Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [04] ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΔΗΛΩΣΗ

    Τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν κατά τις συναντήσεις τους κατά τις επόμενες λίγες εβδομάδες, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, οι δυο ηγέτες είχαν μια πολύ παραγωγική και πολύ χρήσιμη συζήτηση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος, ενώ επανέλαβε την επιθυμία του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση επί του θέματος.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι δυο ηγέτες τον εξουσιοδότησαν να αναφέρει πως είχαν μια πολύ παραγωγική συνάντηση και πως συζήτησαν για τις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τον επόμενο μήνα.

    Πρόσθεσε πως η συζήτηση έγινε με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα που έχουν ήδη καλύψει στις συνομιλίες μέχρι τώρα.

    Ανέφερε πως οι αντιπρόσωποι των δυο ηγετών θα συναντηθούν την Πέμπτη για να επιληφθούν κάποιων λεπτομερειών.

    Ερωτηθείς εάν οι δυο ηγέτες έχουν επιβεβαιώσει τις έξι συναντήσεις τους τον Ιανουάριο, ο κ. Ντάουνερ είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις σε σχέση με αυτό το θέμα με τον ένα τρόπο ή τον άλλο εφόσον αυτό είναι κατάλληλο να γίνει, αναφέροντας πως δεν είναι η ώρα για να συζητηθεί αυτό.

    Πρόσθεσε πως σήμερα συζήτησαν για το πώς θα προχωρήσουν μπροστά, πώς θα χειριστούν τις συναντήσεις τους κατά τις επόμενες λίγες εβδομάδες και πως ήταν μια πολύ παραγωγική και πολύ χρήσιμη συζήτηση.

    Ερωτηθείς για το πού βρίσκονται οι συνομιλίες και εάν εξακολουθεί να παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος, ο κ. Ντάουνερ είπε πως παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος και πως δεν θα έκανε αυτή τη δουλειά εάν δεν θεωρούσε ότι υπάρχει προοπτική για επιτυχία.

    Σημείωσε πως οι συνομιλίες έχουν καλύψει ένα ευρύ φάσμα και πως υπήρξε μια παραγωγική συζήτηση. «Βεβαίως έχουν προχωρήσει αρκετά μπρος τα εμπρός και παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος», ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ σκοπεύει να επισκεφτεί την Κύπρο, ο Ειδικός του Σύμβουλος ανέφερε πως δεν έχει ληφθεί μια τελική απόφαση.

    Είπε πως γνωρίζει ότι ο ΓΓ θα ήθελε να επισκεφθεί την Κύπρο σε κάποια στιγμή, αλλά το πρόγραμμά του είναι πολύ γεμάτο.

    «Εχει ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων τα οποία πρέπει να χειριστεί», ανέφερε και υπενθύμισε πως την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον κ. Μπαν, ο οποίος, όπως ανέφερε επικεντρώνεται και ενδιαφέρεται πολύ για το Κυπριακό.

    Ανέφερε πως ο κ. Μπαν τον ρώτησε πολλά πράγματα για το Κυπριακό και πως ήθελε να γνωρίζει λεπτομέρειες, καθώς και να κατανοήσει τα διάφορα κεφάλαια που συζητούνται και να πάρει μια πραγματική ιδέα του πού στέκονται οι ηγέτες.

    «Ετσι αυτή ήταν μια επίδειξη του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος που ο ΓΓ έχει για αυτό το θέμα», ανέφερε και σημείωσε πως ο κ. Μπαν πρέπει να χειριστεί πολλά θέματα, όπως τη Διάσκεψη στην Κοπεγχάγη για τις κλιματικές αλλαγές, το θέμα του Αφγανιστάν, το θέμα του Ιράκ και την καταπολέμηση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες και έτσι έχει μια τεράστια ατζέντα.

    «Αλλά, παρόλα αυτά ο ΓΓ είναι πολύ εστιασμένος στο Κυπριακό. Θα ήθελε να έλθει εδώ κάποια στιγμή και προφανώς αυτό είναι κάτι για το οποίο αυτός και εγώ θα διαβουλευτούμε, θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε και θεωρώ ότι θα βρούμε μια κατάλληλη στιγμή, αλλά δεν έχει ληφθεί μια τελική απόφαση για αυτό», είπε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε πως οι δυο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν την 21η Δεκεμβρίου , προσθέτοντας πως οι αντιπρόσωποί τους θα συναντηθούν την Πέμπτη για να συνεχίσουν τη σημερινή συζήτηση και θα ενημερώσουν σχετικά τους ηγέτες την προσεχή Δευτέρα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε πως είναι πολύ σημαντικό να καταστεί βέβαιο πως ο δρόμος προς τα μπροστά είναι ξεκάθαρος, κατανοητός από όλους και συμφωνημένος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε πως οι δυο ηγέτες εστιάζουν στη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα που έχουν συζητήσει.

    [02] ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα 1898 για την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ και μία αρνητική ψήφο, της Τουρκίας.

    Το ψήφισμα αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας: Χαιρετίζοντας τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ημερομηνίας 25 Νοεμβρίου 2009 (s/2009/609) αναφορικά με τις επιχειρήσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και της 30ης Νοεμβρίου 2009 (s/2009/610) για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σύμφωνη, ότι δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στο νησί η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητη πέραν της 15ης Δεκεμβρίου 2009,

    Απηχώντας τη σταθερή πεποίθηση του Γενικού Γραμματέα ότι την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης φέρουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι Κύπριοι, τονίζοντας ότι τώρα υπάρχει μία σπάνια ευκαιρία για την επίτευξη αποφασιστικής προόδου σύντομα, και επαναβεβαιώνοντας τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών να υποβοηθήσουν τα μέρη να οδηγήσουν την κυπριακή διένεξη και τη διαίρεση του νησιού σε μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση,

    Συγχαίρει τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες για την πολιτική ηγεσία που έχουν επιδείξει και ένθερμα καλωσορίζει την πρόοδο που μέχρι στιγμής σημειώθηκε στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και τις κοινές ανακοινώσεις των ηγετών.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Δεκατρείς εταιρείες, μεταξύ των οποίων και κολοσσοί διεθνούς εμβέλειας, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να προμηθεύσουν την Κύπρο με φυσικό αέριο.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με τη βοήθεια συμβούλων και μέσα σε δύο μήνες θα αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ισχύουν τα σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι αρχίζουν οι προσφορές για το φυσικό αέριο, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι την Παρασκευή τα μεσάνυχτα έληξε η ημερομηνία για Δήλωση Ενδιαφέροντος, όπως είχε προγραμματιστεί, χωρίς καμία καθυστέρηση.

    ``Οντως έχουν ενδιαφερθεί κολοσσοί διεθνούς εμβέλειας από πολλές χώρες και από σήμερα αρχίζει η αξιολόγηση``, συνέχισε.

    Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με τη βοήθεια συμβούλων και μέσα σε δύο μήνες θα αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση με ένα μικρότερο αριθμό από αυτές τις εταιρείες, οι οποίες θα στοχεύσουν να φέρουν το φυσικό αέριο στην Κύπρο το 2014, σημειώνοντας όμως ότι ``υπάρχει πρόνοια και για επίσπευση``.

    [04] ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η οικονομική κρίση ανησυχεί του Κύπριους, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα χειρότερα θα τα βρούμε μπροστά μας τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση «ευρωβαρόμετρο», που πραγματοποιήθηκε στα κράτη μέλη τον Οκτώβριο και Νοέμβριο.

    Ανησυχία επικρατεί στο σύνολο της Ευρώπης για την ανεργία, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που καταγράφεται για έξοδο από την ύφεση τους επόμενους μήνες.

    Το 80% των Κυπρίων (92% των Ελλήνων) θεωρεί ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι κακή, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Κοινότητα ήταν 75%.

    Το 76% των ερωτηθέντων (57% στην Ελλάδα) προβλέπει ότι η κρίση δεν έχει κορυφωθεί ακόμη, ενώ μόνο το 16% των Κυπρίων (40% στην Ελλάδα) πιστεύει ότι έχουμε δει τα χειρότερα. Στην Κοινότητας το 54% απάντησε ότι η κρίση δεν έχει κορυφωθεί έναντι 38% που εξέφρασε αντίθετη άποψη.

    Στην ερώτηση πού βλέπετε την οικονομική κατάσταση της χώρας τους επόμενους 12 μήνες, το 53% των Κυπρίων (38% των Ελλήνων) απάντησε ότι θα είναι χειρότερη, ενώ αντίθετη άποψη εξέφρασε το 11%. Το ποσοστό των Κυπρίων που προβλέπει επιδείνωση αυξήθηκε κατά 12 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Στην Κοινότητα επιδείνωση προβλέπει το 31% και βελτίωση το 28%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 14 December 2009 - 20:29:14 UTC