Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΦΟΝΟΣ Α.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ - ΥΠΟΠΤΟΙ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
  • [03] ΥΠΕΣ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τις δηλώσεις για το Κυπριακό του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια απολογισμού του Υπουργείου του για το 2009, χαιρέτισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, δηλώνοντας πως πρόκειται για ένα ``γεγονός, που αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, το θερμό ενδιαφέρον της Ρωσίας αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα``.

    ``Θα θέλαμε``, είπε ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ``να χαιρετίσουμε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του κ. Λαβρόφ, ο οποίος εκτενώς αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για ανασκόπηση του 2009``.

    Αυτό, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι ένα ``γεγονός, που αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, το θερμό ενδιαφέρον της Ρωσίας αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα``.

    ``Ο κ. Λαβρόφ``, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, ``επανέλαβε στις δηλώσεις του, ότι οι θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό στηρίζονται σε αρχές και ειδικά στα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών``.

    ``Επανέλαβε, επίσης``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``τη στήριξη, που η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει στη διαπραγματευτική διαδικασία, που αναπτύσσεται στην Κύπρο, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια και του Τουρκοκυπρίου ηγέτη κ. Ταλάτ, για εξεύρεση μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό``.

    ``Ο κ. Λαβρόφ``, δήλωσε ο Εκπρόσωπος, ``επανέλαβε και την υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στην τακτική που ακολουθείται στη διαπραγμάτευση, για διαπραγμάτευση δηλαδή `από το απλό στο σύνθετο`, διότι έτσι, όπως ο κ. Λαβρόφ -ένας άνθρωπος πολύ έμπειρος στις διαπραγματεύσεις- έχει δηλώσει, επιτρέπει, στο βαθμό που επιλύονται σχετικά απλά ζητήματα, να ενισχύεται η εμπιστοσύνη και, κατ` αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επίλυση δύσκολων θεμάτων``.

    ``Πολύ σημαντική είναι και η αναφορά του κ. Λαβρόφ``, όπως είπε ο Εκπρόσωπος, ``για την επιμονή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη θέση ότι η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να γίνει χωρίς επιδιαιτησίες, χωρίς πίεση έξωθεν και χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα``.

    ``Οπως ο ίδιος ο κ. Λαβρόφ έχει πει``, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``αυτές οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν στο παρελθόν κατά τη διαμόρφωση του σχεδίου Ανάν και κατέρρευσαν, άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τώρα``.

    ``Θα ήθελα ξανά``, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ``να ευχαριστήσουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία για τις θέσεις αρχών, που έχει στο Κυπριακό, τις ξεκάθαρες θέσεις που έχει, γνωρίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να προέρχονται από μία χώρα, που είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με σημαντικό ρόλο και λόγο στη διεθνή πολιτική σκηνή``.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα περί πιέσεων προς την Κύπρο από το εξωτερικό ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως ``όντως ο κ. Λαβρόφ διαπιστώνει κάποιες προθέσεις για άσκηση πιέσεων``.

    ``Εγώ``, τόνισε, ``θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση, που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει, ότι εμείς δεν είμαστε επιδεκτικοί σε πιέσεις, το έχουμε ξεκαθαρίσει πάρα πολλές φορές, το ξεκαθαρίζουμε και τώρα, όπως ξεκαθαρίζουμε και την επιμονή μας για μια λύση, που να προέρχεται από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους``.

    ``Και, επειδή γίνεται και πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``αναφορικά με αυτήν τη διαδικασία, θα ήθελα ξανά να υπενθυμίσω ότι αυτό δεν σημαίνει πως μένει έξω η Τουρκία από τις ευθύνες της και ότι ο διεθνής παράγοντας δεν έχει ρόλο να διαδραματίσει στο Κυπριακό``.

    ``Αυτά για εμάς``, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``είναι ξεκάθαρα, ήσαν ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή, υπάρχουν στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και εφαρμόζεται από την πρώτη ημέρα από την οποία ο κ. Χριστόφιας ανέλαβε τα καθήκοντά του``.

    ``Η λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``σημαίνει ότι οι Κύπριοι θα βρούνε λύση χωρίς επιδιαιτησίες, χωρίς έξωθεν επεμβάσεις, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, αλλά, ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή έχουμε αποδυθεί σε μια διεθνή εκστρατεία, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, να ασκηθούν επιρροές και πίεση πάνω στην Τουρκία για να αλλάξει τη στάση της και για να εργασθεί προς την ορθή κατεύθυνση για λύση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979, που προνοούν για λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας``.

    ``Αυτή η διεθνής εκστρατεία``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``αναλήφθηκε από την πρώτη στιγμή -κατά την οποία ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- και προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει ρόλο και λόγο να διαδραματίσει και επιμένουμε σε αυτό, αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις σημαντικών χωρών, που μπορούν να ασκήσουν επιρροή και επίδραση στην Τουρκία, για να αλλάξει τη στάση της``.

    [02] ΦΟΝΟΣ Α.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ - ΥΠΟΠΤΟΙ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανανέωσε το διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον των Αντρέα Γρηγορίου, Θεοφάνη Χατηγεωργίου και Κώστα Προεστού, σε σχέση με την υπόθεση δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος «Διας» , Αντη Χατζηκωστή, στις 11 Ιανουαρίου 2010.

    Η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται ο Αντρέας Γρηγορίου, ο οποίος είναι τραυματίας μετά από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο αυτοκίνητο στο οποίο επέμβαινε, στις 25 Δεκεμβρίου 2009.

    [03] ΥΠΕΣ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι το Υπουργείο του βρίσκεται σε διάλογο με την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για να θωρακιστεί περισσότερο ο κηδεμόνας τουρκοκυπριακών περιουσιών, προσθέτοντας πως η απόφαση του Βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς θα είναι χρήσιμη στη συζήτηση που γίνεται για το περιουσιακό.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών σεμιναρίου στη Λάρνακα, ο Υπουργός Εσωτερικών κλήθηκε να αναφέρει κατά πόσον αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο του φορέα τουρκοκυπριακών περιουσιών. «Είμαστε σε ένα διάλογο με τη Νομική Υπηρεσία για να πάρουμε μέτρα ώστε να θωρακίσουμε τον κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών περιουσιών» είπε ο κ. Συλικώτης.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς να επηρεάσει το θέμα αυτό, ο Υπουργός είπε πως «υπάρχουν υποθέσεις και κάνουμε χειρισμούς με τη Νομική Υπηρεσία. Συζητούμε για να κάνουμε αλλαγές οι οποίες θα θωρακίσουν περισσότερο τον κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών» ανέφερε αποφεύγοντας ωστόσο να αναπτύξει περαιτέρω τους τρόπους θωρακισμού του κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών.

    Ερωτηθείς για την υπόθεση Αποστολίδη - Οραμς ο Υπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «ότι η απόφαση είναι ένα πολιτικό και νομικό εργαλείο απέναντι στην υπεράσπιση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των νόμιμων ιδιοκτητών των ελληνοκυπρίων. Επίσης εκείνο που βγαίνει ξεκάθαρα και μέσα από την απόφαση είναι αυτό που στηρίζεται η θέση της πλευράς μας πως το πρώτο δικαίωμα στην διαχείριση των περιουσιών πρέπει να την έχει ο ιδιοκτήτης» είπε και σημείωσε ότι «αυτή είναι η θέση που προβάλλουμε στη συζήτηση για το περιουσιακό».

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «η απόφαση αυτή θα είναι χρήσιμη σε αυτή τη συζήτηση που γίνεται για το περιουσιακό».

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

    Εκτός συνέχειας από το Αυστραλιανό Όπεν έμεινε ο Μάρκος Παγδατής, αφού εγκατέλειψε τον αγώνα με τον Αυστραλό Λέιτον Χιούιτ όταν βρισκόταν ήδη πίσω με 1-0 στα σετ (6-0) και στη διάρκεια του δευτέρου έχανε με 4-2, αν και ήταν η σειρά του να σερβίρει.

    Ο Παγδατής ένιωσε έντονες ενοχλήσεις στον ώμο, οι οποίες δεν τον άφηναν να έχει τα χτυπήματα που θέλει και βλέποντας ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τόσο υψηλό επίπεδο, με τον ώμο του να τον ταλαιπωρεί, αποφάσισε να εγκαταλείψει τον αγώνα.

    «Ο Μάρκος είναι μεγάλος παίκτης, αλλά δεν μπορούσε να αγωνιστεί

    περισσότερο καθώς τον τραβούσε ο ώμος του και δεν ήθελε να ρισκάρει» είπε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Λέιτον Χιούιτ που με αυτόν τον τρόπο

    κατέκτησε την πρώτη νίκη του απέναντι στον Παγδατή. Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε στη συνέχεια: «Έχει αποδείξει ότι μπορεί να με κερδίσει.

    Σήμερα ήθελα να δείξω στον κόσμο ότι μπορώ να τον κερδίσω, αλλά ο Μάρκος δεν ολοκλήρωσε το παιχνίδι. Μου ευχήθηκε καλή επιτυχία στη

    συνέχεια του τουρνουά».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 23 January 2010 - 14:29:11 UTC