Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ
  • [02] ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ

    Τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων, ανασκόπησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ κατά τη συνάντηση τους την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο. Χριστόφιας και Ντάουνερ συζήτησαν, επίσης, την επίσκεψη εργασίας του Προέδρου στην Αθήνα, καθώς και τις προετοιμασίες για το δεύτερο γύρο των εντατικών διαπραγματεύσεων της ερχόμενης εβδομάδας, με τον αξιωματούχο των ΗΕ να επαναλαμβάνει ότι παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε πως κατά τη σημερινή συνάντηση τούς δόθηκε η ευκαιρία να ανασκοπήσουν το «πού βρισκόμαστε στις συνομιλίες, και προφανώς, προβαίνοντας σε κάποιες προετοιμασίες για τις εντατικές διαβουλεύσεις της επόμενης εβδομάδας, που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη». «Συνεπώς, εστιάσαμε σημαντικά σε αυτό το θέμα, και είχα και την ευκαιρία να ακούσω από τον κ. Χριστόφια σχετικά με την επίσκεψή του στην Ελλάδα», είπε.

    Ερωτηθείς για το τι να αναμένεται από το δεύτερο γύρο των εντατικών, ο κ. Ντάουνερ είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε. «Είμαστε θετικοί σχετικά με τη διαδικασία, με τους δύο γύρους των εντατικών συνομιλιών, και είναι μια ευκαιρία για τους δύο ηγέτες να περάσουν τρεις ολόκληρες ημέρες μαζί, όπως έκαναν την περασμένη εβδομάδα, να επικεντρωθούν πραγματικά στο θέμα της διακυβέρνησης, του διαμοιρασμού των εξουσιών, της οικονομίας και της ΕΕ, και να δουν σε τι μπορούν να συμφωνήσουν, όπως επίσης να δουν αν μπορούν να συνεχίσουν και να πάρουν αυτή τη διαδικασία μπροστά», δήλωσε ο κ. Ντάουνερ.

    Ερωτηθείς αν ανησυχεί μήπως η διαδικασία δεν προχωρήσει, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε αρχικά ότι δεν θα ήθελε να μπει σε ένα παιγνίδι προβλέψεων, παρά ταύτα δήλωσε: «Εχω επανειλημμένως πει ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος πως στο τέλος οι δύο ηγέτες θα είναι σε θέση να διαπραγματευτούν μια συμφωνία. Ομως», πρόσθεσε, «είναι αναπόφευκτα μια χρονοβόρα διαδικασία, όπως μπορείτε να δείτε».

    [02] ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ

    Με δήλωση εκπροσώπου του, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στη σημασία της χθεσινής απόφασης του εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδη Οραμς και τονίζει ότι το «πολύπλοκο και ευαίσθητο» θέμα των περιουσιών μπορεί να βρει την πλήρη λύση του στα πλαίσια μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και καλεί όλους τους Κυπρίους να υποστηρίξουν πλήρως τις προσπάθειες των δυο ηγετών, σημειώνοντας ότι η Βρετανία υποστηρίζει πλήρως τους δύο ηγέτες.

    Το πλήρες κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής: «Το περιουσιακό είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα και ευαίσθητα θέματα του κυπριακού προβλήματος. Αναγνωρίζουμε τη σημασία αυτής της ετυμηγορίας. Είναι μια νομική παρά πολιτική απόφαση. Πιστεύουμε ότι τελικά το ευαίσθητο θέμα των περιουσιών μπορεί να λυθεί μόνο με μια συνολική διευθέτηση. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε πλήρως τους δυο ηγέτες στις προσπάθειες τους να το επιτύχουν αυτό. Κατανοούμε ότι το περιουσιακό παραμένει μια ευαίσθητη και συγκινητική πτυχή για πολύ κόσμο στην Κύπρο. Μπορεί να επιλυθεί πλήρως με πολιτικά μέσα με μια συνολική λύση του Κυπριακού. Προτρέπουμε όλους τους Κυπρίους να προσφέρουν πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες των δυο ηγετών να εξεύρουν μια συνολική λύση και να επικεντρωθούν στα οφέλη που θα επιφέρει ο τερματισμός της διαίρεσης της νήσου».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 20 January 2010 - 22:29:13 UTC