Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΓΓ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
  • [04] ΥΠΟΙΚ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 2010

  • [01] ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Συνεχίστηκε την Τρίτη η συζήτηση για τη διακυβέρνηση και την κατανομή των εξουσιών στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των εντατικών διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε δήλωσή του μετά τη λήξη της συνάντησης, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διάφορες ιδέες που έχουν κατατεθεί για το συγκεκριμένο θέμα και ότι θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους και κατά την Τετάρτη.

    Ερωτηθείς από ποιον κατατέθηκαν οι ιδέες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι ιδέες έρχονται στο προσκήνιο και ότι οι ηγέτες τις συζητούν, τις υιοθετούν ή τις εγκαταλείπουν από οπουδήποτε κι αν προέρχονται. Κυρίως, είπε, οι ιδέες έρχονται από τις δύο πλευρές και δουλεύουν σε αυτές τις ιδέες. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά άτομα που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν σχόλια για διαφορετικές ιδέες.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ντάουνερ διευκρίνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν καταθέτουν τίποτα στο τραπέζι, αλλά αυτό το κάνουν μόνο οι δύο ηγέτες και οι ομάδες τους.

    Ερωτηθείς πότε θα υπάρξει συζήτηση για τα θέματα της οικονομίας, της ΕΕ και του περιουσιακού, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να μπει σε λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο, ενώ εξήγησε ότι οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα από διάφορα ζητήματα, σε διαφορετικά επίπεδα. Εξήγησε ότι ένα από τα επίπεδα είναι η ολομέλεια όπου συμμετέχουν όλοι οι σύμβουλοι και αρκετά μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε ότι ένα άλλο επίπεδο είναι αυτό στο οποίο συναντώνται οι δύο ηγέτες με τους δύο ειδικούς συμβούλους τους, τον ίδιο και το κ. Ζεριχούν. Οπως εξήγησε, σε ένα άλλο επίπεδο, οι δύο ηγέτες έχουν κατ ιδία συναντήσεις.

    «Μέσα σε αυτά τα διαφορετικά επίπεδα υπήρξε η ευκαιρία να συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ζητημάτων, για το οποίο δεν θα ήταν σωστό ή βοηθητικό εκ μέρους μας αν μπαίναμε σε λεπτομέρειες», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

    Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες που φέρουν τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν να φθάνει στην Κύπρο την Κυριακή, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι το πρόγραμμα του ΓΓ καθορίζεται πλήρως στη Νέα Υόρκη και όχι στη Λευκωσία και ότι είναι αρμοδιότητα του γραφείου του στη Νέα Υόρκη να ανακοινώσει οποιοδήποτε ταξίδι του.

    Ερωτηθείς κατά πόσο συζήτησε με τους δύο ηγέτες για την ενδεχόμενη επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και για το ενδεχόμενο χωριστών συναντήσεων, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι με τους δύο ηγέτες περνά πολύ χρόνο και ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και του ΓΓ γραμματέα του Οργανισμού προκύπτει συχνά στις συζητήσεις.

    «Θέλω να επαναλάβω αυτό που λέμε εδώ και καιρό όσον αφορά τα Ηνωμένα Εθνη: Δεν παίζουμε το παιχνίδι της διαμεσολάβησης και της επιδιαιτησίας εδώ. Ο ρόλος μας είναι να βοηθούμε τους ηγέτες με τη διαδικασία στο βαθμό που επιθυμούν να έχουν βοήθεια», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

    Επανέλαβε ότι είναι σημαντικό για τον κόσμο να καταλάβει ότι όλοι από τον ΓΓ και κάτω δεν παίζουν το παιχνίδι της διαμεσολάβησης και της επιδιαιτησίας. Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν προτείνει σε κανένα στάδιο να γίνει αυτό, ούτε απείλησαν ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, ούτε θεωρούν παραγωγικό να το κάνουν.

    «Βοηθούμε με τον τρόπο που οι δύο ηγέτες επιθυμούν να βοηθούμε και αυτό πραγματικά είναι η αρχή και το τέλος», ανέφερε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξει τρίτος γύρος εντατικών διαπραγματεύσεων, ο κ. Ντάουνερ παρέπεμψε στα όσα θα πουν οι δύο ηγέτες αύριο μετά την ολοκλήρωση αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στις λεγόμενες εκλογές που αναμένεται να γίνουν τον Απρίλιο στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι αυτό προφανώς λαμβάνεται υπόψη στην όλη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι παρ όλα αυτά, οι δύο ηγέτες θα αποφασίσουν πότε επιθυμούν να ξανασυναντηθούν.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΓΓ ΟΗΕ

    ``Συνεχίστηκαν και σήμερα οι συζητήσεις και θα συνεχιστούν και αύριο``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ερωτηθείς για τις συνομιλίες που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου των εντατικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, από την οικία του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν υπήρξαν εξελίξεις κατά τη σημερινή μέρα των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όταν θα έχουμε εξέλιξη προς δημοσίευση θα το κάνω».

    Σε ερώτηση κατά πόσο επίκειται η μετάβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``δεν είμαι ο αρμόδιος να ανακοινώσω επίσημα την κάθοδο του Γενικού Γραμματέα``.

    Αρμόδια, είπε, είναι τα Ηνωμένα Εθνη.

    [03] ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΓΓ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Λονδίνο, με μια «πολύ καλή συνάντηση», όπως ο ίδιος είπε, με τον ΓΓ της Κοινοπολιτείας Kamalesh Sharma.

    Υπάρχουν πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και η Κύπρος σαν μέλος της Κοινοπολιτείας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, είπε ο κ. Κυπριανού. «Ανάλογα με τις δυνατότητες μας και μέσα στα πλαίσια της ΕΕ δίνουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη βοήθεια», σημείωσε.

    Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε το ΓΓ της Κοινοπολιτείας για το Κυπριακό και τη διαδικασία επίλυσης του και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη σύνοδο της Κοινοπολιτείας για οικονομικά θέματα, που θα γίνει στη Λεμεσό το φθινόπωρο.

    [04] ΥΠΟΙΚ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 2010

    Οι μεγάλες προκλήσεις για τον τουρισμό παραμένουν, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης από το βήμα του Παγκύπριου Τουριστικού Φόρουμ 2010, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λευκωσία.

    Κατά την παρουσίαση του χρηματοοικονομικού πλαισίου για στήριξη και ανάπτυξη του τουρισμού, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «είναι γνωστό ότι οι αφίξεις των τουριστών στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μια πτωτική τάση», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι και «τα έσοδα από τον τουρισμό τα τελευταία δύο χρόνια σημειώνουν μια ακόμη μεγαλύτερη πτώση».

    «Αυτή η εικόνα», πρόσθεσε, «δείχνει την αδυναμία μας να προσελκύσουμε τουρίστες ψηλής αγοραστικής δύναμης και ψηλών εισοδημάτων». Το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η Κύπρος, συνέχισε, δεν είναι πλέον ανταγωνιστικό σε σύγκριση με το προϊόν που προσφέρουν οι άλλες ανταγωνιστικές χώρες της Κύπρου, «με αποτέλεσμα να χάνουμε σοβαρό μερίδιο αγοράς ετησίως».

    Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος είναι πιο ακριβός προορισμός σε σύγκριση με τις άλλες ανταγωνιστικές χώρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 26 January 2010 - 20:29:10 UTC