Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΧΟΡΗΓΙΕΣ
  • [03] ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
  • [04] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Τις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, που στοχεύουν στην εξασφάλιση 500 εκατομμυρίων ευρώ για το κράτος, τα οποία εφόσον υλοποιηθούν θα συγκρατήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 5,8% το 2010 και το 6% για το 2011 (προβλέψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής) γύρω στο 3%, παρουσίασε σήμερα στα κόμματα και στους κοινωνικούς εταίρους ο αρμόδιος Υπουργός Χαρίλαος Σταυράκης.

    Στα μέτρα αυτά, πέραν από τη φορολογική αμνηστία και την πολεοδομική αμνηστία, περιλαμβάνεται αναπροσαρμογή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας σε σημερινές τιμές, μειωμένες μισθολογικές αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ για πρώτη φορά τίθενται θέματα όπως η μείωση της συνεισφοράς του κράτους στις συντάξεις, αλλά και στόχος για μείωση της δημόσιας υπηρεσίας κατά 1.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος της θητείας της Κυβέρνησης.

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών στους δημοσιογράφους, ο κ. Σταυράκης είπε πως κύριο μέλημά του είναι η αποτροπή ενδεχόμενης υποβάθμισης της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας, αλλά και ο φαύλος κύκλος που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση ανεξέλεγκτης αύξησης του δημόσιου χρέους.

    Οι προτάσεις αυτές, έρχονται στον απόηχο της ``ολικής ανατροπής``, σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, της εικόνας των δημοσίων οικονομικών με μια συνολική μείωση των εσόδων της τάξης του 1,43 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 8,4% του ΑΕΠ. Από αυτά το 1,03 δισ προέρχεται από τη μείωση των εσόδων, ενώ τα 400 δισ. προέρχονται από την αύξηση των κρατικών δαπανών.

    Ο κ. Σταυράκης διευκρίνισε ότι πρόκειται για ``ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων`` και ότι ``δεν μπορεί ένα κομμάτι να δουλέψει χωρίς τα άλλα``. Εξήγγειλε πάντως ``διεκδικητική διαπραγμάτευση`` με τη Συντεχνία των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) τόσο όσον αφορά τις επόμενες συλλογικές συμβάσεις, αλλά και για το θέμα των συντάξεων.

    Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, από τα μέτρα της πάταξης της φοροδιαφυγής υπολογίζονται έσοδα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η προωθούμενη πολεοδομική αμνηστία υπολογίζεται να δημιουργήσει κρατικά έσοδα της τάξης των 150 εκ. για τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θα επιφέρει στο κράτος μια ``πολύτιμη δημοσιονομική αναπνοή``.

    Στις εισηγήσεις του επιτελείου του ΥΠΟΙΚ, περιλαμβάνεται η επαναξιολόγηση του συστήματος φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας και ειδικότερα η διατήρηση των συντελεστών στις σημερινές τιμές των ακινήτων αντί στις τιμές του 1980, μια διαφοροποίηση που υπολογίζεται να επιφέρει στο κράτος επιπρόσθετα έσοδα της τάξης των 80 - 100 εκ. ευρώ σε σχέση με εισπράξεις 11,7 εκ. ευρώ σήμερα.

    Οπως είπε ο κ. Σταυράκης, ο φόρος αυτός δεν επηρεάζει ούτε την επιχειρηματικότητα, ούτε τους ξένους επενδυτές, ενώ σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, το μέτρο αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της επιχειρηματικότητας και στη μείωση των τιμών της γης.

    Πρόσθεσε πως από το μέτρο αυτό εξαιρούνται η 1η κατοικία ``λογικής αξίας`` και μια επιπρόσθετη ακίνητη περιουσία επίσης ``λογικής αξίας``, όπως είπε.

    ``Είναι μια αναπροσαρμογή τελών σε σημερινές τιμές και δεν είναι νέος φόρος, δεν επηρεάζει την επιχειρηματικότητα, είναι κοινωνικά δίκαιη και δεν επηρεάζει τους ξένους επενδυτές και η φορολογία θα είναι προοδευτική σε αυτούς που έχουν τεράστιες περιουσίες``, εξήγησε.

    Σε σχέση με την κρατική μηχανή (δημόσιος - ημιδημόσιος τομέας), η οποία από 33.000 υπαλλήλους που αριθμούσε το 1990 έχει φτάσει τις 51.000 το 2009, με μισθολόγιο από τα 370 εκ. ευρώ (1990) στα 2,24 δισ., ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να δημοσιεύσει σε έξι μήνες και ακολούθως κάθε τριμηνία τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων της ευρύτερης δημόσιας υπηρεσίας ``ως ένα μέτρο αυτοπειθαρχίας όλων μας για να γίνει μείωση και όχι αύξηση``.

    ``Ο στόχος είναι πλέον από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι το τέλος της θητείας να μειωθεί για πρώτη φορά το μέγεθος της κρατικής μηχανής κατά 1.000 άτομα``, είπε.

    Σύμφωνα με το σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών, η μείωση αυτή θα επιτευχθεί μέσω της αναστολής για περίοδο δύο ετών της δημιουργίας νέων-πρόσθετων θέσεων στη δημόσια υπηρεσία, τον τερματισμό προσλήψεων εκτάκτων υπαλλήλων και την κατάργηση των μονίμων θέσεων που κενώνονται.

    Ο κ. Σταυράκης διευκρίνισε πως το ζήτημα αυτό εναπόκειται στη διαβούλευση που θα γίνει με την ΠΑΣΥΔΥ.

    Παράλληλα, σε σχέση με το κρατικό μισθολόγιο, ο κ. Σταυράκης είπε ότι υπάρχει εισήγηση για συγκράτηση των μισθοδοτικών αυξήσεων στους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, αλλά και παγοποίηση των κονδυλίων για υπερωριακή απασχόληση.

    ``Θα είμαστε εξαιρετικά διεκδικητικοί όσον αφορά τη σύμβαση με την ΠΑΣΥΔΥ``, είπε, προσθέτοντας ότι οι θέσεις του για αυτό το θέμα είναι γνωστές.

    Εξηγώντας πως το 1% μισθολογικών αυξήσεων αντιστοιχεί σε 20 εκ. ευρώ ετησίως, το 2% σε σαράντα και για μια τριετία το ποσό ανέρχεται σε 120 εκ. ευρώ, ο κ. Σταυράκης είπε πως ``αν πετύχουμε μηδενικές αυξήσεις ή κοντά στις μηδενικές αυξήσεις, οι εξοικονομήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές``.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι ``στον προϋπολογισμό του 2010 υπάρχει η υπόθεση του 0% μισθολογικές αυξήσεις``.

    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι το θέμα των συντάξεων και των φιλοδωρημάτων του δημόσιου τομέα, οι οποίες από τα 47 εκ. το 1990 έχουν εκτοξευθεί στα 500 εκ. ευρώ το 2010, χωρίς να περιλαμβάνει τον ημιδημόσιο τομέα, ενώ το πρόβλημα αυτό θα μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης των αποδόσεων και επιτοκίων.

    Στόχος του Υπουργείου είναι η μείωση της συνεισφοράς του κράτους από το 35% που είναι σήμερα στο 20% του μισθολογίου, κάτι που θα επιφέρει μια εξοικονόμηση της τάξης των 150 εκ. ευρώ ετησίως.

    Ο κ. Σταυράκης σημείωσε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ``ήταν πρόθυμες να ξεκινήσει κάποιος διάλογος και τίποτα περισσότερο``.

    ``Για πρώτη φορά μπαίνει πλέον επιτακτικά στο τραπέζι το θέμα μιας καλύτερης ρύθμισης του υφισταμένου σχεδίου συντάξεων του δημοσίου``, είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σταυράκης τάχθηκε κατά της δημιουργίας δύο διαφορετικών σχεδίων συντάξεων (παλαιοί και νέοι υπάλληλοι), αλλά με τη δημιουργία ενιαίου σχεδίου για όλους τους υπαλλήλους.

    Τέλος, όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές, ο στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι αυτές να μειωθούν κατά 10% από το 1 δισ. που είναι σήμερα, επιφέροντας μια εξοικονόμηση της τάξης των 100 εκ. ευρώ ετησίως.

    Σύμφωνα με το σημείωμα του ΥΠΟΙΚ, αυτό θα γίνει μέσω της εισαγωγής εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, της ύπαρξης αυτοελέγχου και αυστηρών ποινών στους παρανομούντες και θα υπάρχει μια έκπτωση της τάξης του 20% σε μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα , ενώ υπάρχει και εισήγηση οι παροχές να γίνονται μετά από υπογραφή δήλωσης εισοδήματος.

    Σε σχέση με τα αναπτυξιακά έργα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι τα έργα που υπάρχουν στο προϋπολογισμό το 2010 ιεραρχήθηκαν με βάση την ωρίμανση του έργου, τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη και απασχόληση και το κόστος.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΧΟΡΗΓΙΕΣ

    Η καταγραφή των ληπτών δημοσίου βοηθήματος με στόχο τον εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής και η διενέργεια μελέτης για τις υπηρεσίες φροντίδας των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με αναπηρίες, είναι στόχοι που τέθηκαν για το 2010 δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Σωτηρούλα Χαράλαμπους.

    Χαιρετίζοντας το 12ο συνέδριο της Ενωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι παρά τη μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, καίριος στόχος της Κυβέρνησης είναι η στήριξη των χαμηλών συντάξεων ώστε ουδείς συνταξιούχος να διαβιεί κάτω από το όριο της φτώχιας, ενώ σημείωσε και την επιστροφή 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) που θα χρησιμοποιηθεί για επένδυση. Η κ. Χαραλάμπους είπε πως είναι απορριπτέα η προσπάθεια που καταβάλλεται για μείωση της επιτυχούς πολιτικής για επιβίωση του ΤΚΑ μέσα από την κινδυνολογία. Προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο τον αναλογιστικών μελετών που επαναλαμβάνονται ανά τριετία, το 2010 θα πραγματοποιηθεί αναλογιστική μελέτη, η οποία θα αποτελέσει εργαλείο προσανατολισμού για την ασφαλιστική πολιτική.

    Αναφερόμενη ακολούθως στο νέο σχέδιο χορηγίας των χαμηλών συντάξεων που τέθηκε σε εφαρμογή, είπε πως είναι πλέον στοχοθετημένο καθώς αυτό λαμβάνει υπόψη πέραν της σύνταξης και άλλα εισοδήματα που μπορεί να έχει ο συνταξιούχος και την οικογενειακή του κατάσταση, όπως τα εξαρτώμενα άτομα. Πρόσθεσε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν υποβληθεί 48.000 αιτήσεις που αφορούν 53.385 οικογένειες συνταξιούχων ή 71.207 άτομα, λέγοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια για τάχιστη διεκπεραίωση της διαδικασίας ώστε να σταλούν το συντομότερο δυνατό τα επιδόματα στους δικαιούχους.

    Είπε επίσης ότι 7.227 συνταξιούχοι με συνολική δαπάνη 1εκατομμυρίου ευρώ επωφελήθηκαν φέτος από το σχέδιο κοινωνικού τουρισμού για τους συνταξιούχους και ότι το σχέδιο θα επαναληφθεί και το 2010 με απώτερο στόχο να θεσμοθετηθεί.

    [03] ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

    Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για εκδόσεις 2008, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονεμήθηκε εξίσου στο Φρίξο Μιχαηλίδη για το έργο του «12 πασχαλινά αβγά και η μάγισσα Εξαφανίστρα» (εκδόσεις Πάργα) και στην Κίκα Πουλχερίου για το έργο της «Το αληθινό τιγράκι» (εκδόσεις Πάργα).

    Το Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας για εκδόσεις 2008, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονεμήθηκε στις Φυτούλα Βακανά και Ανθή Πειραία για το έργο τους Κωδικός Π.Α.Ρ.Ε.Α.: Μυστήριο στο σχολείο (εκδόσεις Επιφανίου).

    Το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για εκδόσεις 2008, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονεμήθηκε εξίσου στη Σάντρα Ελευθερίου για την εικονογράφηση του έργου «Ο απέραντος κόσμος του ουρανού» (εκδόσεις Επιφανίου) και στη Λουΐζα Καϊμάκη για την εικονογράφηση του έργου «Το αληθινό τιγράκι» (εκδόσεις Πάργα).

    [04] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Εισηγήσεις για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ιδιαίτερα όσον αφορά το φωτισμό βιτρινών καταστημάτων, μελετά ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος προτίθεται να στείλει τις προτάσεις του σε όλους τους Υπουργούς.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν κανονισμοί για το φωτισμό στις βιτρίνες, σημειώνοντας ότι ούτε στην ΕΕ υπάρχει σχετική οδηγία. Ανέφερε ότι η κάθε χώρα χειρίζεται το θέμα διαφορετικά, μέσα στο πλαίσιο των ευθυνών που ανέλαβε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι θα εισηγηθεί τον καθορισμό ωραρίων, με βάση τα οποία θα λειτουργούν τα φώτα των βιτρινών, προσθέτοντας ότι σε χώρες του εξωτερικού υπάρχουν αυστηρότατοι κανονισμοί. Είπε, επίσης, ότι μελετά διάφορες εισηγήσεις, τις οποίες στέλνει τώρα σε όλους τους Υπουργούς, ``με την ελπίδα ότι κάποιος θα αντιδράσει``.

    Οσον αφορά Οδηγίες και Κανονισμούς της ΕΕ που αναφέρονται σε μια σειρά από μέτρα για να μειωθεί η σπατάλη ενέργειας, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι τέσσερα από αυτά τα μέτρα, που απορρέουν από την Οδηγία 2005/32/ΕΚ, μπαίνουν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2010. Αφορούν συσκευές οικιακής χρήσης, ΗΥ, συστήματα ήχου/εικόνας, παιγνίδια, λαμπτήρες, φωτισμό δρόμων και γραφείων, κ.ά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 December 2009 - 14:29:16 UTC