Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ
  • [02] ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την Τρίτη την ελπίδα «ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης αυτής φάσης των συνομιλιών, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μετακινηθεί από τις θέσεις που εμπεριέχονται στο γνωστό απαράδεκτο έγγραφο ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τέτοιες συγκλίσεις στην πτυχή της διακυβέρνησης, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να εξετάσουμε δημιουργικά και αποτελεσματικά και τις άλλες πολύ σοβαρές πτυχές του κυπριακού προβλήματος».

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης του Αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ και στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «από την πρώτη μέρα των απευθείας διαπραγματεύσεων αποδεικνύουμε καθημερινά με τις προτάσεις που καταθέτουμε τη σταθερή μας δέσμευση σε αυτές τις αρχές, αλλά και την αποφασιστικότητα και ετοιμότητά μας για λύση».

    Σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, που θα αποτελεί το προϊόν της διαπραγμάτευσης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων το συντομότερο, μακριά, όμως, από καταστροφικές επιδιαιτησίες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τις συνέπειες των οποίων γευτήκαμε πικρά το 2004».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέστησε σαφές ότι «με την ίδια καλή θέληση προσήλθαμε και στον πρώτο γύρο των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων και προετοιμαζόμαστε για τον δεύτερο και στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας εντάσσεται και η επίσκεψή μου στην Ελλάδα και οι πολύ καρποφόρες συνομιλίες που είχα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς επίσης και με τους Αρχηγούς όλων των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων».

    Πρόσθεσε ότι «το ίδιο δημιουργική, εγκάρδια και καρποφόρα ήταν η συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που έλαβε χώρα το Σάββατο το βράδυ».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως επέστρεψε από την Ελλάδα «απόλυτα ικανοποιημένος για την κατανόηση που συνάντησα, καθώς και για την πλήρη στήριξη στους χειρισμούς και την πολιτική μας» και εξέφρασε «με την ευκαιρία της αποψινής εκδήλωσης, τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας προς την κρατική και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας καθώς και προς το σύνολο του ελληνικού λαού».

    Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «υπό το βάρος των τετελεσμένων που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και κατοχή, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομοσπονδιακό κράτος ήταν και εξακολουθεί να είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για απαλλαγή από την κατοχή, τερματισμό της διχοτόμησης και επανένωση του τόπου και του λαού».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «εμείς πιστεύουμε και υπερασπιζόμαστε τις παρακαταθήκες που άφησε ο Μακάριος και τον ιστορικό συμβιβασμό με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και για αυτό και αγωνιζόμαστε με συνέπεια και έχουμε την πολιτική βούληση για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, βασισμένη στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο για ένα ομοσπονδιακό δικοινοτικό κράτος».

    Αυτό το δικοινοτικό κράτος, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα αποτελείται από δύο συστατικά μέρη, ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια, και πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

    Πρόσθεσε ότι «η λύση που επιδιώκουμε πρέπει, επίσης, να συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο είπε ότι «αποτελεί τη σπουδαιότερη φυσιογνωμία της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας».

    Οπως είπε, «υπήρξε ο ηγέτης που βρέθηκε στο κέντρο της επικαιρότητας, αλλά και αντιμέτωπος με όλες τις αντιλαϊκές δυνάμεις σε όλες τις ταραχώδεις φάσεις της αιματηρής πορείας του κυπριακού λαού ακόμα και από τη δεκαετία του 1950 και στάθηκε ακοίμητος φρουρός στη μάχη για τη θεμελίωση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «με διαλεκτική σοφία κατόρθωνε, όποτε χρειαζόταν, να βρίσκει τη δύναμη για να υπερνικά τις αδιέξοδες ιστορικές περιπλοκές και με γενναίες αποφάσεις, απαλλαγμένος από βουλησιαρχικά σύνδρομα, να παρακάμπτει τα τραγικά αδιέξοδα».

    Επίσης, «καταξιώθηκε ως οξυδερκής πολιτικός με υψηλό βαθμό πολιτικής κρίσης που τον διέκρινε η διορατικότητα και το θάρρος, τον χαρακτήριζε η εμμονή σε αρχές, η επιμονή και η σταθερότητα στην επίτευξη στόχων, με βασικό κριτήριο πάντοτε την εξυπηρέτηση των πραγματικών συμφερόντων του κυπριακού λαού».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πέραν όλων αυτών, όμως, ο Μακάριος υπήρξε ένας άδολος πατριώτης, ένας λαϊκός ηγέτης με σχεδόν καθολική αποδοχή».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «προβαίνοντας σε μια αδρή αξιολόγηση του έργου του Μακαρίου, καθώς και του ρόλου που διαδραμάτισε ως ο ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί παρά να αναφερθούμε και στο λεπτό και πολύ δύσκολο έργο να ασκεί τα καθήκοντα του ηγέτη ενός κοσμικού δικοινοτικού κράτους και συνάμα εκείνα του προκαθήμενου της ορθόδοξης εκκλησίας της Κύπρου».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο Μακάριος επέδειξε εξαιρετικές ικανότητες διαλεκτικής και αρμονικής σύζευξης κράτους και εκκλησίας χωρίς ο ένας θεσμός να `μπαίνει στα ταράφια` του άλλου». Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, υπήρξε ο στόχος ξένων δυνάμεων και, δυστυχώς, σοβινιστικών κύκλων και από τις δύο πλευρές που ανέπτυξαν εγκληματική δράση με στόχο την κατάλυσή της και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υπήρξε νομοτελειακά ο αγωνιστής ηγέτης γύρω από τον οποίο συσπειρώθηκαν οι δυνάμεις της νομιμότητας που έδωσαν σκληρές μάχες προασπιζόμενες την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, «με την αγωνιστική και ανιδιοτελή του δράση, κέρδισε την αγάπη και την απεριόριστη εμπιστοσύνη του λαού και κατέστη ασπίδα προστασίας της Κύπρου».

    Ανέφερε ότι «πάνω σε αυτή την άδολη αγάπη, ο Μακάριος έκτισε μια ισχυρή, μια αμφίδρομη σχέση με το λαό, με τον απλό άνθρωπο που χαρακτηριστικά της γνωρίσματα ήταν η αγάπη, η αφοσίωση, η εξυπηρέτηση των πιο αγνών συμφερόντων του».

    «Στηρίχθηκε στους απλούς ανθρώπους ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και αυτοί τον στήριξαν και τον προστάτευσαν ως λαϊκό ηγέτη και του έδωσαν -όχι τυχαία- τον τίτλο του Εθνάρχη», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «αυτή η σχέση, σφυρηλατήθηκε μέσα στο καμίνι των σκληρών αγώνων που με συνέπεια έδωσαν οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις δίπλα στον Μακάριο».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «σε αυτούς τους αγώνες, ανιδιοτελείς, έντιμοι πατριώτες, συστρατεύθηκαν και έδωσαν μαζί τη μάχη με ένα και μοναδικό στόχο: την αντιμετώπιση των ξένων επεμβάσεων και την υπεράσπιση της νομιμότητας ενάντια στην πρακτική των ακροδεξιών και των σοβινιστικών ομάδων, που κορυφώθηκε με την εγκληματική δράση της ΕΟΚΑ Β και της χούντας των Αθηνών».

    Μια σχέση, όμως, που όπως είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας, «εδραιώθηκε και μέσα από τη σκληρή προσπάθεια που κατέβαλε ο λαός μας, υπό την καθοδήγηση του Μακαρίου, για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου, για την προκοπή και ευημερία της Κύπρου, παρά τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο τόπος».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στα χρόνια μέχρι την τουρκική εισβολή, υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο Μακάριος, έχοντας πάντοτε δίπλα του τη συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, έδωσε τη δύσκολη μάχη για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του λαού μας που, μετά από χρόνια, είδε τις συνθήκες της ζωής του να βελτιώνονται».

    Πρόσθεσε ότι «η επιλογή του μεικτού συστήματος οικονομίας, η λήψη μέτρων και η καθιέρωση οικονομικών θεσμών προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του πληθυσμού εκφράζουν, ακριβώς, με τον πιο υποδειγματικό τρόπο, τη συνεχή έγνοια και φροντίδα του Μακαρίου για την προκοπή και ευημερία του συνόλου του κυπριακού λαού».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στο προδοτικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β εναντίον του και στην τουρκική εισβολή του 1974, είπε ότι «οδήγησαν στην τραγωδία, την οποία βιώνουμε μέχρι σήμερα και ο Μακάριος, έχοντας ως στήριγμα τον κυπριακό λαό που τον αγκάλιασε, ο άρχισε το δύσκολο αγώνα για άρση των συντριπτικών συνεπειών της εισβολής και την εκ νέου ανοικοδόμηση του νησιού».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχοντας πλήρη επίγνωση του μεγέθους της τραγωδίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έλαβε τη θαρραλέα και πολύ σημαντική απόφαση για αποδοχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου το 1977».

    Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «εκτιμούσε ορθά ο Μακάριος τους κινδύνους μόνιμης διχοτόμησης του νησιού και ότι μόνο η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκατάσταση της ενότητας του λαού, του εδάφους, της οικονομίας και των θεσμών και στην απαλλαγή από την κατοχή».

    «Μέλημά του ήταν να μη χαριστεί στις ξένες κατοχικές δυνάμεις κανένα κομμάτι της κοινής μας πατρίδας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι «σήμερα, 50 χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και 36 σχεδόν χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με στόχο να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία της χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων κατοχής».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «στην προσπάθειά μας αυτή για εξεύρεση μιας ειρηνικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, βαδίζουμε στην πορεία που ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος χάραξε».

    Οπως είπε, «αγωνιζόμαστε για λύση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο, στη βάση του ιστορικού συμβιβασμού που ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε το πολιτικό θάρρος και τη διορατικότητα να συμφωνήσει», τη λύση διζωνικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχάρη το Πολιτιστικό Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

    [02] ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Ο δικηγόρος του Μελέτη Αποστολίδη, Κωνσταντής Καντούνας, από το Λονδίνο δήλωσε ότι αναμένει εφαρμογή της απόφασης του Βρετανικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Οραμς, που σημαίνει, στην πράξη, υλοποίηση της απόφασης του Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε εκείνα τα σημεία που είναι πρακτικά εφαρμόσιμα, δηλαδή κατεδάφιση της οικίας Οραμς, εγκατάλειψη της περιουσίας και αποζημίωσης του ζεύγους Αποστολίδη.

    Ο ίδιος ο Μελέτης Αποστολίδης δήλωσε ότι σύντομα θα αποφασίσει για το πώς θα χειριστεί όσα πηγάζουν από την απόφαση του Βρετανικού Εφετείου την οποία χαρακτήρισε νίκη των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων.

    Ο κ. Αποστολίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή, θα συμβάλει στην δίκαιη λύση του Κυπριακού και θα βοηθήσει τις δυο κοινότητες του νησιού για να καταλήξουν σε μια θετική συμφωνία. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Καντούνας είπε ότι από νομικής πλευράς, η απόφαση δεν θα έχει οποιαδήποτε αρνητική επίδραση στην πορεία του Κυπριακού, εξηγώντας ότι το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων τέθηκε από την απόφαση για την υπόθεση Λοϊζίδου για την οποία συνεχάρη τον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 19 January 2010 - 20:29:12 UTC