείνου που λέμε διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας».

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έδωσε θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 31 Ιανουαρίου, μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.

    Στόχος της επίσκεψης είναι να επιδειχθεί η προσωπική υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα στις προσπάθειες των δύο ηγετών και να συζητήσει μαζί τους και τον ειδικό του σύμβουλο, πως τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν καλύτερα να βοηθήσουν τις προσπάθειές τους.

    [03] ΥΠΟΙΚ ΧΡΕΟΓΡΑΦΟ ΕΚΔΟΣΗ

    Την επιτυχή έκδοση από την Κυπριακή Δημοκρατία 10ετούς μεσοπρόθεσμου ευρωπαϊκού χρεογράφου ύψους 1 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,62% και ημερομηνία έκδοσης το Φεβρουάριο του 2010, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Η πραγματική απόδοση των 10ετών χρεογράφων στον επενδυτή είναι 4,683%.

    Παρουσιάζοντας την έκδοση σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σταυράκης χαρακτήρισε την επιτυχία της έκδοσης ως ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία και σημείωσε ότι η έκδοση των κυπριακών χρεογράφων στις 125 μονάδες περιθώριο (spread), σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα που είναι η βάση σύγκρισης και έναντι των 350 μονάδων spread του ελληνικού ομολόγου, όπως και των 150 μονάδων του ιρλανδικού, θεωρείται επιτυχία.

    «Την Τετάρτη ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα, κατέρρευσαν τα χρεόγραφα της Ελλάδας, τα βιβλία (προσφορών) άνοιξαν στις 10 το πρωί. Αποφασίσαμε να πάμε για ένα πολύ ανταγωνιστικό περιθώριο, 125 μονάδες βάσης. Η Ελλάδα, για 5 χρόνια δανείστηκε με 350 μονάδες περιθώριο. Η Ιρλανδία με ψηλότερο δείκτη φερεγγυότητας από Κύπρο έχει 150 μονάδες», είπε ο κ. Σταυράκης και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση στο περιθώριο. «Πέρσι η έκδοση ήταν 130 μονάδες για 4 χρόνια, φέτος σε πολύ χειρότερες συνθήκες, δανειστήκαμε για 10 χρόνια με 125 μονάδες βάσης», σημείωσε.

    Οπως είπε, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, έχει δημιουργηθεί μια καμπύλη απόδοσης, που είναι σημαντική για να μειωθεί το κόστος δανεισμού. Πιθανόν, είπε ο κ. Σταυράκης, η επόμενη έκδοση να είναι διάρκειας 7 ή 5 χρόνων.

    Εξίσου σημαντικό είναι ότι με έκδοση καλύπτουμε σχεδόν 100% όλες τις ανάγκες δημοσίου μέχρι το Νοέμβριο, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Η έκδοση απευθύνθηκε κυρίως, σε ξένους επενδυτές.

    [04] ΥΠΟΘΕΣΗ «ΗΛΙΟΣ» - ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

    Μάταια ο αεροσυνοδός Ανδρέας Προδρόμου εξέπεμπε σήμα κινδύνου Mayday-Mayday-Mayday την 14η Αυγούστου 2005 λίγο πριν την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους της Ηλιος στο Γραμματικό, αφού κανένας δεν τον άκουσε, όπως αναφέρθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

    Η απέλπιδα προσπάθεια του Προδρόμου, που φαίνεται να ήταν ο άντρας ο οποίος μπήκε στο πιλοτήριο και εξέπεμψε το σήμερα κινδύνου, ακούστηκε κατά τη δίκη στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της κατάθεσης του μάρτυρα της κατηγορούσας Αρχής Ηλία Νικολαϊδη, ο οποίος ανέλυσε τις καταγραφές που υπήρχαν στον Καταγραφέα Φωνών Πιλοτηρίου (Cockpit Voice Recorder - CVR).

    Οπως εξήγησε ο κ. Νικολαϊδης, η επικοινωνία των χειριστών του αεροσκάφους είτε με τον Πύργο Ελέγχου είτε με τους πιλότους άλλων αεροσκαφών (ενδοεπικοινωνιακά) γίνεται από το ίδιο κουμπί, και ο χειριστής καθορίζει τη θέση του κουμπιού αυτού ανάλογα με το πού θέλει να απευθυνθεί, δηλαδή άλλη είναι η θέση για επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου και άλλη για ενδοεπικοινωνία με τους άλλους πιλότους.

    Από τα στοιχεία που υπάρχουν, είπε, ο Προδρόμου είχε πατήσει το κουμπί αυτό για ενδοεποικοινωνία. Ωστόσο σε καμία από τις άλλες πτήσεις δεν είχε ακουστεί το σήμα κινδύνου Mayday Mayday Mayday, που ακούγεται σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις από το CVR.

    «Εάν ακουγόταν αυτή η εκπομπή Mayday-Mayday-Mayday σε οποιαδήποτε συχνότητα όλοι θα μιλούσαν για αυτό, θα προσπαθούσαν να βρουν ποιος, πού, πότε. Κανένας δεν του άκουσε από τις υπόλοιπες πτήσεις», είπε ο κ. Νικολαϊδης, προσθέτοντας πως «αν ακουγόταν θα ενεργοποιείτο το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας, αφού σημαίνει ότι κάποιος συνάδελφός μας κινδυνεύει».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 28 January 2010 - 16:29:12 UTC