Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Την ισχυρή τους ελπίδα ότι το 2010 θα είναι το έτος επίλυσης του κυπριακού προβλήματος εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι είχαν τη Δευτέρα την τελευταία τους συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για τη φετινή χρονιά.

    Σε κοινή δήλωση, η οποία αναγνώστηκε μετά τη συνάντηση, οι δυο ηγέτες ανακοίνωσαν τις ημερομηνίες των συναντήσεών τους τον Ιανουάριο, με τις οποίες θα εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11, 12, 13 και 18, 19, 20 Ιανουαρίου 2010 στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στην ελεγχόμενη από τα ΗΕ περιοχή στη Λευκωσία.

    Οπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση ``σε αυτές τις συναντήσεις οι ηγέτες θα στοχεύουν σε περισσότερες συγκλίσεις στη διακυβέρνηση, το διαμοιρασμό των εξουσιών, την οικονομία και θέματα ΕΕ. Θα συνεχίσουν επίσης τη συζήτησή τους για το περιουσιακό``.

    Η επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου και κατά τη διάρκειά της θα συζητήσουν θέματα ΕΕ ενώ οι αντιπρόσωποί τους θα συναντηθούν στις 28 Δεκεμβρίου για περαιτέρω συζήτησης της ατζέντας των συναντήσεων του Ιανουαρίου.

    Την κοινή δήλωση ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Συντονιστής της Αποστολής των Καλών Υπηρεσιών Γιάσερ Σάμπρα, ο οποίος ανέφερε πως οι δυο ηγέτες είχαν μια κατ` ιδίαν συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν και οι αντιπρόσωποί τους και η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες.

    Το κείμενο της κοινής δήλωσης έχει ως ακολούθως:

    ``Οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την προηγούμενή τους απόφαση να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους με το να συναντηθούν στις 11, 12, 13 και 18, 19, 20 Ιανουαρίου 2010.

    ``Σε αυτές τις συναντήσεις οι ηγέτες θα στοχεύουν σε περισσότερες συγκλίσεις στη διακυβέρνηση, το διαμοιρασμό των εξουσιών, την οικονομία και θέματα ΕΕ. Θα συνεχίσουν επίσης τη συζήτησή τους για το περιουσιακό.

    Οι ηγέτες έχουν αποφασίσει να επωφεληθούν της πρόσκλησης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων την οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή.

    Με την ευκαιρία της τελευταίας συνάντησης του έτους, οι δυο ηγέτες απευθύνουν σε όλους τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τις καλύτερές τους ευχές για το Νέο Ετος και εκφράζουν την ισχυρή τους ελπίδα ότι το 2010 θα είναι το έτος επίλυσης του κυπριακού προβλήματος``.

    Ο κ. Σάμπρα ανέφερε ακόμη πως η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου στις 4 το απόγευμα και σε αυτήν θα συζητήσουν θέματα ΕΕ.

    Πρόσθεσε πως στο μεταξύ, οι αντιπρόσωποί τους θα συναντηθούν στις 28 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί για περαιτέρω συζήτησης της ατζέντας των συναντήσεων του Ιανουαρίου.

    [02] ΥΠΕΞ - ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Θέματα κοινού ενδιαφέροντος και η περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού με τον Πρωθυπουργό της Ιορδανίας Samir Rifai, κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στο Αμμάν.

    Στη συνάντηση, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, που ήταν η πρώτη που είχε ο Ιορδανός Πρωθυπουργός με Υπουργό Εξωτερικών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μάρκος Κυπριανού επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στην ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ Ιορδανίας. Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ιορδανό Πρωθυπουργό για την πορεία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού τέλεσε τα εγκαίνια της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στο Αμμάν στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του ιορδανικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και άλλων Ιορδανών αξιωματούχων και ξένων Πρέσβεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 21 December 2009 - 18:29:14 UTC