Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος εντός του 2010 εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ιανουάριο, οπόταν θα αρχίσουν οι εντατικές διαπραγματεύσεις σημαντικό ορόσημο, και ανέφερε πως είναι σημαντικό να αντιληφθούν όλοι ότι οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση σε χωριστά δημοψηφίσματα.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε επίσης πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν επιθυμεί να έρθει στην Κύπρο και πως τελική απόφαση για το χώρο διεξαγωγής των εντατικών συνομιλιών του Ιανουαρίου θα ληφθεί τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σημειώνοντας πως τα ΗΕ έχουν ήδη διαθέσει για το σκοπό αυτό την κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αυστραλία για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τους δύο ηγέτες να προχωρήσουν σταθερά προς μια συμφωνία. Ο χρόνος που πέρασε ήταν μακρύς και σκληρός, αλλά είναι αλήθεια ότι οι δύο ηγέτες έδειξαν κατά τη διάρκεια του χρόνου μια πολύ ισχυρή δέσμευση για την επίτευξη πετυχημένων διαπραγματεύσεων και έχουν κάνει σημαντική βελτίωση» είπε. Πρόσθεσε πως τα Ηνωμένα Εθνη είναι ικανοποιημένα με την πρόοδο που έχουν πετύχει οι δύο ηγέτες.

    Ανέφερε ακόμα ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ένα κομβικό σημείο στις συνομιλίες και πως τον Ιανουάριο «οι δύο ηγέτες έχουν δεσμευθεί να πραγματοποιήσουν εντατικές διαβουλεύσεις. Ο Ιανουάριος θα είναι ένα σημαντικό σημείο σ` αυτή την διαδικασία και φυσικά εμείς στα Ηνωμένα Εθνη κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και τώρα κάνουμε εντατικές προετοιμασίες και θα συνεχίσουμε να κάνουμε και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων», σημείωσε.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε πως θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 4 Ιανουαρίου για τη συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες και ανέφερε ότι προσβλέπει στις εντατικές διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν εντός του Ιανουαρίου.

    «Νομίζω το σημαντικό που έχουμε να πούμε από τη σκοπιά των Ηνωμένων Εθνών, είναι ότι κατά την γνώμη μας, οι δύο ηγέτες μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία``, είπε. Πρόσθεσε πως κανένας δεν έχει αυταπάτες για το πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ανέφερε να γίνει αντιληπτό πως οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία καταλήξουν οι δύο ηγέτες, πρέπει να γίνει αποδεκτή από τη πλειοψηφία του κυπριακού λαού, ``τόσο στο βορρά όσο και στο νότο``. Πρόσθεσε πως α πρέπει οι δύο ηγέτες να θέσουν τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν σε χωριστά δημοψηφίσματα.

    «Εμείς στα Ηνωμένα Εθνη θεωρούμε ότι είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο», είπε, και σημείωσε πως πολλές φορές έχει πει ότι είναι επιφυλακτικά αισιόδοξος για την διαδικασία αυτή. ``Φτάνουμε στο τέλος του χρόνου και νομίζω πως η αισιοδοξία μου έχει μια γερή βάση``, είπε και σημείωσε πως θεωρεί πως υπάρχει η αποφασιστικότητα για να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος τον Ιανουάριο. ``Προσβλέπουμε πως οι ηγέτες θα το πράξουν αυτό``, πρόσθεσε

    Σε ερώτηση για την επόμενη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε πως η επόμενη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και πως οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στις 4 Ιανουαρίου. Κατόπιν, πρόσθεσε, θα υπάρξει η εντατική περίοδος συναντήσεων.

    Οσον αφορά το χώρο διεξαγωγής των εντατικοποιημένων συνομιλιών, είπε πως το θέμα συζητήθηκε τόσο με τους ηγέτες όσο και με τους εκπροσώπους τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και πως ``θέση μας είναι πως είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων που έχει πραγματικά σημασία``.

    Είπε ότι ο διεθνής οργανισμός έχει διαθέσει την κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν η οποία είναι ακατοίκητη για τη διεξαγωγή των συνομιλιών και σημείωσε ότι τελική απόφαση για το θέμα θα ληφθεί τη Δευτέρα.

    Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει καλή πρόοδος τον Ιανουάριο και χρειάζεται να υπάρξει καλή πρόοδος τον Ιανουάριο».

    Σε ερώτηση κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό τον επόμενο χρόνο απάντησε ότι πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει λύση κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου. ``Ολοι εμείς στα Ηνωμένα Εθνη βλέπουμε το 2010 ως χρόνο με αρκετές προκλήσεις και πιστεύουμε ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί εντός του 2010» είπε και πρόσθεσε πως είναι δυνατόν το 2010 να είναι ένας πολύ καλός χρόνος για το λαό της Κύπρου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες έκαναν μια σταθερή πρόοδο τους τελευταίους 15 μήνες. Ανέφερε ότι «τον Ιανουάριο θα υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για να γίνουν σημαντικά βήματα μπροστά και γι` αυτό προσβλέπουμε (οι δύο ηγέτες) να το κατορθώσουν αυτό».

    Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για το Κυπριακό, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι στις συνομιλίες υπάρχουν οι δύο πλευρές καθώς και η Τουρκία και η Ελλάδα. Πρόσθεσε πως συνάντησε τον κ. Νταβούτογλου πριν από μια εβδομάδα όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε πως η τουρκική Κυβέρνηση έχει τις δικές τις θέσεις και πως ο κ. Νταβούτογλου του έκανε «ξεκάθαρο ότι υποστηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και μία διεθνή προσωπικότητα, που είναι φυσικά και η βάση αυτών των διαπραγματεύσεων``. Είπε ακόμη πως ο κ. Νταβούτογλου του ξεκαθάρισε πως θέλει να δει μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν να υπάρξει λύση, θέλουν να δουν αυτές τις συνομιλίες να είναι επιτυχείς και σημείωσε πως «όλοι μπορούν να αντιληφθούν το προφανές ότι δηλαδή η λύση μπορεί να επιτευχθεί μέσω συμβιβασμού, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συμβιβασμό``. Κανένας δεν μπορεί να έχει όλα όσα θέλει αλλά είναι σημαντικό αυτές οι συνομιλίες να καταλήξουν σε νίκη και για τις δύο πλευρές, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Κι Μούν θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού απάντησε πως θέλει πολύ να επισκεφθεί την Κύπρο στις αρχές του επόμενου χρόνου και ακόμα συζητούν τις λεπτομέρειες για αυτό.

    Πρόσθεσε πως θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται για το ποιός είναι ο καλύτερος χρόνος για την επίσκεψη αυτή και είπε πως θα συζητήσουν για το θέμα αυτό και με τους δυο ηγέτες.

    Σε ερώτηση εάν η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί στις συνομιλίες τον Ιανουάριο, ο κ. Ντάουνερ απάντησε πως αυτό που ο κ. Μουν θέλει να κάνει όταν επισκεφθεί την Κύπρο είναι να συνεισφέρει σημαντικά στην πρόοδο των συνομιλιών.

    Ετσι θα πρέπει να γίνει σε χρόνο που αυτός και εγώ θα νιώθουμε ότι θα είναι δυνατόν να πράξει περισσότερα, ως ΓΓ των ΗΕ, απ` ότι μπορώ εγώ, ανέφερε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

    Σειρά συναντήσεων με αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών για την Κλιματική Αλλαγή και τη Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών για το Πρωτόκολλο του Κιότο, στην Κοπεγχάγη.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε συναντήσεις και αντάλλαξε απόψεις για το θέμα των κλιματικών αλλαγών και για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Κολομβίας, τον Πρόεδρο της Γκαιάνα, τον Πρόεδρο της Τζαμάικα, τον Πρωθυπουργό του Νεπάλ, την Πρωθυπουργό της Ισλανδίας, τον Πρόεδρο της Κένυας και τον Πρωθυπουργό της Βραζιλίας.

    Ενημέρωσε επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Ισπανό Πρωθυπουργό, με τον οποίο θα έχει συνάντηση στη Λευκωσία στις 28 Δεκεμβρίου 2009. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Shimon Peres, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τρόπους περαιτέρω προώθησης των διμερών σχέσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Peres για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία των συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου. Ο κ. Peres διατύπωσε τις θέσεις του Ισραήλ ως προς τα προβλήματα της περιοχής και επανέλαβε πρόσκληση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επισκεφθεί επίσημα το Ισραήλ.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, την περασμένη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, επιχείρηση επιστροφής υπηκόων τρίτης χώρας, στη χώρα τους, μέσω κοινής πτήσης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας. Η επιχείρηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων των Ταμείων Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα του Ταμείου Επιστροφών για το έτος 2008.

    Στόχος της επιχείρησης ήταν ο επαναπατρισμός υπηκόων τρίτης χώρας, οι οποίοι είχαν καταστεί παράνομοι μετανάστες. Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για άτομα που διέμεναν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση των όρων παραμονής που τους είχαν παραχωρηθεί ή που είχαν εισέλθει στο έδαφος της Δημοκρατίας από μη εγκεκριμένα λιμάνια/αεροδρόμια, ενώ κάποιοι από αυτούς ήταν πρόσωπα που είχαν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα και έκτισαν την ποινή τους. Την εποπτεία και το συντονισμό της επιχείρησης είχαν, το Ταμείο Επιστροφών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Οργανισμός FRONTEX και η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης

    Σε διάσκεψη τύπου στην αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός ανέφερε πως η κυπριακή αστυνομία, υλοποιώντας οδηγία της ΕΕ πραγματοποίησε για πρώτη φορά αυτού του είδους την επιχείρηση, κατά την οποία 50 λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν με ειδικά ναυλωμένη πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας πίσω στη χώρα τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 20 December 2009 - 10:29:14 UTC