Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - Τ/Κ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • [03] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΛΑΤ
  • [04] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - Τ/Κ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι αντιδεοντολογική οποιαδήποτε αναφορά σε στοιχεία των προτάσεων του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι είναι ηλίου φαεινότερο πως οι προτάσεις ετοιμάσθηκαν στην Αγκυρα και κάλεσε την Τουρκία να λογικευτεί, ενώ σε ό,τι αφορά την αντίδραση της δικής μας πλευράς, είπε «να αναμένετε».

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη στις όποιες ανέφερε ότι προσκάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν να επισκεφθεί την Κύπρο, πρόσκληση την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε αποδεκτή και εκκρεμεί ο καθορισμός ημερομηνίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως δεν προσκάλεσε ο κ. Ταλάτ το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ.

    Διευκρίνισε πως ο ΓΓ εδώ και καιρό είχε στο πρόγραμμα του πιθανή επίσκεψη στην Κύπρο εάν και εφόσον θα υπάρξει πρόοδος και πρόσθεσε πως εάν δεν υπάρξει πρόοδος ο ΓΓ επιφυλάσσεται να επισκεφθεί την Κύπρο αργότερα.

    Λέγοντας ότι είναι πρόωρο οποιαδήποτε σχόλιο επί των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Κάθε πράγμα στην ώρα του».

    Εξήγησε πως δεν θα ήταν δεοντολογικά ορθό το όποιο σχόλιο του επί των προτάσεων στο παρόν στάδιο, καθώς τελεί υπό αναμονή της συζήτησης των προτάσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων στους οποίους διαβίβασε τις προτάσεις, καλώντας τους να τις μελετήσουν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν από δικής μας πλευράς στη δημοσιότητα τα οποιαδήποτε στοιχεία των προτάσεων.

    «Εύχομαι και ελπίζω η Τουρκία να λογικευτεί, ούτως ώστε αυτά που διακηρύσσει για το 2010 να γίνουν πράξη και να μην λέγονται απλά για το θεαθήναι και για λόγους δημοσίων σχέσεων», τόνισε.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης στο θέμα, με βάση τις οποίες οι προτάσεις ετοιμάσθηκαν στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε εάν υπάρχει τίποτε που να γίνεται στη Λευκωσία από την τ/κ πλευρά χωρίς την έγκριση της Αγκυρας, προσθέτοντας πως αυτά είναι ηλίου φαεινότερα.

    Ερωτηθείς εάν τη Δευτέρα θα παρουσιασθεί στις εντατικές συνομιλίες με αντιπροτάσεις, είπε να αναμένετε, διευκρινίζοντας «όχι αντιπροτάσεις, αλλά γενικά να αναμένετε».

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας έγιναν στο περιθώριο επίσκεψης, που πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής στο Μέλαθρο Ευγηρίας Μακεδονίτισσας.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Τους επικείμενους «εντατικούς γύρους ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, τους οποίους θα έχουν τον μήνα αυτό οι δύο ηγέτες», συζήτησε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι -μουν με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί τους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Μάρτιν Νεσίρσκι.

    Οπως δήλωσε ο κ. Νεσίρσκι, «ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε και τους δύο ηγέτες να παραμείνουν δεσμευμένοι και να επιδείξουν ευελιξία και ηγεσία". "Είναι πεπεισμένος πως υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις, επωφελείς και για τις δύο πλευρές, σε πολλές διαφορετικές πτυχές, και είναι πεπεισμένος πως και οι δύο ηγέτες μαζί έχουν το πολιτικό θάρρος και όραμα που απαιτούνται για να επιτύχουν πρόοδο», πρόσθεσε.

    Ανέφερε, τέλος, ότι ο Γενικός Γραμματέας «διαβεβαίωσε τους δύο ηγέτες για την προσωπική του υποστήριξη, όπως και την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών».

    [03] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΛΑΤ

    Οι προτάσεις του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα εξεταστούν από την ε/κ πλευρά και θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, δήλωσε την Παρασκευή ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ύστερα από συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού.

    Ο κ. Ντάουνερ, ερωτηθείς εάν οι προτάσεις που υπέβαλε ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποτελούν βήμα προς τα εμπρός, ανέφερε ότι δεν εναπόκειται σ` αυτόν να σχολιάσει τις προτάσεις.

    ``Μετέφερα τις προτάσεις στον κ. Χριστόφια χθες και φυσικά η ε/κ πλευρά θα εξετάσει αυτές τις προτάσεις και θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας``, πρόσθεσε.

    [04] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ

    Μεταξύ 11 και 19 Ιανουαρίου 2010, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει μια σειρά από δημόσιες ακροάσεις με τους 26 υποψήφιους Επιτρόπους που προτάθηκαν από το Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η ακρόαση για την Κύπρια υποψήφια Αντρούλα Βασιλείου, η οποία προορίζεται για το χαρτοφυλάκιο της Επιτρόπου για τον Πολιτισμό και την Παιδεία (Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Πολυγλωσσία, Νεολαία), ορίστηκε για την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010, μεταξύ των ωρών 1300 1600.

    Οι προτεινόμενοι Επίτροποι θα αντιμετωπίσουν τρίωρες ανακρίσεις από τους ευρωβουλευτές σε ειδικές συνεδριάσεις των σχετικών με το χαρτοφυλάκιό τους Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα αξιολογηθούν οι ειδικές γνώσεις και ικανότητές τους στον τομέα τους, συμπεριλαμβανομένων της ευρωπαϊκής τους δέσμευση, της ανεξαρτησίας τους και των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων.

    Στη συνέχεια, οι βουλευτές από τις αρμόδιες επιτροπές, μετά από διαβούλευση, θα αποστείλουν γραπτώς τα συμπεράσματά τους προς τη Διάσκεψη των Προέδρων (ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι πολιτικοί ηγέτες των Ομάδων), η οποία θα συναντηθεί με τη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών για να συζητήσουν τα αποτελέσματα. Είναι σε αυτό το σημείο, όπου θα προκύψουν τυχόν αιτήματα για αλλαγές στα χαρτοφυλάκια ή στη σύνθεση της προτεινόμενης Επιτροπής. Το 2004, η πίεση από το Κοινοβούλιο πριν από την τελική ψηφοφορία του, οδήγησε σε δύο αλλαγές προτεινόμενων Επιτρόπων και μία αλλαγή χαρτοφυλακίου.

    Η διεξαγωγή της τελικής ψηφοφορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νέα ομάδα του κ. Μπαρόζο, έχει προγραμματισθεί για τις 26 Ιανουαρίου 2010, σε ειδική σύνοδο της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες. Το ΕΚ μπορεί μόνο να εγκρίνει ή να απορρίψει τη νέα Επιτροπή στο σύνολό της. Η υποψηφιότητα του κ. Μπαρόζο για μια δεύτερη θητεία ως Προέδρου της Επιτροπής εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις 16 Σεπτεμβρίου 2009.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 8 January 2010 - 12:30:18 UTC